Κύπρος: Πήγε με εκσκαφέα  να μπει σε τράπεζα

Πολίτες- καταθέτες από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε όλες τις πόλεις, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε.


Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.

Στην Λεμεσό καταθέτης πήρε τον εκσκαφέα και πήγε να μπει σε συνεργατική τράπεζα αντιδρώντας στην απόφαση του Eurogroup για την φορολογία των καταθέσεων. Τελικά το βαρύ όχημα το πάρκαρε μπροστά από την τράπεζα.


Έκκληση για ψυχραιμία

Ψυχραιμία συνιστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης «Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Κάνω έκκληση στον κόσμο να αντιληφθεί τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτή η απόφαση είναι εφάπαξ μία φορά και μόνο»

Ποιος όμως πιστεύει πια τα λόγια του;

Απόφαση - σοκ στην Κύπρο με φορολόγηση των καταθέσεων

Το ποσό των 5,85 δισ. ευρώ θα μαζέψει η Κυπριακή Κυβέρνηση από την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου στις καταθέσεις 6,75% από το πρώτο ευρώ και 9,75% πάνω από τις 100.000 ευρώ - μέτρο άμεσα εφαρμόσιμο - για να ρίξει το επίπεδο του δημοσίου χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ ως το 2020.

Ταυτόχρονα θα επιβληθεί 20-25% μόνιμος φόρος στους τόκου των καταθέσεων και θα αυξηθούν τόσο ο φόρος εισοδήματος, όσο και ο εταιρικός φόρος στο 12,5%, παρεμβάσεις που στο σύνολό τους θα επιφέρουν εμπροσθοβαρή έσοδα για τις κυπριακές αρχές ύψους 4,5 μονάδων του κυπριακού ΑΕΠ.

Οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες έχουν ήδη μπλοκαριστεί και όπως εξήγησαν τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης «κανείς μπορεί να κάνει όποια ανάληψη θέλει μείον την εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης».

Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο θα εξετάσει σχετική εισήγηση της Κρ.Λαγκάρντ στο διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο. Ήδη όπως έγινε γνωστό, πολυμελής αποστολή του ΔΝΤ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Κύπρο για να σχηματοποιήσει το τελικό κείμενο του μνημονίου που θα υπογραφεί στο δεύτερο μισό του Απριλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τη δέσμευση Αναστασιάδη πως οι μισθοί και οι συντάξεις δε θα μειωθούν επιπλέον το ΔΝΤ θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι καταθέτες που θα υποστούν το «κούρεμα» θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους, ισόποσης αξίας με τα λεφτά που έχασαν. Τονίζεται ότι οι καταθέσεις που διατηρούνται στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές των Κυπριακών τραπεζών της Ελλάδας δεν πλήττονται ούτε κινδυνεύουν, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Σύμφωνα με το eurogroup αναμένεται στο εγγύς μέλλον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να εξαγοραστούν αυτά τα υποκαταστήματα από «μεγάλη ελληνική τράπεζα» - χωρίς ωστόσο να εκτροχιαστεί και το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επιπλέον ο τραπεζικός τομέας της χώρας θα μειωθεί σε όγκο σταδιακά, με λουκέτα και συγχωνεύσεις ως το 2018, μέχρι να αγγίξει τον κοινοτικό μέσο όρο της αναλογίας τραπεζικού τομέα και ΑΕΠ.

Το μέγεθος τους δανείου των 10 δισ., το κούρεμα των καταθέσεων και τα δημοσιονομικά μέτρα θα φέρουν το κυπριακό δημόσιο χρέος σε μια βιώσιμη πορεία ως το 2020, οπότε και θα αγγίξει το 100% του ΑΕΠ.

Μόνο στην Κύπρο το κούρεμα καταθέσεων

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους η μέθοδος του κουρέματος καταθέσεων δεν πρόκειται να επιβληθεί σε άλλες διασώσεις, όπως και δεν έγινε στο παρελθόν. Νταϊσελμπλουμ: «στην περίπτωση της Κύπρου τα νούμερα ήταν πολύ μεγάλα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ήταν τεράστιος, ξεπερνώντας πέντε φορές σε μέγεθος το ΑΕΠ της χώρας ή και επτά φορές αν συνυπολογιστούν και οι ελληνικές θυγατρικές. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει».

Ο δε επίτροπος Ρεν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η απόφαση διασφαλίζει «δίκαιη κατανομή του βάρους της διάσωσης» και επιβεβαίωσε ότι θα εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου να συμμετάσχει με χρήματα στο Κυπριακό Πρόγραμμα.

Τέλος για την κεντρική τράπεζα ο κ. Γ.Άζμουσεν εξήγησε σε σχέση με το κούρεμα  «το κάνουμε για να πετύχουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Και τη διευρύνουμε όχι μόνο στους Κυπρίους, αλλά και στους ξένους, οι οποίοι συμβάλλουν στο βάρος της διάσωσης”. Διευκρίνισε μάλιστα ότι “οι χρηματοδοτικές ανάγκες όλων των κρατών που βρίσκονται σε Πρόγραμμα είναι καλυμμένες και επομένως δεν θα παραστεί ανάγκη λήψης παρόμοιων μέτρων».

M.Σαρρής: Είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία

Σε δραματικούς τόνους σχολίασε την απόφαση ο υπουργός οικονομικών κ.Μ.Σαρρής: “είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, λόγω ενεργειών στις οποίες θα προέβαινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε αμέσως μετά την απόφαση.

Ο κ. Σαρρής άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ απείλησε κατά τη διάρκεια του eurogroup ότι αν δεν συμφωνούσε η Λευκωσία, θα έκλεινε τη στρόφιγγα του δανεισμού προς τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες και θα απειλούνταν με λουκέτο.

Ανέφερε μάλιστα ότι “ήλθαμε εδώ υπό τις πιο δυσμενείς συνθήκες. Η διαφαινόμενη άτακτη χρεοκοπία ήταν ένα από τα σοβαρά ενδεχόμενα. Η σκληρή στάση ιδιαίτερα του ΔΝΤ καθώς και κάποιων άλλων εταίρων μας, δημιούργησε ένα βαρύ κλίμα. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο”.

Σύμφωνα με τον υπουργό η αρχική θέση του ΔΝΤ ήταν η επιβολή κουρέματος της τάξης του 40% στις καταθέσεις: “Εύχομαι να μην ήμουν ο υπουργός που θα αναγκαζόταν να πάρει αυτήν την απόφαση”. Ο κ.Σαρρής θεωρεί όπως είπε ότι με το ύψος αυτό του δανείου δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις, αν και κανείς δε μπορεί να δεσμευθεί οριστικά για αυτό.

Αγανάκτηση και πανικός. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν τις πρώτες αντιδράσεις στην Κύπρο μετά τη συμφωνία της Λευκωσίας με την Ευρωζώνη για το κυπριακό μνημόνιο. Η είδηση περί φορολόγησης -έστω εφάπαξ- των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες οδήγησε μαζικά Κύπριους πολίτες στα ATM και στα «Συνεργατικά Ταμιευτήρια» (που λειτουργούν το Σάββατο), προκειμένου να αποσύρουν καταθέσεις.

Εκεί, ωστόσο, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία και σε κάθε ανάληψη είχε υπολογιστεί η σχετική ποσοστιαία κατακράτηση του λεγόμενου φόρου αλληλεγγύης. Άλλα δίκτυα ήταν απλώς παγωμένα. Περί τις 10.00 π.μ. τα ΑΤΜ στην Κύπρο δεν λειτουργούσαν, επιτείνοντας τον πανικό και την ανασφάλεια των καταθετών.

 

 

Έκκληση για ψυχραιμία

Ψυχραιμία συνιστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης «Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Κάνω έκκληση στον κόσμο να αντιληφθεί τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτή η απόφαση είναι εφάπαξ μία φορά και μόνο»

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 21:00 θα επιστρέψει στην Κύπρο και έχει στην συνέχεια και συγκεκριμένα στις 23:00 θα συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Την Κυριακή η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικούς Συμβουλίου. Δημοψήφισμα ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

«Να χαίρεσαι τον πρόεδρό σου»

Για κακή του τύχη, ένας υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στους δρόμους της Λευκωσίας. Εισέπραξε στο ακέραιο την αγανάκτηση των πολιτών, που τον προσπερνούσαν και αντί για καλημέρα του έλεγαν: «Να χαίρεσαι τον πρόεδρο σου», εννοώντας τον Νίκο Αναστασιάδη. Λίγο αργότερα, μια φήμη άρχισε να αναπαράγεται, πως δηλαδή οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα ανοίξουν ούτε την Τρίτη, δηλαδή μετά το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Αυτές οι φήμες, σε συνδυασμό με την αδυναμία αναλήψεων αλλά και την επιβολή από τα ξημερώματα του Σαββάτου έκτακτου τέλους στις καταθέσεις, ενισχύουν την οργή και την αγανάκτηση. Οι αντιδράσεις των πολιτών μεταφέρονται στους βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίοι καλούνται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν για το κυπριακό μνημόνιο.

Το βλέμμα της Λευκωσίας είναι πλέον στραμμένο στη Μόσχα. Εκεί μεταβαίνει το οικονομικό επιτελείο της Μεγαλονήσου, προκειμένου να διασφαλίσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση και να συμπληρωθεί το πλαφόν του ποσού που χρειάζεται για τη διάσωσή της. Το εν λόγω ποσό φτάνει τα 17 δισ. ευρώ - όσο δηλαδή ένα ετήσιο ΑΕΠ.

 

Δημοψήφισμα ζητάει ο Λιλλήκας

Ο πρώην Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για βατερλό της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία που επήλθε με την τρόικα.«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την Τρόικα οδηγεί στην καταστροφή. Πρόκειται για βατερλό. Ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του αποδείχθηκαν τελικά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κύριος Αναστασιάδης πρόδωσε μέσα σε δεκαπέντε μέρες την εντολή που πήρε από τους πολίτες».Παράλληλα ο κ.Λιλλήκας, κάλεσε τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις ενώ ανέφερε πως η μόνη λύση είναι το δημοψήφισμα.

 

Σκληρό «τιτίβισμα»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το εξής σχόλιο:

 

O πρόεδρος έχασε το αεροπλάνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έφτανε κανονικά στην Κύπρο στις 2:30 τα ξημερώματα αφού θα αναχωρούσε από Βρυξέλες το πρωί και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας. Εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων έχασε την πτήση και πλέον δεν προβλέπετε να φτάσει στην Κύπρο πριν τις 17.00, ούτε αυτός ούτε οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν.

 

«Πιαστήκαμε στον ύπνο»

Ειδικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα ανοίξουν οι τράπεζες για να υλοποιηθεί το μέτρο της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης από τις καταθέσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιορκ Άσμουσεν, από τη στιγμή της συμφωνίας τέθηκαν σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να παγώσει στις καταθέσεις το ποσό του τέλους και να μην μπορεί να αποσυρθεί από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Εντός του τριημέρου -και οπωσδήποτε πριν από την Τρίτη- θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή, για να εγκρίνει τα νομοσχέδια που θέτουν σε εφαρμογή όσες αποφάσεις λήφθηκαν στο Eurogroup. «Πιαστήκαμε στον ύπνο» δήλωναν Κύπριοι πολίτες το πρωί του Σαββάτου, όταν έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και αντιλήφθηκαν ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Ο κύριος Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει ωριμότητα και κατανόηση στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιες επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Eurogroup.

 

Διαπραγματεύσεις-θρίλερ

Στις διαπραγματεύσεις -που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες- είχαν τεθεί πολύ σκληροί όροι. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες Πανίκος Χατζηπαναγής, επρόκειτο για βραδιά-θρίλερ, με συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στη διαπραγμάτευση.

