Με το μέρος του Ερντογάν ο Τραμπ στο Κυπριακό με οδηγό μόνο τα... προσωπικά του συμφέροντα

Άρθρα
Tools

trump erdogan aspromayri

Και η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ενώπιον μίας πολύ δυσάρεστης κατάστασης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, και του ισλαμιστή ηγέτη της, Ταγίπ Ερντογάν. Και του δικαιολογεί τα πάντα.

Πολλοί άνθρωποι στην Αμερική προσπάθησαν να αναλύσουν το «φαινόμενο» και στην πλειοψηφία τους έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντα που καθοδηγούν την πολιτική του κ. Τραμπ έναντι της Τουρκίας, είναι προσωπικά. Άρα, δεν εξυπηρετούνται αναγκαστικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται για μία υπόθεση ή εικασία. Μίλησε ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, ο μέχρι πρότινος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον. Δεν πρόκειται για κάτι που το έχουν φανταστεί οι αντίπαλοι του κ. Τραμπ. Είναι η θέση του ανθρώπου που γνώριζε μέχρι πρόσφατα -ίσως να συνεχίζει να γνωρίζει και τώρα- τα πάντα μέσα στο Λευκό Οίκο, αλλά και ότι αφορά την εξωτερική και αμυντική πολιτική της υπερδύναμης. Ήταν ο αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC: Ο Μπόλτον δήλωσε σε μία συγκέντρωση των μεγαλύτερων πελατών της Morgan Stanley ότι ήταν πιο απογοητευμένος με τον Τραμπ για το χειρισμό του στα θέματα που αφορούν την Τουρκία. Σημειώνοντας την ευρεία δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας μετά την αγορά από τον Ερντογάν του ρωσικού συστήματος S-400, o Μπόλτον δήλωσε ότι η αντίσταση του Τράμπ προς την κίνηση (σ.σ.: των κυρώσεων) ήταν παράλογη.

Ο Μπόλτον δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει μια προσωπική ή επιχειρηματική σχέση που υπαγορεύει τη θέση του κ. Τραμπ για την Τουρκία, επειδή κανένας από τους συμβούλους του δεν είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του για το θέμα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή, βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση σε ότι αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία. Με βάση όσα ακούσαμε στη συνέντευξη Τύπου του κ. Τραμπ και του Ερντογάν, την Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον Τούρκο ομόλογό του για όλα τα θέματα.

Είτε αφορούν τους Κούρδους, τους πιο πολύτιμους συμμάχους της Αμερικής, είτε αφορούν -μπορώ να υποθέσω- και άλλα ζητήματα, άρα και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για να μην παρεξηγηθώ, στο σημείο αυτό -και για δεοντολογικούς λόγους- θα ήθελα να αναφέρω τα αυτονόητα: ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ελλάδα και την Κύπρο κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ενημερώνουν σωστά τους προϊσταμένους τους στην Ουάσιγκτον, και τονίζουν πάντα τη βοήθεια που προσφέρει η Αθήνα και η Λευκωσία στην Αμερική σε στρατηγικό επίπεδο, όπως και το γεγονός ότι είναι δύο χώρες, οι οποίες δεν δημιουργούν προβλήματα στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα, αντίθετα βοηθούν στην επίλυσή τους.

Στο τέλος-τέλος, δεν ευθύνονται οι διπλωμάτες για τις αποφάσεις του προέδρου της Αμερικής ή του υπουργού των Εξωτερικών. Ιδιαίτερα, στην περίπτωση του κ. Τραμπ, και εάν όντως τα προσωπικά του συμφέροντα υπερισχύουν τα στρατηγικά της χώρας που κυβερνά.

Και έχει σημασία να το επαναλάβω: ότι η καταγγελία δεν γίνεται από ένα Κούρδο, Αρμένιο η Έλληνα. Αλλά από τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Από την άλλη, το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, για τους γαμπρούς του κ. Τραμπ και του Ερντογάν, καταγράφει μία σαθρή και διεφθαρμένη πραγματικότητα.

Μιχάλης Ιγνατίου