Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής πάει στην πόλη του Αγίου Δημητρίου! Το Σάββατο 21 Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου- από τις 18:30 και μετά, η πόλη θα μπει στους ρυθμούς των φρέσκων μουσικών και ήχων, νέων δημιουργών και καλλιτεχνών του Αγ. Δημητρίου και όχι μόνο που θα κατακλύσουν και φέτος την πλατεία του μετρό Δάφνης, (έξοδος Αγ. Δημητρίου). 

Για ένα βράδυ η κεντρική, πολυσύχναστη και ζωντανή πλατεία του Μετρό, θα πάρει χρώμα από τις μουσικές των καλλιτεχνών:
 ¯ Δημήτρης Λάμπος & οι Απόγονοι 
 ¯ Line Out 
 ¯ Κρυστάλλινες Σκιές
¯  Raisin Level 
¯  Overtone  

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου συμμετέχει με αμείωτο πάθος στο Δίκτυο των πόλεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναδεικνύοντας με επιτυχία μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες κυρίως από την πόλη μας, αλλά και τις ευρύτερες περιοχές. Και φέτος λοιπόν, μαζί με 37 ακόμη πόλεις σε όλη την Ελλάδα και 350 μουσικά γεωγραφικά σημεία,  θα ντύσουμε μια κεντρική πλατεία με ήχους μουσικής και για ένα απόγευμα ξεχνάμε έγνοιες και δυσκολίες και αφηνόμαστε στους ρυθμούς των νέων αλλά πάντοτε  ταλαντούχων καλλιτεχνών. Γιατί η Μουσική φαίνεται μερικές φορές να είναι παντοδύναμη!  
 
Μερικά λόγια το θεσμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής

Από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, για 15η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα με εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Πώς ξεκίνησαν όλα; Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις .

αιρετος

Ενα πλήρες πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών και στήριξης των εργαζόμενων γονιών ανήγγειλε ο δήμος Αγίου Δημητρίου για το καλοκαίρι.

Η πρώτη δράση ονομάζεται “Περνώντας το καλοκαίρι στην εξοχή» και αφορά στην κατασκήνωση του Δήμου Αγ. Δημητρίου στη Ραφήνα η οποία θα ανοίξει τις πόρτες της για τους κατασκηνωτές από την πρώτη μέρα κιόλας μετά το κλείσιμο των σχολείων. Από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου και για 6 περιόδους θα δέχεται παιδιά από 6 έως 14 ετών που θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν 12 ημέρες στον εξαιρετικά εξοπλισμένο κατασκηνωτικό χώρο της Ραφήνας, απολαμβάνοντας καθημερινά μπάνια στη θάλασσα, εικαστικά - καλλιτεχνικά - θεατρικά εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και περιβαλλοντικές δράσεις. 
 
Η δεύτερη δράση ονομάζεται «Περνώντας το καλοκαίρι στην πόλη» με προτεραιότητα τη διευκόλυνση της οικογένειας και γνώμονα την εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής και της εργασίας. Ο Δήμος Αγ. έχει δημιουργήσει δομές καλοκαιρινής απασχόλησης για παιδιά του Δημοτικού μετά το κλείσιμο της σχολικής περιόδου. Φέτος σε δυο σχολεία, το 6ο και το 20ο δημοτικό θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα των Παιχνιδοδιακοπών. Στις δύο περιόδους δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε δημιουργικές εικαστικές, μουσικοκινητικές ή θεατρικές δραστηριότητες πάντοτε με επίκεντρο το παιδαγωγικό παιχνίδι. 
 
Η τρίτη δράση ονομάζεται «Αθλοδιακοπές» 

Στο ίδιο πνεύμα της δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης θα είναι και το πρόγραμμα των Αθλοδιακοπών το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Δήμο, για τα παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό, την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα.

katanalotes kopeles

Eπισφραγίστηκε και επίσημα η συνεργασία του Δήμου Αγ. Δημητρίου με την Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) για τη δημιουργία Γραφείου δωρεάν ενημέρωσης, προστασίας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε γενικά θέματα καταναλωτή, κυρίως όπως αυτό της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και του κινδύνου απώλειας της κατοικίας ή της επαγγελματικής τους στέγης.  

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Στεργίου χαρακτηριστικά σχολίασε πως ο Δήμος Αγ. Δημητρίου είναι πρωτοπόρος αφού είναι και ο μοναδικός που έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη υπηρεσίας στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται πολίτες για θέματα καταναλωτή και υπερχρέωσης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη διοργάνωση της τόσο ενδιαφέρουσας εκδήλωσης.

Η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου δήλωσε για την πρωτοποριακή αυτή συνεργασία του Δήμου με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ: “ Για εμάς η δικτύωση και η συνέργεια με έγκριτους, έμπειρους και επιτυχημένους φορείς όπως η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ αποτελεί όχι μόνο τρόπο διεξόδου από διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά επίσης ενδυνάμωση και ενίσχυση της λειτουργίας του Δήμου μας και σε άλλους τομείς που μέχρι σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε”.     

Το Γραφείο προστασίας καταναλωτή έχει πρόσφατα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Δήμο Αγ. Δημητρίου. Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες που προσέρχονται στο γραφείο καταναλωτή αφορούν κυριότερα όλων των ειδών τα δάνεια (ανοιχτά, καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) και πιστωτικές κάρτες.

Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών με αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων που προσέρχονται για συμβουλές στο γραφείο προστασίας καταναλωτή, διατηρεί την εμπορική του ιδιότητα γεγονός που τους αποκλείει το δικαίωμα να υπαχθούν στο Νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) καθώς αποτελεί κώλυμα.

Τα ποσοστά που έχει καταγράψει το Γραφείο προστασίας καταναλωτή του Δήμου Αγ. Δημητρίου είναι αξιοσημείωτα καθώς οι οφειλές πολιτών κυμαίνονται από τις 8.000 ευρώ μέχρι 180.000 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί το ότι οι πολίτες που επισκέφτηκαν το γραφείο δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις εντελώς δωρεάν νομικές συμβουλές που τους παρείχαν οι νομικοί σύμβουλοι και επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις προκειμένου να ενημερώσουν για την έκβαση της υπόθεσής τους καθώς το γραφείο έχει συνδράμει καταλυτικά γι’ αυτήν.

Το γραφείο Καταναλωτή λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10:00 έως τις 18:00, στο 2ο όροφο του Δημαρχείου (Αγ. Δημητρίου 55). Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα εξής τηλέφωνα: 213 2007714 &  213 2007703

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών του Δήμου Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με τους Τοπικούς Συλλόγους Γυναικών της πόλης, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο "Εκφράσεις Γυναικών".

Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση του Δήμου Αγ. Δημητρίου που έχει αποκλειστικά άρωμα γυναίκας, συντονίζεται και διοργανώνεται από γυναίκες, εμπνέεται από αυτές και φυσικά είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτές. 

Η φετινή εκδήλωση μάλιστα θα τιμά την έκφραση των γυναικών μέσα από την Τέχνη και πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Αγ. Δημητρίου (Στρογγυλό), την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 19:00.

e-health week 3dimarxoi

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου, πρωτοπόρος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και πρόληψης της υγείας, με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου, συμμετέχει σε δυο καινοτόμα προγράμματα πρόληψης της υγείας, τα οποία και είχε την ευκαιρία να προβάλει στην ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα στο πλαίσιο του e health forum που διοργανώθηκε από τη χώρα μας τον Μαΐο. 

Οι τρεις Δήμοι είχαν ισχυρή παρουσία στο χώρο του συνεδρίου με ενημερωτικό περίπτερο όπου επαγγελματίες πρόληψης υγείας των Δήμων ενημέρωναν καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, το ελληνικό και ευρωπαϊκό ιατρικό κοινό σχετικά με τα υφιστάμενα προγράμματα που αφορούν στην πρόληψη και προάσπιση της υγείας των δημοτών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. 

Τα εν λόγω προγράμματα που υλοποιούν οι 3 Δήμοι ως κοινοπραξία, αφορούν τόσο στον εφηβικό πληθυσμό –με το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου εφήβων των Γυμνασίων και Λυκείων για τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου με την χρήση τεχνολογιών τηλεϊατρικής, όσο και τον γηραιότερο πληθυσμό με το πρόγραμμα SmartCare, που αφορά στη στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φροντίδας (Ιntegrated care) ούτως ώστε να υποστηρίζεται η ανεξάρτητη και ασφαλής διαβίωση διαβητικών πολιτών με την ενσωμάτωση και χρήση καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλιστα (SmartCare) είναι πολύ φιλόδοξο. Υλοποιείται σε ακόμη 17 χώρες, οι οποίες μαζί με τους τρεις ελληνικούς Δήμους θα αποτελέσουν πιλότους για ολόκληρη την Ευρώπη, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση πολιτικών σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, η αναζήτηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και κονδυλίων από τους Δήμους, είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να επανακτήσουν το βηματισμό τους και να συντονιστούν με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τις νέες εξελίξεις στα θέματα τόσο πρόληψης της υγείας και άσκησης πρωτοποριακών πολιτικών για το σκοπό αυτό, αλλά και γενικότερα στα ζητήματα της βιωσιμότητας των πόλεων πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των ανθρώπων τους. 

vimaonline

eyrop giort mousik


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πόλη του Αγίου Δημητρίου μπαίνει στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής!

Φρέσκες μουσικές και ήχοι, από νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες της πόλης του Αγ. Δημητρίου και όχι μόνο, θα κατακλύσουν και φέτος την πλατεία του μετρό Δάφνης.

Για ένα βράδυ μόνο, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, η κεντρική, πολυσύχναστη και ζωντανή πλατεία του Μετρό, θα πάρει χρώμα από τις μουσικές των καλλιτεχνών:

  • Τα κιθαριστικά σύνολα του Ωδείου του Δήμου μaς
  • Χάρτινοι Ήρωες
  • Κρυστάλλινες Σκιές
  • Δημήτρης Λάμπος και οι Dark Lights
  • Κυριάκος Χαμπίδης και Whatever

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, για 14η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα με εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (29 το 2012).

Ο Άγιος Δημήτριος συμμετέχει στο Δίκτυο των πόλεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναδεικνύοντας με επιτυχία μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες από την πόλη μας κυρίως, αλλά και τις ευρύτερες περιοχές.