aoz ellad kypro

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα, επισημαίνει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρο από την κυπριακή ΑΟΖ, και θεωρεί ότι «η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος»

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε για την είσοδο ενός ακόμη τουρκικού σκάφους με σκοπό την διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή.

Θεωρούμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ,

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει έκκληση προς τις χώρες τις περιοχής «να μην προβούν σε βήματα, που ενισχύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, όπως επίσης και να επιδιώξουν την επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των μεταξύ τους συμφερόντων»

«Είναι προφανής η ανάγκη για την επανεκκίνηση το ταχύτερο δυνατόν του ενδοκοινοτικού διαλόγου για την διευθέτηση του κυπριακού με στόχο την εξεύρεση λύσεων στην βάση των γνωστών ψηφισμάτων του ΟΗΕ» συνεχίσει στην ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε παρόμοπιες προσπάθειες».

ee simaia tourkias

Συμφώνησαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Τι περιλαμβάνουν οι "καμπάνες" κατά της Άγκυρας. Θα υπάρξουν κι άλλα εάν δεν συμμορφωθούν οι Τούρκοι.

Συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το σημείο των περαιτέρω μέτρων, για το οποίο είχε εκφράσει διαφωνίες χθες η Κύπρος, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για «στοχευμένα μέτρα» υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.

ape-mpe

platform oil

Αποδίδει κάποιους «καρπούς» η πολιτική διεθνοποίησης των παράνομων ερευνών της Άγκυρας μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, από την Λευκωσία αφού τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πλοία υποστήριξης.

Απέδωσε επίσης η πολιτική έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για όσους συνεργαστούν με την Άγκυρα στις παράνομες γεωτρήσεις.

Τα τουρκικά πληρώματα μπορούν να αγνοήσουν ένα τέτοιο ένταλμα αν είναι αποφασισμένα να διαβιούν εντός της Τουρκίας μέχρι την ημέρα του θανάτου τους, αλλά τα πληρώματα που εργάζονται στα πλοία υποστήριξης αποτελούνται από υπήκοους ευρωπαϊκών χωρών που σημαίνει ότι κινυνεύουν με σύλληψη με το που θα γυρίσουν στα σπίτια τους.

Ειδικά οι ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης της Λευκωσίας.

«Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης του Yavuz και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Yavuz σε κυπριακά ύδατα», ήταν η απάντηση σε σχετικά ερωτήματα του «Φ», της μητρικής ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services», ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE.

Σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο» πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του Yavuz στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1) στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απάντηση του εκπροσώπου της «Vroon Offshore Services» στον «Φ», ήταν ξεκάθαρη, ότι τα πλοία της βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το Yavuz από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί τότε στην αρχή είχαν συμφωνήσει με την Άγκυρα ώστε να παράσχουν την σχετική βοήθεια. Η απάντηση είναι ότι άλλαξαν γνώμη λόγω της απειλής έκδοσης του κυπριακού εντάλματος. Επρόκειτο για μια κίνηση την οποία δεν την περίμεναν.

Να θυμίσουμε πως εκτός της βρετανικής BP και η Ολλανδοβρετανική Shell δεν έχει πάρει συμβόλαια εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ οπότε δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα απευθύνεται σε Βρετανούς και Ολλανδούς με «δόλωμα» την «ΑΟΖ» του Ψευδοκράτους, η οποία όμως δεν υφίσταται καθώς αποτελεί τμήμα της νόμιμης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας της μόνης αναγνωρισμένης νόμιμης κρατικής οντότητας.

Ο «Φ» απευθύνθηκε με ανάλογα ερωτήματα, σε σχέση με το αν θα υποστηρίζουν την παράνομη δραστηριότητα του Yavuz στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στην εταιρεία που σύμφωνα με την τουρκική Navtex, διαθέτει το τρίτο πλοίο υποστήριξης, το POSH SINCERO. Πρόκειται για την PACC Offshore Services με έδρα τη Σιγκαπούρη, που μέχρι και αργά χθες δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα του «Φ».

Η απάντηση της «Vroon Offshore Services», φέρνει προφανώς νέα εμπόδια στην Τουρκία για την πραγματοποίηση –τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 24ωρα– του χρονοδιαγράμματος γεώτρησης με το Yavuz.
Υπενθυμίζεται ότι στην παράνομη γεώτρηση με το Fatih, δυτικά της Πάφου, η Τουρκία συμφώνησε τελικά να αγοράσει τα τρία πλοία υποστήριξης της νορβηγικής Siem.

Για την εξυπηρέτηση της γεώτρησης στα ανοικτά της Καρπασίας, η Τουρκία μετέφερε τις αναγκαίες λιμενικές υποδομές από το λιμάνι της Αττάλειας, όπου εγκαταστάθηκαν στις αρχές περασμένου Μαΐου, ανατολικότερα και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Σελεύκειας.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μονάδα παραγωγής λάσπης που χρησιμοποιείται ως λιπαντικό στη γεώτρηση, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Λόγω της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υποστήριξης, από το περασμένο Σάββατο χρειάστηκαν νέες ρυθμίσεις για το γεωτρύπανο Fatih, που πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Η αύξηση της απόστασης μεταξύ βάσης υποστήριξης και Fatih, ενεργοποίησε από το Σάββατο για πρώτη φορά την πτήση ελικοπτέρου από την Αττάλεια προς το τουρκικό γεωτρύπανο δυτικά της Πάφου, για μεταφορά του προσωπικού που μέχρι τώρα γινόταν με τα πλοία υποστήριξης.

Το σημείο που δηλώθηκε μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex ότι θα γίνει η γεώτρηση από το Yavuz, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια των ακτών του Αποστόλου Αντρέα. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή 14 τετρ. χλμ. ενώ προβλέπεται ότι η γεώτρηση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Το τουρκικό γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή χθες τα ξημερώματα, ενώ αργά χθες το απόγευμα το Yavuz προχώρησε σε διορθωτική κίνηση, μετακινούμενο βορειότερα κατά 500 μέτρα περίπου από το αρχικό σημείο που είχε σταθεροποιηθεί.

Στο σημείο του στόχου «Καρπασία-1» (Karpaz-1) το θαλάσσιο βάθος είναι περίπου 950 μέτρα, ενώ ο «στόχος» της γεώτρησης είναι σε βάθος της τάξης των 1.000 μέτρων κάτω από τον βυθό. Δηλαδή πρόκειται για συνολικό βάθος 2.000 μέτρων, έναντι των 4.500-5.000 που έγιναν μέχρι τώρα όλες οι γεωτρήσεις στην περιοχή.

Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η Τουρκία διεξήγαγε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες με το Μπαρμπαρός την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2017. Πρόκειται για το λεγόμενο «τεμάχιο Ε» που εντελώς παράνομα και χωρίς καμία νομική βάση η Τουρκία ως κατοχική δύναμη ανέθεσε το 2011 για έρευνες και γεωτρήσεις στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO).

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για περιοχή που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει επίσημα χαρακτηρίσει ως ΑΟΖ λόγω των προβλημάτων στην απέναντι χώρα, τη Συρία. Ωστόσο, η θέση του Yavuz βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που δείχνει και την παραβίαση της κυριαρχίας εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύοντας πως τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ συνεχίζουν συντονισμένα τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο και κανένας δεν μπορεί να τα εμποδίσει δήλωσε:

«Μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά φωνή δεν θα μας εμποδίσει. Και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα. Αυτή τη στιγμή τόσο εμείς ως Τουρκία όσο και οι Τ/κ συνεχίζουμε τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα. Στην τελευταία συνάντηση της G20, εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ενεργοποίησε και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ η οποία αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και δυτικά της Κύπρου.

Η εφημερίδα Μιλλιέτ με τίτλο «Προστασία ντρόουν στο Μπαρμπαρός και το Φατίχ», γράφει ότι δέκα ντρόουν «Bayraktar TB2» πετούν συνεχώς σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Απογειώνονται από το Ντάλαμαν της Τουρκίας και πετούν στα ανοιχτά του Αιγαίου, στην Κύπρο και τις περιοχές που γίνονται γεωτρήσεις.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

E.E.: «Περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου»

kypros aoz erdog tsavous

Τη διαβεβαίωσή του προς τους πολίτες της Κύπρου ότι "θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε", σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε σήμερα από το Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Συγκεκριμένα, ο Μάρος Σέφτσοβιτς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντάται στις Βρυξέλλες την ίδια ώρα με τη διάδοχό του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές και περιγράφοντας τις αποφάσεις του τελευταίου τακτικού (20-21) και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (30) δήλωσε: "και τώρα λίγα λόγια για τα υπόλοιπα θέματα που συζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πρώτον θέλω να επαναβεβαιώσω την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο σε σχέση με την συνεχιζόμενη παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν ο πρώτος που δήλωσε, ήδη από το Σίμπιου, ότι σε αυτό το θέμα 'είμαι Κύπριος' και είμαι χαρούμενος που στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όλα τα Κράτη Μέλη μίλησαν με μία φωνή και είπαν είμαστε όλοι Κύπριοι".

O Mάρος Σέφτσοβιτς συμπλήρωσε: "η Κομισιόν πλέον υποστηρίζει αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης, εργαζόμενη πάνω σε στέρεα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε και διαβεβαιώνω τους πολίτες της Κύπρου ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Η ΕΕ θα σταθεί σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο".

Τέλος ο Μάρος Σέφτσοβιτς, προσέφερε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, χαρακτηρίζοντάς τον ως "έναν άνθρωπο που μοιραζόταν την αγάπη του για την Ευρώπη και την Κύπρο όπως και εμείς".

