Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας

Κόσμος
Tools

putin erdogan plati plati

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας, καθώς πλέον αυξάνονται οι νεκροί μεταξύ Τούρκων και Σύρων στρατιωτικών.

Την ίδια στιγμή, ο Άσαντ δεν υποχωρεί από την κυριαρχία και την εκκαθάριση των εδαφών του από ανεξέλεγκτους ενόπλους και τρομοκράτες, οι Ρώσοι στρατιωτικοί επαναλαμβάνουν ότι διαρκώς αποκρούουν επιθέσεις εναντίον της βάσης τους στη Λατάκεια, ο Ερντογάν δηλώνει ότι δικαιούται να δρα εντός συριακού εδάφους, κάνοντας λόγο για «καθεστώς» σε ό,τι αφορά στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, ενώ πρακτικά στερεώνει στα πόδια τους τους ηττημένους τζιχαντιστές.

Παράλληλα, για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα οι Ρώσοι πραγματοποίησαν περιπολίες στη Βόρειο Συρία χωρίς τη συμμετοχή Τούρκων. 

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες δεν παραλείπουν στις ιδιωτικές συνομιλίες τους να λένε ότι «οι Τούρκοι μας χρωστούν κατ’ ελάχιστον ένα αεροσκάφος με τον ήρωα-πιλότο του κι έναν εν ενεργεία πρέσβη», με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για το κλίμα, που υπάρχει στα μεσαία και χαμηλά κλιμάκια και πιέζει το Κρεμλίνο και τη ρωσική ηγεσία εν γένει.

Δεν ξεχνούν, φυσικά, ούτε οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τον «βρώμικο» ρόλο της Τουρκίας στον ρωσικό Καύκασο και πόσες ζωές Ρώσων πολιτών στοίχισε η απόπειρά της να διεισδύσει στις ρωσικές μουσουλμανικές Δημοκρατίες τη δεκαετία του 1990.