katexomena
 
Την παραίτησή του στον ψευδο[ρόεδρο του Ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλλε ο πρωθυπουργός Οζερσάι.

Πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Καταρρέει η κυβέρνηση στα κατεχόμενα! Ο αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι υπέβαλε την παραίτησή του και όλα δείχνουν πως η τετρακομματική κυβέρνηση που είχε προκύψει από τις εκλογές του ’18 άντεξε στην εξουσία μόλις 460 μέρες. 

Την είδηση πως ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους υπέβαλε την παραίτησή του μετέδωσαν με έκτακτα και τα τουρκικά ΜΜΕ. Σημειώνεται πως πριν από μερικές μέρες είχε βρεθεί στα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ οι εξελίξεις έρχονται στη σκιά της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν την παραίτηση του Οζερσάι είχε προηγηθεί εκείνη του Σερντάρ Ντενκτάς από το «υπουργείο Οικονομικών». 

Φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα είναι κεντρικό θέμα στον τουρκοκυπριακό τύπο. Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο «Η κρίση για το οικόπεδο αποτελείωσε την κυβέρνηση» και σημειώνει ότι η παραίτηση του Σερντάρ Ντενκτάς δεν αρκούσε και το κόμμα του Λαού αποχώρησε από την τετρακομματική «κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα αναμένεται να δοθεί εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» θα δοθεί στον πρόεδρο του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ.

«Τελείωσε η κυβέρνηση» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Κιπρίς, που σημειώνει ότι η τετρακομματική «κυβέρνηση» που ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Φεβρουαρίου 2018 κατόρθωσε να αντέξει 15 μήνες.

«Ο Οζερσάι το έβαλε στα πόδια, η 4κομματική διαλύθηκε» γράφει η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», που κάνει λογοπαίγνιο με την λέξη arazi που στα τουρκικά σημαίνει οικόπεδο και την φράση arazi olmak που σημαίνει το βάζω στα πόδια, καταγράφοντας το χρονικό των εξελίξεων χθες και τα όσα φημολογούνται για την συνεργασία Τατάρ – Οζερσάι που προκρίνει και η Άγκυρα.

Ένα σκάνδαλο φαίνεται πως ήταν η αιτία για την κατάρρευση της τετρακομματικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της μεγαλονήσου, η «πέτρα του σκανδάλου» ακούει στο όνομα Σερντάρ Ντεκτάς, που δεν είναι άλλος από τον γιό του πρώτου ηγέτη του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντεκτάς.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, ο Σερντάρ Ντεκτάς -μέχρι χθες το απόγευμα «υπουργός Οικονομικών» στα κατεχόμενα- είναι συνιδιοκτήτης Πανεπιστημίου που φέρει το όνομα του πατέρα του. Όμως εκείνο που του προσάπτουν είναι πως προχώρησε σε σχεδόν χαριστικές παραχωρήσεις γης για το Πανεπιστήμιο και μάλιστα χωρίς συμβόλαια, αξιοποιώντας ή εκμεταλλευόμενος το πόστο του και το όνομα του πατέρα του.

Αυτή η κίνηση εξόργισε τον Κουντρέτ Οζερσάι, «αντιπρόεδρο» και «υπορυγό εξωτερικών» του ψευδοκράτους και ηγέτη ενός εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης στα κατεχόμενα, του Κόμματος του Λαού. Το κόμμα αυτό, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε 3,5 ώρες, αποφάσισε με πλειοψηφία 55-4 να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν το Κόμμα στην απόφαση αυτή, ο Οζερσάι συμπεριέλαβε την «έλλειψη εμπιστοσύνης» με αφορμή την εκμίσθωση «κρατικής γης» από το «υπουργείο δημοσιονομικών», του οποίου προΐστατο ο Ντεκτάς.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ντεκτάς -μετά το σάλο που προκλήθηκε- αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, ανακοινώνοντας την απόφασή του μέσω facebook.

kokini limni skafos dytes

Δύτης ανέσυρε ένα νέο εύρημα από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο εκ των τριών θυμάτων του serial killer «Ορέστη». Σύμφωνα με το offsite.com.cy, πρόκειται για ακόμη μία βαλίτσα.

