Αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό καθεστώς θα έρθουν όσοι θελήσουν να πιάσουν δουλειά με μπλοκάκι από εδώ και στο εξής.
 
Και δεν θα είναι καθόλου λίγοι, καθώς οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ασφάλιση τείνουν να εξελιχθούν σε είδος υπό εξαφάνιση.
 
Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ενδιαφερόμενοι; Πώς θα φορολογηθούν; Τι τους συμφέρει να κάνουν και πώς θα συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία;
 
Θα πρέπει να θεωρούν τιμολόγια ή όχι; Έχετε συμπληρώσει τρία χρόνια από την ημέρα έναρξης του επαγγέλματος ή όχι; Έχετε περισσότερους από τρεις εργοδότες; Και αν έχετε λιγότερους, έχετε υπογράψει σύμβαση έργου μαζί τους; Έχετε καταθέσει αυτή τη σύμβαση στην εφορία; Το «Κ» απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις, για να μάθετε αν η εφορία θα σας αντιμετωπίσει ως μισθωτό ή ως επαγγελματία.


Όλες οι λεπτομέρειες στο δεκάλογο που ακολουθεί

1.Οι νέοι επαγγελματίες φορολογούνται με συντελεστή 13% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του εισοδήματός τους, με 26% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 10.000 έως τις 50.000 ευρώ και με 33% από τις 50.00 ευρώ και πάνω.

2.Ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για τους νέους επαγγελματίες ισχύει μόνο γι’ αυτούς που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος μετά την 1/1/2013 (δηλαδή, πρακτικά, για κανέναν). Αν κάποιος έχει κάνει έναρξη μέσα στο 2011 ή μέσα στο 2012, θα πληρώνει κανονικά φόρο με συντελεστή 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 50.000 ευρώ (και με 33% για το ποσό άνω των 50.000 ευρώ).

3.Ως μισθωτοί θα αντιμετωπίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ έως τρεις εργοδότες, αρκεί να έχουν υπογράψει μαζί τους σύμβαση η οποία έχει κατατεθεί στην εφορία. Μπορεί οι «πελάτες» να είναι και περισσότεροι, αρκεί ο ένας τους να αποφέρει πάνω από το 75% των εσόδων.

4.Όσοι αντιμετωπιστούν ως μισθωτοί θα έχουν δικαίωμα στην έκπτωση των 2.100 ευρώ και φυσικά θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών (22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του εισοδήματος, 32% για τα υπόλοιπα 17.000 ευρώ και 42% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 42.000 ευρώ και πάνω).

5.Όσοι αντιμετωπιστούν ως μισθωτοί δεν θα μπορούν να επικαλεστούν επαγγελματικές δαπάνες. Το μοναδικό ποσό που θα μπορούν να αφαιρέσουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, δεν θα αναγνωριστούν δαπάνες για βενζίνες, κινητή τηλεφωνία κ.λπ. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

6.Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αφαιρούνται φέτος από το ακαθάριστο εισόδημα. Αυτή είναι θετική αλλαγή, καθώς μέχρι και το 2012 από τις ασφαλιστικές εισφορές γλιτώναμε μόνο το 10%, το οποίο αφαιρούνταν από το φόρο.

7.Το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε στα 650 ευρώ. Δεν θα το πληρώσουν όσοι διανύουν την πρώτη πενταετία από την ημερομηνία που έκαναν έναρξη επαγγέλματος. Η αύξηση θα γίνει αναδρομικά, δηλαδή το αυξημένο ποσό θα φανεί και στις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

8.Με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από τον Κώδικα Φορολογικών Συναλλαγών, επιτρέπεται η έκδοση αθεώρητων τιμολογίων προς επιτηδευματίες και εταιρείες και Θεωρημένων Αποδείξεων Λιανικών Συναλλαγών (μπορεί να είναι και οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών) για τις συναλλαγές με τους ιδιώτες.

9.Τα βιβλία που πρέπει να ενημερώνονται είναι πλέον αθεώρητα. Υποχρέωση για συμπλήρωση των βιβλίων υπάρχει μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τριμηνιαίας δήλωσης ΦΠΑ δηλαδή μέχρι και την 26η Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.

