Δευ03192018

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 18 Μαρ 2018 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αρθρα Αρθρα

"Είμαστε τελικά μόνοι μας, Αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αμυνθούν πολιτικά και στρατιωτικά"

greece turkey cyprus flag GR CY

Σίγουρα η κατάσταση με την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη και προβλέπεται ότι θα χειροτερέψει. Είναι γενική η πεποίθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κυριολεκτικά αφηνιάσει και στα μάτια των ξένων διπλωματών και πολιτικών ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι τόσο απρόβλεπτος και επικίνδυνος όσο κανείς άλλος ηγέτης στον κόσμο.

Το ερώτημα είναι γιατί οι ξένες κυβερνήσεις του επιτρέπουν να εισβάλλει σε χώρες, να συντηρεί κατοχές, να καθυβρίζει αρχηγούς κρατών και να συμπεριφέρεται σαν νταής. Ιδιαίτερα, σε αυτή τη νέα εποχή, που διανύουμε, και στην οποία η Τουρκία δεν είναι πλέον τόσο σημαντική, όσο ήταν την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, δυστυχώς για τους υπόλοιπους, συντηρεί ακόμα αυτό τον μύθο, ότι δήθεν η Τουρκία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή μας. Δεν είναι και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, πέραν της συνεχιζόμενης εισβολής στη Συρία, την οποία οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί δυστυχώς τη δικαιολόγησαν ως «νόμιμη άμυνα», ο Ερντογάν προκάλεσε βάναυσα την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Δεν συγκινήθηκε κανένας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι δύο χώρες είναι κράτη-μέλη. Αν κάποιοι θεωρούν παρέμβαση τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μας δουλεύουν και μας κοροϊδεύουν. Ουδείς του δίνει σημασία στην ίδια την ΕΕ, πόσο μάλλον ο Ερντογάν, ο οποίος έχει μιλήσει και με άσχημο τρόπο για τον κ. Γιούνκερ.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι είμαστε μόνοι μας. Την ίδια στιγμή μπορούμε να αμυνθούμε και πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά. Βεβαίως, ουδείς εύχεται να συμβεί πολεμικό επεισόδιο. Ούτε κατά διάνοια.

Όμως τα κράτη δεν γίνεται να πορεύονται με τον φόβο, διότι θα καταλήξουν να μην υπάρχουν. Ταυτόχρονα, αυτές οι δοκιμασίες δεν πρέπει να οδηγούν τους ηγέτες σε αποφάσεις που θα είναι χειρότερες και από τον πόλεμο. Ο Ερντογάν και η ισλαμο-εθνικιστική του παρέα έχουν σίγουρα σχέδιο, διότι είναι πιο σοβαροί από εμάς, και στοχεύουν να πάρουν ότι επιδιώκουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.

  • Ειλικρινά το λέω… Εάν η συνθηκολόγησή μας με την κατοχική δύναμη, σε μία λύση υποφερτή, θα εξαφάνιζε τον μόνιμο φόβο της Τουρκίας, θα ήμουν ο πρώτος που θα υποστήριζε μία τέτοια διευθέτηση. Όμως, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχουν ακούσει με τα ίδια τους τα αυτιά τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την Κύπρο και το Αιγαίο.

Και μιλάμε για την απόλυτη υποταγή. Εάν γράφω ίχνος αναλήθειας, ας με διαψεύσουν και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είδε το θηρίο να εκρήγνυται στο Κραν Μοντάνα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε στην Ελβετία τον περασμένο Ιούλιο για να τα πάρει όλα και να μην δώσει τίποτα.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας άκουσε από τον ίδιο τον Ερντογάν τα αιτήματα(!) για την Κύπρο και πως θα πρέπει να επιλυθεί το… πρόβλημα του Αιγαίου.

Είμαι βέβαιος πως δεν τρέφουν πια αυταπάτες. Ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε ο κ. Τσίπρας, που έχει καταλάβει πως αν υποκύψει στους Τούρκους θα φορτωθεί όλες τις αμαρτίες του ελληνικού πολιτικού κόσμου από το 1960 μέχρι σήμερα.

  • Οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας δεν έχουν περιθώρια υποχωρήσεων. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και τώρα, η Αθήνα και η Λευκωσία μόνο υποχωρούν. Και δέχομαι πως το κάνουν για να βρεθεί μία λύση. Μόνο που οι συνεχείς υποχωρήσεις μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, όπου κινδυνεύουμε να χάσουμε και την Κύπρο και το Αιγαίο. Είναι η ώρα επιτέλους να συνέλθουμε.

Οπωσδήποτε δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις και πάνω απ’ όλα η Ελλάδα και η Κύπρος να μην ακολουθήσουν τον δρόμο που τις οδηγούν ο Ερντογάν και η ισλαμο-εθνικιστική παρέα του. Διότι έχουμε να κάνουμε με τη χειρότερη μορφή του εθνικισμού: τους φανατικούς ισλαμιστές, που ελέγχουν πλήρως την Τουρκία. Ο όχλος θέλει αίμα. Και το αίμα πρέπει να είναι ελληνικό και χριστιανικό.

Την Πέμπτη το απόγευμα συζητούσαμε με έναν σημαντικό διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον την κατάσταση στα Ίμια. Ήταν κυριαρχημένος από στενοχώρια. Δικαιολογημένα. Διότι η Ελλάδα άφησε μία κατάσταση να εξελίσσεται χωρίς να αντιδρά.

Τα Ίμια είναι μία «γκρίζα ζώνη». Διότι αυτό συμφωνήθηκε τον Γενάρη του 1996. Όσοι ζήσαμε τα γεγονότα ξέρουμε. Όσοι διαβάσαμε τα σχετικά έγγραφα γνωρίζουμε πως συντελέστηκε το εθνικό «έγκλημα». Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, δεν έχει ανέβει στις βραχονησίδες ούτε ένας άνθρωπος. Ούτε Έλληνας, ούτε Τούρκος. Επειδή ακριβώς είναι «γκρίζα ζώνη», ότι και να λέμε 22 χρόνια μετά.

Πιστεύω ότι είναι θετικό ότι βρέθηκε στην Τουρκία, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Εύχομαι η προσπάθειά του για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία να έχει αποτέλεσμα. Για έναν και μοναδικό λόγο: Εάν οι Αμερικανοί αρχίσουν να μιλούν ξανά σοβαρά με τους Τούρκους, εάν βρεθεί ένας αξιόπιστος συνομιλητής τους, θα μπορεί να τους επηρεάσει εάν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

  • Διαφορετικά, απομένει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει μόνο επιρροή επί του Ερντογάν, και ουδείς γνωρίζει αν εξυπηρετούνται τα ρωσικά συμφέροντα με το ημέρωμα του θηρίου. Ο καθένας βλέπει τα συμφέροντά του. Πότε θα το καταλάβουμε; Και όταν πολεμούν δύο χώρες-«σύμμαχοι» (τρόπος του λέγειν) του ΝΑΤΟ, η Ρωσία πανηγυρίζει. Όπως θα συνέβαινε και ανάποδα…

Οι πληροφορίες λένε πως ο Ρεξ Τίλερσον είχε μία «ειλικρινή» κουβέντα με τον κ. Ερντογάν. Ακόμα και σήμερα, τρεις ημέρες μετά τη συνάντησή τους, είναι αβέβαιο αν «τα βρήκαν». Υπό την έννοια ότι και οι δύο άνδρες έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους. Αυτό δεν είναι καλό, όσο και να χαίρονται μερικοί δικοί μας. Διότι όσο οι σχέσεις είναι μετέωρες ο Ερντογάν, αποθρασύνεται και το χειρότερο, δεν ελέγχεται.

  • Βέβαια, απέναντί του δεν είναι ο μαλακός Μπάρακ Ομπάμα, που δεν τολμούσε, αν και πλανητάρχης, να σπάσει αυγά. Απέναντί του είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας επίσης απρόβλεπτος ηγέτης, με μεγαλύτερο εγωϊσμό από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Λένε, οι γνωρίζοντες, πως αν φτάσουμε στο σημείο της σύγκρουσης αυτών των δύο προέδρων, η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη.

Τι περιμένουμε από την επίσκεψη του κ. Τίλερσον στην Τουρκία. Με τα σημερινά δεδομένα λίγα πράγματα. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ. Πάντως το κλίμα μεταξύ της Αμερικής και της Τουρκίας είναι εκρηκτικό και δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα με μία επίσκεψη.

