Επίσημα στη δημοσιότητα έδωσε το πόρισμά της η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή που έχει συσταθεί στην Κύπρο για να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας την περασμένη άνοιξη.

Η Επιτροπή θεωρεί τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια «πρώτο και κύριο υπαίτιο για την κατάσταση, στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα χρεοκοπίας».

Για τον τέως Πρόεδρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο πόρισμα: «Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεών του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν είχε μέτρο».

Επίσης, επικρίνεται για «ασύγγνωστη καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για στήριξη και συνομολόγηση συμφωνίας, που συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων συναφών προς την οικονομία, προβλημάτων».

Το πόρισμα αποδίδει πολιτική ευθύνη και στον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του για ελλιπή προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, καθώς και για υποτίμηση ενδεχομένων, ενώ κατά λογική συνέπεια έπρεπε να προβλεφθούν. Ωστόσο, η ερευνητική επιτροπή αναφέρει ότι «δεν απορρίπτει τη θέση του κ. Αναστασιάδη ότι πριν από τη σύναψη της συμφωνίας βρέθηκε προ αδυσώπητου διλήμματος να δεχθεί ή να μην δεχθεί τη σύναψη της εκβιαστικά τεθείσας συμφωνίας. Πήρε το βάρος να δεχθεί, κρίνοντας ότι η άρνηση θα είχε δυσμενέστερες συνέπειες για τον τόπο».

Αναφέρεται επίσης ότι «σφάλμα υπήρξε η μη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις, βέβαια, περιεπλάκησαν λόγω της έκθεσης Pimco η οποία, σύμφωνα με προβληθέντες ισχυρισμούς, υπερέβαλε τις ανάγκες των τραπεζών, υιοθετώντας υπερβαλλόντως ακραία σενάρια».

Πολιτική ευθύνη αποδίδεται επίσης στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Χριστόφια, που είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, «πράγμα που δεν έπραξαν».

Επιπλέον, πολιτική ευθύνη αποδίδεται κατά δεύτερο λόγο στο ΔΗΚΟ, το οποίο μετείχε στην κυβέρνηση για περίπου 3,5 χρόνια, αλλά και στην ΕΔΕΚ, η οποία μετείχε στην κυβέρνηση για περίπου δύο χρόνια.

Την ανάγνωση του πορίσματος έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Γεώργιος Πικής, τον οποίο πλαισίωναν άλλα δύο μέλη, ο Ανδρέας Κραμβής, πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και η Ηλιάνα Νικολάου, τέως επίτροπος Διοικήσεως. Πριν από την ανάγνωση του πορίσματος ο Γεώργιος Πικής απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν θα δεχθεί στο τέλος ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Το πόρισμα, που αποτελείται από 178 σελίδες, παραδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 30 Σεπτεμβρίου στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στις 2 Οκτωβρίου το πόρισμα τέθηκε υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου και την επομένη διέρρευσε στον Τύπο. Ο Γεώργιος Πικής ανέφερε ότι «το πόρισμα δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει».

Η Ηλιάνα Νικολάου υπέβαλε στο τέλος του πορίσματος σύντομο συμπληρωματικό δικό της, στο οποίο επισημαίνει ότι οι τράπεζες και τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε στενή σχέση αλληλεξάρτησης. Σύμφωνα με την Ηλιάνα Νικολάου, αυτό «αποτελεί κομβικό σημείο στο θέμα της διάγνωσης και διαπίστωσης των αιτίων για την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Η Νικολάου εξήγησε ότι προσπαθεί να φωτίσει κάποιες πτυχές που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες ενδεχομένως να μη φωτίζονται στο γενικότερο πόρισμα, το οποίο στηρίζεται κυρίως σε μαρτυρίες. Ανέφερε επίσης ότι το συμπληρωματικό πόρισμα που κατέθεσε, τεκμηριώνεται και από την επιστημονική ανάλυση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το σύντομο πόρισμά της δεν συγκρούεται με το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο και έχει προσυπογράψει.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι από τη στιγμή κατά την οποία η ίδια η Επιτροπή είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά μόνο με πολιτικές, έπρεπε να είχε καταργηθεί. Πολιτικές ευθύνες, είπε ο κ. Κυπριανού, αποδίδονται μόνο μέσα από εκλογικές αναμετρήσεις. 

Zougla

Σε πλήρη στρατιωτική εκπαίδευση παραπέμπουν οι φωτογραφίες από τις "εθνικιστικές" κατασκηνώσεις του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), που παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Η αστυνομία θα κάνει έρευνα για να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, όπως στην Ελλάδα.









 

- Το "πρώτο" κυπριακό φυσικό αέριο, βγαίνει στην επιφάνεια.
-Αύριο θα ανάψει η «πολυπόθητη» φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
-Ανακοινώσεις για την ποσότητα του κοιτάσματος τέλη Σεπτεμβρίου

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι το άναμμα της φλόγας είναι συμβολικό, αφού για πρώτη φορά, κυπριακό φυσικό αέριο θα βγει στην επιφάνεια.

Από το τεστ παραγωγής, εξήγησε, δεν θα καθοριστεί η ποσότητα του φυσικού αερίου, αλλά η πίεση και η ποιότητά του.

«Το άναμμα της φλόγας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Πρέπει να παρθούν μετρήσεις σε βάθος 5700 μέτρων. Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και δεύτερη. Το κοίτασμα το δικό μας είναι χωρισμένο σε διάφορα τεμάχια. Το πρόβλημα μας είναι ότι αν υπάρχει επιβεβαιωτική γεώτρηση θα καθυστερήσει το όλο έργο για περίοδο μηνών ίσως και έξι μήνες», δήλωσε ο Χαράλαμπος Έλληνας.

