sxoleia mathites eisodos

Μεγάλες ανατροπές που θα αφορούν την εμφάνιση των μαθητών στα σχολεία επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, μια ανάσα πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το alphanews ειδική επιτροπή του υπουργείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μελετά έναν... μεγάλο κατάλογο με τα όσα δεν θα επιτρέπονται πλέον εντός των σχολικών μονάδων.

Τι θα περιλαμβάνουν η υπό μελέτη απαγορεύσεις για τους μαθητές:

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι υπό μελέτη απαγορεύσεις περιλαμβάνουν τόσο την εμφάνιση των αγοριών, όσο και των κοριτσιών.

Συγκεκριμένα:

Για τα αγόρια το σχέδιο περιλαμβάνει απαγόρευση για το μούσι, το μουστάκι, τα σκουλαρίκια και την κοτσίδα. Οσον αφορά τα κορίτσια θα απαγορεύεται το μακιγιάζ, οι ανταύγειες, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και τα στενά παντελόνια και τα κολάν.

«Αυτό το διάστημα μελετώνται και πάλι οι κανονισμοί που αφορούν στην εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών στα σχολεία. Ολα αυτά είναι υπό συζήτηση, αναμένω την τελική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που μελετά τους κανονισμούς εντός των ημερών για να υπάρξει διάλογος», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης στον alphanews.

Την ίδια ώρα στα «απαγορευμένα αντικείμενα» εντός των σχολείων μελετάται να μπουν και οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα smarthphones και τα τάμπλετ.

madata

PUTIN ERDOGAN Stealth

Μετά από την υπόθεση των S-400 είναι δύσκολο πια να προβλέψεις με ασφάλεια αν ο Ερντογάν μπλοφάρει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το ΄χει σε τίποτα να αντικαταστήσει τα αμερικανικά F-35 με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη Μόσχα με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Αεροπορικής και Διαστημικής Έκθεσης MAKS-2019. Από εκεί, μαζί με τον Πούτιν μίλησαν για αεροσκάφη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία γίνεται χώρα που «έχει λόγο» στον τομέα της αεροπορίας και της διαστημικής τεχνολογίας.

“Από το τέλος του 2018, οι συνολικές εξαγωγές του αμυντικού και του αεροπορικού μας τομέα ανήλθαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Οι διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία θα εμβαθυνθούν περαιτέρω χάρη στη συνεργασία στον τομέα της αεροπορίας και της διαστημικής τεχνολογίας”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα θέλει να αυξήσει τον όγκο των διμερών συναλλαγών με τη Ρωσία στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Μόσχα “εκτιμά βαθιά” την παγκόσμια προσοχή που δόθηκε στην αεροπορική έκθεση MAKS.

“Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Τούρκων φίλων μας, της τουρκικής αντιπροσωπείας, θα ενδιαφέρονται για τα επιτεύγματα της αεροπορικής και διαστημικής βιομηχανίας, των προϊόντων της τελευταίας γενιάς και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασίας δύο χώρες “, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατασκευή αεροσκαφών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή συνεργασία, τις συνδυασμένες προσπάθειες κατασκευαστών και επιστημόνων και την αποτελεσματική χρήση των βιομηχανικών αποτελεσμάτων.

Ο Ερντογάν βέβαια έσπευσε στη Μόσχα, γιατί παρά τα 2,5 δις που έδωσε στη Ρωσία για την αγορά των S-400, ο Πούτιν βομβαρδίζει Τούρκους στη Συρία!

Αν παρόλα αυτά η Τουρκία και ο Ερντογάν τραβήξει το σχοινί και δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει περί αγοράς ρωσικών μαχητικών, είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφύγει όχι απλά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά την “αποβολή” της από το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία παραδίδει νέα «παρτίδα» πυραύλων S-400 στην Τουρκία

