Παρ03232018

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 22 Μαρ 2018 7pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Πρόσκληση χρηματοδότησης Δήμων για κοινωνικές υπηρεσίες - Aναλυτικά

dimarxeio

Νέα πρόσκληση προς τους Δήμους της Αττικής να υποβάλουν προτάσεις για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών τους υπηρεσιών απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι ΟΤΑ A’ βαθμού και τα Νομικά τους Πρόσωπα να υποβάλουν προτάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020 για τη δράση με τίτλο «Επέκταση – Αναβάθμιση Υποδομών στις οποίες παρέχονται κοινωνικές υπηρεσίες», η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 5.090.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 10 («Ανάπτυξη - Αναβάθμιση Στοχευμένων Κοινωνικών Υποδομών και Υποδομών Υγείας»), ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στόχος της πρόσκλησης είναι να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί το δίκτυο των υποδομών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας στην Περιφέρεια Αττικής, αφού η δράση αφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας κοινωνικών δομών όπως βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικά Ιατρεία, ΚΕΠ Υγείας, Υποδομές υπηρεσιών Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (πρώην ΚΑΠΗ), κ.ά..

Στο πλαίσιο της δράσης δύναται να χρηματοδοτούνται εργασίες για τη διαμόρφωση χώρων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας για ΑμεΑ, προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ειδικού εξοπλισμού ανάλογα με το είδος της δομής, όπως εξοπλισμός εστίασης, παιχνίδια εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, κλιματιστικά, κ.ά..

Κάθε Δήμος καλείται να υποβάλει μία πρόταση με επιμέρους υποέργα για το σύνολο των δομών που θέλει να αναβαθμίσει, ενώ ο προϋπολογισμός εξαρτάται από το πληθυσμιακό μέγεθος του και διαμορφώνεται ως εξής:

  • έως και 60.000 ευρώ για Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000,
  • έως και 70.000 ευρώ για Δήμους με πληθυσμό από 30.000 έως 60.000,
  • έως και 100.000 ευρώ για Δήμους με πληθυσμό από 60.000 και πάνω.

Με τη συγκεκριμένη δράση, η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, έρχεται να ενισχύσει τη λειτουργία των υφιστάμενων κοινωνικών υποδομών των Δήμων προκειμένου να μειωθούν τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη και η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα της κοινότητας και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ειδικά προς τις ευάλωτες και τις ειδικές ομάδες πληθυσμού. Απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει αναρτηθεί και στη Διαύγεια.

Στάση εργασίας στους Δήμους την Τρίτη 27 Μαρτίου και πανελλαδικό συλλαλητήριο για τους συμβασιούχους

dimarxeio

Στάση εργασίας στους Δήμους (από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου), την Τρίτη 27 Μαρτίου, και πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην Ομόνοια, προκηρύσσει το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α Αττικής, κάνοντας λόγο για κοροϊδία των ΙΔΟΧ, και επικείμενες απολύσεις τους, στη σχετική με τις προαναφερόμενες δράσεις ανακοίνωσή της.

Στην ίδια ανακοίνωση, το “ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ” «απαιτεί» την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για τις 8.166 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα Δήμων και νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η ανακοίνωση

«Συνάδελφοι η κοροϊδία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος. Όσο  περνάει ο καιρός και συνεχίζεται η διαδικασία των αιτήσεων αποδεικνύεται ότι ένα τεράστιο κομμάτι των συναδέλφων συμβασιούχων που δουλεύουν σήμερα θα πεταχτεί στην ανεργία αφού η μοριοδότηση που τους δίνεται σε καμιά περίπτωση δεν τους καλύπτει. Έρχονται χιλιάδες απολύσεις.

Η κυβέρνηση προσχηματικά δηλώνει ότι αν μετατρέψει τις συμβάσεις από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου υπάρχει ο κίνδυνος να προσφύγει η Ν.Δ. και η συγκεκριμένη απόφαση να καταπέσει. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ (ΝΔ) που και αυτή έχει σημαντική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους δήμους προσπαθεί να πείσει ότι τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει παράταση στις συμβάσεις.

