Καμία στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στον A.Τσίπρα-Ούτε μια δήλωση, ούτε μια συνάντηση

BLOGOSFAIRA
Tools

tsipras mauros

Καθώς βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές και απομένουν μόνο μερικά 24ωρα για την εθνική κάλπη, προξενεί εντύπωση σε πολλούς η εμφανής απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας ηγέτης, που τα τελευταία 3-4 χρόνια ήταν για πολλούς Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και προέδρους παράδειγμα συνεπούς Ευρωπαίου πολιτικού, ή για άλλους «εξημερωμένου αριστερού», και μόνο επαίνους είχαν για τη διαχείρισή του, δείχνει απόλυτα μόνος.

Στην πορεία προς τις εκλογές, δεν βρέθηκε ούτε ένας ξένος ηγέτης να δηλώσει - όπως στο παρελθόν - τη συμπαράστασή του στον κ. Τσίπρα, ούτε ένας δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα για να τον στηρίξει, ενώ ακόμα και στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του απέφυγαν- όπως δείχνουν τα πράγματα- τις προσωπικές επαφές μαζί του.

Ακόμα και αριστεροί ηγέτες δεν έδειξαν καμία διάθεση να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ οι άλλοτε σύμμαχοί του, όπως οι Ισπανοί Podemos, θεωρούν «τοξική» τη συσχέτισή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και άλλοι, όπως ο Γάλλος Μελανσόν, μόνο βαριές κουβέντες έχουν να πουν για τον άλλοτε σύντροφό τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που μόλις χθες δεχόταν τους επαίνους όλης της Ευρώπης για τον συμβιβασμό που πέτυχε για την ονομασία των Σκοπίων, ο ηγέτης που το όνομά του έπαιζε ακόμα και για βραβείο Νόμπελ, εμφανίζεται απομονωμένος και απόλυτα μόνος.

Αποστάσεις από την Ευρώπη

Μια ερμηνεία θα μπορούσε να είναι φυσικά η διάθεση των Ευρωπαίων να μείνουν μακριά από τις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αποφύγουν να κατηγορηθούν για ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ετσι ερμηνεύεται για παράδειγμα η συγκρατημένη τοποθέτηση των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα.

Αν και στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί εμφανίζονται εξοργισμένοι με την αθέτηση των υποσχέσεων Τσίπρα για συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών, απέφυγαν επιμελώς τις δηλώσεις, ενώ ακόμα και οι εκθέσεις αξιολόγησης αναβλήθηκαν για μετά τις εκλογές.

Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί την ίδια στιγμή Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν σαφώς την προτίμησή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έδειξε για παράδειγμα πρόσφατα -με έμμεσο τρόπο- η Άνγκελα Μέρκελ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η στήριξη της Λάιεν σε Μητσοτάκη

Αλλά ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η διαρροή της εκτίμησης της νέας προέδρου της Κομισιόν και διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ποιες είναι οι προοπτικές της Ελλάδας με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως προκύπτει από τις διαρροές που έγιναν στην Αθήνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα σιδηρά κυρία της Ευρώπης -αν τουλάχιστον καταφέρει να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- συνομιλώντας πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρεται να του είπε ότι «ξέρω ότι θα οδηγήσεις την Ελλάδα σε ένα νέο success story, ως μελλοντικός πρωθυπουργός».

Και φυσικά το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη σημειώνει το πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να έχει συμμάχους στα ανώτατα αξιώματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα επιτρέψουν τη διοχέτευση πόρων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες εκ νέου τηλεφωνική επαφή με την κυρία Φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μην παραστεί καν στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ για τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών -προτιμώντας να αφοσιωθεί στην προεκλογική του καμπάνια- και ανέθεσε, αν είναι δυνατόν, την εκπροσώπηση της χώρας..... στον Ισπανό πρωθυπουργό!!

communenews-news