Συνεχείς σεισμοί στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύντομα Νέα HOT
Tools

seismografoi

Η γη "τρέμει" στην Κρήτη και εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων. Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται το τελευταίο 48ωρο. Οι ισχυρότερες, μέχρι στιγμής, είναι 4,5 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εν εξελίξει φαινόμενο απασχολεί και τους επιστήμονες.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Παλαιόχωρα Χανίων, όπου το πρωί της Παρασκευής (6.12.2019) σημειώθηκε ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ ταρακουνώντας τα Χανιά και αναστατώνοντας μεγάλο μέρος της Κρήτης, έδειχνε να εξασθενεί.

Όμως, στις 16:34 το απόγευμα του Σαββάτου (7.12.2019) σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και 4,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά από την Παλαιόχωρα.

Είχε προηγηθεί στις 16:41 ένας ακόμη με μέγεθος 3,8 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ωστόσο, ακολούθησε στις 16:46 ένας μεγαλύτερος με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, και οι τρεις αυτοί σεισμοί ήταν επιφανειακοί, αφού το εστιακό τους βάθος κυμαινόταν από 0 – 2 χιλιόμετρα.

 Στο μεταξύ από τις 08:02 το πρωί μέχρι τις 15:54 κατεγράφησαν 15 σεισμικές δονήσεις με το ίδιο περίπου επίκεντρο, αλλά στην πλειοψηφία τους κάτω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικά μετά τις 09:14 που σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στα Χανιά, η σεισμική ακολουθία ήταν μεν συνεχής αλλά με εξαίρεση έναν σεισμό 3,2 Ρίχτερ όλοι οι άλλοι (11 στον αριθμό) ήταν κάτω των 3 Ρίχτερ.

Κρήτη: Οι σεισμοί και το “φαινόμενο του ντόμινο”

Σε συνέντευξή του στο Newsit.gr , ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος αναφέρεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Κρήτη και εξηγεί:

“Αυτοί οι σεισμοί είναι στα όρια, εκεί που αρχίζει να συγκρούεται η ευρασιατική πλάκα στην οποία ανήκουμε με την αφρικανική, νότια της Κρήτης.

Έτσι ξεκινάνε (σ.σ. οι σεισμοί) και γι’ αυτό έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος, το οποίο, όμως, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα φτάνει και τα 70.000 μέτρα βάθος, όπως και ένας σεισμός πριν λίγες ημέρες.

Αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στην κίνηση – δηλ. τη βύθιση – της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική.

Υπάρχει το τόξο το ελληνικό, το οποίο αρχίζει βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, προχωρά με Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, δυτικά της Πελοποννήσου και κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.

Όλο αυτό είναι ένα τόξο, αλλά και το μέτωπο σύγκρουσης των δύο πλακών”, σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

 “Αναμενόμενη δραστηριότητα”

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη σεισμική δραστηριότητα, οι δονήσεις αυτές στην Κρήτη είναι αναμενόμενες, αποφαίνεται ο καθηγητής και συμπληρώνει σχετικά με τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού αλλά και της χώρας:

“Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα που είναι 1η στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως, σε σεισμικότητα, σεισμοί 4,5 Ρίχτερ, ή 3.9 ή 4.6 είναι υπερβολικό και να το συζητάμε.

Είναι πάρα πολύ μικρά τα μεγέθη για να προκαλέσουν το φαινόμενο του ντόμινο.

Μόνο σεισμοί πάνω από 6,5 και 7 Ρίχτερ θα μπορούσαν να αποδοθούν σε φαινόμενο του ντόμινο.

Ένας 6άρης – εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος – έχει 33 5άρηδες και 1.980 4άρηδες.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: "Aκόμα δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή της ανησυχίας»

"Aκόμα δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή της ανησυχίας» εκτιμά το μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της δυτικής Κρήτης νότια του νησιού.

Όπως υπενθύμισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, η δραστηριότητα ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με σεισμό 4,5 Ρίχτερ και ακολούθησαν έκτοτε 35 μικρότεροι σεισμοί ενώ και το Σάββατο καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

«Παρόλα αυτά έχω ήδη τονίσει ότι χρειάζεται να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τέτοιου είδους σεισμικές δραστηριότητες προκειμένου να απαντούμε σε κρίσιμα ερωτήματα όπως αν πρόκειται για προσεισμούς ή αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός» είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν βλέπω την περίπτωση προσεισμών, χρειάζεται, όμως, ακόμα προσεκτική παρακολούθηση».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο η σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου 48ωρου «δεν νομίζω ότι συνδέεται με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ ανοιχτά των Κυθήρων για δύο λόγους: ο πρώτος γιατί αυτός ο σεισμός είχε βάθος 70χλμ ενώ αυτοί οι σεισμοί έχουν μικρότερο των 20χλμ. βάθος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι γεγονός ότι βρίσκονται μακριά η μια από την άλλη. Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ είχε επίκεντρο βορειοδυτικά των Χανίων ενώ οι σεισμοί του τελευταίου 48ωρου είναι στη νότια πλευρά της Κρήτης».

«Δεν είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι αλλά πάντα θέλει προσοχή. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χουλιάρας: Ψυχραιμία

Τη δική του εκτίμηση για τους συνεχόμενους σεισμούς της Κρήτης δίνει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook: 

«Χορεύουν» τα Ρίχτερ στη Κρήτη, 4,4 ρίχτερ ο μεγαλύτερος της ημέρας στις 16:46 με έντονη επιφανειακή μικροσεισμική δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη μικροσεισμική δραστηριότητα νότια από τα Σφακιά ΔΕΝ σχετίζεται με τα 6,1 Ρίχτερ που έγιναν στις 27/11 βόρεια από τα Χανιά και σε μεγαλύτερο βάθος.

Σπανίως (5%) τέτοιες δραστηριότητες οδηγούν σε μεγαλύτερο σεισμό (προσεισμικές) αλλά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες με χαρακτηριστικό την έντονη σεισμικότητα με Ρίχτερ μικρού μεγέθους, όπως συμβαίνει το τελευταίο 24ωρο.

Καλό είναι οι κάτοικοι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να λάβουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα π.χ στερεώνοντας αντικείμενα της οικοσκευής τους, έχοντας στο νου να αποφεύγουν παλιές κατασκευές και κτίρια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
 
 

Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής