Σαβ10202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Οκτ 2018 12am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

Ολοκληρώθηκε με τις 80 ψήφους το 1ο βήμα της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Τι προηγήθηκε

skopia vouli

Πέρασε επιτυχώς στις 11:35 μμ της Παρακευής η πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ογδόντα βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ και 39 ψήφισαν κατά, που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αποφεύγει πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης.

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Θρίλερ με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, αφού μέχρι στιγμής πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή η προγραμματισμένη συνεδρίαση της βουλής  για την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να προχωρήση η συμφωνία των Πρεσπών. 

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η συνεδρίαση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος), η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

ΕΛΚ: Καλεί την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

 "Η αντιπολίτευση" στην πΓΔΜ "έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές" δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στα Σκόπια διεξάγεται από τη Δευτέρα σκληρή κοινοβουλευτική συζήτηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρω - ατλαντική συμμαχία.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ "έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας", αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς - σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης - να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω - ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων.

 Αναβολή της συνεδρίασης 

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως μεταδίδει το «Sloboden Pecat» στη σημερινή συνεδρίαση επέστρεψαν και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE οι οποίοι είχαν αποχωρήσει την Τετάρτη. Απόντες από τη σημερινή συνεδρίαση είναι οι βουλευτές Βασίλι Πίσεφ, Νικόλα Πόποφσκι, Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση, μετά τα γεγονότα της 27ης Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Σάσα Βασίλεφσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, απελευθερώθηκε μετά την κατ 'οίκον κράτηση με εγγύηση 400 χιλιάδες ευρώ μετά και τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι προσφέρει συμβιβασμό για την «αιματηρή Πέμπτη». Μάλιστα, σε δήλωση του στο πρακτορείο «Makfax» δεν ακολούθησε την γραμμή του κόμματος και ανέφερε ότι δεν ξέρει αν θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Επίσης, ένας ακόμη βουλευτής του VMRO, o Κρίστο Μουκόσκι, απελευθερώθηκε σήμερα μετά την κατ 'οίκον κράτηση του. Το ίδιο συνέβη και με έναν ακόμη βουλευτή του VMRO,τον Λιούμπεν Αρναούτοφ. Σε ερώτηση για το τι θα ψηφίσει στη Βουλή  απάντησε: «Δεν το έχουμε σκεφτεί μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα θα εργαστούμε αποκλειστικά για το συμφέρον της Μακεδονίας και του μακεδονικού λαού». 

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του SPM, Στόγιαν Μιλάνοφ, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι σύμφωνα με την κομματική απόφαση του VMRO.

Όπως είπε έχει ήδη αποφασίσει αλλά θα τον παρουσιάσει στην ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος ενώ παραιτήθηκε από το δικαίωμα συζήτησης κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας μαζί με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE.

Το αντίθετο θα πράξει η Βλάντανκα Αβίροβικ, επίσης βουλευτής του SPM, η οποία δήλωσε πως θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο «MakFax», επικαλούμενο πηγές κοντά στη βουλευτή.

Την άμεση διεξαγωγή ψηφοφορίας ζητά το VMRO 

«Έχουν περάσει 19 μέρες από το αποτυχημένο δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση που να δίνει εντολή για συνταγματικές αλλαγές. Η κυβέρνηση καθυστερεί την ψηφοφορία επειδή γνωρίζει ότι η λαϊκή βούληση είναι πιο σημαντική από τις πιέσεις σε βουλευτές.

Ζητάμε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία ώστε η κυβέρνηση να δει ότι δεν υπάρχει η πλειοψηφία των δύο τρίτων», ανέφερε ο Αντόνιο Μιλοσόσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με βουλευτές του κόμματος πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας..

Σύμφωνα με το «MakFax» στη συνέντευξη τύπου δεν ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές του VMRO.