10.Δεν αυξήθηκε τελικώς το όριο των εσόδων που μπορούμε να εισπράττουμε χωρίς όμως να είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έναρξη επαγγέλματος. Παραμένει καθηλωμένο στα 5.000 ευρώ, όπως ίσχυε και πέρυσι. Προσοχή: όσοι ασκούν ένα από τα λεγόμενα «κατονομαζόμενα» επαγγέλματα (λογιστές, δημοσιογράφοι κ.λπ.) δεν έχουν καν τη δυνατότητα να εισπράττουν ούτε ένα ευρώ αν δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος...
 
tokarfi

grafeio ypalliloi

Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η η εφεδρεία στο δημόσιο που οδήγησε σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα σχεδόν 5.000 υπαλλήλους ανοίγει το δρόμο για να διεκδικήσουν στα δικαστήρια όσα έχασαν.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος που ειδικεύεται στο Εργατικό Δίκαιο, Τάσος Πετρόπουλος, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η εργασιακή σχέση όσων βρέθηκαν στην εφεδρεία με το Δημόσιο δεν διακόπηκε ποτέ.

Αρμόδιο πλέον για την αποκατάστασή τους είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο, στο οποίο και πρέπει να προσφύγουν.

Ο κ. Πετρόπουλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση, ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Όσον αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα εφεδρείας, που υλοποιείται αυτό το διάστημα, σημειώνει ότι κινείται στην ίδια λογική, ωστόσο θα πρέπει να κριθεί εκ νέου από το ΣτΕ.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Παρασκευή, η Eurostat. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο στο 26,8%, ενώ στην Ισπανία ανήλθε στο 26,1%.

Στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. τα ποσοστά παρέμειναν αμετάβλητα, έναντι του προηγούμενου μήνα, σε 11,7% και 10,7% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος σημειώθηκε σε Ελλάδα (26,8% από 19,7%), Κύπρο (14,7% από 9,7%) και Ισπανία (26,1% από 23,2%).

Τέλος, στους νέους ηλικίας έως 25 ετών η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (57,6%) και δεύτερη είναι η Ισπανία (55,6%), ενώ το χαμηλότερο είναι σε Γερμανία (8%), Αυστρία (8,5%) και Ολλανδία (10%).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για την ανεργία στην Ευρωζώνη και την ΕΕ αφορούν το μήνα Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν επικαιροποιηθεί μέχρι το μήνα Οκτώβριο.

metro apergia

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό να «παγώσει» η κυβερνητική απόφαση για επίταξη, καθώς και για επιστράτευση του προσωπικού.

Την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των εργαζομένων για την έκδοσης της προσωρινής διαταγής εξέδωσε, λόγω απουσίας του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου, ο αρχαιότερος των παρόντων προέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν επίσης, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση για την επίταξή τους, αφού, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το Σύνταγμα που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Επικαλούμενοι δε, παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες «η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», οι εργαζόμενοι τονίζουν πως δεν συντρέχει τέτοιος λόγος με την απεργία τους. Όπως επισημαίνουν, στην προκειμένη περίπτωση για την επίταξη του προσωπικού του Μετρό δεν υπάρχουν οι συνθήκες αυτές (Θεομηνία, κ.λπ,), καθιστώντας αντισυνταγματικές τις αποφάσεις για την επίταξη του προσωπικού.

kavos demena-ploia

Νέα 48ωρη απεργία από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Κυριακή το πρωί, συνεχίζοντας έτσι τις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για 4η ημέρα.

Επίσης, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα ναυτεργατικά σωματεία στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, όπως αναφέρει, με τις διατάξεις του θα σταλούν στην ανεργία και άλλοι Έλληνες ναυτεργάτες.

apergia pano ergazomenoi

Νέο απεργιακό μπαράζ ετοιμάζεται για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Όπως σας έχουμε είδη ενημερώσει στον χορό τον κινητοποιήσεων μπαίνουν την Πέμπτη πολλοί κλάδοι.

Δείτε αναλυτικά ποιοι απεργούν:

«Ρολά» κατεβάζει η ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου από τις 12:00 το μεσημέρι έως την λήξη του πρωινού ωραρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.
Η στάση αφορά όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου: Ν.Π.Δ.Δ., της Περιφέρειας Αττικής καθώς και των Δημοσίων Υπηρεσιών των Νομών που θα οργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ίδιων Νομών.

 

Απεργεί ο κλάδος Υγείας

Την ίδια ημέρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι γιατροί. Όπως ανακοίνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στις 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Σε προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών τους, προχωρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου. Τη 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, με πιθανή επανέναρξη των κινητοποιήσεων στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ «δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις τους και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών» όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

 

Δεμένα τα πλοία. Απεργεί και η ΠΝΟ

Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), όπως σας είχαμε πει.
Οι ναυτεργάτες αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά τους και στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

 

Μπλακ άουτ στην ΔΕΗ

Σε απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ, οι οποίοι αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

«Το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ,πρώτα απ όλα και πάνω απ όλα ως απάντηση στην αυταρχική παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο γύψο επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους στο Μετρό αλλά και για λόγους αλληλεγγύης στον αγώνα των συναδέλφων μας στα ΜΜΜ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Ταυτοχρόνως καλούμε τη ΓΣΕΕ να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».

 

Πανελλαδική απεργία και για την ΓΣΕΕ

Την στήριξη στους απεργούς των εργατικών κέντρων Αθήνας και Πειραιά αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή και η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, κατήγγειλε την πολιτική επιστράτευση των απεργών του μετρό, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, αποφάσισε πανελλαδική απεργία για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η ημερομηνία της απεργίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

metro apergia

Περισσότερα από 500 φύλλα πολιτικής επιστράτευσης έχουν επιδοθεί μέχρι αυτή την ώρα στους απεργούς εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς. Οσοι τα έχουν παραλάβει ή τους έχουν θυροκολληθεί καλούνται να επιστρέψουν και να αναλάβουν εκ νέου εργασιακά καθήκοντα.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη στα αμαξοστάσια του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του τραμ βρίσκονται οι διαδικασίες τεχνικού ελέγχου και προετοιμασίας για την επανακυκλοφορία των συρμών. Ωστόσο, όπως λένε από την εταιρεία επειδή όλα τα φύλλα επίταξης δεν αφορούν την ίδια βάρδια, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι συρμοί.

Γι' αυτό όπως λένε από την ΣΤΑ.ΣΥ ίσως αργά το απόγευμα κάποιοι συρμοί κυκλοφορήσουν, ωστόσο τα δρομολόγια θα είναι πολύ αραιά.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν παραλάβει τα φύλλα πολιτικής επιστράτευσης να απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους προκειμένου να τα πάρουν.

Υπολογίζεται ότι το αργότερο μέχρι αύριο θα έχουν δοθεί και τα 2.500 φύλλα πορείας οπότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σε ότι αφορά στις επαναλαμβανόμενες απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ η διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνία (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) κατέθεσε προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου αυτή να κριθεί παράνομη. Η συζήτηση για την προσφυγή αναμένεται να συζητηθεί εντός της ημέρας.

 

Επέμβαση της αστυνομίας στο εργοτάξιο

Επέμβαση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια έγινε στις 3.40 τα ξημερώματα, μετά την επίταξη από την κυβέρνηση.'Ανδρες της ΕΚΑΜ, έσπασαν με πολιορκητικό κριό την είσοδο του κτιρίου, στο οποίο μπήκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στο κτίριο ήταν περίπου 50 απεργοί, οι οποίοι είχαν δέσει τις πόρτες με αλυσίδες, αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία. Όπως έγινε γνωστό απο την αστυνομία, οι απεργοί απομακρύνθηκαν απο τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν και τρεις προσαγωγές. Λίγο αργότερα βέβαια και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη απο ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε δυσφορία.

Όπως δήλωσε αξιωματικός της ΕΛΑΣ, έξω από το κέντρο ελέγχου του μετρό, το οποίο παραδόθηκε από την αστυνομία στην εταιρεία, παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο.

Η ευρύτερη περιοχή των Σεπολίων θυμίζει «φρούρειο» μια και οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί εκατοντάδες μέτρα μακριά από το αμαξοστάσιο με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν ούτε στους συγκεντρωμένους που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους απεργούς του μετρό, αλλά ούτε και στα τηλεοπτικά συνεργεία να πλησιάσουν τις εγκαταστάσεις του μετρό.

Περισσότερα Άρθρα...