Η Ρωσία άρχισε σήμερα να παραδίδει στην Τουρκία άλλη μία συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Άλλη μια παράδοση έγινε σήμερα το πρωί», είπε ο Πούτιν στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία. Το τουρκικό πρακτορείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η παράδοση μιας δεύτερης συστοιχίας του αμυντικού συστήματος S-400 άρχισε σήμερα και πως θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί θα εκπαιδευθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως τη 2α Ιανουαρίου 2020 στον χειρισμό των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας Almaz-Antey (που κατασκευάζει τα συστήματα αυτά), Γιαν Νοβίκοφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Almaz-Antey έκανε τη δήλωση αυτή όταν ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκαν το περίπτερο της επιχείρησης στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών ειδικών με την ολοκλήρωσή της (να αναμένεται) στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιανουαρίου είναι το προγραμματισμένο τέλος της εκπαίδευσης. Μετά από αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 υπό τον άμεσο χαρακτηρισμό της», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Είμαστε ανοικτοί για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με περαιτέρω παραδόσεις», πρόσθεσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τους S-400

Πριν από μερικές εβδομάδες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία για το ζήτημα των S-400. Μάλιστα, συγκεκριμένα είχε τονίσει, ότι «η ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία θα υπονομεύσει «περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ουάσινγκτον στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του νόμου CAATSA. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται ότι συνεχίζει να ακολουθεί την δικιά του τακτική αφού μετά τους S-400 επιθυμεί η Τουρκία να προμηθευτεί και μαχητικά αεροσκάφη F-35. Μάλιστα πρόσφατα δήλωσε πως η χώρα του θα στραφεί αλλού αν οι ΗΠΑ δεν της τα πουλήσουν.

Στην ερώτηση για το αν «έχει αλλάξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη θέση του», ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κίνας, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση η ενεργοποίηση των κυρώσεων έλαβε χώρα τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης των S-400.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η παραλαβή των συστημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Κίνας βάσει του CAATSA λίγους μήνες μετά την απόκτηση των S-400. Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές συζητήσεις που προηγήθηκαν της απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

anastasiadis akintzi synantisi

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η άτυπη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήμα για το Κυπριακό. 

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πεντέμισι σχεδόν μήνες μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση, έγινε στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας που προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, και το βασικό ζητούμενο είναι, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, να διαμορφωθούν συνθήκες για την κάθοδο Λουτ στο νησί, ώστε διαφανούν οι προθέσεις όλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν δε, όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες με την Τζέιν Χολ Λουτ και όπως οριστικοποιήσουν του όρους αναφοράς, που θα βοηθήσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ενώ τα επόμενα λεπτά αναμένονται επίσημες δηλώσεις των δύο ανδρών.

Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να εκφράσουν την ετοιμότητά τους για μια Τριμερή Διάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενά τους σχέδια.

Ταυτόχρονα, καλωσόρισαν την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμπεριλαμβανομένου της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

«Οι δύο ηγέτες», καταλήγει η ανακοίνωση, «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση για να εντείνουν τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπής, με αντικείμενο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων και να συζητήσουν περισσότερα ΜΟΕ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών:

«Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακίνκι συναντήθηκαν στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Elizabeth Spehar.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυρία Jane Holl Lute με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού με αίσθηση του επείγοντως.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει, συμπεριλαμβανομένης της διασυνδεσιμότητας του ηλεκτρισμού και της διαλειτουργικότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μέτρα που διευκόλυναν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ»

.

Δηλώσεις του ΠτΔ πριν τη συνάντηση

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως θέση του είναι να απαντήσει στις ανησυχίες των Τ/κ, χωρίς όμως να παραγκωνίζονται οι ανησυχίες των Ε/κ.

«Προσέρχομαι στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος, με καλή ιδιαίτερα θέληση και αποφασιστικότητα εάν και εφόσον και ο κ. Ακιντζί συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων, του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή και από τον διεθνή παράγοντα αλλά ιδιαίτερα και από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως εάν η Τουρκία θέλει να βοηθήσει, «πρέπει να δείξει καλή βούληση και να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, που δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας». Επανέλαβε, επίσης, ότι στόχος είναι να καταλήξουν σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν προέβη σε δηλώσεις.

in

leykosia bombardismos

 Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και μετά από περιπλάνηση περίπου μιας εβδομάδας στη θάλασσα μεταξύ Ρόδου και Κύπρου το αρματαγωγό που μεταφέρει την 107 σειρά της ΕΛΔΥΚ, φτάνει στο λιμάνι της Αμμοχώστου και αποβιβάζει τους περίπου 1.200 στρατιώτες. Είναι 19 Ιουλίου του 1974.

