Μουδιασμένο και αμήχανο το Μαξίμου αναζητεί τα επόμενα βήματα. Ο Τσίπρας με μυστικότητα 8 μέρες μετά στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας

Ελλάδα
Tools
tsiprasmat
Μουδιασμένο και αμήχανο το Μαξίμου αναζητεί τα επόμενα βήματα  που θα κατευνάσουν το κλίμα και θα δώσουν ένα στίγμα άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών αφενός στην κατεύθυνση των διακηρύξεων περί ορθολογικού πολεοδομικού σχεδιασμού και αφετέρου προκειμένου να αποκατασταθεί το χαμένο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μπροστά σε φυσικά και καιρικά φαινόμενα.
 
Αίσθημα που κλονίστηκε όχι μόνο από τα όσα συνέβησαν στην Ανατολική Αττική την περασμένη Δευτέρα, αλλά και από το μήνυμα που εκπέμφθηκε στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ευθύνες διότι τίποτα δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει δεδομένου του συνδυασμού της άναρχης δόμησης του οικισμού και των πρωτοφανώς ισχυρών ανέμων που έπνεαν με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα.

Τις κακές εντυπώσεις επιχείρησε να μαζέψει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός δηλώνοντας  από το Υπουργικό Συμβούλιο πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Κίνηση ωστόσο που έδειξε να μένει μετέωρη και δεν εκτόνωσε τα πράγματα αλλά έδωσε τροφή στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς δε συνοδεύτηκε από άμεσες συνέπειες για όσους βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης (πολιτικές, επιχειρησιακές, κλπ).

Αντιθέτως συνοδεύτηκε από το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα «μετουσιώσει» σε θετική πρωτοβουλία  και δράση για την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων τα διδάγματα της Ανατολικής Αττικής.

Πάντως, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να ομαλοποιηθεί το κλίμα και να μπορέσει η κυβέρνηση να επιστρέψει στο αφήγημα της «κανονικότητας» και της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Ο  Τσίπρας στο Μάτι χωρίς κάμερες

Προς το παρόν, γίνονται όποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν προκειμένου να διορθωθούν μικρά και μεγάλα επικοινωνιακά λάθη των προηγούμενων ημερών.  Σήμερα νωρίς το πρωί και απουσία τηλεοπτικών καμερών  ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μάτι όπου συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Δημοσθένη Αναγνωστάκη, αλλά και από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών. 

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο η επίσκεψη διήρκεσε περίπου μία ώρα (ολοκληρώθηκε γύρω στις 10 το πρωί) κατά την οποία ο πρωθυπουργός, επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού στο Λεωφορείο Όλυμπος.

Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί σάλος ακόμη και στα ξένα ΜΜΕ για το γεγονός ότι μία εβδομάδα μετά την πολύνεκρη τραγωδία, ο πρωθυπουργός δεν είχε πάει στις πληγείσες περιοχές. Ενδεικτικό είναι ότι το Reuters χαρακτήριζε σε χθεσινό του δημοσίευμα «αόρατο» τον πρωθυπουργό κι είχε επισημάνει: «αφού ανακοίνωσε το τριήμερο πένθος, παρέμεινε αόρατος μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Εξόσον γνωρίζουμε, δεν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στο νοσοκομείο».

Την ίδια ώρα, δεν έχει ακόμη καταχνιάσει ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί από τις αποκαλύψεις πως η πολιτική ηγεσία ήταν από πολύ νωρίς ενήμερη για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι και φυσικά πολύ πριν ο Αλέξης Τσίπρας μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων όπου δεν ειπώθηκε λέξη για θύματα.

ΝΔ: Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας, σαν τον κλέφτη, το Μάτι

Την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι, σχολίασε με ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.

Οι πολίτες, όμως, δεν πείθονται πια από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Απαιτούν να μάθουν όλη την αλήθεια για το πώς χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα επόμενα βήματα

Πάντως, ο πρωθυπουργός στο πολιτικό επίπεδο παρέπεμψε την αποτίμηση και την απόδοση ευθυνών στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί  η αποτίμηση στο πεδίο (ταυτοποιημένοι νεκροί, αγνοούμενοι, καταμέτρηση κατεστραμμένων σπιτιών, κλπ).

Εν ολίγοις, μετά τις 20 Αυγούστου  και την έξοδο από το μνημόνιο που υπό τα νέα δεδομένα δε θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, αρχίζει να μετράει η αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό, που πάντως πλέον υπαγορεύεται από τα γεγονότα και δεν έρχεται ως καθαρή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες και εκτιμήσεις τον τοποθετούν κοντά (λίγο πριν) στη ΔΕΘ (8 - 9 Σεπτεμβρίου η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη).

Σε αυτή τη φάση γίνεται λόγος για ανασχεδιασμό και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Ήδη από την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των πρωτοβουλιών που αποφασίστηκαν περιλαμβάνεται η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός στη λειτουργία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κάτι που θα αφορά τόσο την οργανωτική δομή της όσο και τα σχέδια για την αντιμετώπιση των κρίσεων προκειμένου αυτά να έχουν μια πρακτική εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα πάντως, διάχυτη φαίνεται να είναι στο κυβερνητικό επιτελείο η δυσαρέσκεια για τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Κρας τεστ η άμεση υλοποίηση της στήριξης στους πυρόπληκτους

Στο μεταξύ από αύριο αρχίζουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος των 5000 ευρώ και λοιπών οικονομικών ενισχύσεων στήριξης των πυροπαθών. Γενικότερα, ζητούμενο για την κυβέρνηση της επόμενες μέρες είναι η ομαλή διεκπεραίωση της υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης  που απαιτεί και τον συντονισμό μεταξύ όσων υπουργείων ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης (πχ ΥΠΟΙΚ, υπουργείο Εργασίας, κλπ).