Δευ07162018

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 15 Ιουλ 2018 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος

Η διάλυση των ΕΔ από τη χούντα, η προδοσία της Κύπρου και η σύνταξη του Παττακού (vid)

attilas
Ο καθένας μας έχει μνήμες από την τραγωδία της Κύπρου. Άλλοι έζησαν τα γεγονότα ως ενήλικες, άλλοι ως μικρά παιδιά και όλο και περισσότεροι πλέον μόνο τα διαβάζουν. Ελπίζουμε τουλάχιστον…

Ανήκω στη δεύτερη κατηγορία και η ανάμνηση μου είναι ο πατέρας μου, ναυτικός στο επάγγελμα. Την ημέρα της επιστράτευσης θα μπορούσε να είχε φύγει για την Ιαπωνία, όπου τον περίμενε το πλοίο στο οποίο θα δούλευε. Δεν έφυγε…Όλη μέρα με το μηχανάκι “Σίμπσον” προσπαθούσε να βρει που θα επιστρατευθεί! Δεν το βρήκε!

Αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις άφησαν πίσω τους τα ανδρείκελα της χούντας που ακόμη και σήμερα ελάχιστοι τα νοσταλγούν. Οι … “στρατηγάρες” που ακόμη κάποιοι θαυμάζουν! Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είμαστε κάθετα αντίθετοι σ΄ όσους εξακολουθούν να εκφράζουν τη …νοσταλγία για μια ομάδα προδοτών που ξεπούλησε την Κύπρο.

Η δημοκρατία που κάποιοι τόσο ειρωνεύονται, τους τιμώρησε με επιείκια. Για τους περισσότερους τα ισόβια δεν σήμαιναν ισόβια και φθάσαμε στο σημείο κάποιος -ποιος άραγε- να φροντίσει ο Παττακός να παίρνει σύνταξη αν και είχε αποταχθεί! Ποιος αλήθεια το ΄χε φροντίσει, θα μάθουμε;

Η χούντα του 1967 ήρθε επειδή το πολιτικό σύστημα που προηγήθηκε επέτρεψε σ΄ αυτή την ομάδα επίορκων να καταστρέψουν τη χώρα και να επιτρέψουν στους Τούρκους να κάνουν εισβολή στην Κύπρο.

Η χούντα του 1967 ήρθε για να ξεπουληθεί η Κύπρος. Όταν ολοκλήρωσαν την αποστολή τους οι χουντικοί είχαν την τύχη που έχουν πάντα τα “τσιράκια” των ισχυρών.

Εμείς μπορεί να ΄χουμε παιδικές αναμνήσεις αλλά όπως προαναφέραμε υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα, όχι απλά από κοντά. Τα έζησαν στην πρώτη γραμμή της μάχης που ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο.

Στο βίντεο ο Αντιστράτηγος ε.α, σήμερα, Ταγματάρχης τις ημέρες της φωτιάς στην Κύπρο τότε, Δημήτρης Αλευρομάγειρος. Στο απόσπασμα μιας συνέντευξης -σπάνια μιλά- που είχε δώσει στο Militaire.gr το καλοκαίρι του 2015. Τα λέει όλα με δυο κουβέντες. Ο Δημ. Αλευρομάγειρος πολέμησε στην Κύπρο. Ήταν διοικητής του 336 Τάγματος που κράτησε την Λευκωσία.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί Τουρκία και Ακιντζί να τοποθετηθούν για το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ

anastasiadisKiprou

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καλεί την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να τοποθετηθούν κατά πόσον αποδέχονται τις πρόνοιες του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου 2017.