 

Το κρίσιμο δίλημμα

«Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων ή άτακτο κλείσιμο δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε ψες η κυβέρνηση» υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος. Στις πρώτες επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις από τη Λευκωσία, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν».

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «θα έρθει πίσω σήμερα, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί».

«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτή η απώλεια είναι δυνατό να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε -από 3,5-5%, που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».

»Επομένως, είναι δυνατό να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό, και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους».

anastasiadis

Με 57,48% νικητής των Κυπριακών εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος πήρε την «πολιτική του εκδίκηση» απέναντί σε όλους εκείνους οι οποίοι πριν από λίγα χρόνια τον έλεγαν «προδότη» όταν εξέφραζε την άποψη ότι μόνη λύση για την Κύπρο ήταν το Σχέδιο Ανάν

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, πήρε το 42,52% της εκλογικής δύναμης αυξάνοντας τα ποσοστά του κατά 15,6% σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Παρά την συσπείρωση του ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο, ο κ. Μαλάς δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα. Το ΑΚΕΛ μέμφεται την ΕΔΕΚ και τον υποψήφιο του πρώτου γύρου Γιώργο Λιλλήκα. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, αν είχαν ταχθεί υπέρ του κ. Μαλά το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Τις κατηγορίες αντέστρεψε η ΕΔΕΚ , λέγοντας ότι την ευθύνη για την εκλογή Αναστασιάδη φέρει το ΑΚΕΛ, γιατί δεν ψήφισε στον πρώτο γύρο τον κ. Λιλλήκα.

Η αποχή περιορίστηκε κάτω από το 20% και έφτασε στο 18,42%. Στον πρώτο γύρο η αποχή ήταν στο 16,86%, 3,31% ήταν άκυρα ψηφοδέλτια, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν απ' ότι στον πρώτο γύρο που ήταν 1,72%. Τρεις φορές αυξημένη ήταν η λευκή ψήφος.

Κατά την επίσημη τελετή της ανακήρυξής του κ. Αναστασιάδη ακούστηκαν κάποια γιουχαΐσματα. Ο νέος πρόεδρος είπε (σαν ένας άλλος Γεώργιος Ράλλης) ότι δεν επιθυμεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και τόνισε ότι απαιτεί σεβασμό στη διαφορετική άποψη και ενότητα.

Το πρόγραμμα του νέου προέδρου και του υπουργού Οικονομικών που θα διορίσει, είναι εξαιρετικά πιεστικό. Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση ρευστού για τα δημόσια ταμεία μέχρι να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών. Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο λήγει τετραετές ομόλογο ΕΜΤΝ ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

 

Αντιμέτωπος με το Eurogroup και τον ΟΗΕ

Στις 4 Μαρτίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εμφανιστεί στο Eurogroup και να παρουσιάσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης. Επομένως, το πρόσωπο που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να έχει άριστη γνώση των προβλημάτων και τη δυνατότητα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επίσης, να βγάλει το κυπριακό από το αδιέξοδο και να το οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη και γενικά ο διεθνής παράγοντας επείγονται για επανέναρξη των συνομιλιών και για κατάληξη σε συμφωνία μέχρι το τέλος του 2014.

 

Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το πρωτοσέλιδο θέμα σε όλες τις σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", με τίτλο "Πρόεδρος όλων των Κυπρίων", αναφέρεται στις πρώτες δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στην Ευρώπη και για αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαβουλεύσεις για την νέα Κυβέρνηση.

Ο "Πολίτης", έχει τίτλο "Πρόεδρος με πυγμή από την πρώτη στιγμή" . Επίσης, επισημαίνει ότι ο Σταύρος Μαλάς έχασε με υψηλό ποσοστό.

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Η ώρα των πράξεων και υλοποίησης δεσμεύσεων", γράφει ότι προτεραιότητα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

"Ο Φιλελεύθερος", με τίτλο "Έλαβε ισχυρή την εντολή", γράφει ότι με το υψηλότερο ποσοστό που εξασφάλισε ο όποιος προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 57,48%, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο νέος εκλελεγμένος ηγέτης της χώρας.

