Αυτοοικτιρμοί, μεγαλοστομίες και ελαφρότητες…

Άρθρα
Tools
past future
Το γελοίο αυτομαστίγωμα ξεφεύγει  από την θεμιτή στηλίτευση υπαρκτών παθογενών της χώρας μας 

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ,  ένας κουτοπόνηρος οδηγός έντυσε ψεύτικο  σκελετό, και τον έβαλε στη θέση του συνοδηγού, για να φαίνεται ότι υπάρχει και δεύτερο άτομο στο αυτοκίνητο. Μονάχα έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένη εθνική οδό, στην οποία απαγορεύεται να μπαίνουν οχήματα με μόνο τον οδηγό.

Το κόλπο δεν έπιασε. Ένα τροχονόμος είδε την παράβαση, σταμάτησε τον «έξυπνο», του έδωσε κλήση και του είπε κάτι σαρκαστικά για την κουτοπονηριά του.

Σιγά την είδηση, θα πεις. Κάθε μέρα σε όλη την υφήλιο συμβαίνουν τέτοια γεγονότα με μικρομπαγαπόντηδες και «μάγκες» ή με μεγαλύτερης κλίμακας απάτες, κομπίνες  και  τα συναφή. Η είδηση βρίσκεται αλλού. Στον τρόπο που την παρουσίασε ένα σάιτ και την αναπαρήγαγαν κάποια άλλα.

Προσέξτε τον τίτλο που επέλεξε ο γραφιάς: «Ελληνάρας» στις ΗΠΑ, μεταμφίεσε σκελετό για να οδηγήσει παράνομα σε εθνική οδό». Έτσι: «Ελληνάρας». Δηλαδή, πονηρός, κομπιναδόρος, «μάγκας» που καμώνεται τον έξυπνο για να γλιστράει από  το νόμο και «ρίχνει» τους άλλους προκειμένου να κάνει τη δουλειά του, αυτός που οδηγεί στη ΛΕΑ κλπ.

Με δυο λόγια, η ελαφρότητα του γραφιά μάς λέει ότι μια μορφή ανομίας και παραβατικότητας αποκτά σε παγκόσμιο επίπεδο τον αυθεντικό εκφραστή της. Τον Έλληνα μικροαπατεώνα, εξυπνάκια  και «μάγκα».

Κάτι παρόμοιο-μια ανόητη και γελοία  γενίκευση, δηλαδή- είχαν επιστρατεύσει αρκετοί Ευρωπαίοι για τους Έλληνες στην αρχή της κρίσης για να νομιμοποιήσουν το  δυναστικό Μνημόνιο. Τεμπέληδες , ακαμάτηδες και διεφθαρμένους μας έλεγαν, σ΄ ένα κρεσέντο τοξικότητας και προπαγανδιστικής αλητείας.

Το συγκεκριμένο κρούσμα  ευήθειας περί «Ελληνάρα», έχει και δίδυμα αδέρφια. Την ηλίθια και κακορίζικη φράση «αυτά μονάχα στην Ελλάδα συμβαίνουν» και την άλλη που λέει «στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς».

Αυτό το γελοίο αυτομαστίγωμα ξεφεύγει από την θεμιτή στηλίτευση υπαρκτών παθογενών της χώρας μας και προσλαμβάνει διαστάσεις συμπλεγματικής τυφλότητος. Έτσι, κρούσματα διαφθοράς και    παράνομης ή απαράδεκτης συμπεριφοράς που εντοπίζονται σε όλες τις  κοινωνίες του κόσμου-και συχνά σε πιο δραστική και χυδαία μορφή- υψώνονται περίβλεπτα ως βασικά  χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Τι άλλο από τερατώδη μυωπία και επιπόλαιο αυτοοικτιρμό σημαίνει αυτή η επίψογη απόφανση ότι «αυτά μονάχα στην Ελλάδα συμβαίνουν»;

Όμως κάπως έτσι δημιουργείται καθεστώς απαισιοδοξίας και παραίτησης. Ένα καθεστώς που δεν λαμβάνει υπόψιν, δεν νοιάζεται να δει, το πώς έχουν δημιουργηθεί,  και που οφείλονται, ποικίλες υπαρκτές στρεβλώσεις, αρρυθμίες και ιογόνες εστίες.

Επομένως, δεν φωταγωγεί συγκεκριμένες θεσμικές ελλείψεις και πάσχουσες πολιτικές επιλογές, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι-πρόσωπα, κόμματα και νοοτροπία-και συν τω χρόνω να εξοβελιστούν.

Όμως το νόμισμα της ελαφρότητος έχει δύο όψεις. Η δεύτερη εντοπίζεται στις εξάρσεις εθνικής οίησης και αλαζονείας, που αποδίδουν στους Έλληνες αρετές και δυνατότητες που τάχα διαθέτουμε μονάχα εμείς.

Πρόκειται για ένα κοκτέιλ πατρογονικού κλέους και ανέρειστων επιχειρημάτων, που συνιστούν αποτυπώματα ελαφρότητος σαν εκείνα που προαναφέραμε και αφορούν την άλλη όψη του ίδιου  νομίσματος («Ελληναράδες», αυτομαστίγωμα κλπ).

Παρένθεση: Το κλέος των προγόνων το τιμάς κατ΄αρχάς όταν γνωρίζεις το έργο τους. Τι είπαν, τι έγραψαν, τι έκαναν και τι κατέλιπαν σε μας και στην ανθρωπότητα. Τότε συνειδητοποιείς ότι αυτό που σου έτυχε-ναι, έτυχε να γεννηθείς στην Ελλάδα- συνιστά ένα είδος προνομίου,  αλλά συγχρόνως πρόσθετο  βάρος και χρέος μαζί. Όχι μονάχα να ξέρεις γι΄ αυτούς, και να τους επικαλείσαι αλαζονικά, αλλά να προσπαθείς εμπράκτως να διαμορφώνεις το ζήν σύμφωνα με- κάποιες τουλάχιστον από- τις  αρχές τους.

Κάθε λαός έχει τα φυσικά του. Τα καλά  και τα στραβά του. Δεν υπάρχουν λαοί κατώτεροι και ανώτεροι. Στην ιστορική διαδρομή κάθε λαού υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που την καθορίζουν (πόλεμοι, υποδούλωση, κακουχίες, στερήσεις, επιτυχίες, προσμείξεις, αναγέννηση,  πρόοδος κ.α.).

Ετσι διαμορφώνονται οι κοινωνίες. Τα υπόλοιπα-αυτοοικτιρμοί  και μεγαλοστομίες- ανήκουν στη σφαίρα της ελαφρότητος.

Υ.Γ. Ο χαρακτηρισμός «Ελληναράδες» επιστρατεύεται και για παρωπιδοφόρους Ελληνες, με ακροδεξιά ιδεολογία και ακραία συμπεριφορά. Ωστόσο, ενίοτε εκτοξεύεται πονηρά και εναντίον ανθρώπων που νοιάζονται ανιδιοτελώς για την πατρίδα, το έθνος και την Συνέχεια του Ελληνισμού. Περί αυτού, προσεχώς.

Γ. Τριάντης