Κον Μπεντίτ: Απολυταρχικό το λουκέτο, καταστροφή οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Ελλάδα
Tools

con betit

Με τις μεθόδους του Πούτιν και του Αχμαντινετζάντ παραλλήλισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων, Ντιανιέλ Κον-Μπεντίτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση της ΝΕΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα.

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για ολιγοήμερη επίσκεψη, έφτασε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, το μεσημέρι της Δευτέρας όπου συνάντησε από κοντά τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να τους εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο «κόκκινος Ντάνι» τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση ώστε να ανοίξει ξανά η τηλεόραση και μετά με διάλογο να βρεθεί κάποια λύση. «Δεν χρειάζεται να επιμείνουμε σε ακραίες λύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων σημειώνοντας πως θέλει να ακούσει τους εργαζόμενους για το πώς φαντάζονται αυτοί το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης και πώς σκοπεύουν να αγωνιστούν από εδώ και στο εξής.

«Νομίζω ότι είναι μέθοδοι που eφαρμόστηκαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ θυμίζουν μεθόδους Πούτιν και Αχμαντινετζάντ. Πρόκειται για απολυταρχικές και δικτατορικές μεθόδους», σημείωσε στη συνέντευξή του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις, το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι το πώς θα γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος ειδικά στον τρόπο που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης, δήλωσε:

«Είναι απίστευτος αυτός ο τρόπος για να μεταρρυθμίσεις μια κοινωνία. Αν το πιστεύεις κάτι τέτοιο, είσαι χαζός. Όταν έχεις πονοκέφαλος δεν κόβεις το κεφάλι σου. Είναι τρελή λογική που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Κανείς δεν μπορεί να νικήσει αυτή τη μάχη».

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων εξέφρασε επίσης την πλήρη διαφωνία του στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Αν πάτε σε εκλογές θα είναι δράμα. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση δεξιάς – ακροδεξιάς που θα ήταν καταστροφή. Η γνώμη μου είναι ότι Ελλάδα θέλει δράση, όχι εκλογές (action, not election). Είχατε εκλογές μόλις πέρυσι. Δεν μπορείτε να πηγαίνετε σε εκλογές κάθε χρόνο, κάθε φορά που προκύπτει μια διαφωνία».

Για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να πει στον Σαμαρά ότι είναι λάθος. Να προβοκάρω λίγο; Ο Σαμαράς λειτουργεί σαν τον Ερντογάν. Λέει ότι 'εγώ είμαι αρχηγός και κάνω ό,τι θέλω'. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πολλές ομοιότητες με αυτά που συμβαίνουν στην πλατεία Ταξίμ. Η ΕΡΤ είναι η πλατεία Ταξίμ.

Οι χώρες που στηρίζουν αυτές τις μεθόδους μπορούν να κάνουν λάθος. Η Μέρκελ πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει ποτέ υπό το γερμανικό σύνταγμα αυτό που συνέβη στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, ο Κον-Μπεντίτ υποστήριξε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες του Νότου: «Εδώ και 4 χρόνια φωνάζουμε ότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με τη διακύρηξη που κάναμε στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου, ο Νότος πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που βλέπει την Ευρώπη. Ο Νότος να σταματήσει να απλώνει το χέρι.

Το σωστό είναι η κατάργηση της τρόικας, η οποία είναι το πρόβλημα. Πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να το συζητήσουμε στο ευρωκοινοβούλιο», κατέληξε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων...

ethnos