«Η Χαραυγή» εχει τίτλο « ΙΣΧΥΡΟ ΑΚΕΛ, 'Αντεξε τις αντίξοες συνθήκες».

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", με τον τίτλο "Ο Νίκος παίρνει τα ηνία", γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με το 57,48% πήρε το υψηλότερο ποσοστό που εξασφαλίστηκε σε προεδρική εκλογική αναμέτρηση μετά το 1974.
 

ston-deutero-guro-tha-anadeixthei-o-neos-proedros-tis-kuproy
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα αντιμετωπίσει τον Σταύρο Μαλά την ερχόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άνετη νίκη για τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ επικράτησε του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λιλλήκα.


Τα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε ποσοστό 100%:

-ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 45,46%

-ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 26,91%

-ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ 24,93%

-ΛΟΙΠΟΙ: 2,7%

Έπεσαν έξω τα Exit Polls

Νωρίτερα τα Exit Polls έδιναν πιθανότερη τη νίκη Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο, εξέλιξη που δεν πραγματοποιήθηκε.

Αναλυτικά τα Exit Polls:

ΡΙΚ
Αναστασιάδης: 51,10%
Μαλάς: 27,30%
Λιλλήκας: 18%

ΣΙΓΜΑ
Αναστασιάδης: 49 - 52,5%
Μαλάς: 24 -27%
Λιλλήκας: 19 - 22%

ΑΝΤ1
Αναστασιάδης: 48-52%
Μαλάς: 23,5 - 26,5%
Λιλλήκας: 19,5 - 22,5%

MEGA
Αναστασιάδης: 49-52%
Μαλάς: 23,6 - 26%
Λιλλήκας: 20 - 22,5%

 

Στο 17,6% η αποχή

Στο ψηλότερο ποσοστό 17,6% σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις έφθασε η αποχή.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, δήλωσε ότι στη σημερινή εκλογική διαδικασία ψήφισε το 82,84% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 89,62% στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στη Λευκωσία ψήφισε το 81,82%, στη Λεμεσό το 83,24%, στην Αμμόχωστο το 83,86, στη Λάρνακα το 84,01% και στην Πάφο το 84% των ψηφοφόρων.

Στο εξωτερικό , όπου για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες, έχει ψηφίσει το 80% των ψηφοφόρων.Δικαίωμα ψήφου είχαν 545 χιλιάδες 189 εκλογείς.

Δηλώσεις των μονομάχων

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ψήφισε στις 09:00 ακριβώς στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λακατάμια. Μετά την ψηφοφορία ο κ. Μαλάς σε δηλώσεις του κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην «συγγραφή της Ιστορίας», δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τις κόρες και τα εγγόνια του, ο κ. Αναστασιάδης ψήφισε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. «Σήμερα» ανέφερε, «είναι η μέρα που ο λαός αποφασίζει, αποφασίζει έχοντας μπροστά του τις πιο κρίσιμες εκλογές», εκλογές, πρόσθεσε, οι οποίες θα καθορίσουν θέματα όπως η οικονομία, τα προβλήματα που απασχολούν τον κάθε Κύπριο πολίτη αλλά και το εθνικό πρόβλημα.

Ο υποψήφιος, Γιώργος Λιλλήκας, έφθασε στο Λύκειο Ακροπόλεως στις 9:45 για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βαρβάρα και το γιο του Ορφέα. Το Γιώργο Λιλλήκα συνόδευαν στελέχη του επιτελείου του καθώς επίσης βουλευτές της ΕΔΕΚ αλλά και ο κ. Νίκος Κουτσού. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ο κ. Λιλλήκας δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα των πολιτών. Η εξουσία ανήκει στα χέρια των πολιτών. Αυτοί δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη Δημοκρατία. Με την απόφασή τους θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία της Πατρίδας μας και στο εθνικό θέμα και στην οικονομία».

