Η εισήγηση σε Τσίπρα για εκλογές Μάιο κέρδισε έδαφος. Διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ! Οργή Καμμένου

Ελλάδα
Tools

tsipr mitsot vouli

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να θέλει να εξαντλήσει την 4ετία και να προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο, ωστόσο, η κατάσταση αποσύνθεσης που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, άφησε ανοικτό παράθυρο στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά τον Μάιο και στο ίδιο κλίμα περιστρέφονται και πολλές από τις εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός. Οπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται στην παράλληλη διεξαγωγή των εθνικών και των ευρωεκλογών, στις 26 Μαΐου.

Ενώ, την εκτίμηση πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου, έχει κάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το ρολόι χτυπά αντίστροφα», τόνισε πρόσφατα ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους πολίτες να δώσουν μία μάχη, η οποία όπως είπε, «δεν θα είναι εύκολη». 

Το ενδεχόμενο των εκλογών αποτυπώνεται και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Ποντίκι», Το Μέγαρο Μαξίμου – όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας – μέτρησε τα πολιτικά δεδομένα, αξιολόγησε το κλίμα και αποφάσισε ότι το από καιρό θεωρούμενο ως πιθανότερο σενάριο, αυτό της 26ης Μαΐου, είναι το πλέον κατάλληλο για την επίτευξη των εκλογικών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενας παράγοντας που έχει αξιολογηθεί ως σοβαρός από την κυβέρνηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εκτός από την πολιτική ζημιά που χρεώθηκε με τις Πρέσπες, είναι και η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί επί μήνες χωρίς να επιφέρει εκλογική ζημία.

Συνεπώς, εκτιμούν, πως είναι άκρως επιζήμιο το να ζει επί μακρόν ο ΣΥΡΙΖΑ με τα απόνερα της διάλυσης ενός συνεταιρισμού που δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί, αφού η επόμενη πολιτική σελίδα θα γραφτεί με εντελώς νέους όρους και συμμάχους.

Ο Καμμένος χωρίς... ΚΟ – Η απόφαση

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρωτοκολλήθηκε στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, 07.02.2019, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που είναι ομόφωνα αρνητική αναφορικά με την σύσταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτή την ώρα ο Πάνος Καμμένος «μετρά» έξι βουλευτές, μεταξύ αυτών όμως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος και έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 07.02.2019, στο newsit.gr, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε: «Με τον Πάνο Καμμένο έχω καλή προσωπική σχέση». Όσον αφορά την παρουσία του σήμερα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, είπε: «Ήταν κύριος ο Πάνος Καμμένος, όπως ήμουν κύριος και εγώ».

Αν αυτό συμβεί, η έδρα «πηγαίνει» στον κ. Κουίκ, ο οποίος ωστόσο είναι εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης και άρα... δεδομένα εκτός ΑΝΕΛ. Τυπικά δεν έχει διαγραφεί, αλλά ουσιαστικά μπορεί κανείς να πει πως... έχει «διαλέξει» στρατόπεδο.

Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αναφέρει συγκεκριμένα πως πρέπει και οι 5 βουλευτές να είναι από το ίδιο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.

Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ διαλύονται κοινοβουλευτικά αν διαγραφεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, καθώς ο Αριστείδης Φωκάς, που θα αποτελεί πια τον πέμπτο βουλευτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και όχι με τους ΑΝΕΛ.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει κάποια ανατροπή δεδομένων όπως τα γνωρίζουμε τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, συζητείται στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, 08.02.2019, στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Οργή Καμμένου

«Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων».

Αυτό αναφέρει σε tweet του ο Πάνος Καμμένος. Είναι η πρώτη του αντίδραση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις...