xristodoulidis

Μετά την «βόμβα» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, πως η Κύπρος θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας, η Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξήγησε και διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη αυτή η κρίσιμη απόφαση.

Οι αυξανόμενες και διαρκείς τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε συνδυασμό με την συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη, «έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου» στη Λευκωσία, η οποία πήρε τα μέτρα της και «αντεπιτέθηκε» με όπλο το Διεθνές Δίκαιο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του χθες (στο ΡΙΚ) υπογράμμισε πως η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δεν είναι επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά μια ουσιαστική κίνηση. Σημείωσε παράλληλα πως η Λευκωσία προβαίνει σε πολλές κινήσεις αυτού του επιπέδου που δεν δημοσιοποιούνται.

Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι το θέμα της προσφυγής στη Χάγη βγήκε στην επιφάνεια μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και με αφορμή διάλογο που είχαν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξαντλήσει σε διμερές επίπεδο όλες τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας.

Επισήμανε πως η αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα έγινε τον περασμένο μήνα και μετά την άρνηση της Τουρκίας να την αποδεχθεί, εστάλη μέσω fax.

Ακολούθως, είπε, η Κυβέρνηση, στη βάση εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να κληθεί η Τουρκία να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε αποδεκτά παρόμοια μονομερή αιτήματα κρατών.

«Στον τοίχο» η Τουρκία

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε πως αφού η Τουρκία προβάλλει διαρκώς τον ισχυρισμό ότι ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όσον αφορά στη συνέχεια, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η Τουρκία δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από κυπριακής πλευράς εκτιμάται πως η άρνηση της Τουρκίας θα αποτελέσει ένα άλλο επιχείρημα για τη Λευκωσία στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Ανατολική Μεσόγειο.

Από πλευράς ΔΗΚΟ ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαιρέτισε την προσφυγή στη Χάγη. Είπε ότι το κόμμα του ανέκαθεν θεωρούσε ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποτελεί, πρόσθεσε, μία απάντηση στην προσπάθεια «γκριζαρίσματος» που επιχειρεί η Τουρκία στην περιοχή μας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε επίσης ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θα συνεργαστεί η Τουρκία, αλλά ανεξαρτήτως αυτού η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς την Τουρκία

Philenews

Οι νομικής φύσεως ενέργειες ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις από την Κύπρο

GUTERRES ANASTASIADES BERLIN

Τη δέσμευσή του να διερευνήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση σε κατάλληλο στάδιο εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στο Βερολίνο τη δέσμευσή τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Η δήλωση εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, διάρκειας 2,5 ωρών περίπου, που παρέθεσε ο κ. Γκουτέρες στο Βερολίνο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου ανασκοπήθηκαν οι προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, «οι συζητήσεις μας ήταν εστιασμένες και ειλικρινείς».

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Το απόγευμα συναντήθηκα ανεπίσημα με τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχηγό της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας κ. Mustafa Akınci για να καταγράψουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Οι συζητήσεις μας ήταν εστιασμένες και ειλικρινείς. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δέσμευσή μου και επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του OP4 of UN Security Council Resolution 716 (1991).

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και σταθερής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το status quo είναι μη βιώσιμo.

Ο Eλληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλα στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Ενόψει αυτών των συζητήσεων, συμφώνησα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο έναρξης συναίνεσης για διαπραγματεύσεις με σταδιακή, ουσιαστική και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Από αυτή την άποψη, δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυητικές δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη συνάντηση πέντε και πλέον μελών του ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο. Αναγνωρίζεται ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την υποστήριξή της στη διευκόλυνση αυτής της συνάντησης.

Αναστασιάδης: «Κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για τη λύση του Κυπριακού»

Θετικά δείγματα άφησε στον Νίκο Αναστασιάδη η συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση που είχε με τον Ακιντζί και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τόνισε πως έγινε ένα «πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ωστόσο κατηγορηματικά, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά την διάρκεια όλης της ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία οδήγησε, με την συναίνεση τόσο του Γενικού Γραμματέα όσο και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμάται ως «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου».

Να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες και τις απειλές η Τουρκία

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή την συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου, δημιουργικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα θετικά σημεία του Κοινού Ανακοινωθέντος συμπεριέλαβε ακόμη την «καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, οι οποίες, όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητο πως για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων «θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη».

Ακιντζί: Οι δύο ηγέτες θα παίξουν ρόλο

Από την πλευρά του, ο Ακιντζί είπε πως «μπήκε ξανά το τρένο στις ράγες», αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και από τις τρεις πλευρές, για να επιτευχθεί μία συμφωνία.

«Πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία για να πάρει τον δρόμο που φτάνει στη στάση της λύσης. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή του ΓΓ στη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί.

«Ο ΓΓ αξιολογεί πόσο σημαντική είναι η επίλυση του Κυπριακού για να ξεπεραστεί αυτή η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό θεώρησε απαραίτητο να εγκύψει και πάλι στο Κυπριακό. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του στην διαδικασία και είδαμε την αποφασιστικότητά του για να υπάρξει συνέχεια», συμπλήρωσε και τόνισε ότι σκοπεύουν να γίνει μια πενταμερής διάσκεψη, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε.

Ο Ακιντζί συνέχισε λέγοντας ότι σε μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Κατά τον Τουρκοκύπριο, βάση για μια λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία για μια πενταμερή διάσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι την πρωτοβουλία γι’ αυτή την έχει ο ΓΓ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε κάποια ημερομηνία.

«Ωστόσο ο ΓΓ γνωρίζει ότι αυτό το διάστημα η Βρετανία που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις ζει τη διαδικασία του Brexit και έχει εκλογές εντός Δεκεμβρίου. Σε μια από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, την τδβκ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) υπάρχουν εκλογές σε 4-5 μήνες, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανέλαβε πριν λίγους μήνες, έχουν τα δικά τους και η Τουρκία έχει τη δική της θέση.

Ο ΓΓ θα συνεχίσει τον διάλογο γι’ αυτή την διαδικασία και με τις πλευρές (στην Κύπρο) και με τις εγγυήτριες δυνάμεις», σχολίασε, ενώ παραδέχτηκε πως αν δεν βρεθεί λύση σύντομα στο Κυπριακό, δεν αποκλείεται να ανεβάσει αυτό την ένταση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς.

«Υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε και άλλα όχι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Στη διαδικασία από δω και πέρα, σίγουρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι ηγέτες, οι οποίοι πρέπει να προετοιμάσουν τον κόσμο, τις κοινότητες για λύση και ειρήνη, πρέπει να δώσουν μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση και να εξηγήσουν τι σημαίνει πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η αποψινή μας εργασία», κατέληξε.

 

syria amer basi pyra

Η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο μιας «κοινής τουρκο-αμερικανικής διακήρυξης στη βορειοανατολική Συρία» και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το βράδυ. «Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε», αποσαφήνισε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

«Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση μόνο όταν (οι κουρδικές δυνάμεις) αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή», πρόσθεσε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε.

Ο Πενς δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν όταν η Τουρκία τερματίσει την στρατιωτική επίθεση όπως αναφέρεται στη σημερινή συμφωνία.

Η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων, και έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι καλωσόρισαν τη συμφωνία

Ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση. 

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Σύμβουλος Ασαντ: Ασαφής η συμφωνία

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.

Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Ενθουσιασμένος ο Τραμπ : Σπουδαία ημέρα!

Η συμφωνία έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «σπουδαία μέρα» για την Τουρκία και τους Κούρδους. «Έχουμε μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας. «Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».

Πανηγυρίζουν και οι Τούρκοι: Πετύχαμε ό,τι θέλαμε

Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οχτώ μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Μάλιστα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: Δεν δόσαμε εγγυήσεις για το Κομπάνι

Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Ο Πενς ανέφερε ότι βασικός σκοπός της Ουάσινγκτον ήταν η παύση των εχθροπραξιών και αυτόν τον σκοπό τον πέτυχε.

Δένδιας για τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας: Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία

Ψυχραιμία και πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο κ. Δένδιας είπε πως «πρέπει να δούμε τι από αυτά [που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας] θα εφαρμοστεί» και ότι «δεν πρέπει κανείς να βιάζεται σε αυτά τα πράγματα», απεναντίας «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

«Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση. Τι θα σημάνει αυτό το πράγμα είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Πρέπει να περιμένουμε να καθίσει η σκόνη, [ώστε να διαπιστωθεί] πώς θα εξελιχθεί. Όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών.

«Βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να βρει τρόπους διεξαγωγής διαλόγου, αλλά δεν θα συρθεί να συζητήσει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ότι υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα θα τις τηρήσει, καθώς και ότι δεν εκχωρεί το παραμικρό από τα εθνικά της συμφέροντα.

«Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε την Ελλάδα ελάσσονα από αυτή που την παραλάβαμε. Θα κάνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει. Όμως ούτε λεονταρισμούς ούτε φωνές. Ευθεία εξήγηση απέναντι στην τουρκική πλευρά, ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι είναι κατά την άποψη μας το διεθνές δίκαιο, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Και αέναη, διαρκής προσπάθεια να βρούμε συμπτώσεις» απόψεων, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως ο σημερινός πρωθυπουργός «είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να βρει η Τουρκία αν ψάχνει να βρει ειλικρινή συνομιλητή, στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού των εθνικών συμφερόντων».

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μια αδύναμη, μικρή περιφερειακή χώρα, αλλά μια χώρα που έχει σημαντικές δυνατότητες και ότι βλέπει την Τουρκία ως ίσος προς ίσον. «Το λέω στους φίλους μας και το λέω και στους όχι τόσο φίλους μας. Οφείλουμε να έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν είμαστε μια αδύναμη, μικρή περιφερειακή χώρα που εξαρτάται από τον άνεμο, την τύχη, τις θελήσεις του όποιου μας επιβουλεύεται. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες, έχουμε επιβιώσει χιλιάδες χρόνια.

Αισθάνομαι ότι την Τουρκία τη βλέπουμε ως ίσος προς ίσον, στα μάτια και ευθέως, με σεβασμό, με ευχή να πάει καλά, να μπορέσει κάποια στιγμή να φτάσει σε επαφή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να απολαμβάνουν οι πολίτες της τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης, το επίπεδο ζωής που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης. Τα εύχομαι όλα αυτά για την Τουρκία, να γίνουμε μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας, αλλά την Τουρκία τη βλέπουμε στα ίσα. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες μας, μπορούμε να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας, είμαστε όμως μια χώρα η οποία έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα», επέμεινε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, είπε πως «θα ήταν μεγάλη αφέλεια, ανοησία μας η στρατιωτικοποίηση των κρίσεων με την Τουρκία» και παρατήρησε: «Αυτό ίσως επιδιώκει η άλλη πλευρά πολλές φορές, να μας οδηγήσει σε τέτοια αντιμετώπιση» που τελικά οδηγεί «τους συμμάχους και τους φίλους μας, και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, να μας βλέπουν και τους δύο σαν καβγατζήδες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουν με ίσες αποστάσεις».

Κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα είναι αγκυροβολημένη στο διεθνές δίκαιο, στις υπάρχουσες συνθήκες και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι σε αυτή τη βάση συζητά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως «θα είναι τεράστια ανοησία στο πλαίσιο του πειρασμού της κλιμάκωσης, να αφήσουμε αυτή τη στέρεη θέση και να ξεκινήσουμε προς ένα πέλαγος που δεν θα μας πάει πουθενά». Διαμήνυσε εξίσου πως δεν είναι μια θέση που την κρατάει φοβικά η Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το DNA της.

«Παράγοντας σταθερότητας η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ»

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την τροποποίηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους, απεναντίας λειτουργεί σαν παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Eρωτηθείς σχετικά εκτίμησε πως υπάρχουν συνθήκες που επιτρέπουν δυνάμει την επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, και σημείωσε πως αν αυτό γίνει ή όχι δεν μπορούμε να το ξέρουμε. «Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για την καταπολέμηση του ISIS από αυτό που είχαμε πριν» προσέθεσε, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο στα αγγλικά της παλιότερης ονομασίας του ΙΚ.

Στην εκτίμηση αυτή συμφώνησε και ο κ. Αποστολάκης.

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Είναι μια καλή εξέλιξη» η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας

«Είμαστε σε μια καλή εξέλιξη, το γεγονός ότι φαίνονται πιθανότητες να σταματήσει η επέμβαση. Ας το δούμε μέχρι το τέλος, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει η υπόθεση έτσι όπως έχει ξεκινήσει» σχολίασε σε ανάλογο πνεύμα για τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας ο πρώην υπουργός Άμυνας και ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Αναφερόμενος περαιτέρω στη συμφωνία, ο κ. Αποστολάκης παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να σταματήσει αν δεν έπειθε τη διεθνή κοινή γνώμη και το εσωτερικό του ότι αυτά που ήθελε να πετύχει τα πέτυχε. «Το αν τα πήρε ή όχι, είναι κάτι που χωράει πολλή συζήτηση. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ότι θα βρεθεί κάποια λύση» προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε πως η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει την ΕΕ «να παίρνει λίγο πιο γρήγορες αποφάσεις και να είναι αποτελεσματική».

eurogroup

Την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση, σε επίπεδο ΕΕ, των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζει η Λευκωσία, με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει πως το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να υπάρξει συλλογική τοποθέτηση υπό το φως των νέων προκλήσεων της Άγκυρας.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Προδρόμου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, και μέρος εκείνων των αποφάσεων είναι η συνεχής παρακολούθηση του θέματος, «η εποπτεία τρόπον τινά, προκειμένου να επανέλθει εάν χρειαστεί». 

Παράλληλα, τόνισε πως κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεση επέμβασης με γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο, «θα συζητηθεί το θέμα από τους ηγέτες και θα υπάρξει σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα εκδοθούν με την ολοκλήρωσή του». 

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως είναι σημαντική αυτή η κατηγορηματική τοποθέτηση «λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και την επιρροή που μπορεί να έχουν τα διπλωματικά μέσα των ΗΠΑ». 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δρομολογούμενης για τον Νοέμβριο συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν η Τουρκία θα συγκατανεύσει η όχι», υποδεικνύοντας πως κατά την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Τουρκία δεν άφησε να προχωρήσει η συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Ο κ. Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση, δεν απέκλεισε επάνοδο της κ. Λουτ στο νησί.

Σε σχέση με την επικείμενη συζήτηση σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, μετά την προσφυγή της Κύπρου για τις τουρκικές απειλές εποικισμού των Βαρωσίων, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε πως η Λευκωσία αναμένει ότι θα γίνει μια δήλωση από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, με την οποία θα επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο.

Έντονες αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία: «Το Γιαβούζ παρανομεί, πρόκειται για εχθρική κίνηση»

Κυπριακή ΑΟΖ: Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ - Κίνδυνο αποσταθεροποίησης "βλέπει" η Ρωσία

xristodoulidis ypoyrgoi xxxxwrwn

Η Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση γνωματεύσεων από διεθνούς κύρους έγκριτους νομικούς, έχει τροχοδρομήσει συγκεκριμένες ενέργειες, νομικής φύσεως, σε διεθνές επίπεδο, για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σήμερα στο διήμερο συνέδριο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, με τίτλο «Κυπριακή Δημκρατία και Διεθνές Δίκαιο».

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων των συνέδρων που αφορούσαν τους τρόπους αντιμετώπισης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε διεθνή νομικά όργανα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απευθυνθεί σε διεθνείς έγκριτους νομικούς, και στη βάση των γνωματεύσεων τους, έχει τροχοδρομήσει συγκεκριμένες ενέργειες, νομικής φύσεως, σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, στην παρέμβαση του στο Συνέδριο, μίλησε για τις προσπάθειες και παράνομες ενέργειες στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία, επιστρατεύοντας τη διπλωματία των κανονιοφόρων, σημειώνοντας πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων επικεντρώθηκαν στη λήψη διπλωματικών, πολιτικών και νομικών μέτρων.

Σημείωσε πως είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντιδρώντας, έλαβε αρχικά συγκεκριμένα πολιτικά/διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, περιλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του παγώματος ενεργειακού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας και ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αποφασίστηκε η επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται και έχουν ευθύνη για τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε, συνθέτουν το πλαίσιο πολιτικής και νομικής διασφάλισης του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Συνεργασίες, επισήμανε, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της συμπερίληψης χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και επιδιώξεις κανενός, και οι οποίες δεν αποτελούν παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος αλλά στοχεύουν στην ενθάρρυνση της συνεννόησης, της συνεργασίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο συμπαγές και νομικά ανθεκτικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της, το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εταιρειών-κολοσσών στον τομέα των υδρογονανθράκων, οι οποίες λόγω ακριβώς και της νομικής βεβαιότητας επένδυσαν στην προοπτική των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως από την άλλη, οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μέρος της πολιτικής της για μεγιστοποίηση της έντασης και άσκησης πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα γειτονικά κράτη και στις εταιρείες, με μοναδικό στόχο την αλλαγή της καθόλα νόμιμης κατάστασης πραγμάτων προς όφελος της και τη δημιουργία ντε φάκτο τετελεσμένων. Επιχειρεί, όπως είπε, να αναγάγει το ζήτημα των υδρογονανθράκων και σε δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δημιουργώντας δυσκολίες στην προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις σχετικές με το θέμα συγκλίσεις, όπως επίσης και στο Νόμο που ψηφίστηκε για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε και σε επιπρόσθετη πρόταση, η οποία αφορά τη δημιουργία ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσοστό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η πρόταση, όπως εξήγησε, προϋποθέτει αφενός τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και αφετέρου την εκ μέρους της Τουρκίας αποδοχή της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη διαπραγματεύσεων οριοθέτησης της μεταξύ των δύο χωρών θαλάσσιας περιοχής. Πρόσθεσε πως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνομολόγηση συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας παραμένει ειλικρινής και επίκαιρη, την οποία και η ίδια η ΕΕ έχει καλωσορίσει.

ΚΥΠΕ

gallokyriaki naytiki askisi

Aσκηση ετοιμότητας, αλλά και πολλαπλών μηνυμάτων στην Τουρκία αποτελεί η γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση που βρισκεται σε εξέλιξη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την άσκηση αυτή ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο twitter, υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

«Oι γαλλοκυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασία. Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Την παρουσία γαλλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα η κυπριακή κυβερνητική πηγή, η οποία πάντως διευκρίνησε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Χθες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, είχε δηλώσει ότι η Γαλλία στέλνει μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή ΑΟΖ και μια ιταλική φρεγάτα.

Να θυμίσουμε ότι στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ δραστηριοποιείται η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL - Eni.

«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε η κυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Νωρίτερα, η κυπριακή κυβερνητική πηγή είχε επιβεβαιώσει στο ΚΥΠΕ την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI, ενώ σχετική επικοινωνία για την τουρκική προκλητικότητα είχαν πριν έξι μέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Παρασκευής, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του, στο Παρίσι, για την αποστολή μιας φρεγάτας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η παρουσία του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχεδόν αδιάκοπη, με την κυπριακή πλευρά να χαρακτηρίζει ως υποστηρικτική τη στάση κρατών μελών της ΕΕ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στο παρόν στάδιο, πάντως, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία ιταλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΥΕΘΑ: Οι Γάλλοι στέλνουν μία φρεγάτα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

aoz ellad kypro

Μηνύματα προς την Τουρκία να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο - με αφορμή της γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνουν ΗΠΑ και Ρωσία.

Η Ρωσία μάλιστα επισείει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, δήλωσε πως "έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές".

Η δήλωση έγινε στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία με επικεφαλής την κ. Γκάρμπερ, η ExxonMobil και εθελοντές της ομάδας Lets make Cyprus Green, καθάρισαν την περιοχή Καρνάγιο, στη Λεμεσό.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο από την Αθήνα.

"Όπως ανέφερε χθες ο Μάικ Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες", είπε.

Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κ. Γκάρμπερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι "συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ' αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον".

Επίσης, ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προτείνει αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχόλιο του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι "παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα", αναφέρεται.

Σημειώνεται τέλος ότι "υποστηρίζουμε μια σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της νήσου".

"Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσφέρουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια προς αυτό", καταλήγει.

Περισσότερα Άρθρα...