Παπακώστα για τις συνεχείς αποδράσεις κρατουμένων: Συμβαίνουν αυτά, δεν είναι θέμα του υπουργείου μου

Ελλάδα
Tools

papakosta

Τη θέση ότι οι αποδράσεις δεν είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη χαρακτηριστική φράση «συμβαίνουν αυτά», εξέφρασε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Μιλώντας το Σάββατο σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, η κυρία Παπακώστα ερωτήθηκε για το τελευταίο κύμα αποδράσεων, όπως αυτή του «τοξοβόλου του Συντάγματος», και αποκρίθηκε ως εξής:

«Οι αποδράσεις, όπως γνωρίζετε, δεν είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά είναι ζήτημα διαχρονικό. Εχουν συμβεί στο παρελθόν, συμβαίνουν και σήμερα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή [...] Συμβαίνουν αυτά». 

Ευθύνες στις νομοπαρασκευαστικές και το σωφρονιστικό σύστημα

Στη συνέχεια η κυρία Παπακώστα συνέδεσε το ζήτημα των αποδράσεων και με το νομικό πλαίσιο σημειώνοντας ότι είναι για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια έχουμε νέο κώδικα ποινικής δικονομίας.

Η υπουργός τόνισε ότι πρέπει να δούμε «πώς λειτουργεί στη χώρα μας το σωφρονιστικό σύστημα και το κατά πόσον αυτό το σωφρονιστικό σύστημα που είχαμε μέχρι σήμερα διευθετεί ζητήματα κοινωνικοποίησης αυτών που εγκληματούν ξανά όταν βγουν στην κοινωνία».

Ερωτηθείσα για το «αλαλούμ» που προέκυψε με το αδίκημα του βιασμού, η Κατερίνα Παπακώστα παρατήρησε ότι «η Βουλή συζητά και ορθώς διαβουλεύεται και υπάρχει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δεν προτείνει το εκάστοτε υπουργείο, αλλά η επιτροπή που αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές και ειδικούς».

Η υπουργός τόνισε ότι για το ζήτημα του βιασμού ότι «οι πολιτικοί αντιδράσαμε, ο κοινοβουλευτισμός έδωσε τις προτάσεις του» και τελικά το θέμα διευθετήθηκε.

Για τα Εξάρχεια: Αν πουν στην αστυνομία «ελάτε», σε πέντε λεπτά το θέμα θα πάψει να υπάρχει

Για το ευρύτερο θέμα της εγκληματικότητας η υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αίτια που γεννούν το έγκλημα.

Ακολούθως, δε, υπογράμμισε ότι για περιπτώσεις όπως τα Εξάρχεια δεν αρκεί η επιβολή του νόμου δια των όπλων, και πως η δράση των γνωστών – αγνώστων δεν αντιμετωπίζεται με προσαγωγές.

Σε ό,τι αφορά τα συχνά επεισόδια στο Πολυτεχνείο και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, η Κατερίνα Παπακώστα είπε ότι η αστυνομία πρέπει να πάρει την άδεια του Πρύτανη.

«Αν πουν στην αστυνομία “ελάτε”, σε πένε λεπτά το θέμα θα πάψει να υπάρχει» είπε καταλήγοντας.