platform

Μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σφραγίστηκε με την υπογραφή, τη Δευτέρα, της μεταβίβασης 30% των δικαιωμάτων της Noble στις εταιρείες Delek και Αvner.

Μιλώντας μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ''στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές''.

Αναφέρθηκε σε οικονομίες κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών τόσο για τη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 όσο και σε αυτό του Λεβιάθαν, το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών του οποίου κατέχουν οι τρεις εταιρείες.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του ''για συνέργιες και οικονομίες κλίμακας παραπέμπουν στη μεταξύ μας συνεργασία για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

 

Οι Γερμανοί για το φυσικό αέριο της Κύπρου

''Αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου'' είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και δημοσιεύει η Deutsche Welle. H εφημερίδα εξετάζοντας τα σενάρια διάσωσης της Κύπρου γράφει: ''ένα κούρεμα του χρέους κατά το ελληνικό πρότυπο είναι απίθανο –όχι μόνο διότι το Eurogroup διακήρυξε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεμονωμένη. Ο φόβος για τις παράπλευρες συνέπειες είναι πολύ μεγάλος.

Εκτός αυτού ένα κούρεμα δεν θα έφερνε μεγάλα αποτελέσματα. Τα δύο τρίτα του δημόσιου χρέους της Κύπρου χρηματοδοτούνται από τις διαλυμένες και εν μέρει κρατικοποιημένες τοπικές τράπεζες. Εάν τις επιβάρυναν με ένα κούρεμα τότε θα αυξανόταν η ανάγκη για ανκεφαλαιοποίηση. Τότε δηλαδή θα έπρεπε να επέμβει το κράτος και το αποτέλεσμα θα ήταν μηδέν εις το πηλίκο''.

 

Διάσωση μέσω των αποθεμάτων φυσικού αερίου;

Η εφημερίδα αναφέρει ως λύση, επικαλούμενη δημοσιεύματα πρακτορείων ειδήσεων, τα αποθέματα φυσικού αερίου και σημειώνει: ''Μια μελέτη της Royal Bank of Scotland εκτιμά την αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περισσότερα από 600 δισ. ευρώ.

Τα μισά θα μπορούσε να τα εισπράξει το δημόσιο''. Από την άλλη η FAZ καταλήγει πως αυτοί είναι φανταστικοί αριθμοί που δεν θα ήθελε η Τρόικα να συμπεριλάβει στις δικές της εκτιμήσεις για τη διάσωση της Κύπρου.

24h.com.

Ευρωπαϊκός εκβιασμός: Εσοδα από κοιτάσματα για το δάνειο της Κύπρου

Να περιληφθούν τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο στις συζητήσεις για τη χορήγηση δανείου ζήτησε, χθες, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρότεινε, δε, να δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός (αντίστοιχος εκείνου που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα) στον οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα για να χρηματοδοτείται η αποπληρωμή του χρέους.

Μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι σε πρώτη φάση πρέπει να γίνουν περισσότερα γνωστά σχετικά με το συνολικό ύψος των εσόδων: «Ας περιμένουμε πρώτα τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο είναι, τι είδους αέριο είναι, τι ποιότητας, προτού να μπορέσουμε να το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε σε ομιλία του στην ολλανδική Κάτω Βουλή.

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα κυμαίνονται μεταξύ 100% και 300% του κυπριακού ΑΕΠ (18 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, υπερβαίνουν το ύψος του δανείου που διαπραγματεύεται να λάβει η Κύπρος από την τρόικα (περί τα 17,5 δισ. ευρώ).

imerisia

Εντονη διαφωνία για το αν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης, προέκυψε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Μάριο Ντράγκι διαφώνησε έντονα με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν αποτελεί "συστημικό κίνδυνο" και ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της δεν θα συνιστά κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στον Σόιμπλε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και ότι οι ανησυχίες των καταθετών για την ασφάλεια των καταθέσεών τους θα μπορούσε να διαλύσει την εύθραυστη ηρεμία που έχει αποκατασταθεί στη χώρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ έχει ζητήσει από την Κύπρο να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τους νόμους ως προς το ξέπλυμα χρήματος, αλλά ταυτόχρονα έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει την "αλληλεγγύη" της, υποστηρίζοντας έτσι την υπό όρους οικονομική διάσωση της Κύπρου.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως, υπέρ των απόψεων του Μάριο Ντράγκι και κατά των απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάχθηκαν ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίοι προειδοποιούν: "Μία χρεοκοπία της Κύπρου θα ακύρωνε τα καλά νέα που έχουν πρόσφατα οδηγήσει στην βελτίωση της ατμόσφαιρας στην ευρωζώνη".

ενετ

Την εκτίμηση ότι η  Κύπρος ενδέχεται να πιεστεί από τους πιστωτές της να κατασκευάσει αγωγό για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, εκτιμά το περιοδικό Economist.

Σε σημερινό του δημοσίευμα το έγκριτο περιοδικό αναφέρει πως ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους είναι και ο δανεισμός του πλήρους ποσού από την τρόικα και η καθυστέρηση της αποπληρωμής μέχρι να αρχίσουν να «ρέουν» τα οφέλη από τα τεράστια κοιτάσματα αερίου.

