Μήνυμα υπουργείου Εξωτερικών προς πΓΔΜ για τις δηλώσεις Ζάεφ, να διδάσκεται η "μακεδονική γλώσσα" στην ...Ελλάδα

Ελλάδα
Tools

skopia simaia

Ενώ η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στη Βουλή των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ, αν και έχει ξεπεράσει τον σκόπελο της απαραίτητης πλειοψηφίας, με δήλωση του έριξε λάδι στη φωτιά, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του ελληνικού ΥΠΕΞ όσο και της Αντιπολίτευσης. Νέα δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ επιτέθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο σκοπιανός πρωθυπουργός όχι μόνο αναφέρθηκε -για μια ακόμη φορά- στη «μακεδονική» γλώσσα άλλα έκανε και ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας, όπως αναφέρει το πρακτορείο mkd.mk, ακόμη και το ενδεχόμενο διδασκαλίας της στην Ελλάδα!

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, ωστόσο ανέφερε ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

ΝΔ: Οι δηλώσεις Ζάεφ προκαλούν όλους τους Έλληνες

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σχετικά με τη «διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα έδωσε μέσω ανακοίνωσης το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα», τονίζει η Πειραιώς.

Γεννηματά: Άρχισαν τα όργανα...

Με αιχμές προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχολίασε και η Φώφη Γεννηματά τις νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε συγκεκριμένα: «Άρχισαν τα όργανα... Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας».

Ζάεφ: Υπάρχει πιθανότητα η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο διδασκαλίας της “μακεδονικής γλώσσας” στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, υποστήριξε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών «υπάρχει πιθανότητα η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το mkd.mk, η σχετική τοποθέτηση έγινε σε απάντηση αιτιάσεων βουλευτή του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ο οποίος υποστήριξε ότι με την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», δημιουργείται νέο κράτος και νέα ταυτότητα.

«Αναφορικά με τους Μακεδόνες στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός επισήμανε για αυτούς, ειδικά για αυτούς του Αιγαίου, πως σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει τα προηγούμενα 27 χρόνια από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας και πως τώρα με αυτή τη συμφωνία υπάρχει πιθανότητα ότι η μακεδονική γλώσσα θα διδάσκεται στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ζάεφ σύμφωνα με το mkd.mk.

Ο κ. Ζάεφ, σε άλλη απάντησή του, επισήμανε επίσης πως με τις τροπολογίες του Συντάγματος το κράτος θα αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο «και πως κανείς δε θα αρνείται τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, thetoc