   Ανάμεσά τους ο Γιώργος Χουλιαράς και ο Γιώργος Βουρλιόγκας δύο γειτονόπουλα 20 χρόνων από τη συνοικία του Αγίου Δημητρίου στην Πάτρα, που η προηγούμενη ζωή τους δεν τους είχε κάνει φίλους, αλλά οι επόμενες ώρες, ημέρες και χρόνια τους έκαναν συμπολεμιστές.

   «Φτάσαμε μετά από μεγάλο ταξίδι, επιτέλους στην Κύπρο. Είχαμε φύγει από το λιμάνι των Κεχριών στις 14 του μήνα» αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιαράς «και ενώ το ταξίδι ήταν περίπου τρεις μέρες, εμείς το κάναμε έξι.

Στο πλοίο πάνω μάθαμε για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Αλλά κάτι οι καθησυχαστικές δηλώσεις των αξιωματικών κάτι το ανέμελο της ηλικίας, που να φανταστούμε το μετά…»

   Μετά την αποβίβαση οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και χωρίστηκαν σε διαφορετικούς λόχους και μετά στους θαλάμους. Μια ήρεμη νύχτα πριν ξημερώσει η τραγωδία… 

   «Την ώρα που είχαμε πάει για το πρωινό ρόφημα, λίγο πριν τις έξι, ακούσαμε αεροπλάνα να πετούν πάνω από το στρατόπεδο και πριν προλάβουμε καλά-καλά να καταλάβουμε τι συμβαίνει άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες», θυμάται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χουλιαράς. «Πρώτα οι βόμβες έπεσαν στο γήπεδο και μετά στα κτήρια. Στις 10:30 μας μάζεψαν για να κάνουμε επίθεση κατά του τουρκικού στρατοπέδου, στο Κιόνελι.

Ξεκινήσαμε, προχωρήσαμε αλλά ήταν αδύνατο να συνεχίσουμε και μας είπαν να γυρίσουμε πίσω. Τα αεροπλάνα συνέχιζαν τον βομβαρδισμό ενώ είχαν αρχίσει να πέφτουν και οι αλεξιπτωτιστές. Το βράδυ μας μέτρησαν, δηλαδή φωνάζανε τα ονόματά μας και τότε κατάλαβα ότι τουλάχιστον 7 ή 8 δεν ήσαν πια μαζί μας…»

   Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και την επομένη νύχτα ο στρατιώτης Χουλιαράς λαμβάνει εντολή να τοποθετηθεί σε ακροαστικό φυλάκιο. Στην ουσία δηλαδή να βγει εκτός των συρματοπλεγμάτων του στρατοπέδου και να προσπαθήσει να ακούσει ή να δει εάν πλησιάζουν οι Τούρκοι.

   «Φοβήθηκα γιατί εκεί θα ήμουν μόνος μου απέναντι σε Τούρκους λοκατζήδες. Αλλά τι να κάνω, πήγα. Έπιασα θέση σε ένα μικρό ύψωμα και κάποια στιγμή άρχισα να ακούω κάτι θορύβους. Με προσοχή επέστρεψα στο στρατόπεδο και ενημέρωσα τον αρχιλοχία μου, που δεν με πίστεψε. Άντε ρε φοβητσιάρη μου είπε. Φεύγω τότε και πάω και το λέω και στον λοχαγό. Και πριν προλάβει να ειδοποιήσει ότι έρχονται, βλέπει κάποιους και τους φωνάζει "Αλτ, τις ει". Και του απαντά μια φωνή. «Τι φωνάζεις βρε βλάκα; Έλληνες είμαστε». Το άκουσα καθαρότατα, ελληνικά. Του ζητά το παρασύνθημα χωρίς να πάρει απάντηση. Και δίνει εντολή για πυρ. Εκεί πρέπει να χάσανε πολλούς, άκουγες σκουσμάρια… Όταν ξαναβγήκα μαζί με άλλους σε ακροαστικά φυλάκια, είδα νεκρούς, όπλα και πυρομαχικά που είχαν εγκαταλείψει..» 

   Μόλις 20 χρόνων πέφτουν στη φωτιά της μάχης και πυροβολούν για πρώτη φορά. Ανθρώπινους στόχους. Το θυμούνται το συναίσθημα. Εάν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η μάχη και ο πόλεμος έχουν τέτοια συναισθήματα. «Εγώ έριχνα στο ψαχνό γιατί πόλεμος ήταν, εάν δεν σκοτώσω θα με σκοτώσουν», θυμάται ο κ. Χουλιαράς αν και παραδέχεται πως το πρωί της πρώτης ημέρας «με έπιασε ταραχή.

Σκέφτηκα την μάνα μου και τον πατέρα μου γιατί είχαμε χάσει και τον αδελφό μου 17 χρόνων… Σας το λέω και ανατριχιάζω, σοκαρίστηκα. Αλλά όταν άρχισε το μπαμ δεν σκεφτόμουν τίποτα. Μόνο πώς θα γλιτώσω και πόσους θα μπορέσω να ….» 

   Η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη αλλά και την ψυχή του Γιώργου Βουρλιόγκα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού ήταν εκεί μέχρι την ύστατη στιγμή, όταν δόθηκε η εντολή για την απαγκίστρωση.

   «Ήμουν στον 2ο λόχο, τον λόχο Προμαχώνα» αφηγείται στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Φύγαμε τελευταίοι από τις θέσεις μας. Πολεμήσαμε με την ψυχή μας. Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτή. Οι Τούρκοι είχαν μέσα που εμείς δεν διαθέταμε όπως βαρέα όπλα και άρματά μάχης. Ωστόσο πολεμήσαμε μέχρι το τέλος.

Είμαστε από τους τυχερούς που αν και βρεθήκαμε στη δίνη της μάχης δεν τραυματιστήκαμε. Όμως πολλά παιδιά που κατάφεραν να γυρίσουν στην Ελλάδα ήσαν τραυματίες και πολλοί είχαν ψυχολογικά τραύματα που τους ακολούθησαν στη ζωή τους...»

   Ξεχνιούνται άραγε αυτές οι εμπειρίες; Τα χρόνια που περνούν, 45 σήμερα, είναι αρκετά να διαγράψουν μνήμες και σκιές ρωτάμε τον κ. Βουρλιόγκα; 

   «Όχι δεν ξεχνιούνται, αλλά και δεν έρχονται μόλις τις αναζητήσεις. Το μυαλό μας επιστρέφει σε κείνες τις μέρες όταν βρεθούμε πάλι οι συμπολεμιστές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θυμηθούμε τα γεγονότα. Αλλά γενικά υπάρχουν στιγμές που ακόμη και εάν προκληθούμε από κάποιους που θέλουν να μάθουν τι έγινε τότε, δεν σου έρχεται η διάθεση να το κουβεντιάσεις. Δεν είναι μνήμες τεχνητές, αλλά βιωματικές». 

   Δεκαεπτά μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 1975 επιστρέφουν στην Ελλάδα, πάλι στο λιμάνι των Κεχριών. «Δεκαεπτά μήνες στην πρώτη γραμμή» όπως λένε και οι δύο χαρακτηριστικά.

   Και η ζωή συνεχίστηκε. Οι τότε 20χρονοι, σήμερα σε ηλικία 65 ετών έφτιαξαν τη ζωή τους, αλλά ένα κομμάτι τους έχει παραμείνει σε εκείνο το τραγικό καλοκαίρι της νεότητάς τους, στις μνήμες που ακόμη και σήμερα ανακαλούνται κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της 20ης Ιουλίου του 1974.

   Το ότι δεν έχουν ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουν αποτελεί το γεγονός ότι παραμένουν δραστήρια μέλη του συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου Ν. Αχαϊας, ο κ. Χουλιαράς από την θέση του προέδρου και ο κ. Βουρλιόγκας από τη θέση του αντιπροέδρου.

   «Όλα αυτά τα χρόνια, μιλώντας με δεκάδες συμπολεμιστές μου από όλη την Ελλάδα έχουμε ένα παράπονο. Ότι δεν αναγνωρίστηκε η συμμετοχή μας και η όποια προσφορά μας εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974. Θα ήταν η ηθική μας ανταμοιβή. Και είναι θετικό το γεγονός ότι πρόσφατα έστω ένα τμήμα από αυτό που αποκαλείται "Φάκελος της Κύπρου" δόθηκε στη δημοσιότητα», προσθέτει ο κ. Βουρλιόγκας.    

ΑΠΕ-ΜΠΕ

BARBAROS2018

Η Τουρκία απάντησε στη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ που χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους και την άμεση απομάκρυνση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», στέλνοντας... και το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με μπαράζ Navtex.

Η περιοχή που «δέσμευσε», σύμφωνα με το Philenews.com, αφορά στα τεμάχια 2,9 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ και σύμφωνα με την εξαγγελία η δραστηριότητα του «Barbaros» στην περιοχή θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει δηλαδή περισσότερο από πέντε μήνες.

H Τουρκία δέσμευσε και μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου που αφορά την περιοχή στην οποία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό σεισμογραφικό θα συνοδεύεται – όπως σε όλη την παράνομη του δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τα τελευταία χρόνια – από τα σκάφη «Apollo Moon» και «Tanux-1».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας που με δική της Navtex ενημερώνει ότι η εξαγγελία της Τουρκίας αφορά σε παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Επίσης, τονίζει ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από το πλοίο «Barbaros» να διακόψει αμέσως την παράνομή του δραστηριότητα», καταλήγει η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι το «Barbaros» βρίσκεται για την ώρα στο λιμάνι της Σελεύκειας στην Τουρκία, όπου μετακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποπεράτωση της παράνομης του δραστηριότητας σε άλλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, το δεύτερο σεισμογραφικό της Τουρκίας, το «Oruc Reis» το οποίο όπως είχε εξαγγείλει Τούρκος υπουργός, «βρισκόταν καθ’ οδόν για την Ανατολική Μεσόγειο», συνεχίζει να είναι δεμένο σε λιμάνι της θάλασσας του Μαρμαρά στην Τουρκία.

erdogan opadoi

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να επέμβει στην Κύπρο, όπως έκανε πριν από 45 χρόνια, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν θα διστάσουμε να επέμβουμε αν χρειαστεί, υποστηρίζει. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, σε ένα προκλητικό μήνυμα για τα 45 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Όσοι ονειρεύονται να αλλάξουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους θα συνειδητοποιήσουν πως είναι μάταιο» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη Daily Sabah.

O κ. Ερντογάν σημείωσε ακόμα πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιμάχεται της προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να εκμεταλλευτούν τους πόρους του νησίου.

Τόνισε μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να επέμβει, όπως έκανε πριν από 45 χρόνια, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του ανέφερε ότι η «‘ειρηνική επιχείρηση’ στις 20 Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο αφού προηγουμένως εξαντλήθηκαν όλες οι διπλωματικές οδοί», υποστηρίζοντας ότι η διεθνής νομιμότητα στο Κυπριακό θα είναι βασική αρχή της Τουρκίας, όπως ήταν και μέχρι σήμερα. Είπε ότι «μια πιθανή λύση στο Κυπριακό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την εγγύηση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, υπό τον όρο της αντίκρυσης των ανησυχιών της για την ασφάλεια».

«Αυτός ο στόχος, ο οποίος είναι αναγκαία πραγματικότητα στο νησί, δεν θα εγκαταλειφθεί υπό κανέναν όρο. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ευημερία, την ασφάλεια και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων. Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της περιοχής ανήκει μόνο στους ίδιους, θα βρουν απέναντί τους την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο μέλλον, όπως και μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι «αυτοί που αμφισβητούν την αλληλεγγύη της Τουρκία και της ‘τδβκ’, τη δύναμη των δεσμών του τουρκικού λαού και του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ έχουν αντιληφθεί με πικρές εμπειρίες πόσο μεγάλο λάθος κάνουν. Αυτοί που ονειρεύονται να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, θα αντιληφθούν αργά ή γρήγορα ότι οι στόχοι τους είναι μάταιοι», αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος και εύχεται ειρήνη, γαλήνη και ευτυχία στους Τουρκοκύπριους.

eurogroup

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.

Το τμήμα Τύπου του Συμβουλίου θα δημοσιεύσει το κείμενο αργότερα σήμερα, αλλά το ΚΥΠΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την τελική του έκδοση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

"Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας".

Επιπλέον "το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη".

Tο Συμβούλιο “ εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά" και, "σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο " , δηλώνοντας ότι "το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει".

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, επιπλέον οι 28 υπενθυμίζουν τα "συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019" και "εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα".

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει "τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ".

Επιπλέον, "το Συμβούλιο, καλωσορίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας".

"Η ΕΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος", αναφέρει το κείμενο.

"Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συνεισφέρει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο ", αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Περισσότερα Άρθρα...