Στο σημείο σπεύδουν ιατροδικαστές, όπως αναφέρει η ίδια πηγή. Έγκυρες πληροφορίες – σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ - αναφέρουν ότι η σορός που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής ανήκει σε παιδί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών ήταν πως η σορός είτε ανήκει στην 8χρονη κόρη της άτυχης Μπουνέα είτε 29χρονη Μαρικάρ, τις οποίες ο «Ορέστης» έχει υποστηρίξει πως δολοφόνησε.

Σύμφωνα με το reporter.com.cy, πληροφορίες αναφέρουν το θύμα έφερε ρούχα και δεν ήταν γυμνό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται να πρόκειται για το οκτάχρονο κοριτσάκι, το οποίο ήταν σε πλήρη αποσύνθεση.

Να σημειωθεί πως την Κυριακή του Πάσχα οι Αρχές είχαν καταφέρει να ανασύρουν ακόμη μία βαλίτσα, στην οποία βρέθηκε το πτώμα μίας γυναίκας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για την 36χρονη μητέρα από τη Ρουμανία, Λίβια Φλορεντία Μπουνέα. Αναμένονται, όμως, οι εξετάσεις για να ταυτοποιηθεί η ταυτότητα της σορού.

Σοκάρει ο "serial killer"

Την ίδια ώρα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο 35χρονος καθ΄ομολογίαν και κατά συρροή δολοφόνος τις Αρχές, συγκλονίζει.

Προκλητικός και κυνικός ο serial killer της Κύπρου, σόκαρε ακόμα και τους αξιωματικούς της αστυνομίας που τον ανέκριναν.

«Εσείς να βρίσκετε πτώματα και εγώ θα σας λέω ποιες είναι». Αυτά ήταν τα λόγια του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» στους αστυνομικούς, την ώρα που οι νεκροψίες αποκαλύπτουν ότι ο λοχαγός δολοφονούσε τα θύματά του ενίοτε και με κεφαλοκλείδωμα.

«Τη Μεγάλη Πέμπτη κι ενώ ο "Ορέστης" είχε μεταφερθεί στο δικαστήριο προκειμένου να ανανεωθεί η διαταγή κράτησής του, είδε να περνούν μπροστά του δύο ανακριτές. "Σκότωσα κι άλλες. Να πάτε να βρείτε πού είναι" τους είπε», αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα.

Κατηγορούμενος και για βιασμό

Νέα στοιχεία για τη δράση του «Ορέστη» αποκαλύφθηκαν το Σάββατο στο δικαστήριο, όπου οδηγήθηκε ο 35χρονος για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του offsite.com.cy, ενώπιον των Αρχών υπάρχει καταγγελία από 19χρονη γυναίκα πως ο 35χρονος τη βίασε.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, στις αρχές του 2017 την πήρε με το αυτοκίνητο του για να τη φωτογραφίσει. Την μετέφερε σε άγνωστη περιοχή και τη βίασε στο αυτοκίνητο του ενώ - σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της 19χρονης - ο 35χρονος κατέγραψε σε βίντεο την πράξη του.

 

serialkillerkipros2019

Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την πολύκροτη υπόθεση.

Στην παρουσία του Κύπριου ιατροδικαστή από το κλιμάκιο της Scotland Yard, διενεργήθηκε η νεκροτομή στο πτώμα που εντοπίστηκε σε βαλίτσα στη Κόκκινη λίμνη την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με το offsite.com.cy, από την νεκροτομή προέκυψε συγκεκριμένο εύρημα που φαίνεται να οδηγεί τις Αρχές σε συγκεκριμένη κοπέλα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την 36χρονη από την Ρουμανία, Λίβια Φλορεντία Μπουνέα, ενώ όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από την πρώτη στιγμή η σορός δεν ανήκει στη κόρη της Έλενα Ναταλία Μπουνέα.

Όπως ανέφερε και ο καθ' ομολογίαν δράστης σε καταθέσεις του, στη Κόκκινη λίμνη του Μιτσερού, «πέταξε» τα πτώματα της Μαρικάρ Βαλντέζ, της Λιβια Φλορεντία Μπουνέα και της κόρης της Έλενα Ναταλία Μπουνέα.

Μετά και τα νέα ευρήματα που προκύπτουν, ο 35χρονος «Ορέστης» σκότωνε τα θύματα του με κεφαλοκλείδωμα.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες τόσο στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο όσο και στη Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό για εντοπισμό των άλλων δυο βαλιτσών αλλά και της 6χρονης Siera.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο όπου και του υπέβαλε την παραίτηση του.