Ο εμπαιγμός τους συνεχίζεται… Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΝΔ και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ είναι από την ίδια μεριά, εξυπηρετούν την ίδια πολιτική. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία για το ρόλο τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κενά στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι τεράστια και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται από τους 8.166 συναδέλφους που θα έρθουν μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σκοπός τους είναι η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των απαιτήσεων του ΣΕΒ προκειμένου να χαρίσουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες κομμάτια της καθαριότητας για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Συνάδελφοι περνάμε στην αντεπίθεση, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για το Δικαίωμα μας στη Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεν μας πτοούν οι προβοκάτσιες της κυβέρνησης περί δήθεν αιτήματος ακύρωσης του διαγωνισμού. Απαιτούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ προκηρύσσει ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΡΙΤΗ 27 του ΜΑΡΤΗ από τις 11:00 μέχρι το τέλος ωραρίου για όλους τους συμβασιούχους και τους καλεί να πάρουν μέρος μαζικά στο ΠΑΝΕΛΛΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΤΗΡΙΟ στις 12:00 στην ΟΜΟΝΟΙΑ.

Καλούμε, τις επιτροπές αγώνα των συμβασιούχων, τα σωματεία του κλάδου να αναλάβουν πρωτοβουλίες και μέσα από μαζικές διαδικασίες να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους.»

epoli

Τον Ιούνιο στη Βουλή το νομοσχέδιο για αλλαγή του Καλλικράτη

dimarxeio

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του Καλλικράτη. Θα ακολουθήσουν δύο μήνες διαβούλευσης και στη συνέχεια, τον Ιούνιο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης αναφερόμενος στο εύρος των αλλαγών ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι αυτές θα προσαρμοστούν στα σημερινά όρια του Συντάγματος, αλλά και της πραγματικότητας, «καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, – βγαίνει τώρα, αλλά δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα, που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».

Ειδικότερα αναφερόμενος στις αλλαγές, που θα φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε: «Δεν είναι οι δύο μήνες που θα περιμένουμε και θα δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, είναι ο πάνω από ένας χρόνος συζήτησης, που προηγήθηκε πάνω στις σχεδιαζόμενες αλλαγές με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους ανθρώπους, οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αυτοδιοίκηση […] μιλάμε για πρωτόγνωρες διαδικασίες διαλόγου και προβληματισμού».

«Κανείς δεν αιφνιδιάζεται», συνέχισε, «θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος, αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί και βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης –βγαίνει τώρα, αλλά δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα, που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαφόν στις θητείες των δημάρχων διευκρίνισε: «Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε καταλήξει ακόμη. Είναι ένα θέμα που θα άξιζε να το δούμε συνολικά –όχι μόνο για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά συνολικά για όλες τις αιρετές θέσεις. Θα μπορούσε να πει κάποιος, γιατί για τους δημάρχους και να μην υπάρχει για τους βουλευτές. Με αυτήν την έννοια, όμως, ίσως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ερωτηθείς, τέλος, εάν εξετάζονται σενάρια εκλογών απάντησε: «Οι εκλογές είναι πολύ μακριά ακόμη. Η κρισιμότητα των στιγμών και της περιόδου είναι επιπλέον λόγος, για να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, όπως συνταγματικά προβλέπεται, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας».

Σε οικονομικό εκτροχιασμό οδεύει η Περιφέρεια Αττικής – Πολλαπλάσιες οι υποχρεώσεις των εσόδων της

dourou

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να αλλάξει άμεσα ρότα, καθώς με την ασκούμενη οικονομική πολιτική οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό την Περιφέρεια έστειλε ο Γιάννης Σγουρός.

Στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που είχε ως θέμα τον Οικονομικό Απολογισμό του 2017 ο Γ. Σγουρός επέκρινε σφοδρότατα τη διοίκηση Δούρου, καθώς αναλαμβάνει υποχρεώσεις που ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, έναν μέχρι πρότινος εύρωστο φορέα, στη διάλυση και στην χρεοκοπία.

Παράλληλα ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλες τις εργολαβικές συμβάσεις για να προκύψουν στοιχεία τόσο για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις όσο και για το υπολειπόμενο ποσό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τακτικά έσοδα που μόλις και μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής και με αποθεματικό που ανέρχεται στα 376 εκ. € - προερχόμενο από τη χρηστή διοίκηση Σγουρού των προηγούμενων ετών - η διοίκηση της Περιφέρειας έχει συμβατικές υποχρεώσεις 212 εκ. € και έργα υπό δημοπράτηση 1,4 δις ευρώ.

Ήδη στον Απολογισμό της Περιφέρειας έκαναν την εμφάνισή τους ευρηματικές έννοιες όπως «αρνητικό πλεόνασμα» για να δικαιολογήσουν το έλλειμμα που δημιουργείται σε ετήσια ταμειακή βάση.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Σγουρός σημείωσε μεταξύ άλλων :

«Στα επτά προς οκτώ χρόνια μνημονίου, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι, που δεν φαίνεται να κατάλαβαν τίποτα και επαναλαμβάνουν πρακτικές που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτή την πολιτική των πελατειακών εξαρτήσεων, στέλνουν τον λογαριασμό στους επόμενους, υπονομεύοντας το μέλλον της Περιφέρειας.