«Βασική καινοτομία της πρωτοβουλίας και του πλαισίου Γκουτέρες», επεσήμανε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», «είναι να υπάρξει στην Κύπρο ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις, επεμβάσεις και με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί την ηγεσία του κόμματος να τοποθετηθεί κατά πόσον αποδέχεται ως στρατηγική συμφωνία, το άτυπο κείμενο της τριακοστής Ιουνίου 2017, όπως εισηγείται ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στο τέλος του καλοκαιριού, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στις Βρυξέλλες τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες συζήτησε και το Κυπριακό με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Süddeutsche Zeitung: «Κάτι το σάπιο υπάρχει στην Κύπρο»

synergatiki kyprou
 
H κυπριακή κυβέρνηση απέτρεψε με δισεκατομμύρια την χρεοκοπία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και μάλιστα χωρίς πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Καταστρατηγήθηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο; Και τι σημαίνει αυτό για τα σχέδια μιας ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Κάτι το σάπιο υπάρχει στην Κύπρο». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Για να αποφύγει το ξέσπασμα πανικού, η Λευκωσία προχώρησε τον Απρίλιο σε ‘ένεση ρευστότητας‘ 2,5 δις ευρώ για να συνεχίσει η τράπεζα να εκταμιεύει χρήματα. Σκοπός του κυπριακού δημοσίου ήταν η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της SZ η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να πάρει πράσινο φως από την Κομισιόν, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η νομιμότητα χορήγησης κρατικής βοήθειας.

Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι αν η Κύπρος παραβίασε ευρωπαϊκό δίκαιο. Και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις διαπραγματεύσεις για την Τραπεζική Ένωση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, στην οποία θα συζητηθεί και η εγγύηση καταθέσεων.

Την ώρα που Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες στρέφουν την προσοχή τους στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, όσα συμβαίνουν στην Κύπρο επαναφέρουν στο προσκήνιο τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Τα ‘κόκκινα δάνεια‘ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας φθάνουν στα 6,2 δις, που αντιστοιχούν περίπου στο 33% του κυπριακού ΑΕΠ. Συγκριτικά, τα έσοδα του κυπριακού κράτους έφθασαν το 2017 τα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υπερμεγέθης.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να αποτρέψουν μια νέα τραπεζική κρίση

Δεν εκπλήσσει συνεπώς ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιέστηκε να αντιδράσει άμεσα, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη τους κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών. Όταν ένα κράτος χορηγεί οικονομική βοήθεια σε μια τράπεζα τότε σε ακραία περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία εκκαθάρισης ή τουλάχιστον να τεθούν όροι για μια εξυγίανση.

Η ΕΚΤ θα έπρεπε ως ανώτατο εποπτικό όργανο να διαπιστώσει σε αυτή την περίπτωση την χρεοκοπία και να παραδώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στο Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης SRB, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την εκκαθάριση ή την αναδιάρθρωση.

Όλα αυτά όμως δεν έγιναν στην περίπτωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν διαμηνύει ότι ‘βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές‘.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι αρκετά θυμωμένοι με την Λευκωσία. Από την άλλη πλευρά ωστόσο η ΕΕ θέλει να αποτρέψει μια νέα τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη δεν απέχει παρά μόνο μερικά χρόνια».

Deutsche Welle

Η Κύπρος φτιάχνει Ακτοφυλακή με εκπαίδευση από την Ελλάδα

aktofylaki skafos

Η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την κυπριακή στην σύσταση και λειτουργία Ακτοφυλακής. Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε μετά από σημερινή συνάντηση, στην Λευκωσία, του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως Ιωνά Νικολάου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδος Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Για υλοποίηση της απόφασης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας θα εκπαιδευτούν σε αντίστοιχες σχολές, στις οποίες εκπαιδεύονται τα μέλη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο κ. Κουρουμπλής εισηγήθηκε, αν είναι δυνατόν, τα πρώτα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας να μεταβούν στην Ελλάδα για εκπαίδευση στο επόμενο δεκαήμερο. Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι «αυτό αποτελεί μια τεράστια προσφορά, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης των δικών μας στελεχών».