«Για πολιτικούς λόγους οι Κύπριοι σχεδιάζουν την εξαγωγή αερίου με την κατασκευή ενός δαπανηρού τερματικού υγροποίησης αερίου που ίσως χρειαστεί 15 έτη να δημιουργήσει έσοδα. Εντούτοις, οι πιστωτές της Κύπρου μπορεί να πιέσουν για την πιο γρήγορη (και πιο φθηνή) επιλογή της κατασκευής αγωγού στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, με τις συνομιλίες με τους τουρκοκύπριους να έχουν παγώσει, θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους ελληνοκύπριους», αναφέρει ο Economist.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις για μελλοντικές πιέσεις των πιστωτών σε σχέση με το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για την κυπριακή πολιτική ηγεσία, που θεωρεί το βαθμό εμπλοκής των πιστωτών στο ζήτημα του φυσικού αερίου ως ένα από τα σημαντικά σημεία τριβής με την τρόικα.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη της έκθεση η RBS υπολογίζει την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή αποκλειστική ζώνη κοντά στα 620 δισ. ευρώ. Τα αποθέματα στο οικόπεδο 12, στο οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση η αμερικανική Noble, υπολογίζονται κοντά στα 90 δισ. ευρώ. Τα δε καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων υπολογίζονται κοντά στα 100 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

οn air


Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο, συζητείται σε επίπεδο Eurogroup, αποκάλυψε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο επίπεδο αυτό γίνεται διερεύνηση για να διαπιστωθεί κατά πόσον θα μπορούσε η Ρωσία να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο και με ποιο ποσό.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε ότι από πλευράς Λευκωσίας το μόνο που ζητήθηκε από τη Ρωσία είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση, ότι τον επόμενο μήνα, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στις δημοσιονομικές και δανειακές ανάγκες της Κύπρου ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε ότι μπορούν να καλυφθούν και για το επόμενο τρίμηνο.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου, έως τον Απρίλιο, ανέρχονται στο 1,8 δισ. ευρώ και οι δανειακές σε ένα δισ. ευρώ. Αυτά, είπε, μπορούμε να τα διαχειριστούμε, χωρίς προσφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό.

stefanou kypros

Η Κύπρος, χάρη στην πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κέρδισε με το μέρος της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχασε διπλωματικά, και πολιτικά απομονώθηκε».

Η πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών της κυβέρνησης για να αναδειχθεί η Κύπρος διεθνές ενεργειακό κέντρο είναι χωρίς επιστροφή, είπε ο κ. Στεφάνου. 

«Η χθεσινή υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΚΟGAS αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου» ανέφερε. 

Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προώθησε περαιτέρω το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Noble, επίσπευσε τη διερευνητική γεώτρηση, προχώρησε στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης και υπογράφει συμβόλαια εξόρυξης και εκμετάλλευσης που θα δώσουν στην Κύπρο και τον λαό της  πλούτο και μεγάλη ανάπτυξη. 

«Όλα αυτά επιτεύχθηκαν παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία δεν κατάφερε να εμποδίσει την υλοποίηση των ολοκληρωμένων σχεδιασμών της κυβέρνησης» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

msn

platform

Προτού ακόμα υπογραφεί το μνημόνιο της Κύπρου με την τρόικα, άρχισαν οι τριβές, και μάλιστα σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, λόγω της απαίτησης των δανειστών να έχουν λόγο στη διαχείριση του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τρόικα, με επιστολές στις 11 και 14 Ιανουαρίου προς το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, θέτει θέμα για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΡΕΤΥΚ (Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου) και απαιτεί όχι απλώς να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που θα λαμβάνει, αλλά να συναποφασίζουν διά της εκ των προτέρων έγκρισης των χειρισμών που θα γίνονται.

Η τρόικα με τον τρόπο αυτό μπλοκάρει την έγκριση νομοσχεδίου για τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης των υδρογοναθράκων, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

 

Αντίδραση

Η σχετική επιστολή που εστάλη από την τρόικα απαντήθηκε από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συναδέλφου του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, γιατί δεν ενημερώθηκε ως ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Συλικιώτης επιμένει ότι, παρά τις ενστάσεις της τρόικας, η Βουλή πρέπει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ταμείο υδρογονανθράκων, ώστε τις επόμενες ημέρες να ενεργοποιηθεί και να κατατεθεί ένα σημαντικό ποσόν από τις άδειες ερευνών που θα δοθούν για πέντε «θαλάσσια οικόπεδα» στην ΑΟΖ.

Με αυτά τα χρήματα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα έργα υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα 170 έως 200 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθούν από την αδειοδότηση ερευνών θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία και θα εξανεμιστούν σε ανάγκες άσχετες με το φυσικό αέριο.

 

Ιδιωτικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, ο διαγνωστικός έλεγχος που διεξάγει ο οίκος Pimco για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών φαίνεται να καταλήγει σε μικρότερο ποσόν από τα 10 δισ. που αρχικώς είχαν προβλεφθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσόν που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί είναι 8,8 δισ. Δεν είναι πολύ σίγουρο ότι ακόμα και με αυτό το ποσόν το κυπριακό χρέος θα είναι διαχειρίσιμο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Π. Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Associated Press, σημείωσε πως αν χρειαστεί θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών και αύξηση της φορολογίας, ενώ δεν απέκλεισε και τη λύση της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, παρότι μια τέτοια εξέλιξη τη θεωρεί «κόκκινη γραμμή» η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια.

Ο κ. Δημητριάδης απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος του κυπριακού χρέους, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση.


ΜΑΝ. ΚΑΛΑΤΖΗS

Περισσότερα Άρθρα...