Νομιμοποιεί η Γερμανία εγκλήματα πολέμου του Ερντογάν στη Συρία ;

Κόσμος
Tools

merkel erdogan

Από τη μια το Βερολίνο κατηγορεί τον Ερντογάν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία, από την άλλη προτίθεται να στηρίξει οικονομικά την εκεί κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών.

Όταν η Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη, στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, ανέφερε ότι η Γερμανία θα ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει την Τουρκία στην κατασκευή προσφυγικών καταλυμάτων στη Συρία. «Και μάλιστα στη ζώνη ασφαλείας», όπως είπε επί λέξει.

Στην περιοχές δηλαδή της βόρειας Συρίας που η Άγκυρα κατέκτησε και προσάρτησε τον περασμένο Οκτώβριο, μια πράξη που η Γερμανία χαρακτήρισε ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο διακατέχεται από αμφιθυμία σε ότι αφορά στην πολιτική της απέναντι στην Τουρκία.

Σε τακτική βάση η γερμανική κυβέρνηση εξάγει όπλα στην Τουρκία, αλλά από την άλλη επικρίνει τις στρατιωτικές επεμβάσεις της χώρας στη Συρία και τη Λιβύη.

Αλλά στην περίπτωση των προσφυγικών καταυλισμών στη βόρεια Συρία θα είναι η πρώτη φορά που γερμανικά χρήματα θα δοθούν για να στηρίξουν μέτρα στην κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή, κάτι που σύμφωνα με παρατηρητές, θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της ηγεμονικής πολιτικής της Άγκυρας.

dw