Επίσης, ο κ. Νικολάου είπε ότι με τον κ. Κουρουμπλή συζήτησαν για κοινές επιχειρήσεις, κοινές αρμοδιότητες των δύο Σωμάτων και για τη συμμετοχή της Κύπρου σε επιχειρήσεις, που γίνονται στην Ελλάδα, ώστε τα μέλη της κυπριακής Ακτοφυλακής να έχουν πρακτική γνώση και να αποκομίσουν την εμπειρία από την ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία, τόνισε ότι «αναγνωρίζεται διεθνώς».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδος, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι έγινε ένα πρακτικό βήμα και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει άμεσα να μεταβούν στην Αθήνα και να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες του λιμενικού χώρου τα μέλη που θα στελεχώσουν την κυπριακή Ακτοφυλακή, ώστε να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες και γνώση. «Αυτό θα είναι η απαρχή και θα έχει συνέχεια σε ακαδημαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι οδηγίες, που υπάρχουν από τις ηγεσίες των δύο Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, γίνονται πραγματικότητα και σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα της Ακτοφυλακής, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός. Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι η Κύπρος αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε ένα τόπο ιδιαίτερα υψηλής γεωστρατηγικής θέσης. «Όσο αναπτύσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή η χώρα γίνεται το κέντρο μεγάλου, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Όμως αυτή η ανάπτυξη συνδέεται και με μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την επιτήρηση – ζητήματα κρίσιμα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα», ανέφερε.

Για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο υπουργός δήλωσε ότι τα ζητήματα ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν να κάνουν τόσο με την εθνική ασφάλεια όσο και με την ασφάλεια απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας ή οποιαδήποτε φαινόμενα, τα οποία, πρόσθεσε, ότι «μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε τομείς της δημόσιας ζωής και της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως είναι ο τουρισμός».

militaire

Το άγριο φονικό στην Κύπρο: Σε παρανοϊκή κατάσταση ο δράστης, έλεγε ότι μιλούσε με τον Θεό

kypros 2 foniko

Με στόχο 800 χιλιάδες ευρώ που πίστευε ότι υπήρχαν στο σπίτι της οδού Ζαλόγγου 7, πήγε ο Λ.Τ και σκότωσε εν ψυχρώ τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και την Ντίνα Σεργίου. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα ο Πολίτης, ο δράστης πίστευε ότι υπήρχε ποσό 800 χιλιάδων ευρώ στο χρηματοκιβώτιο που διατηρούσε η οικογένεια. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όπως διαφάνηκε, δεν υπήρχε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι.

Ο δράστης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τελούσε σε κατάσταση απόλυτης παράκρουσης όταν έσφαξε τους δυο. Όπως ακούστηκε, μάλιστα, και στο Δικαστήριο, ο ίδιος μαζί με τον 22χρονο Μ. Χ είχαν κάνει χρήση κοκαΐνης προηγουμένως.

Οι 4 παρουσιάστηκαν ψύχραιμοι ενώπιον Δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ίδιος είχε πάρει μαζί του τάμπλετ για να φωτογραφίσει τα θύματα, ενώ είχε βάλει τη συμβία του, Σ. Σ, να φτιάξει σάντουιτς για να το πάει στον 15χρονο ανήλικο γιο τον οποίο είχε κλειδώσει στο κελάρι του σπιτιού, στο υπόγειο. Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του ο ετεροθαλής αδελφός του Λ. Σ.

Σύμφωνα με τον Λ.Σ, ο  δράστης λίγες μέρες πριν από το φονικό δεν ήταν καλά, αφού, σύμφωνα με τα όσα του μετέφερε έντρομη η Σ.Σ, ο συμβίος της παρουσίαζε αλλόκοτη συμπεριφορά και πίστευε ότι συνομιλούσε με τον Θεό, έβλεπε εφιάλτες και κοιμόταν κάθε μέρα με το σπαθί και το μαχαίρι δίπλα του.

Σκοπός της ληστείας ήταν η εξόφληση οφειλών σε ντίλερ ναρκωτικών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

politis.com