Ή θα τα βρούνε λοιπόν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι ή η κατάσταση θα συνεχιστεί όπως και σήμερα και θα χειροτερεύει. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι απώλειες είναι πάντα παράπλευρες.

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μίας ερμαφρόδιτης κατάστασης που δεν οδηγεί πουθενά και που δεν βοηθά και τα δικά μας τα θέματα, αφού οι Αμερικανοί –αυτή τουλάχιστον τη στιγμή– για το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχολούνται είναι η Κύπρος και το Αιγαίο. Διαβάσατε όλοι τις ανακοινώσεις τους. Έκαναν ένα βήμα πίσω, αντί να κατσαδιάσουν τον Ερντογάν, τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου βρε αδελφέ…

  • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Φαντάζομαι ότι οι πολιτικοί ταγοί του τόπου θα έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα του οικοπέδου 3 δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Είτε συμφωνεί κανείς με τις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη, είτε όχι -προσωπικά διαφωνώ έντομα-, είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου και χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων. Όταν η Τουρκία του Ερντογάν καταπατεί το Διεθνές Δίκαιο, κατέχει την πατρίδα σου και επιχειρεί νέα τετελεσμένα, δεν μπορεί κανείς να πετροβολεί στο εσωτερικό τον κ. Αναστασιάδη.

m.ignatiou

Γιατί δεν «τα βρίσκουν» οι Αμερικανοί με τους Τούρκους: Είναι μόνο ο Ερντογάν το εμπόδιο;

koudroi

Οι Αμερικανοί γραφειοκράτες είναι τελικά αφελείς. Και η λέξη γράφεται χωρίς εισαγωγικά, διότι πρόκειται για μία πραγματικότητα.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι βασίζουν κάθε τους βήμα στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους συμφερόντων, αλλά στο θέμα της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν τους χαρακτηρίζει η «βλακεία».

Χθες το βράδυ στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα -ήταν ο επικεφαλής της EXXON-MOBIL- βρέθηκε χωρίς μεταφραστή και συνεργάτες απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν μία πολύ λάθος κίνηση, που μπορεί και να γυρίσει μπούμεραγκ για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αφού κάλλιστα ο αναξιόπιστος κ. Ερντογάν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν κατάλαβε όσα του είπε ο κ. Τίλερσον. Και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες «τα είπαν χοντρά μεταξύ τους» και πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι τα βλέπουν όλα ανάποδα στη σχέση τους. Όταν λένε πως δεν συμφωνούν πουθενά, πρέπει να τους πιστέψουμε. Αντίθετα ουδείς πρέπει να δώσει σημασία στις δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών που αναφέρονται στο «δικαίωμα» της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στους τρομοκράτες, διότι στην πραγματικότητα άλλα σκέφτονται και άλλα πράττουν.
Το πρόβλημα είναι ποιοι είναι τελικά ο τρομοκράτες; Μήπως είναι οι στρατιώτες της Τουρκίας οι τρομοκράτες, οι οποίοι μάχονται εναντίον των Κούρδων μαχητών της Συρίας (YPG) εδώ και 20 μέρες χωρίς επιτυχία. Μάλλον. Διότι η κρατική τρομοκρατία είναι χειρότερη από την …άλλη!

Προσέξτε: Ο Ερντογάν έριξε στη Συρία χιλιάδες στρατιώτες με υποστήριξη των αεροπλάνων και των αμερικανικής κατασκευής πυραύλων του, και οι λιγοστοί Κούρδοι αντάρτες είναι εκεί και τους πολεμούν κάθε μέρα. Οι απώλειες των Τούρκων, σύμφωνα με δημοσιογραφικά όργανα του Ιμάμη Γκιουλέν, είναι πολύ περισσότερες και ο Ερντογάν τις κρύβει. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο «ένδοξος» τουρκικός στρατός είναι για τα μπάζα. Οι μόνοι που τους φοβόμαστε είμαστε εμείς.

Η Τουρκία και η Αμερική είναι πλέον εχθρικές χώρες. Οι μόνοι που δεν το βλέπουν και προσπαθούν να επαναφέρουν την κατάσταση όπως ήταν πριν από τον κ. Ερντογάν είναι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες. Υλοποιούν ένα μοντέλο άσκησης πολιτικής που σχεδιάστηκε στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα θα αναγκαστούν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Αυτή η συνεργασία, κτισμένη σε σαθρά θεμέλια, δεν θα αντέξει άλλο. Και στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμες διότι ο Σουλτάνος επειδή δεν μπορεί να τα βάλει με την Αμερική και το Ισραήλ, θα ξεσπάσει στις μικρές χώρες της περιοχής.

«Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του, που κυριαρχούνται από φανατισμό», μου είπε διπλωμάτης που υπηρέτησε επτά χρόνια στην Τουρκία και την γνωρίζει όπως την κάλπικη δεκάρα, «δεν επιθυμούν να έχουν καμία σχέση με τους Αμερικανούς και τους Δυτικούς γενικότερα. Γενικά δεν επιθυμούν καμία σχέση με τους Χριστιανούς».

Και από εδώ ξεκινά το πρόβλημά τους.

Αλλά μπορεί και αντιλαμβάνεται ότι οδηγεί την Τουρκία στην απομόνωση. Γι’ αυτό, θα συνεχίσει να πολεμά τους Αμερικανούς, αλλά την ίδια στιγμή θα προσπαθεί και να τους αρμέγει…

mignatiou

"Σε ρόλο καπνογόνου-παραισθησιογόνου το σκάνδαλο Novartis – Στόχος η Μακεδονία και όχι η κάθαρση"

SYLLALIT 1

Το έχουμε ξαναγράψει σε τούτη εδώ τη στήλη. Όπως επιχείρησαν να υφαρπάξουν την υπογραφή και συναίνεση των Ελλήνων για την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας –μια με το Σχέδιο Ανάν, που μας γλίτωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος και η γενναία στάση των Κύπριων αδελφών μας στο δημοψήφισμα, και μια με την Πενταμερή, στην Ελβετία, που μας γλίτωσε ο Ερντογάν για δικούς του λόγους–, έτσι επιχειρούν να πετύχουν την υπογραφή της Ελλάδας για να αναγνωρίσουμε κράτος με το όνομα Μακεδονία, με σύνθετη μορφή, που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Στην Κύπρο, αν είχαν υλοποιηθεί τα σχέδια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κράτος έκτρωμα που θα την αντικαθιστούσε θα το διοικούσαν τρεις ξένοι δικαστές. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι τις αποφάσεις γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο –και αναφέρομαι στην εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων, που αποδεικνύονται μεγάλης αξίας– θα τις λάμβαναν ξένοι, ερήμην των πολιτών του νησιού. Και δεν είναι μόνο αυτό. Χωρίς κράτος που να ελέγχεται από τους πολίτες, θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ίδια η παραμονή του ελληνισμού πάνω στο νησί, κάτι που θα σημάνει και τον αφελληνισμό της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επειδή λοιπόν ο διεθνής παράγων την «πάτησε» δύο φορές στην Κύπρο, για διαφορετικούς λόγους την κάθε φορά, θέλει να «δέσει» τον γάιδαρό του στο θέμα της Μακεδονίας. Ειδικά τώρα που είδε τον ελληνικό λαό να ξυπνάει με τα δυο μεγαλειώδη συλλαλητήρια και να διεκδικεί ρόλο αναχώματος στο παζάρεμα της Μακεδονίας και να επηρεάζει τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν θέλουν να έλθουν αντιμέτωπα με τους πολίτες και ειδικά με τους ψηφοφόρους τους.

Δηλαδή, δεν του φτάνει που έχει «τακτοποιήσει» το θέμα με τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Πρέπει να είναι σίγουρος και με την αντιπολίτευση και με τους πολίτες, για να πετύχει το σχέδιο της αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια περίπτωση που λέει ο λαός μας «Μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια».
Ο διεθνής παράγων, με τα υποχείριά του στην Ελλάδα, έβγαλαν από το μανίκι τον «άσο», που είναι και το τελευταίο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον ο Μίκης Θεοδωράκης κατηγόρησε για εθνομηδενισμό και αριστερόστροφο φασισμό, και δεν πέρασαν παρά μερικά εικοσιτετράωρα να τον δικαιώσουν μόνοι τους οι πρώην σύντροφοι του αυτού του οικουμενικού Έλληνα