SDSM: «Οι ηγέτες του VMRO-DPMNE θέλουν με κάθε κόστος να εμποδίσουν το μέλλον της Μακεδονίας»

«Οι ηγέτες των VMRO-DPMNE και o Χρίστιαν Μίκοσκι επανέλαβαν σήμερα ότι με κάθε κόστος θέλουν να εμποδίσουν το μέλλον της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ»αναφέρει το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του. 

«Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενεργούν ελεύθερα και να αντιταχθούν στον αντιδυτικό κομματικό παίκτη Μικοσκι και την αντι-δυτική ηγεσία του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του VMRO-DPMNE, έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να δουν την ξεκάθαρη πλειοψηφίας του 80% των πολιτών και να δώσουν ένα μέλλον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τις συνταγματικές αλλαγές».

ΑΠΕ

Δημοσκόπηση της RASS: Προβάδισμα 9,7 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - 5 κόμματα στη Βουλή

dimoskopisi

Προβάδισμα 9,7% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,  τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της RASS για το ACTION24.

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην εκπομπή BrainStorming με τον Γιώργο Πιέρρο και τον Σταμάτη Ζαχαρό είναι η πρώτη που περιλαμβάνει την παραίτηση Κοτζιά, καθώς διενεργήθηκε από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 30,4 %, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΚΙΝΑΛ 9,8% , η Χρυσή Αυγή 7,4% το ΚΚΕ 7,2%, η Ένωση Κεντρώων 2,7%, οι ΑΝ.ΕΛΛ 2,1%, η Ελληνική Λύση 1,1% ενώ τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,1% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς το 41,9% των ερωτηθέντων απαντούν το ΚΙΝ.ΑΛ και η Φώφη Γεννηματά το 29% ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας και το 25,7% κανείς.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 41,9%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 39,6% και ακολουθούν:

Δημήτρης Κουτσούμπας 30,4%

Βασίλης Λεβέντης 26,5%

Αλέξης Τσίπρας 26,5%

Σταύρος Θεοδωράκης 24,5%

Πάνος Καμμένος 14,1%

Νίκος Μιχαλολιάκος 8,7%

Αναλυτικά η έρευνα της RASS που παρουσιάστηκε στην εκπομπή BrainStorming από την πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη ΕΔΩ 

Nέα δημοσκόπηση της Pulse: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ - Σε άνοδο το κόμμα Βελόπουλου

Nέα δημοσκόπηση της Pulse: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ - Σε άνοδο το κόμμα Βελόπουλου

DIMOSKOPISI KALPI

Απόλυτα διαιρεμένη φαίνεται πως είναι η ελληνική κοινή γνώμη όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ήδη προκαλέσει έντονους τριγμούς στην σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 44% των πολιτών εκτιμά με μερική ή απόλυτη βεβαιότητα πως η συμφωνία δεν θα κυρωθεί οριστικά και από τις δύο χώρες. Στον αντίποδα, το 43% απαντά πως η συμφωνία θα φτάσει έως το τέλος.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον πυρήνα της πλευράς που προβλέπει ολοκλήρωση της συμφωνίας, με το 58% να αναφέρει πως οι Πρέσπες θα κυρωθούν από την Αθήνα και τα Σκόπια. Αντίθετα, δύο στους τρεις υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας διαβλέπουν «ναυάγιο».Το ονοματολογικό έχει προκαλέσει τριβές στην συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Την Τρίτη στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του να μην ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή την ΠΓΔΜ, ενώ μια ημέρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παραιτήθηκε εξαιτίας λογομαχίας που είχε με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η δημοσκόπηση έκλεισε πριν την παραίτηση του κ. Κοτζιά, όμως σε κάθε περίπτωση αντανακλά την δυσαρέσκεια των πολιτών με την κυβερνητική συνεργασία των δύο παρατάξεων. Το 63% δήλωσε πως βλέπει τις επιδόσεις της δικομματικής «μάλλον» ή «σίγουρα» αρνητικά, ενώ στην αντίπερα όχθη το 25% έκρινε την συμπολίτευση θετικά.

