"Οικονομία, πολιτική και ο ... "σοφός λαός"

Άρθρα
Tools

vouli synefa

Το να ασχολείται κανείς σήμερα με την ελληνική οικονομία είναι ο ορισμός της ματαιότητας. Είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο και αφόρητα βαρετό για τους αναγνώστες άνω των 40 ετών - υπόθετω και για τους νεώτερους.

Και αυτό διότι ακόμη και οι σημερινοί σαραντάρηδες πρόλαβαν δυστυχώς την τελευταία δεκαετία να τα δουν όλα.

Τις άθλιες πολιτικές που οδήγησαν στην καταστροφή, τις ολέθριες επιλογές των προμνημονιακών και μνημονιακών κυβερνήσεων, το απόλυτο ξεχαρβάλωμα του κράτους, την ανεργία, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το χάσιμο των περιουσιών, τις κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων, την άνευ ορίου φορολόγηση, τον παραλογισμό των Νόμων και της γραφειοκρατίας, τους εκβιασμούς, την γενικευμένη ανομία, τη βία.

Και "απολαμβάνουν" σήμερα όλοι τον απόλυτο εξευτελισμό του πολιτικού κόσμου σε μια Βουλή όπου ο κάποτε "άσχετος" 'η "θυρωρός" Κατσιφάρας φαντάζει σαν τον Μπίσμαρκ συγκρινόμενος με τους σημερινούς κυβερνητικούς, βουλευτές και μη.

Για αυτούς τους λόγους και επειδή έχουμε ακόμη πολύ κατρακύλα μπροστά μας και πολύ φτώχεια και πολλές αποτυχίες και ακόμη μεγαλύτερους διεθνείς εξευτελισμούς ώς έθνος - και μη χειρότερα - δεν αξίζει να ασχολούμαστε με τα οικονομικά.

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και εκτελούνται, το όποιο μικρό όφελος υπήρξε από τις θυσίες της δεκαετίας κατασπαταλιέται σήμερα και θα εξαντληθεί μέχρι τις εκλογές στην προσπάθεια του Τσίπρα να συγκρατήσει κάποιους από τους αφελείς ψηφοφόρους του.

Και το ερώτημα είναι, καθώς βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών, αν έχουν καταλάβει τίποτα οι ψηφοφόροι του Τσίπρα, αλλά και του ανεκδιήγητου Καμμένου την τελευταία τετραετία.

Έχει καταλάβει ο σοφός λαός που από την πολύ σοφία του αυτοκτόνησε με τις πολιτικές επιλογές του ποιός φταίει για την κατάντια του;

Έχει καταλάβει πόσο διασκέδασαν και διασκεδάζουν στην εξουσία ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Πολάκης, ο Καρανίκας και δεκάδες άλλοι που κυβερνούν; Πόσο διασκέδασαν κοροιδεύοντας τους ψηφοφόρους τους και τους υπόλοιπους πολίτες, πόσο διασκέδασαν καταστρέφοντας τα πάντα;

Ή ο σοφός λαός πιστεύει οτι "τα παιδιά προσπάθησαν", αλλά η διεθνής συνωμοσία δεν τους άφησε να μεγαλουργήσουν;

Θα φανεί στις εκλογές.

Οι φετεινές εκλογές δεν μοιάζουν με τις προηγούμενες. Σε όλες τις προηγούμενες υπήρχε πάντα ένα κόμμα που δεν είχε "λερώσει τη φωλιά του" κυβερνώντας. Τώρα δεν υπάρχει.

Ακόμη και το ΚΚΕ έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επί Οικουμενικής και είχε μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμαστεί. Τώρα κυβέρνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη και το απόκομμα των ΑΝΕΛ του Καμμένου. Ώς και ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου δοκιμάστηκαν και εκδιώχθηκαν από τους ίδιους τους "συντρόφους" τους. Ποιός έχει μείνει εκτός εξουσίας; Μόνο το υπό διάλυση Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Και εκτός Βουλής, τα ακραία αριστερά και τα ακραία λαικίστικα κόμματα - οργανώσεις - προσωπικά μαγαζιά, που ίσως δούμε να κατεβαίνουν στις εκλογές αντιγράφοντας τις καταστροφικές και ψευδέστατες προεκλογικές εξαγγελίες των προηγούμενων.

Συνεπώς σε αυτές τις εκλογές, δεν υπάρχει από πουθενά η ελπίδα του νέου και αδοκίμαστου, εκτός αν θεωρεί κάποιος οτι αποτελεί ελπίδα η Χρυσή Αυγή ή η Ανταρσία, και ο Βελόπουλος. Όλοι έχουν δοκιμαστεί και όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας σε βαθμό που ο ένας να ανταγωνίζεται τον άλλον για το ποιός φταίει περισσότερο.

Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτών των εκλογών θα είναι πολύ σημαντικό για αρκετές δεκαετίες μπροστά μας. Πολύ σημαντικότερο από το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση για την οικονομία.

Που περιμένεις να πάει η οικονομία όταν έχεις Πολάκηδες στα υπουργεία και μια ολόκληρη κυβέρνηση να τους δικαιολογεί και να τους στηρίζει; Και πολλούς ψηφοφόρους να θαυμάζουν το θράσος και την μαγκιά του υπουργού;

Ποιά οικονομία μπορεί να φτιαχτεί με τέτοια κυβέρνηση;

Και ποιά νοοτροπία μπορεί να καλλιεργηθεί στους νεώτερους όταν βλέπουν πως οι υπουργοί είναι πολύ χειρότεροι από τον τελευταίο καφενόβιο και οτι το επίπεδο δημοσίου διαλόγου είναι χαμηλότερο από αυτό της φυλακής;

Το χειρότερο δε είναι πως αν συνηθίσαμε σε αυτό το επίπεδο θα ανεχτούμε πολύ χειρότερα στο μέλλον. Η διακοπή αυτής της καταστροφικής πορείας πρέπει να γίνει φέτος. Άμεσα και πολύ δυναμικά.

Για αυτό, το μόνο που έχει σημασία για την οικονομία είναι το αποτέλεσμα των φετεινών εκλογών. Όχι μόνο ποιός θα βγεί πρώτος αλλά και πόσο θα τιμωρηθεί η χυδαιότητα και η ανικανότητα. Το πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι αυτή τη φορά θα προσφέρει σημαντικά μαθήματα στα "μαγειρεία" των κομμάτων που μελετούν τις μεθόδους παραπλάνησης των ψηφοφόρων.

Και ή θα αναγκάσει τα κόμματα και τους πολιτικούς να σοβαρευτούν, ή θα μας στείλει σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Προσοχή λοιπόν φέτος τι θα ψηφίσουμε. Αυτή τη φορά δεν είναι όπως παλιά. Αν επιβραβεύσουμε την κοροιδία και τη χυδαιότητα , θα ζήσουμε δεκαετίες με τέτοιους ανεκδιήγητους "ηγέτες".

Γρηγόρης Νικολόπουλος