Καταργούνται τα Συμβούλια Κοινοτήτων στους Δήμους της Αττικής – Οι εξαιρέσεις

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

Μια σημαντική ανατροπή στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, που ελάχιστα έχει απασχολήσει το δημόσιο διάλογο, φέρνει το εκλογικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες 18η Μαρτίου.

Δεν θα εκλέγονται Συμβούλια Κοινοτήτων στους Δήμους της Αττικής, ανεξαρτήτως πληθυσμού, με συγκεκριμένες ρητές εξαιρέσεις.

Υπογραμμίζουμε ότι η διάταξη περί κατάργησης των Κοινοτικών Συμβουλίων στην επίσημη διαβούλευση είχε τροποποιηθεί ριζικά εν συγκρίσει με το προσχέδιο .

Μένει λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες να δούμε “που θα κάτσει η μπίλια”, δηλαδή σε ποια Συμβούλια θα φθάσει τελικώς το κυβερνητικό “μαχαίρι”, στο τελικό περιεχόμενο που θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου (εξετάζοντας πλέον το Ν/Σ της επίσημης διαβούλευσης), αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι «τάσσεται υπέρ της διατήρησης των Δημοτικών Κοινοτήτων σε Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων». 

Ειδικότερα, στο Ν/Σ της επίσημης διαβούλευσης, οι παρ.4 και 5 του άρθρου 2 «Αρχές Δημοτικών Κοινοτήτων» ορίζουν:

« 4. ΔΕΝ εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής,

με εξαίρεση:

- τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων,

- στον Δήμο Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής,

- στους Δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

5. Στην περίπτωση μη εκλογής Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας όπως ορίζει η παρ.4,

- οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και

- οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο. ». 

Το προσχέδιο του Ν/Σ που είχε σταλεί στην ΚΕΔΕ για προδιαβούλευση, όριζε στο αντίστοιχο αρ.2:

« 3. ΔΕΝ εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στις Κοινότητες που αποτελούν τις έδρες των Δήμων, με την επιφύλαξη της παρ.5 του παρόντος.

4. Με την επιφύλαξη της παρ.5 του παρόντος, ΔΕΝ εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση

- τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και

- τους Δήμους Ωρωπού, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Επίσης ΔΕΝ εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους Δήμους

- Αμπελοκήπων – Μενεμένης,

- Κορδελιού – Ευόσμου,

- Νεάπολης – Συκεών και

- Παύλου Μελά.

5. Δήμοι των οποίων ο πληθυσμός της έδρας τους είναι άνω των 100.000, που συγκροτούνται από Δημοτικές Κοινότητες, στις οποίες εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας.

6. Στην περίπτωση μη εκλογής Συμβουλίων της Δημοτικής Κοινότητας όπως ορίζουν οι παρ. 3 και 4, οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ή του εκπροσώπου της Δημοτικής Κοινότητας από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο. »

airetos