Την ώρα που πανικόβλητοι έβλεπαν να είναι σε εξέλιξη το πιο μαζικό ηθικό, δημοκρατικό, πατριωτικό και ειρηνικό συλλαλητήριο των τελευταίων 25 ετών στην Αθήνα, την ώρα που έσπευδαν με πανάθλιες μεθοδεύσεις και δηλώσεις να το απαξιώσουν υπουργοί και διάφοροι πληρωμένοι κονδυλοφόροι, κάλεσαν εσπευσμένα τον τρίτο κουκουλοφόρο μάρτυρα και μεθόδευσαν κυβέρνηση και λειτουργοί της ταλαίπωρης δικαιοσύνης να έλθει εσπευσμένα ο φάκελος της υπόθεσης Novartis στη βουλή, την επόμενη του συλλαλητηρίου.

Ο «σμπάρος» ήταν η εσπευσμένη προώθηση του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή. Τα «δυο τρυγόνια» είναι η κοινή γνώμη και η αντιπολίτευση.

Δηλαδή, με την κίνηση αυτή θα γίνει προσπάθεια να αποκοιμηθεί η ελληνική κοινή γνώμη με «ηρεμιστικά» Novartis και ταυτόχρονα να τεθεί υπό ομηρία η αντιπολίτευση, αλλά και ο Καμμένος, με την άλλη δικογραφία που τον αφορά και η οποία πήγε στη βουλή την ίδια μέρα. Κάτι σαν θαύμα δηλαδή.

Όμως εδώ γίνεται κάτι βαθύτερο. Οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν ότι μετά το τελευταίο χαρτί έρχεται και το δικό τους τέλος. Γιατί, εκτός των άλλων, η υπόθεση Novartis είναι τόσο κακοστημένη που θα έχει χειρότερη κατάληξη από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα.

Όμως μετά από όλα αυτά η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με διαλυμένη οικονομία, με κατεστραμμένη κοινωνία και με πλήρως αποσαθρωμένο πολιτικό σύστημα.

Φίλος αναλυτής μού είπε προχθές ότι η περίοδος στην οποία εισερχόμαστε έχει πολλές ομοιότητες με την περίοδο 1965-66, που οδήγησε στο πραξικόπημα και την τραγωδία της Κύπρου.

Ανόητοι πολιτικοί, εξουσιομανείς που μέθυσαν από την εξουσία, δεν πριονίζουν μόνο το κλαδί στο οποίο κάθονται οι ίδιοι. Πριονίζουν το κλαδί που κάθεται η ίδια η Ελλάδα.

Η μόνη ελπίδα είναι οι πολίτες. Να μην πέσουν στην παγίδα που μας έστησαν και να συνεγερθούν, όπως έκαναν στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια.

Να σηκωθούμε όρθιοι, να ξεσηκωθούμε, να σώσουμε τη Μακεδονία, και σώζοντας τη Μακεδονία θα σώσουμε και ολόκληρη την Ελλάδα.

Υστερόγραφο:

Προς τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων. Δεν είναι ώρα για κόμματα και για πασαρέλες στις εξέδρες. Μείνετε αγνοί πατριώτες, μακριά από μικρόφωνα και κάμερες, για να σας ακούσουν οι πολίτες στο επόμενο προσκλητήριο.

Σαββας Καλεντερίδης, pontosnews

Η χώρα σε πολυεπίπεδη κρίση: Αιγαίο, Novartis, έξοδος στις αγορές: Τα επίχειρα της προχειρότητας

vouli nyxta kagella

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε συνθήκη γενικευμένης κρίσης. Και δυστυχώς είναι προφανέστερο ότι η κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας διακατέχεται από μία εγγενή και μη αναστρέψιμη προχειρότητα ως προς την αντιμετώπιση των σύνθετων και επικίνδυνων καταστάσεων. Στο πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό πεδίο.

Κατά την περίοδο που διανύουμε, τουλάχιστον σε τρία μέτωπα (γιατί υπάρχουν κι άλλα) φανερώνεται η επικίνδυνη ανεπάρκεια.

Η ένταση που καταγράφεται στο Αιγαίο και οι επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας, έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από την περιβόητη εκείνη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ολοι θυμούνται τα όσα συνέβησαν, την επισημότητα με την οποία προέβαλλε τις διεκδικήσεις του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αξιώσεις για αλλαγές των συνθηκών, την επίσκεψη στην Θράκη, την απαίτηση για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία.