Ο Υπουργός έφθασε μόνος του και χωρίς να συνοδεύεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας όπως αναφέρει το politis.com.cy.

Η συνάντηση έγινε υπό τη σκιά των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας από τα μέσα Απριλίου σε σχέση με τις εξαφανίσεις και δολοφονίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, τις οποίες φέρεται να ομολόγησε πως διέπραξε 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος τελεί υπό κράτηση.

Με χθεσινή γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του και θα του επεξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές, «παρά το γεγονός ότι ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών».

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως ο ίδιος και το υπουργείο δεν φέρουν ευθύνη για τον τρόπο που η αστυνομία χειρίστηκε τις καταγγελίες για εξαφανίσεις, αλλά αισθάνεται πως θίγεται ως πολιτικός προϊστάμενος. Επισημαίνει πως ουδέποτε ενημερώθηκε από την αστυνομία για αυτές τις υποθέσεις μέχρι στην ημέρα που βρέθηκαν νεκρές οι γυναίκες και τα παιδιά, που είχαν εξαφανιστεί.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ιωνά Νικολάου:

«Παρακολουθώντας τις δηλώσεις με τις οποίες τις τελευταίες ημέρες με καλούν σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς από μέρους της Αστυνομίας των καταγγελιών για τα δηλωθέντα ως ελλείποντα πρόσωπα, θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας και συμμετοχής μου στη πολιτική ζωή υπήρξα αυστηρός αναφορικά με τις αρχές που καθορίζουν την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ακόμη και αν δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη.

Με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό.

Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι εκ καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές, παρά το γεγονός ότι ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών.

Οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές.»

 Ζήτησε να προστατευτούν τα παιδιά του

Ο 35χρονος που έχει ήδη εξεταστεί από κυβερνητικό ψυχίατρο είχε πλήρη συναίσθηση των πράξεων του.

«Είναι εντελώς απαθής. ∆εν έχει δείξει ίχνος µεταµέλειας. ∆εν έχει βουρκώσει, ούτε έχει ρίξει ένα δάκρυ για τα θύµατά του. ∆εν έχει καν ζητήσει συγγνώµη για τις πράξεις του και φέρεται σαν να λειτουργεί µε απόλυτη νηφαλιότητα».

 

Αυτά είναι που αποκάλυψε και αστυνοµικός που συµµετέχει στις έρευνες, ο οποίος περιέγραψε ότι «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα µας υπέδειξε τα σηµεία που είχε ξεφορτωθεί τα τρία γνωστά θύµατά του. Ακόµη και όταν τον πήγαµε στη λίµνη Ξυλιάτου ήταν ανέκφραστος και αδιάφορος. ∆εν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο, ούτε έχει εξηγήσει τους λόγους πίσω από τις ειδεχθείς του πράξεις».

Όσον αφορά την ομολογία του για τους επτά φόνους και αφού ζήτησε χαρτί για να γράψει σε δέκα σελίδες όλες τις φρικιαστικές του ενέργειες, είχε πει στους ανακριτές «βαρέθηκα, θέλω να πάω φυλακή», σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης.

Επίσης ο ύποπτος, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ζήτησε από τους ανακριτές, να μην θυματοποιηθούν τα παιδιά του, ηλικίας έξι και επτά ετών, που είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου Ευημερίας, μετά τη σύλληψη του.

Ωστόσο, οι αποτρόπαιες πράξεις του 35χρονου, ήταν αυτές που θυματοποίησαν τα παιδιά του, τα οποία πλέον έχουν στιγματιστεί ως τα παιδιά του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου της Κύπρου.

kokkini limni kypros

Ερευνες στην Κόκκινη Λίμνη κάνουν οι κυπριακές Αρχές για να βρουν τρία πτώματα, από τις συνολικά επτά δολοφονίες που έκανε ο serial killer στην Κύπρο Νίκος Μεταξάς.

Ωστόσο δεν είναι εύκολο να καταφέρει να βρει τα πτώματα η Αστυνομία. Για αυτό και χρησιμοποιεί drone για να χαρτογραφήσει τη «Κόκκινη Λίμνη».

Εκεί ο ίδιος ο serial killer λοχαγός Νίκος Μεταξάς ομολόγησε πως έχει πετάξει τρία πτώματα. Τα δύο πτώματα, της 36χρονης και της 8χρονης κόρης της από τη Ρουμανία, φαίνεται να τα έβαλε σε βαλίτσα και να τα πέταξε στη λίμνη. Για την 29χρονη Maricar από τις Φιλιππίνες ακολούθησε την ίδια τακτική με τις άλλες γυναίκες που βρέθηκαν νεκρές προηγουμένως. Δηλαδή της έδεσε τα άκρα, την τύλιξε σε σεντόνι και αφού έβαλε πέτρες την πέταξε στη λίμνη.

Γιατί δεν μπορούν να μπουν στην Κόκκινη Λίμνη

Ομως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει έρευνα μέσα στη Κόκκινη Λίμνη. Δεν έχουν πάει δύτες στο σημείο για να βρουν τα τρία πτώματα γιατί είναι αμφίβολο αν το τοξικό νερό στην λίμνη που περιέχει χαλκοπυρίτη και σιδηροπυρίτη είναι ασφαλές και επίσης δεν υπάρχει καλή ορατότητα.

Ετσι πρέπει πρώτα να γίνει ανάλυση των συστατικών του νερού ώστε να εκτιμηθεί αν τα χημικά που περιέχει μπορεί να έχουν εξαφανίσει τα πτώματα ή άλλα στοιχεία σημαντικά για την έρευνα.

Την ίδια ώρα, στο φράγμα Ξυλιάτου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά, γίνεται έρευνα από δύτη με σκάφανδρο παροχής αέρα από την επιφάνεια, για να εντοπιστεί το πτώμα της 6χρονης Sierra, την οποία ο δράστης επιμένει ότι έχει πετάξει εκεί. Ερευνες για συλλογή τεκμηρίων συνεχίζεται και στο πεδίο βολής «Κόκκινος Μύλος» στο χωριό Ορούντα, όπου χθες ο serial killer της Κύπρου Νίκος Μεταξάς υπέδειξε που είχε πετάξει το πτώμα άγνωστης γυναίκας από την Ινδία ή το Νεπάλ. Και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο ακριβές στοιχείο για να διαπιστωθεί η ταυτότητα της..

kypros killer thimata.

Υπάρχουν και άλλα θύματα;

Μέχρι στιγμής, του έχουν αποδοθεί επτά δολοφονίες, - μετά από δικές του ομολογίες - και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι έχει σταματήσει εκεί...

Τα επτά θύματα του από τα όσα μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει είναι: Η 38χρονη Marry Rose Tiburcio, η 6χρονη κόρη της Sierra Graze Seucalliuc, η 28χρονη Arian Palanas Lozano, η 29χρονη Maricar Valtez Arquiola, η 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea και ακόμα μία γυναίκα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Τα τέσσερα πρώτα θύματα κατάγονται από τι Φιλιππίνες, τα άλλα δύο από τη Ρουμανία και το τελευταίο είτε από την Ινδία είτε από το Νεπάλ, καθώς ο καθ’ ομολογία δράστης δεν θυμόταν την εθνικότητα

geotrypano ao kyproy
 
Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν με έντονο τρόπο οποιαδήποτε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε μέσω του ΑΝΤ1 ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη με τίτλο “The Eastmed-New York Invenstment Summit Greece-Cyprus-Israel Strengthening ties”.

O Αμερικανός αξιωματούχος, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τίτλο  “Εnergy Dimplomacy and the Geopolitical Landscape” κλήθηκε να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 τις προθέσεις της Άγκυρας να προχωρήσει σε διαδικασίες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά πόσο προκαλεί στην Ουάσιγκτον ανησυχία μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή και το ποια θα είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης αν η Τουρκία επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Φάνον επανέλαβε την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζοντας ότι «η αμερικανική πολιτική κινείται εδώ και χρόνια με σεβασμό απέναντι στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους. Πιστεύουμε ότι οι φυσικοί της πόροι, συμπεριλαμβανομένων των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας.
 
Ακούσαμε μερικές συζητήσεις, στο περιθώριο των οποίων έγινε λόγος για τα ευρήματα και το πώς και πότε θα αξιοποιηθούν και τι σημαίνει στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας, και αυτό μας κάνει αρκετά αισιόδοξους. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον διάλογο.

Ο Φράνσις Φάνον  απέφυγε να προσδιορίσει το ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση “θερμού επεισοδίου” στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλα έστειλε το μήνυμα του: «Δεν μπορούμε ασφαλώς να προτρέχουμε για το τι είναι πιθανόν να κάνουν οι ΗΠΑ σε τέτοιες εντελώς υποθετικές καταστάσεις. Γενικότερα, ωστόσο, αποθαρρύνουμε έντονα κάθε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση».

Ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 για και το πώς επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή το γεγονός ότι η  Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέχρι σήμερα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φάνον, παραδέχθηκε διπλωματικά ότι υπάρχουν «πολιτικά σύννεφα», αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως στην Τουρκία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που αφορά το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο διαχειρίζονται οι Αιγύπτιοι ή για το αν υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση ή τη διεύρυνση της συμμετοχής σ’ αυτό. Θα σας ζητήσω να απευθυνθείτε στους ίδιους.

Εμείς βλέπουμε αυτήν την περιοχή ανάπτυξης ως μια πολύ καλή ευκαιρία. Μίλησα νωρίτερα για τον βαθμό ενεργειακού ρεαλισμού. Υπήρξαν πολιτικά σύννεφα σε ορισμένα μέρη στην περιοχή αυτή. Εμείς διαβλέπουμε τη δυνατότητα ουσιώδους διαλόγου και ουσιώδους οικονομικής συνεργασίας αν και υπάρχουν αυτά τα διαρκή σύννεφα. Επαναλαμβάνω ότι βλέπουμε την κατάσταση με σχετική αισιοδοξία» κατέληξε ο κ. Φάνον.

Λακκοτρύπης στον ΑΝΤ1: δεν πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να πέσουν στην παγίδα της Τουρκίας

Στο συνέδριο του Economist πήρε μέρος και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Φράνσις Φάνον. Σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 μετά το πέρας της εκδήλωσης, κληθείς να σχολιάσει  τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Τουρκίας, που επιδιώκει “θερμό επεισόδιο” στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι απειλές της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται.

«Οι απειλές και οι προκλήσεις της Άγκυρας ιδιαίτερα εναντίον της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει από  τότε που αρχίσαμε τις δραστηριότητες  εντός της κυπριακής ΑΟΖ είτε αυτές αφορούσαν τις συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα γειτονικά κράτη είτε τους γύρους αδειοδότησης είτε τις γεωτρήσεις που έχουν αρχίσει από το 2011 και συνεχίζονται.

Αυτό θέλω να τονίσω, ότι συνεχίζονται παρ’ όλες τις προκλήσεις με τα αποτελέσματα που έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες, και αναφέρομαι στην ανακάλυψη μιας αμερικάνικης εταιρείας,  της ExxonMobil. Θεωρούμε ως Κυβέρνηση ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε απρόσκοπτα τον ενεργειακό μας σχεδιασμό».

-Φτάνουμε όμως σ’ ένα οριακό σημείο, που απειλούν με γεώτρηση το ερχόμενο καλοκαίρι εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ποια θα είναι η αντίδραση και τι μηνύματα παίρνετε από την αμερικανική πλευρά;

«Ακούσατε και τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης (σσ: τον Φράνσις Φάνον) που υποστηρίζει σθεναρά τα δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Από εκεί και πέρα ακούσατε ότι προτρέπουν για την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας  που θα προκαλέσει ένταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζει διάφορα μέτρα, διαμέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». 

Φοβάστε  ότι μπορεί να προκληθεί ένα πολεμικό επεισόδιο;

«Δεν το πιστεύω και η αλήθεια είναι ότι και εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Αν γίνει κάτι τέτοιο ή προκληθεί ένταση, παίζουμε ακριβώς το παιχνίδι που θέλει η Τουρκία να παίξουμε: της αποσταθεροποίησης.

Ο λόγος που προχωρούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς είναι γιατί Ελλάδα και Κύπρος έχουμε δημιουργήσει με τους γείτονές μας ένα κλίμα σταθερότητας και φιλίας. Γνωρίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους είναι άριστες, οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί, είναι ένα τηλεφώνημα μακριά από τον άλλον για να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Αν πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας, εκείνοι που θα χάσουν είναι η Κύπρος και η Ελλάδα».

