Διπλωματικός μαραθώνιος του Πρωθυπουργού για να υψωθεί «ασπίδα» απέναντι στον Ερντογάν

Ελλάδα
Tools

mitsotakis profil
Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο τη δημιουργία ενός "μετώπου" απέναντι στα σχέδια και τις προκλήσεις της Τουρκίας και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κλειδί» θεωρείται η Γαλλία, με τον πρωθυπουργό να συναντάται για Τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ταξίδια σε πρωτεύουσες που θεωρούνται “κλειδιά”, θα βρεθεί σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και έτσι να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά την αναγνώριση του δικαίου των ελληνικών θέσεων. Στόχος του η καθαρή και έμπρακτη υποστήριξη απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Το δόγμα που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, είναι «αποτροπή διά των συμμαχιών». Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ξεδιπλωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να καταστεί περαιτέρω σαφής η ελληνική ανησυχία-προειδοποίηση για το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου προς την Τουρκία πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.

Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη θα έχουν στον πυρήνα τους το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας διεθνικός θεσμός που βασίζεται σε κανόνες» και πως «οι “ζαβολιάρηδες” δεν θα πρέπει να επιβραβεύονται. Γιατί είναι πολύ εύκολο να είναι κανείς ”ζαβολιάρης”, αλλά κάποιος θα πρέπει τελικά να διαχωρίσει τους ”ζαβολιάρηδες” από αυτούς που παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνομιλητές του ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μέση Ανατολή και Παρίσι

Οι κατ’ ιδίαν επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν τη Δευτέρα από την Ιερουσαλήμ και καταλήγουν στις 3 Φεβρουαρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και την επομένη στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κορυφαίο όλων θεωρείται, όμως, το τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στις 29 Ιανουαρίου. Θα είναι η τρίτη συνάντηση των δυο ηγετών μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος θα επαναδιατυπωθεί η κοινή βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο επίκεντρό της βρίσκεται τόσο η αγορά φρεγατών τύπου Belharra, που θα εξασφαλίσουν τη ναυτική υπεροχή στο Αιγαίο, όσο και η συνεχής στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, η Γαλλία στέλνει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το οποίο θα συνοδεύεται και από τη φρεγάτα «Σπέτσαι». Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ύστερα από συνεννόηση με το Παρίσι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα για τη συγκεκριμενοποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας»

Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεσονάβ, μιλώντας στον Φιλελεύθερο τόνισε με έμφαση πως το Παρίσι, απαντώντας στις βαθιές ανησυχίες της Ελλάδας για τη στάση της Τουρκίας, δηλώνει «παρών» στο αίτημα της Αθήνας για βοήθεια. «Να σταθούμε δίπλα της», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

«Οι γεωτρήσεις (της Τουρκίας) σε εδάφη που δεν είναι δικά της συνιστούν πρόβλημα, ενώ τόσο η θέση του προέδρου Μακρόν όσο και του υπουργού Εξωτερικών, για τη σύναψη μνημονίων με τη Λιβύη, είναι επίσης ξεκάθαρη, και εξ αυτού εκτιμάται δεόντως από την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο Πατρίκ Μεσονάβ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο Γάλλος πρέσβης, «σημειώνουμε και την ενίσχυση της στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, θέμα που θα τεθεί και κατά τη συνάντηση των κ. Μακρόν και Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται και η αγορά γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra από τη χώρα μας, που «θα δώσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα».

newsit