Τα όσα ακολούθησαν πολύ απλά αποδεικνύουν ότι η κατευναστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μία τραγικά αποτυχημένη επιλογή, η οποία όπως είχε επισημανθεί κανένα αποτέλεσμα δεν (θα) είχε. Η Τουρκία σήμερα είναι επιθετικότερη από ποτέ και σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, τα περιστατικά των ημερών θα πρέπει να αξιολογηθούν ως σοβαρά και με άγνωστη προς το παρόν εξέλιξη.

Το δεύτερο πεδίο όπου αναδεικνύεται ο καιροσκοπισμός και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης είναι η υπόθεση Novartis. Με μεθοδεύσεις, νομικές ακροβασίες και (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενες πρακτικές, μία υπόθεση έφτασε στην Βουλή, προκειμένου κατ’ αρχάς να στιγματιστούν πρόσωπα και πολιτικές παρατάξεις, να εμφανιστεί ο Τσίπρας ως αρχάγγελος της κάθαρσης και να επικρατήσει για μία ακόμη φορά το διχαστικό κλίμα στο οποίο ευδοκιμεί γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικώς όταν ζορίζεται.

Ο τρόπος με τον οποίο ανακινήθηκε η υπόθεση και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, πυροδότησαν φημολογίες περί εκλογών ή άλλων εξελίξεων και πάντως ενίσχυσαν και πάλι τις ανησυχίες για την επικράτηση πολιτικής αστάθειας στην χώρα.

Το στοιχείο αυτό συνδυάζεται με το τρίτο πεδίο, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε τις «αρετές» της.

Όσο ανέβαινε το πολιτικό θερμόμετρο τις προηγούμενες ημέρες, επιχειρήθηκε η περιβόητη έξοδος στις αγορές. Η Ελλάδα δανείστηκε περί τα 3 δισ. με επιτόκιο 3,5%, ο Πρωθυπουργός βγήκε και το πανηγύρισε εισπράττοντας χειροκροτήματα από την κοινοβουλευτική ομάδα του, όμως τις επόμενες ημέρες, οι αγορές άρχισαν να βαράνε το νταούλι.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν σχεδόν αμέσως πάνω από το 4%, κάτι που δείχνει ότι για μία ακόμη φορά, άλλα νομίζει και κάνει η κυβέρνηση και άλλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κανονικότητα και η ομαλότητα για τις οποίες θέλει να μιλά ο Πρωθυπουργός μάλλον απέχουν πολύ. Όλοι οι υπόλοιποι μοιάζει να το γνωρίζουν.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται και πάλι σε έναν άλλο χωροχρόνο και πάντως δείχνει να υπηρετεί το προσωπικό του πολιτικό συμφέρον περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς....

Άγγελος Κωβαίος

Το συριακό αδιέξοδο της Άγκυρας

erdogan terrorist dsagaggfdsa

«Η Αφρίν μπορεί να κατακτηθεί σε τρεις ώρες», υποστήριζε ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας. Η επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς», που ξεκίνησε στις 20 Γενάρη είναι ακόμη σε εξέλιξη μιας και οι φυσικές και πολιτικές δυσκολίες για να φτάσει ως την Αφρίν ο στρατός είναι ολοένα και περισσότερες.

Οι Κούρδοι πολεμιστές υπερασπίζονται τα εδάφη τους όσο καλύτερα μπορούν. Η πλειονότητα των θυμάτων των βομβαρδισμών ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τους γιατρούς που βρέθηκαν στο σημείο - ισχυρισμό που επιβεβαίωσαν ο δημοσιογράφος του Independent, Robert Fisk, και οι αξιωματούχοι της UNICEF.

Η Άγκυρα για να δικαιολογήσει τα κτίρια και τα ιστορικά μνημεία που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Μην έχοντας καμία νομική βάση, αυτή η επίθεση ενάντια του συριακού εδάφους έχει χαρακτηριστεί ως παράνομη από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας. Μόνο το Μπακού και η Ντόχα υποστηρίζουν επισήμως τον τουρκικό στρατό.

