Βόρεια Μακεδονία: Σε β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές - Νικήτρια η αποχή

Κόσμος
Tools

b makedonia ekl tmima

Με νικητή τον προτεινόμενο από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Στέβο Πεντάροφσκι ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Πεντάροφσκι συγκέντρωνε 42,67%, έναντι 42,18% της υποστηριζόμενης από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στο 10,84% βρισκόταν ο τρίτος υποψήφιος Μπλέριμ Λέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA»).

Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.

Ιστορικό χαμηλό συμμετοχής

Η αποχή κυμάνθηκε, όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η συμμετοχή, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας βρισκόταν στο 39,71%, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών, σε προεδρικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας της συμμετοχής είναι καθοριστικός, μιας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σε περίπτωση που αυτή κυμανθεί κάτω από το 40% στον β’ γύρο, τότε οι εκλογές κρίνονται άκυρες και επαναλαμβάνονται σε έξι μήνες, εκ νέου σε δύο γύρους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες και οι μόνοι κερδισμένοι (πρόσκαιρα) θα είναι οι Αλβανοί, που θα έχουν για πρώτη φορά δικό τους πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, βάσει συντάγματος, στο διάστημα μέχρι να γίνουν νέες εκλογές θα ασκεί χρέη ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο ομοεθνής τους πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

kathimerini