Στις 10:30 ψήφισε η επίσης υποψήφια Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, στο δημοτικό σχολείο Αγλατζιάς. Η κ. Αντωνιάδου δήλωσε πως η διάσωση της πατρίδας βρίσκεται στο χέρι κάθε σκεπτόμενου πολίτη. «Επέστρεψα σήμερα τα χαράματα  από το Λονδίνο όπου συνάντησα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που συγκυβερνούν στην Βρετανία για να πείσω ότι η Κύπρος αξίζει να διασωθεί.Πριν ένα χρόνο, όταν η Πραξούλα ανακάλυπτε το φυσικό αέριο στη Κύπρο, κυριαρχούσε η αισιοδοξία. Σήμερα το παλαιοκομματικό κατεστημένο έφερε την πατρίδα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» είπε.

 

Χριστόφιας: «Ψηφίζω αντίσταση και δημοκρατία»

Το Κυπριακό και υπό ποιές συνθήκες προκλήθηκε η μεγαλύτερη κρίση, που γνώρισε η Κύπρος, εννοώντας το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, υπενθύμισε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δήλωση, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με την σύζυγο του Έλση και τα εγγόνια του.

«Ψηφίζω», είπε, «καλημερίζοντας το Πενταδάχτυλο, θυμάμαι ότι η εισβολή ήταν αποτέλεσμα προδοσίας. Βάζω το χέρι στην καρδιά και ψηφίζω αντίσταση, δημοκρατία, πρόοδο. Ετσι ψήφισα και σήμερα».

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τους Κύπριους να πράξουν το δημοκρατικό τους καθήκον και να προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνοντας ότι οι εκλογές είναι τεράστιας σημασίας.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα δήλωσε ότι θα είναι παρών στην πολιτική ζωή και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία, όπως σημείωσε, είναι διεθνής, είναι κρίση του συστήματος και δεν την προκάλεσε ο ίδιος .

Για το θέμα του Κυπριακού προέτρεψε όποιον εκλεγεί πρόεδρος, «να μην αλλάξει τη διαδικασία και τη στρατηγική», γιατί όπως υποστήριξε, «μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ».

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

newpost

FT: H Κύπρος ζητεί 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Αίτημα για την ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να απευθύνει προς την Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Το συγκεκριμένο ποσό, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, επικαλούμενοι υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λευκωσίας, θα ζητηθεί από το πακέτο που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι το πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της τελευταίας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ύψους 172 δισ ευρώ) ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ.

 

Σόιμπλε: Πολύπλοκη η περίπτωση της Κύπρου

«Η Κύπρος αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους επενδυτές και αυτό είναι γεγονός», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα «DerStandard».

«Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε κατά πόσο οι κανόνες σχετικά με το ξέπλυμα είναι μόνο στα χαρτιά, ή αν όντως εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι περίπλοκη κάτι που όλοι το γνωρίζουν. Αποφασίσαμε ως Eurogroup ότι μέχρι να έχουμε τελική απόφαση για την Κύπρο, θα μιλά μόνο ο Πρόεδρος Jeroen Dijsselbloem, ώστε να μην διευρυνθεί η κερδοσκοπία και η νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

anastasiadis ekloges

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48%. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42%.

Αναστασιάδης: Ταχεία έξοδο από την κρίση

Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες ενέργειες του θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης Κύπρου και να ενεργεί και συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες του, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος, τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι θα συνομιλήσει και θα συνεργαστεί αξιόπιστα με τους Ευρωπαίους εταίρους «με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη».

Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας, επεσήμανε.

Ο νέος πρόεδρος, με τις δηλώσεις του έστειλε προς τους Τουρκοκύπριους μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση, που «θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια αυτή θα έχει την ενεργό συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μια απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.

Τέλος, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε «μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο , με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τα της οικονομίας «είναι πολύ σωστές».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Μαλάς: Τιμητικό αποτέλεσμα

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς σε δήλωσή του χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητικό για τον ίδιο το αποτέλεσμα.

Δώσαμε, είπε, τον αγώνα «μέσα από αντίξοες και άνισες συνθήκες, μέσα σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό».

Διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα δίνει μεγάλη δύναμη στην πολιτική του πρόταση να συνεχίσει τον αγώνα.

