Το «ταμείο» της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι

Ελλάδα
Tools

mitsotakis emanouel macron parisi

Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο και περνάει σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας, ισχυρής ανάπτυξης και διεκδικεί ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που ξεκίνησε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πρώτος σταθμός του χθες το Παρίσι, όπου οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας Γαλλίας, αλλά και η συναντίληψη που έχουν σε μια σειρά θεμάτων Μητσοτάκης και Μακρόν κάνουν την Αθήνα να εκτιμά ότι στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου μπορεί να δει έναν σύμμαχο. Τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, όσο και στην εξωτερική πολιτική και τα θέματα άμυνας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων διήρκησε 1 ώρα και 35 λεπτά, γεγονός που δείχνει το βάθος της ατζέντας των θεμάτων που συζητήθηκαν όσο και το καλό κλίμα που έχουν αναπτύξει.

Χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, υπάρχει η αισιοδοξία σε κυβερνητικά στελέχη, ότι, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι αποτέλεσε ένα ισχυρό έναυσμα στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο εξυπηρετείται ένας από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε τους δύο αρχηγούς στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Η Αθήνα έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη, γνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του Βερολίνου, όπου θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη Πέμπτη.

Ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για θετική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα από την πλευρά της Κομισιόν και του Γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τάσσεται υπέρ αναπτυξιακών πολιτικών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρωζώνη προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι το Παρίσι κατανοεί την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής που πρεσβεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μείωση των φόρων και συγκράτηση των δαπανών.

Ταυτόχρονα από ελληνικής πλευράς θεωρείται ότι η Γαλλία μπορεί να προσφέρει στήριξη στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η ελληνική οικονομία με επενδύσεις γαλλικών εταιρειών σε μια σειρά τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, τα δίκτυα και ο τουρισμός.

Ο Μητσοτάκης συζήτησε με Μακρόν το ενδεχόμενο να δανείσει το Λούβρο στην Αθήνα γλυπτά του Παρθενώνα

Δεν περιελάμβανε μόνο πολιτικά και οικονομικά θέματα η ατζέντα της συζήτησης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, αλλά πολιτιστικά.

Eγινε και συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. «Η Γαλλία είναι μία ισχυρή χώρα σταθερός φίλος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και παρέθεσε τη στάση της Γαλλίας κατά την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο, όπως είπε οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Εν όψει του 2021 και των 200 χρόνων από την επανάσταση, θυμόμαστε πως η Γαλλία βοήθησε στην επανάσταση του 1821», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα που υπάρχουν στο μουσείο του Λούβρου

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου.

Οι μετόπες της νότιας όψης είχαν ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μια από τις μετόπες βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, ενώ μια άλλη εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Η δέκατη μετόπη είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται μια Λαπιθίδα καθώς τρέχει προσπαθώντας να αποφύγει έναν Κένταυρο. Ο Κένταυρος την έχει αγκαλιάσει και επιχειρεί να την πιάσει με το αριστερό του χέρι το οποίο η Λαπιθίδα προσπαθεί να απαγκιστρώσει.

Το γλυπτό πήρε από την Ελλάδα ο Λουί Φρανσουά Σεμπαστιάν Φοβέλ, αρχαιολόγος, ζωγράφος και για μια περίοδο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, το 1788.

Την αρχική συζήτηση Μακρόν - Μητσοτάκη εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία

Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.

Αντίστοιχο αίτημα για χάλκινα εκθέματα από την Αθήνα είχε διατυπώσει το 2007 το Μουσείου του Λούβρου, ωστόσο τότε οι ελληνικές αρχές είχαν αρνηθεί την αποστολή των εκθεμάτων με την αιτιολογία πως υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης φθορών κατά τη μεταφορά.