Εμείς μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Περιφέρειας Αττικής δεν θα γίνουμε. Δεν θα φορτωθούμε στην πλάτη την χρεοκοπία της Περιφέρειας Αττικής. Ούτε θα καταστούμε συνυπεύθυνοι και συνυπόλογοι σε όποιες ευθύνες αναζητηθούν εξαιτίας αυτής της αλόγιστης πολιτικής.

Εάν νομίζετε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξιλεωθούν οι πολιτικές σας κάνετε λάθος. Σταματήστε λοιπόν να δεσμεύετε τους πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα.

Μπορεί αύριο για εσάς στην Περιφέρεια να μην υπάρχει, αλλά υπάρχει αύριο στην Περιφέρεια χωρίς εσάς».

airetos

“Ρύθμιση–απαλλαγή δημοτικών τελών... μεγάλων εταιρειών! Νέο πλήγμα για τους Δήμους από την κυβέρνηση!”

dimarxeio

«Προκλητική, αντι-αυτοδιοικητική», χαρακτηρίζει διάταξη (παρ.5 του αρ.79) του Νομοσχεδίου του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, με ανακοίνωσή του ο Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο Τομέας κάνει λόγο για επιπλέον απαλλαγές από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αυτή τη φορά μεγάλων εταιρειών, που συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης με ΝΠΙΔ, που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο

«Το ν/σ κρύβει πλήθος παγίδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ρυθμίσεις που προσβάλλουν την οικονομική της αυτοτέλεια και με νέες δαπάνες και απώλειες εσόδων».

Η ανακοίνωση

«Νέα προσθήκη στη λίστα δώρων της Κυβέρνησης προς τις εταιρείες–παραχωρησιούχους μεγάλων δημοσίων συμβάσεων περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή.  Λίστα δώρων που σταθερά χρεώνεται στο λογαριασμό των Ο.Τ.Α. και εν τέλει, δεδομένης της ανταποδοτικότητας, στο λογαριασμό κάθε πολίτη.

Ειδικότερα, η παρ.5 του αρ.79 του ν/σ προσθέτει επιπλέον απαλλαγές από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αυτή τη φορά απαλλάσσοντας μεγάλες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης με “νπιδ που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο”.

Υπενθυμίζουμε πως η χαριστική λίστα απαλλαγών ξεκίνησε με το αρ.13 του ν.4337/2015, επί Υπουργίας Κουρουμπλή, διάταξη που συμπληρώνει τώρα η Κυβέρνηση. Έκτοτε μάλιστα η λίστα δώρων εμπλουτίζεται, π.χ. με τις απαλλαγές στις παραχωρήσεις των Περιφερειακών Αεροδρομίων (άρθρο 218 του ν. 4389/2016) και λοιπές αντίστοιχες παρεμβάσεις, πάντα υπέρ ιδιωτικών εταιρειών, πάντα με αριστερό πρόσημο…

Το ν/σ κρύβει πλήθος παγίδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ρυθμίσεις που προσβάλλουν την οικονομική της αυτοτέλεια και με νέες δαπάνες και απώλειες εσόδων. Ενδεικτικώς μόνον αναφέρουμε ότι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού επανυπολογίζονται ειδικά για την Αττικό Μετρό Α.Ε. (παρ.2. αρ.81). Η δαπάνη συντήρησης του οδικού δικτύου εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών “ανατίθεται στους οικείους ΟΤΑ Α΄’ και Β’ βαθμού” (παρ.3 αρ.79 και παρ.1α αρ.81) “ξεχνώντας” όμως τη ρητή διασφάλιση της μεταφοράς των σχετικών πιστώσεων στους ΟΤΑ, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.

Ο πολιτικός μας χώρος, πιστός στην αξία της Αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει κάνει πράξη με γενναίες Μεταρρυθμίσεις, θα σταθεί και πάλι απέναντι σε κάθε προσβολή των Δήμων και των Περιφερειών. 

Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τολμάμε και προχωράμε στην επόμενη ημέρα, κάνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστική δύναμη στο Πρόγραμμα Ελλάδα, με ρεαλιστικές θεσμικές πρωτοβουλίες που εμπιστεύονται και ενδυναμώνουν το θεσμό της τοπικής δημοκρατίας σε όλη τη Χώρα.»