Τουρκικός παροξυσμός με απειλές και προκλήσεις κατά της Κύπρου

Συνεχίζει τις ευθείες απειλές και τις προκλήσεις η Τουρκία με αφορμή τις έρευνες στην Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, εξαπέλυσε απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, TRT.

«Δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος ανέφερε πως «όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» και του τουρκοκυπριακού λαού».

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στην "ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε".

Αναφορικά με τα F-35 και τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε: «Αν ψάχνετε πελάτη και βρέθηκε ένας και έκανε κανονικά τις πληρωμές του. Πως μπορείς να μην δώσεις το προϊόν του άλλου; Αυτό είναι σφετερισμός».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου στο τουρκικό κανάλι TGRT.

«Θα δείτε μόλις περάσει η εβδομάδα. Ο πρόεδρος μας έχει μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήδη πέρασε. Την επόμενη εβδομάδα θα δείτε να υλοποιείται η συμφωνία για τους S-400», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ.

Την ίδια ώρα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός υποβρυχίου στα ανοιχτά της Κερύνειας, με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για... μυστήριο!

Η εφημερίδα των Κατεχομένων «Kibris Postasi» ισχυρίζεται πως το υποβρύχιο ανήκει στο τουρκικό ναυτικό και δραστηριοποιείται στην Μεσόγειο, την ώρα που ο προβληματισμός στην περιοχή είναι έντονος για το εν λόγω θέαμα.

s 400 turkey iliousin

Απειλητικός εμφανίστηκε ξανά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο στόχαστρό του η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν μας επιβάλλουν κυρώσεις, θα αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας στην Κύπρο». Παρέλαβε τους πρώτους S-400 από τη Ρωσία η Τουρκία.

Τι είχες Μεβλούτ, τι είχα... πάντα. Ο Τσαβούσογλου θέλησε να... πανηγυρίσει την παράδοση των πρώτων S-400 στην Τουρκία με απειλές σε βάρος της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας για τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέρθηκε στα βήματα που προτίθεται να κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε και επιπλέον βήματα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει. Αν όμως η Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. την Κύπρο), παραδέχομαι πως μέχρι τώρα κράτησαν θέση, κάνουν κάποιο βήμα για να δείξουν συμπαράσταση, τότε εμείς θα απαντήσουμε και θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο. Θα το κάνουμε χωρίς καμία αμφιβολία.

Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ελβετό ομόλογό του και ενώ από το πρωί της Παρασκευής (12.07.2019) έχει ξεκινήσει η... άφιξη των πρώτων S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε (ξανά) στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή προσχέδιο εγγράφου που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. σκοπεύει να αναστείλει τις συζητήσεις για τη συμφωνία αερομεταφορών και θα αναβάλλει τον διάλογο σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία εξαιτίας της «παράνομης» γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει πιο περιοριστικά μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η συζήτηση των μόνιμων εθνικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες, χθες, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για κυρώσεις στην Τουρκία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Η διαφωνία έχει να κάνει με τη διατύπωση στην τελευταία παράγραφο, όπου αναφερόταν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

MOGERINI

Για σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την πρόθεση για 2η παράνομη γεώτρηση, κάνει λόγο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, την οποία χαρακτηρίζει ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση, υπενθυμίζοντας το σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και προαναγγέλλοντας εκ νέου τα σχετικά κατάλληλα μέτρα.

Ειδικότερα, η Ύπατη Εκπρόσωπος τονίζει στο μήνυμά της ότι «η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία».

«Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», ξεκαθαρίζει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Καλούμε και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτει.

«Σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα», επαναλαμβάνει. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

kyprosekrix

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα κατεχόμενα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας, όπου συνετρίβη απροσδιόριστης ταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν είτε αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο, ή πύραυλος, πάντως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο έδαφος, σύμφωνα με τουρκοκύπριους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ιπτάμενο αντικείμενο που έπεσε τη νύκτα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο φαίνεται ότι ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος, τμήμα συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύκτα εν όψει αεροπορικού πλήγματος κατά της Συρίας, ολοκλήρωσε την τροχιά του και έπεσε στην χώρα μας αφού έχασε τον στόχο του», δήλωσε ο Οζερσάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη Συρία.

Αξιωματούχοι εξετάζουν τα συντρίμμια στον τόπο της συντριβής, στην περιοχή που αποκαλείται από τις αρχές στα κατεχόμενα Τασκένδη — σ.σ. η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το συμβάν σημειώθηκε στον Πενταδάχτυλο, στην περιοχή Βουνό — ενώ, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Εζερσάι, τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), οντότητας που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η συντριβή.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, κάτοικοι είδαν ένα φως στον ουρανό και κατόπιν ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος (...). Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται (...) με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Περισσότερα Άρθρα...