Είμαστε εδώ, είπε ο κύριος Μαλάς, να παλέψουμε για διατήρηση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, προάσπιση των εργασιακών θεσμίων και των εργατικών κεκτημένων, διαφύλαξη και ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και να αντιπαλέψουμε τους ενδεχόμενους προαποκλεισμούς ή τις ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Είμαστε εδώ, πρόσθεσε, για να αγωνιστούμε για ισοπολιτεία, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και διαφανείς διαδικασίες μέσα σε πνεύμα συναίνεσης.

Ο κύριος Μαλάς ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζει τον αγώνα «για το όραμα της κοινής επανενωμένης και απελευθερωμένης πατρίδας, για ανάπτυξη στην οικονομία και διαχείριση του φυσικού μας πλούτου».

nooz

eurogroup new

Την ξεκάθαρη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν αποδέχεται διαδικασίες διερεύνησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από ιδιωτική εταιρεία, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κάνοντας λόγο για προσπάθειες εκβιασμού της Κύπρου από συγκεκριμένους κύκλους στην ΕΕ.

Παράλληλα, καθησύχασε τους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί θέμα κουρέματος των καταθέσεων. 
 
Σε δηλώσεις του το απόγευμα στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτή τη θέση η Κυβέρνηση την ξεκαθάρισε με επιχειρήματα και γραπτώς προς το Eurogroup. 
 
«Στην Ευρώπη και διεθνώς για την πάταξη του βρώμικου χρήματος ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες από εντεταλμένες επιτροπές και οργανισμούς», είπε, καταδικάζοντας και απορρίπτοντας, παράλληλα, «τις προσπάθειες που καταβάλλουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην ΕΕ να εκβιάσουν την Κύπρο για να αποδεχθεί καινοφανείς και επικίνδυνες διαδικασίες».
 
Ο κ. Στεφάνου είπε πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο κάποιοι Ευρωπαίοι να μην εμπιστεύονται εντεταλμένες επιτροπές, όπως είναι η Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, και η οποία διενήργησε τέσσερις ελέγχους στην Κύπρο από το 1998, και να εμπιστεύονται ιδιωτικές εταιρείες. 
 
«Αυτή τους η στάση καταδεικνύει κακοπιστία, καταδεικνύει ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, και κακόβουλες προθέσεις σε βάρος της Κύπρου», σημείωσε.
 
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κύπρος, η οποία είναι θύμα της ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους, δεν ζητά καμία χάρη και καμία έκπτωση από τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ. «Αλλά η διαδικασία με ιδιωτική εταιρεία», συνέχισε, «δεν προβλέπεται από την ΕΕ». 
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε «πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Αυτό, όμως, που επιχειρείται να γίνει εις βάρος της Κύπρου είναι απαράδεκτο, ακυρώνει την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να καθοδηγεί την Ευρώπη, και αυτό το γεγονός μεγεθύνει τη δυσπιστία των Ευρωπαίων πολιτών προς την ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε. 
 
Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε σε όσους επιχειρούν να εκβιάσουν την Κύπρο ότι, κατά τη συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Eurogroup, ήταν πολλοί αυτοί που έχουν επιχειρηματολογήσει για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι συστημική χώρα. «Αλλά μας απογοητεύει το γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που ανάλογα με το ποια είναι η χώρα, επιλέγουν και το πώς θα προσεγγίσουν τις δικές τους πολιτικές, ξεχνώντας πως η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει τη δική της λειτουργία πάνω σε αρχές», σημείωσε. 
 
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη συνέχεια πως μεγάλη φιλολογία αναπτύσσεται και για το θέμα του κουρέματος καταθέσεων και ξεκαθάρισε πως τέτοιο θέμα δεν συζητείται και δεν πρόκειται να συζητηθεί και πως τέτοιο θέμα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό. «Καλώ τους καταθέτες, καλώ τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να είναι ήσυχοι ότι οι καταθέσεις τους βρίσκονται σε ασφαλή χέρια», κατέληξε.
 

Περισσότερα Άρθρα...