Ο Ερντογάν γίνεται ταύρος εν υαλοπωλείω όταν μαθαίνει για τις αντιδράσεις σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο από κάποιες - λίγες - προσωπικότητες της τουρκικής κοινωνίας: Τα 11 μέλη του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας συνελήφθησαν επειδή δημοσίευσαν μια ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζαν την επιχείρηση «που βλάπτει την δημόσια υγεία». Πάνω από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν από τις 22 Ιανουαρίου επειδή κοινοποίησαν στα social media αντιπολεμικά μηνύματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης, με εξαίρεση τους Κούρδους, της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μιας χούφτας πραγματικών φιλελεύθερων και πραγματικών μουσουλμάνων, υποστηρίζει τις πολεμοχαρείς πολιτικές του Ερντογάν. Ο πόλεμος, η εχθρότητα προς τους Κούρδους, ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός είναι αυτές τις μέρες αγαπημένες ασχολίες των περισσότερων Τούρκων.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε, λοιπόν, την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 με πολύ αιματηρό τρόπο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ακόμη δεν έχει «πιάσει» το 51% - που είναι απαραίτητο για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο. Είχε ακολουθήσει μια πολύ αιματηρή προεκλογική εκστρατεία και όταν έχασε τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου του 2015. Και τότε, πάλι, ήταν κουρδικές πόλεις και χωριά που καταστράφηκαν.

Όμως αυτή την φορά, το πρόβλημα στην Συρία είναι κάπως περισσότερο πολύπλοκο:

Η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, μάχεται κατά των Κούρδων της Συρίας, τον κύριο στρατιωτικό και πολιτικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επιμένει να επιχειρεί σε συριακό έδαφος με την συμφωνία και την εξουσιοδότηση της Μόσχας.

Ο τουρκικός στρατός καθοδηγείται από μια συμμαχία τζιχαντιστών, που έχουν οργανωθεί υπό τον Απελευθερωτικό Στρατό της Συρίας, και αποτελείται από νέους και παλαιούς ενόπλους της Αλ Κάιντα, του ISIS, και γκρουπούσκουλων σουνιτών. Αυτοί οι τελευταίοι είναι εχθροί της Μόσχας, της Ουάσιγκτον και του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο τουρκικός στρατός έχει παραλάβει τα περισσότερα από τα παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα όπλα του από τις ΗΠΑ, χάρη στο ΝΑΤΟ και άλλων διμερών συμφωνιών. Αυτός ο τουρκικός στρατός πολεμά τους Κούρδρους της Συρίας που είναι εξίσου εξοπλισμένοι από την Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα συχνά συνδιαλλάσσεται με την Μόσχα και την Τεχεράνη καθώς και ο τρεις επιδιώκουν να μειώσουν τον ρόλο της Ουάσιγκτον στην Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα και η Τεχεράνη είναι εξίσου σύμφωνες στην μάχη ενάντια στους Κούρδους που ζουν στα εδάφη τους και ενάντια στους Κούρδους εν συνόλω.

Η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού, όμως ο Ερντογάν επιδιώκει να ανατρέψει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν πολύ καλές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τους Κούρδους της Συρίας. Η Άγκυρα έχει ως στόχο να «καθαρίσει» την τουρκοσυριακή περιοχή από τους Κούρδους.

Όλες αυτές οι αντιθέσεις διαπιστώθηκαν, όταν ο τουρκικός στρατός θέλησε την προηγούμενη Τρίτη να περικυκλώσει την νότια πλευρά της Αφρίν στέλνοντας ένα μεγάλο στρατιωτικό κονβόι προς το Ιντλίπ. Το κονβόι δέχθηκε δυο φορές επίθεση με σκοπό να μην φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Κανείς δεν ξέρει μέχρι αυτή τη στιγμή ποιος έκανε την αντεπίθεση. Οι ένοπλοι σιίτες του Ιράν, ο στρατός της Δαμασκού ή ακόμη και οι Ρώσοι; Όλοι έχουν παρουσία στην περιοχή.

Συμπερασματικά, η Άγκυρα βρίσκεται κατά μεσής μιας πολιτικό-στρατιωτικής παγίδας στην Συρία. Ο Ερντογάν επιτίθεται σφοδρά στην περιοχή, όμως το αρχηγείο της επιχείρησης δεν είναι στην Τουρκία. Είναι στην Μόσχα. Όπως εκεί βρίσκεται και ο πολιτικός της διοικητής. Καθώς το όνομά του είναι Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν