Αίγυπτος: Η μεταφορά από την Τουρκία τρομοκρατών από τη Συρία στη Λιβύη θα έχει συνέπειες σε όλη την περιοχή

Κόσμος
Tools

libyan armed

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντουλφατάχ Αλ Σίσι, για όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη.

Όπως ανέφερε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, η ανάπτυξη τρομοκρατών από την Συρία στη Λιβύη, θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία στρατολογεί τζιχαντιστές από τη Συρία, κυρίως από την επαρχία Ιντλίμπ και τους στέλνει ως μισθοφόρους στην Λιβύη για να ταχθούν στο πλευρό του Σάρατζ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε μαζί του ο Ερντογάν.

Όπως πρόσφατα έγραψε ο Guardian, μια πρώτη ομάδα 300 μαχητών του Συριακού Εθνικού Στρατού – μιας ομάδας οργανώσεων ανταρτών, που χρηματοδοτεί η Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου μέσω του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου Hawar Kilis και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια -αναφέρει ο Guardian- πέταξαν για την Τρίπολη, όπου έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Άλλοι 1.350 μπήκαν στη συνέχεια στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Ορισμένοι έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι περνούν από εκπαίδευση σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Την ίδια ώρα ισλαμιστές της ομάδας Sham Legion σχεδιάζουν να πάνε στη Λιβύη.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του The Investigative Journal που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, οι Τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ψέμματα για να παρακινήσουν τους Σύρους να πολεμήσουν στη Λιβύη, λέγοντάς τους ότι θα αντιμετωπίσουν τους Ρώσους!

«Φυσικά δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες εδώ. Όμως αν οι Τούρκοι πουν στους αντάρτες της Συρίας ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στη Λιβύη και ότι θα πολεμήσουν εναντίον τους, πιστεύουν ότι πολεμούν εναντίον του ίδιου εχθρού που καταστρέφει τις πόλεις τους στην Συρία. Βέβαια αυτό είναι άλλο ένα ψέμα. Αλλά αυτοί οι μισθοφόροι πιστεύουν ό,τι τους πει η Τουρκία», δηλώνει στον ιστότοπο ο Hasan Khalid.

madata