Δευ07162018

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 15 Ιουλ 2018 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

Προεκλογικός ανασχηματισμός απόγνωσης από τον Αλέξη Τσίπρα που ψάχνει ομάδα κρούσης

maximou tsipras profil

Σε προεκλογική τροχιά έχει ήδη μπει το Μέγαρο Μαξίμου, με το επιτελείο του πρωθυπουργού να επιδίδεται σε σχέδια επί χάρτου για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Οι τελευταίες κινήσεις του Μαξίμου, όπως είναι η απόφαση για τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, η όξυνση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στον κομματικό μηχανισμό μαρτυρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν «στο τέλος της τετραετίας», παράγοντες που γνωρίζουν καλά το κυβερνητικό παρασκήνιο υποστηρίζουν πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, είτε από ατύχημα με τους ΑΝ.ΕΛ. είτε ως απόρροια της συμφωνίας για το Μακεδονικό είτε και ως μοναδική διέξοδος από τη συνεχή φθορά και την αποδοκιμασία που εξακολουθεί να δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Το Μαξίμου στηρίζει την αντεπίθεσή του σε δυο παράγοντες: Σε έναν ανασχηματισμό, που αυτή τη φορά αναμένεται να είναι δομικός και «εκλογικός» για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, αλλά και στα εκλογικά «μαγειρέματα», με κυρίαρχο το σπάσιμο της Β’ Αθήνας σε τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που το Μαξίμου ευελπιστεί να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετακινήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρύ ανασχηματισμό, που αναμένεται μετά την 20ή Αυγούστου και πριν από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Ο ανασχηματισμός, στον οποίον είχε προχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν περιορισμένος και έγινε υποχρεωτικά, μετά και την απομάκρυνση του ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, με αφορμή το ζήτημα του επιδόματος ενοικίου, που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.». Αυτή τη φορά, από τον ανασχηματισμό αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, καθώς το νέο σχήμα θα είναι εκείνο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές, οι οποίες χρονικά έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Πρόθεση του Μαξίμου είναι να δημιουργήσει μια δυνατή «ομάδα κρούσης», στην οποία θα περιλαμβάνονται στελέχη, τα οποία ενδεχομένως να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό και από διαφορετικές θέσεις από αυτές που κατέχουν σήμερα. Αυτοί είναι: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Παύλος Πολάκης, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλα στελέχη.

Το μεγάλο ερώτημα στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχει πλέον τελειώσει την «αποστολή» του, αναμένεται να αφήσει την οδό Νίκης, όχι όμως απαραίτητα και την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel της Καβάλας, κάλεσε την κυβέρνηση να... σοβαρευτεί, το τελευταίο διάστημα αποστασιοποιείται από το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί το Μαξίμου για την έξοδο από τα Μνημόνια.

Ο ίδιος, άλλωστε, φρόντισε να λείπει και από τη φιέστα του Ζαππείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μετακίνηση, ή ακόμη και απομάκρυνση, του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση (μετά από συνεννόηση μαζί του, βέβαια), προκειμένου να διευκολυνθούν και οι ΑΝ.ΕΛ. στην παρουσίαση του νέου αφηγήματός τους κατά την προεκλογική περίοδο, συνεχίζοντας όμως να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο νέο σχήμα είναι πολύ πιθανό να μπει ο Νίκος Φίλης, ενώ αναμένεται να υπουργοποιηθούν και ένα ή δυο κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, κομβικής σημασίας για τον πρωθυπουργό είναι να υπάρξει μια στροφή προς την Κεντροαριστερά, την οποία άλλωστε θα επιχειρήσει να «λεηλατήσει» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά συνέπεια, ήδη βολιδοσκοπούνται στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ το Μαξίμου δεν έχει εγκαταλείψει το «φλερτ» και με στελέχη του Ποταμιού.

Εκλογικά «μαγειρέματα» μπας και ευνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση του Μαξίμου να σπάσει τη Β’ Αθήνας σε τρεις νέους τομείς, αλλά και το Υπόλοιπο Αττικής στα δυο, όπως εκτιμούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πολιτικών «μαγειρεμάτων», προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ευνοηθεί στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό και σε πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται ότι η μάχη του σταυρού θα δοθεί με νέα δεδομένα.

Η κυβέρνηση σπάει τη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών (από την οποία εκλέγονται 44 βουλευτές), καθώς είναι εκείνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στο βόρειο τομέα κατανέμονται 15 έδρες, στο νότιο 18 έδρες και στο δυτικό 11. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να περισώσει κάποιες έδρες, έχει φροντίσει να εντάξει στον τομέα των βορείων προαστίων (όπου η Νέα Δημοκρατία είχε τα πρωτεία) Δήμους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος στις εκλογές του 2015, όπως είναι οι Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου.

Ομως, ακόμη και έτσι η μάχη για την πολιτική επιβίωση και την εξασφάλιση μιας θέσης στη Βουλή αναμένεται να είναι σκληρή. Μέχρι στιγμής, στον ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις είναι παρασκηνιακές, σε αντίθεση με τους ΑΝ.ΕΛ., όπου οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει το ξέσπασμα του Κώστα Κατσίκη, ο οποίος δήλωσε πως «οι άνθρωποι που μας εμπιστεύτηκαν θα κληθούν να επιλέξουν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν», ενώ αναρωτήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν «στόχος σας είναι η διάλυση των μικρών κομμάτων».

Στην Κουμουνδούρου όλοι γνωρίζουν πως αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, από τις 16 έδρες που κατέλαβε στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, στις επόμενες εκλογές περίπου οι μισοί θα χάσουν την... καρέκλα.

Ηδη έχουν εκφραστεί γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος, τη στιγμή που τα κορυφαία στελέχη δεν έχουν δηλώσει σε ποιον τομέα θα κατέβουν.

eleftherostypos

Το παρασκήνιο του ελληνορωσικού θρίλερ: Ο Ρώσος πρόξενος, τα ρούβλια και το Αγιο Ορος

rossia ellada flags

Το παρασκήνιο της απέλασης των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών αποκαλύπτει η εφημερίδα «Real News».

Όπως αναφέρει, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου έπαιξε ο πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, το πρόσωπο που είχε τον έλεγχο των επαφών με τους ιερωμένους, αλλά και την εποπτεία των χρηματοδοτήσεων στο Άγιο Όρος.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο Ποπόφ ήταν ο άνθρωπος – κλειδί, πίσω από την προσπάθεια των Ρώσων να αυξήσουν την επιρροή τους στο Άγιο Όρος και να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επισκέφθηκε το Άγιο Όρος για πρώτη φορά το 1976 ως ακόλουθος της πρεσβείας της -τότε- ΕΣΣΔ στην Αθήνα. Από τότε, πήγαινε πολύ τακτικά. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει λείψει από καμία σημαντική επίσκεψη Ρώσου πολιτικού ή θρησκευτικού αξιωματούχου εκεί, τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν εκείνος που ανέγνωσε τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ, κατά την ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Ευλογίου, τον Οκτώβριο του 2016.
Ο Ποπόφ μιλά άπταιστα ελληνικά και έχει άριστη γνώση γύρω από θέματα ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Real News”, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, η ρωσική χρηματοδότηση προς της μονές του Αγίου Όρους αυξήθηκε. Στόχος ήταν να αυξηθεί η επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Άγιο Όρος, σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, όταν έγινε γνωστό στη Μόσχα ότι Αθήνα και Σκόπια ήταν σε καλό δρόμο για την επίλυση του Σκοπιανού, οι Ρώσοι θέλησαν να εμποδίσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τα ρωσικά χρήματα στο Άγιο Όρος φέρονται να χρηματοδοτήθηκαν κινητοποιήσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, επιχειρήθηκε και η απόπειρα χρηματισμού βουλευτών.

Οι ελληνικές αρχές πληροφορήθηκαν για αυτή τη δραστηριότητα, όπως και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στο Άγιο Όρος τον Απρίλιο του 2018 δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς πήγε για να σχηματίσει ο ίδιος άποψη για όσα συνέβαιναν.

Πέρα από την προσπάθεια παρεμπόδισης της συμφωνίας των Πρεσπών, ένας από τους στόχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ήταν και η αλίευση πληροφοριών, μάλιστα μέσω προσεταιρισμού πρώην στελεχών της ΕΥΠ, όπως ανέφεραν στη «Real News» υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου. “Κομμένη η πλάκα”, φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα ήθελε να δώσει διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Δεν γινόμαστε η ουρά κανενός» είπε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν υπέκυψε στις πιέσεις να προχωρήσει σε απελάσεις με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, επειδή τότε πίστευε πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις. “Αυτή τη φορά υπήρχαν οι αποδείξεις, διαπιστώσαμε παιχνίδι σε βάρος της χώρας”, τονίζει.

FT: Στην Αλεξανδρούπολη έγινε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών για το Σκοπιανό

Μία εβδομάδα ακόμα για τον δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας

daktulios2018

Σε καλοκαιρινές διακοπές θα βρίσκεται από την επόμενη Παρασκευή 20 Ιουλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Η εναλλάξ κυκλοφορία αυτοκινήτων με μονό και ζυγό αριθμό κυκλοφορίας θα απελευθερωθεί πλήρως, καθώς η ισχύς του μέτρου αναστέλλεται για το καλοκαίρι.

Ο περιορισμός στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, που ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, αναμένεται να εφαρμοστεί και πάλι στις αρχές του φθινοπώρου.

newsbeast

Νέα δημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα με τάση ανόδου η ΝΔ, πτώση στους ΑΝΕΛ

dimoskopisi1

Στις 8 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων, σύμφωνα με καινούργια έρευνα της Prorata που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου.

Η νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Συντακτών, παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρεί το προβάδισμα των 8 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ αισθητή είναι η πτώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν πάνω από 2%, έναντι 4% που είχαν σε προηγούμενη έρευνα της εταιρείας.

Αναλυτικότερα τα ποσοστά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ 27% (από 26%)

ΝΔ 35% (από 34%)

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 14%

ΚΚΕ 9% (από 13%)

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8% (από 9%)

ΠΟΤΑΜΙ 6%

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 6% (από 7%)

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4% (από 5%)

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3% (από 5%)

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2% (από 5%)

ΜΕΡΑ 25 2% (από 5%)

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2% (από 5%)

ΑΝ.ΕΛΛ. 2% (από 4%)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5% (από 6%)

madata

FT: Στην Αλεξανδρούπολη έγινε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών για το Σκοπιανό

Aleksandroupoli Greece

Στην Αλεξανδρούπολη εκτυλίχθηκε σύμφωνα με τους Financial Times ένα από τα περιστατικά παρέμβασης των Ρώσων διπλωματών που οδήγησε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην απόφαση απέλασής τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα που επικαλείται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων τους, οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία, όπως αναφέρεται, διαμένει μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Οι δύο διπλωμάτες, σημειώνουν οι FT, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του.

Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο, παρατηρεί η συντάκτρια του άρθρου, Kerin Hope.

Οι FT παραθέτουν μάλιστα δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος εκτιμά: «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες.

Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία.

«Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20 – 30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα», δηλώνει στους FT διπλωμάτης δυτικής χώρας και προσθέτει ότι ήταν μία «’έξυπνη’ επιχείρηση που έγινε με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».

eleftherostypos

Μόσχα στον Ελληνα πρέσβη: Παράλογες οι απελάσεις, είναι δάκτυλος των ΗΠΑ . Καταστρέφονται οι διμερείς σχέσεις μας