Αισθητή είναι η απογοήτευση και στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αρνητικές γνώμες για τις κυβερνητικές επιδόσεις των δύο εταίρων υπερέχουν των θετικών κατά δύο μονάδες (47% έναντι 45%).Σταθερό προβάδισμα ΝΔ στην πρόθεση ψήφου 

Στο μέτωπο της πρόθεσης ψήφου, η σφυγμομέτρηση επαναβεβαιώνει πως η ΝΔ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να έχει την τάση να το διευρύνει.

Με την χώρα να έχει μπει στο τελευταίο έτος της κυβερνητικής τετραετίας η ΝΔ αποσπά το 33% στην μέτρηση επί των εγκύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 11 μονάδες πιο κάτω, κερδίζοντας το 22%.

Αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν υποχωρήσει ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μονάδα και η ΝΔ έχασε μισή, και κατ’ αυτόν τον τρόπο διεύρυνε το προβάδισμα της κατά 0,5 μονάδες.Τρίτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 8%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7,5% και πέμπτο κατατάσσεται το ΚΚΕ, με 6,5%., ενώ άνοδο σημειώνει η Ελλην ική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου.

Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το όριο του 3% για είσοδο στο κοινοβούλιο. Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες ισοδυναμούν στο 1,5%. «Κλειδί» για όλα αυτά τα κόμματα θα είναι να μπορέσουν να προσελκύσουν εκ νέου τους αναποφάσιστους που τους στήριξαν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η ΝΔ απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, 59% έναντι 22%, με το χάσμα να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος.

Πολιτικά «κλειδιά»

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι η συσπείρωση. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκρατεί περισσότερους από οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους που την στήριξαν στις προηγούμενες γενικές εκλογές, ενώ η Κουμουνδούρου διατηρεί το 51% της βάσης της.

Το 17% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει στραφεί στην ΝΔ. Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου προέρχονται σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες της «γκρίζας ζώνης», η οποία περιέχει όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, διατεθειμένοι να απέχουν, να ψηφίσουν λευκό ή να ρίξουν άκυρο.

Η ΝΔ επικρατεί και στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε το προβάδισμά του κατά τρεις μονάδες σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 35% των πολιτών, έναντι 22% για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται επίσης με 11 μονάδες του κ. Τσίπρα στο ξεχωριστό ερώτημα ποιος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού σας.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 14 κι 16 Οκτωβρίου σε δείγμα πανελλαδικό δείγμα 1.355 πολιτών.

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ.

 

Ζώνη αποκλεισμού από την Τουρκία γύρω από Barbaros - Νέες δυνάμεις στέλνει η Ελλάδα

aoz ellad kypro

Η Τουρκία δημιουργεί "Ζώνη Αποκλεισμού" γύρω από το "Barbaros" καθώς ανακοίνωσε πριν λίγο πως επαναπροσδιόρισε τους κανόνες εμπλοκής μετά το συμβάν με τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς". Πρακτικά όποιος προσπαθεί να πλησιάσει το Barbaros "βυθίζεται", αυτό είναι το μήνυμα της Αγκυρας.

Ταυτόχρονα και η Ελλάδα ενισχύει τις δυνάμεις της κοντά στο Καστελόριζο σε ένα ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό που αφορά την ανάπτυξη μονάδων του Στόλου και σε άλλα στρατηγικά σημεία.

Την ίδια ώρα η επαγρύπνηση και ο δείκτης ετοιμότητας έχουν επαυξηθεί στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Να κλιμακώσει επιχειρεί η Άγκυρα που μέσω του υπουργού Ενέργειας Φατιχ Ντονμέζ ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων κανόνων ναυτική εμπλοκής.

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανίσει την Ελλάδα ότι δεν ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «παρενοχλεί», δια της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», το ερευνητικό σκάφος Βarbaros.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Σμύρνη, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι οι κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης στη Μεσόγειο ήταν «απαράδεκτες», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Το πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Oι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις έχουν επαναπροσδιορίσει τους κανόνες ναυτικής εμπλοκής μετά το συμβάν (σ.σ με τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς") και οι νέοι κανόνες θα ανακοινωθούν σύντομα»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων στην Αττάλεια μαζί με τον λεγόμενο «υπουργό ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι συνεχίζεται η συνεργασία της Τουρκίας με τη «βόρεια Κύπρο».

«Έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού», ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου».

Ο Φ. Ντονμέζ ανέφερε ακόμα πως η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές στη Κύπρο για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδέχεται τα «μονομερή βήματα» εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «το ερευνητικό πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή», ενώ θα ανακοινωθούν οι νέοι κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το τουρκικό Ναυτικό.

Από την πλευρά του, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι γίνονται αποφασιστικά βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού».

Μέχρι σήμερα, είπε, δίναμε πάντοτε χέρι φιλίας αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά προτίμησε να κάνει μονομερή βήματα «και εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας σε συνεργασία με την Τουρκία».

Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Κύπρο- «Θα απαντήσουμε σθεναρά»

Για μονομερείς ενέργειες της Κύπρου όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια εγκαινίων διυλιστηρίου πετρελαίου στην Αλιάγα της Σμύρνης.

«Μας θλίβουν οι καταδικασμένες σε αποτυχία απόπειρες, όπως οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα απαντήσει «σθεναρά σε όλα τα μέτωπα και στη θάλασσα και στο διπλωματικό πεδίο»

Μπουλούτ: «Βρήκαν μπροστά τους το πολεμικό ναυτικό μας»

“Αυτοί που προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους στη Μεσόγειο σήμερα βρήκαν μπροστά τους το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τους ήρωες μας”, γράφει ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για οικονομικά θέματα Γιγίτ Μπουλούτ στον λογαριασμό του στο τουίτερ, αναφερόμενος στο υποτιθέμενο επεισόδιο με το Μπαρμπαρός.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ υπενθυμίζει και τη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ότι τα καθήκοντα του Μπαρμπαρός στην περιοχή θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο τέως επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε ότι πέραν της παρουσίας της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή διασύνδεσης των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου έχει ήδη σπεύσει και ελληνικό υποβρύχιο, ενώ και η Άγκυρα απέστειλε από την ναυτική βάση του Ακσάζ μονάδες επιφανείας του τουρκικού στόλου ως συνοδεία ασφαλείας του Barbaros.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο τουρκικού αντιπερισπασμού στα όσα τεκταίνονται στην ΑΟΖ, με προβοκάτσια στην γραμμή αντιπαράθεσης/νεκρή ζώνη, στην Κύπρο, ενδεχομένως και επ’ αφορμή δυσμενών εξελίξεων με αποχώρηση μονάδων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Barbaros επανεμφανίσθηκε πάλι χθες λίγο μετά τις 22:00, μετά την απενεργοποίηση του σήματος εντοπισμού του, αφότου χθες εδέχθη το μήνυμα αποτροπής από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», οπότε το τουρκικό ερευνητικό/σεισμογραφικό έσβησε το σήμα του κι έπλευσε ανατολικά.

Στην περιοχή μέχρι τώρα βρίσκονταν η φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού, TCG Gaziantep (F-490), κλάσης "G", αντίστοιχη με την TCG Giresun (F 491) και η πυραυλάκατος TCG Karayel (P-349), κλάσης Yildiz

Η παραίτηση Νίκου Κοτζιά φέρνει πιο κοντά τις εκλογές

DIMOSKOPISI KALPI

Η παραίτηση Κοτζιά απόρροια της ενδοκυβερνητικής κρίσης μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή «βαλβίδα» εκτόνωσης, αλλά είναι δεδομένο ότι πλέον δεν θα απορροφήσει όλους τους κραδασμούς.

Ο Τσίπρας αναγκάζεται να πορευτεί με ένα κόμμα και με ένα κυβερνητικό εταίρο που τον χωρίζει πλέον άβυσσος.

Η αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά και η συνέχιση της συγκατοίκησης με τον «ανεπιθύμητο» σε μερίδα του κόμματος κυβερνητικό εταίρο, ενδεχομένως να τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις και συζητήσεις εντός κι εκτός του κόμματος τις επόμενες μέρες και μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη, αν και ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα για γενικό σιωπητήριο στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος.

Το «σιωπητήριο» Τσίπρα και το αυστηρό μήνυμα ότι «δεν θα ανεχτεί τη διγλωσσία» όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποτρέψει τις υπόγειες διαμάχες αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αναταραχής αλλά και αφόρητης πίεσης από την αξιωματικής αντιπολίτευση, οι κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή.

Οι βάσεις για την συνέχιση της κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν μπει στο τελευταίο γεύμα Τσίπρα – Καμμένου στην Λέσχη Αξιωματικών. Εκεί συμφωνήθηκε σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ότι τα δύο κόμματα θα συγκατοικήσουν στην κυβερνητική εξουσία, τουλάχιστον μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη βάσει αυτής της συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου, κινήθηκε και το μήνυμα του πρωθυπουργού προς πάσα κατεύθυνση πως προσωπικές στρατηγικές και διγλωσσία δεν θα γίνουν αποδεκτές. Μέχρι να αποφασίσει η Βουλή για την συμφωνία, οι δύο εταίροι θα επιδιώξουν να αλλάξουν ατζέντα και να προβάλλουν τις δράσεις της μεταμνημονιακής εποχής.

Σε αυτό το διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι. Ηδη μίλησε για προϋπολογισμό που θα έχει μόνο αντίμετρα. Δεσμεύτηκε ότι δε κοπούν οι συντάξεις. Έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο, ενώ οι μηχανές του ΑΣΕΠ «ζεσταίνονται» και χιλιάδες προσλήψεις βρίσκονται προ των πυλών. Αν η κυβέρνηση αντιστρέψει το κλίμα στην κοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκηρύξει εκλογές.

Ταυτόχρονα εντός της εβδομάδας θα φανεί και αν στην ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ θα καταφέρει να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να φέρει η ελληνική κυβέρνηση την συμφωνία των Πρεσπών για ψήφιση στη Βουλή. Αν οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι θετικές τότε η συμφωνία θα εισαχθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο Φλεβάρη – Μάρτη. Αν οι ΑΝΕΛ την καταψηφίσουν, οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα στηθούν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την 26η Μαϊου 2018 που έχουν εξάλλου δρομολογηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ν. Κοτζιάς να προκαλέσει μια νέα ενδοκυβερνητική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι ο Κοτζιάς είναι και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πολιτική του οργάνωση «Πράττω» έχει ακόμη μία βουλευτή στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τη Γεωργία Γεννιά. Στην κίνηση αυτή ανήκε και ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος όμως έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό.

Η κίνηση «Πράττω» συνεδριάζει σήμερα για να λάβει τις αποφάσεις της στον απόηχο των εξελίξεων, ωστόσο – σύμφωνα με δημοσιεύματα – το περιβάλλον του τέως υπουργού σε πρώτη φάση χθες καθησύχαζε ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία. Βέβαια, ακόμη και αν οριστικοποιηθεί η απόφαση αυτή, το πιθανότερο είναι ότι οι τριβές δεν θα λείψουν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια που φέρνουν πιο κοντά τις κάλπες, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν βάση. Η κυβέρνηση σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές φαντάζει απίθανο να αντέξει μέχρι το Φθινόπωρο του 2019. Όμως ο Τσίπρας, θα εξαντλήσει όσους μήνες μπορέσει από το 2019, ώστε να παίξει το χαρτί των προεκλογικών παροχών και ο Καμμένος θα επιδιώξει να καρπωθεί οφέλη από την συγκεκριμένη πολιτική αλλά και να αναζητήσει συμμαχίες, ώστε να βρεθεί στη Βουλή και μετά τις επόμενες εκλογές...