Με το «δίκοπο μαχαίρι» της ψήφου εμπιστοσύνης η πίεση Τσίπρα προς Καμμένο

Ελλάδα
Tools

vouli eswter

Σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός, που στην προσπάθειά του να πιέσει έτι περαιτέρω τον Πάνο Καμμένο, ενεργοποίησε την «βόμβα» της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, επί της ουσίας προανήγγειλε ότι αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση, τότε ο ίδιος θα πάει στην Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, άνοιξε τα χαρτιά του και ως προς το τί θα πράξει αν στην συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν «πιάσει» τους 151 βουλευτές: ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι αν γίνει αυτό, τότε θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με συντεταγμένο τρόπο «εν ευθέτω χρόνω», αφού πρώτα θα έχει ψηφίσει μία σειρά από εκκρεμότητες, όπως τα θετικά οικονομικά μέτρα και την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Υψηλό ρίσκο

Πάντως, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε δημοσίως πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αποτελεί μία υψηλού πολιτικού ρίσκου κίνηση για τον ίδιο, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος επιμείνει στα σχέδιά του και αποσυρθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κι αυτό διότι ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως η πλειοψηφία των 151 βουλευτών είναι «κλειδωμένη».

Όλα, βεβαίως, δείχνουν ότι ο αριθμός μπορεί να συγκεντρωθεί, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι ζυμώσεις και οι πολιτικές διεργασίες θα ενταθούν, ενώ το σκηνικό είναι ρευστό. Για παράδειγμα, ενώ έως χθες θεωρείτο δεδομένος ως προς την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, ο βουλευτής επισήμανε σήμερα ότι με το θέμα των Πρεσπών ανοιχτό δε θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης –κι αυτό παρότι ο ίδιος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ταυτοχρόνως, δεύτερες σκέψεις κάνει και ο Σπύρος Λυκούδης, που έχει τονίσει ότι αν συνδεθεί η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης, τότε δε θα ψηφίσει.

Συν τοις άλλοις, το Ποτάμι κεντρικά αποφάσισε χθες πως αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης πριν φέρει προς ψήφιση τις Πρέσπες στην Βουλή.

Τα «μαθηματικά»

Με αυτά τα δεδομένα, η κοινοβουλευτική αριθμητική εμφανίζεται εξαιρετικά ρευστή, ενώ μένει να φανεί πόσοι και ποιοι βουλευτές θα κρατήσουν την ίδια στάση και δε θα αλλάξουν στην... πορεία προς την ψηφοφορία επί της εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, ενώ δεδομένη θεωρείται η ψήφος εμπιστοσύνης από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κώστας Ζουράρις, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά φέρονται αποφασισμένοι να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης –άρα η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει στους 149.

Και εκεί αρχίζει το... θρίλερ: ενδεχομένως ο 150ος να είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, που απουσίασε χθες από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και εμφανίζεται να διατηρεί επιφυλάξεις για την απόφαση Καμμένου περί απόσυρσης από την κυβέρνηση.

Επίσης, δεν αποκλείεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και ο Σπύρος Δανέλλης, κλειδώνοντας τον «μαγικό αριθμό» των 151 βουλευτών, ενώ μένει να φανεί κατά πόσον ο Γιάννης Σαρίδης θα κρατήσει την ίδια στάση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, οι συσχετισμοί στην Βουλή είναι οριακοί, οι πιέσεις που ασκούνται πανταχόθεν είναι πανίσχυρες και ως εκ τούτου, δεν αποκλείονται εκπλήξεις4...

matrix24