Ανακοινώσεις για την ποσότητα του φυσικού αερίου θα γίνουν την τρίτη με τέταρτη εβδομάδα αυτού του μήνα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, χρήση και ίσως εξαγωγές φυσικού αερίου, αναλόγως της ποσότητας, θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές του 2020.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ απεκάλυψε ότι στους σχεδιασμούς της Noble βρίσκεται και νέα γεώτρηση σε μικρότερο κοίτασμα εντός του Οικοπέδου 12.

onalert

kypros eisboli

Με τις σειρήνες να ηχούν, θυμίζοντας σε όλους τις εφιαλτικές στιγμές του 1974, άρχισαν στην Κύπρο οι εκδηλώσεις – φόρος τιμής σε όσους έπεσαν για την πατρίδα, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί.

Η αρχή έγινε με το πραξικόπημα που προλείανε το έδαφος για την ανατροπή του Μακαρίου.

«Στις 6:30 ο Μακάριος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο... στις 08:00 εμφανίζεται στην αίθουσα τελετών του Προεδρικού, όπου τον ανέμεναν Ελληνόπουλα του Καΐρου τα οποία φιλοξενούσε. Τότε ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών της προεδρικής φρουράς με τους πραξικοπηματίες», διηγείται ο τότε υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Πάτροκλος Σταύρου και περιγράφει την φυγή του Μακάριου από το νησί, στο οποίο επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 1974.

Την επομένη του πραξικοπήματος καταβάλλεται προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για ενδοκυπριακή υπόθεση, ενώ στις 18 Ιουλίου διατάζεται γενική επιφυλακή όλων των μονάδων. Στο μεταξύ, ο Μακάριος βρισκόταν στις ΗΠΑ, όπου στις 19 Ιουλίου καταγγέλλει από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου.

Μία μέρα μετά, 20 Ιουλίου, γράφτηκε η «μαύρη σελίδα»: εκδηλώνεται η τουρκική εισβολή, που επέφερε χιλιάδες νεκρούς, περίπου 1.500 αγνοούμενους, 200.000 πρόσφυγες και την διχοτόμηση του νησιού που ακόμα παραμένει...

Eκπλήξεις για κάποιους προανήγγειλε ο νέο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, ο οποίο έδωσε σήμερα το πρωί τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Νέος Γενικός Εισαγγελέας είναι ο - μέχρι χθες δικαστής - Κώστας Κληρίδης, ο οποίος διαδέχεται τον Πέτρο Κληρίδη ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση του και συνταξιοδοτήθηκε 15 μέρες πριν την ημερομηνία λήξης της θητείας του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου είναι ανεξάρτητος θεσμός και το άτομο που διορίζεται παραμενένει στη θέση του έως και το 68ο έτος της ηλικίας του.  Οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο και δεν μπορεί να παυθεί, παρά μόνο για αδικήματα ηθικής αισχρότητας.

Ο νέος Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως πολλές από τις αποφάσεις του αναμένεται ότι θα είναι δυσάρεστες για κάποιους. «Ευελπιστώ όμως ότι θα κριθούν με αμεροληψία με ακριβώς την ίδια αμεροληψία από την οποία οι αποφάσεις αυτές θα διέπονται. Ελπίζω επίσης ότι θα είναι σεβαστές οι αποφάσεις αυτές υποκείμενες πάντα σε καλόπιστη κριτική».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον νέο Γενικό Εισαγγελέα να εργαστεί με στόχο να ολοκληρωθούν τάχιστα οι έρευνες για την οικονομική κρίση και να παραπεμφθούν όσοι κατά την κρίση του στοιχειοθετούνται εναντίον τους αδικήματα, ενώπιον της Δικαιοσύνη

Αυτά στην Κύπρο ...... στην Ελλάδα όμως....

msn

 

 

Αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» υπέβαλε στη Λευκωσία η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης.

Σε ενημερωτικό σημείωμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο του υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου αναφορικά με την επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο στη Μόσχα σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου έθεσε το θέμα των διευκολύνσεων από την Κύπρο και συγκεκριμένα για:

α) τον ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τη χρήση υποδομών για τη φύλαξη ανταλλακτικών των πλοίων και τη χρησιμοποίηση της Κύπρου για την αντικατάσταση των πληρωμάτων τους,

β) τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται επιφυλακτικό έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου και έχει ήδη διαβιβάσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πιθανώς το θέμα να τεθεί επί τάπητος, όταν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα

enet

taxim odofragmata

Επεισόδια, αν και μικρότερης έκτασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν και τη νύχτα της Παρασκευής στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της, αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και αντλίας νερού ενάντια σε ομάδα περίπου 5.000 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν υψώσει οδοφράγματα στη συνοικία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Ακτιβιστές, πάντως, κατάφεραν και πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην πλατεία Ταξίμ. Παρά το αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού να σταματήσουν άμεσα οι διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία.

«Ας μας επιτεθούν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν» είπε ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στην πλατεία Ταξίμ: «Το κόμμα του Ερντογάν θα φύγει. Αυτό είναι το τέλος».

Οι διαδηλωτές έχουν κατασκευάσει οδοφράγματα από πέτρες, προκειμένου να προστατευθούν από μια πιθανή έφοδο της αστυνομίας.

Ανάλογο είναι το σκηνικό σε πάρκο της Άγκυρας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν στήσει τις σκηνές τους και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Παρατηρητές της κατάστασης στην Τουρκία εκτιμούν ότι, εντός του Σαββατοκύριακου, το κύμα των διαδηλώσεων θα φουντώσει και πάλι, ενώ εκφράζουν ανησυχία για μια νέα επέμβαση της αστυνομίας, με απρόβλεπτες συνέπειες...

pr thema

Περισσότερα Άρθρα...