Αν επιχειρήσει η Τoυρκία γεώτρηση ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της Αθήνας και της Λευκωσίας;

 «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Εκείνα τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι πολιτικά και νομικά».

Στρατιωτικά, με την βοήθεια της Ελλάδας;

«Όχι, δεν θέλω να επεκταθώ σ’ αυτό το θέμα. Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε το παιχνίδι της έντασης».

ant1news

kokkini limni soros

Μία σορός βρέθηκε λίγα λεπτά μετά τις δύο το μεσημέρι στη βαλίτσα που ανασύρθηκε από την Κόκκινη Λίμνη, στην περιοχή του Μιτσερού, στην Κύπρο.

Η βαλίτσα μπήκε σε ειδικό σάκο και αυτοψία κάνει ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους. Όπως διαπιστώθηκε περιείχε μία σορό, η οποία πλέον μεταφέρεται στο νεκροτομείο.

 

Ο Υπευθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας Νεόφυτος Σαήλος δήλωσε πως δεν θα γίνει προσπάθεια ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας σήμερα.

Η πρώτη βαλίτσα περιείχε πτώμα ενήλικης γυναίκας και συνεπώς πρόκειται είτε για την 29χρoνη Φιλιππινέζα Maricar Valdez ή για την 36χρονη Ρουμάνα Livia- Florentina Bunea.

Στη βαλίτσα υπήρχε κομμάτι τσιμέντου και το πτώμα ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Ανατριχίλα! Η απάντηση του "serial killer" για το αν έχει κάνει φόνους στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο ο serial killer της Κύπρου να έχει διαπράξει φόνους και στην Ελλάδα ερεύνησαν οι αρχές, καθώς, σύμφωνα με αξιωματικούς, το 2018 έμεινε για ένα μήνα στη χώρα μας (Μάρτιος-Απρίλιος) σε ένα στρατόπεδο στο Κιλκίς μαζί με έναν άλλο κύπριο αξιωματικό.

Ετσι, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha οι Κυπριακές αρχές εστίασαν την έρευνά τους και στην Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε αν διέπραξε κάποιο φόνο στην Ελλάδα απάντησε κυνικά: «Δεν γνωρίζω καλά και τα μέρη εκεί, οπότε δεν είχα πού να θάψω κάποια γυναίκα».

mitseros kypros 
Μία νέα σορός εντοπίστηκε στην Κύπρο, η οποία σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ανήκει σε θύμα του 35χρονου Ίλαρχου. Η σορός εντοπίστηκε στο πεδίο βολής της Ορούντας και σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, ο εντοπισμός του νέου πτώματος έγινε μετά από δική του υπόδειξη.

Ο 35χρονος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταφέρθηκε νωρίτερα υπό άκρα μυστικότητα στην περιοχή για υπόδειξη της τοποθεσίας στους ανακριτές.

Ο 35χρονος φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι δεν θυμάται ούτε την ταυτότητα ούτε την εθνικότητα της γυναίκας. Είναι είτε Ινδή είτε από το Νεπάλ φαίνεται να είπε στους ανακριτές ο Νίκος Μεταξάς.

Οι ισχυρισμοί του Ίλαρχου απομακρύνουν την πιθανότητα το πτώμα να ανήκει στην 30χρονη Maricar. Είναι επίσης άγνωστο το εάν το πτώμα ανήκει σε μία από τις γυναίκας που χαρακτηρίστηκαν ως ελλείπουσες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες και για την ανεύρεση άλλων πτωμάτων. Μέχει στιγμής, στο φρεάτιο στο Μεταλλείο Μιτσερού, δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. 

Ανατριχίλα από τη νέα ομολογία - φρικιαστική αποκάλυψη

Ακόμα δύο δολοφονίες, και πάλι μητέρας και κόρης φαίνεται πως ομολόγησε ο serial killer "Ορέστης" από την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, ο «Ορέστης» παραδέχτηκε στους ανακριτές ακόμα έναν διπλό φόνο, που και πάλι αφορά μια μητέρα και την ανήλικη κόρη της από τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι η διπλή δολοφονία αφορά την 36χρονη LIVIA FLORENTINA BUNEA και την 8χρονη κόρη της ELENA NATALIA BUNEA οι οποίες ελλείπουν από την οικία που διαμένουν στην Λευκωσία από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016

Περισσότερα Άρθρα...