Συζητήθηκε ενώπιον του ΄Δ τμήματος του Αρείου Πάγου αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να αναστείλει η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων το επονομαζόμενο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αρεοπαγίτης Γιώργος Σακκάς εναρμονιζόμενος με την απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας εισηγήθηκε να κριθεί συνταγματικό το πρώτο «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του ΄Δ τμήματος οι δικηγόροι των δύο πλευρών κονταροχτυπήθηκαν. Οι δικηγόροι του Δημοσίου Δημήτρης Φαρμάκης και Μιχάλης Καρατσιώλης υποστήριξαν ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό και επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αντίθετα, ο δικηγόρος της Γενικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΙΝΚΑ Ιωάννης Μυταλούλης, επέκρινε την είσπραξή του επίμαχου τέλους ακινήτων μέσω ιδιώτη, δηλαδή της ΔΕΗ, η οποία είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Αναφερόμενος ο κ. Μυταλούλης στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει ότι είναι συνταγματικό το χαράτσι, είπε ότι αυτή η απόφαση δεν είχε ληφθεί σε καθεστώς ψυχραιμίας, αλλά υπό την πίεση της απειλής χρεοκοπίας.Επίσης, ανέφερε ότι ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος είχε πει ότι το ΣτΕ έχει επωμιστεί ένα βάρος που δεν του ανήκει. Επίσης, ο κ. Μυτούλης ανέφερε περίπτωση μη νόμιμης συμπεριφοράς της ΔΕΗ, καθώς δεν επέστρεψε σε ενοικιαστή που ξενοίκιασε διαμέρισμα, την εγγύηση που είχε καταβάλει με την έναρξη της μίσθωσης, αλλά αντίθετα συμψήφισε το χαράτσι, ενώ αυτό βαρύνει τον ιδιόκτητη του διαμερίσματος και όχι τον ενοικιαστή.

Ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας ο οποίος έχει προσφύγει ατομικά στον Άρειο Πάγο, επισήμανε ότι το χαράτσι παραβιάζει το Σύνταγμα, γιατί κατά την επιβολή του δεν ελήφθη υπόψη η πραγματική φοροδοτική ικανότητα και κατάσταση του κάθε καταναλωτή η οποία πρέπει να είναι ανάλογη με το εισόδημα, την περιουσία και την οικογενειακή κατάσταση.

Η απόφαση του ΄Δ τμήματος του Αρείου Πάγου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Εκπτώσεις έως και 60% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ανεξαρτήτως εισοδήματος, και υπερήλικες άνω των 75 ετών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα κάνει η ΕΥΔΑΠ από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Οπως έγινε γνωστό, οι εκπτώσεις αποφασίστηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας και της διαχρονικής κοινωνικής της προσφοράς, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει επηρεάσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Στόχος είναι η ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων που αφορά σε:

• Τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά (πρώτη ομάδα).

• Υπερήλικες άνω των 75 ετών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (δεύτερη ομάδα).

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρώτη ομάδα, χορηγούνται εκπτώσεις από 10% έως 60%. Στους δικαιούχους της ομάδας αυτής, η έκπτωση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται προσέλευση του ενδιαφερομένου σε περιφερειακό κέντρο της ΕΥΔΑΠ. Οσον αφορά τη δεύτερη ομάδα, χορηγείται έκπτωση 30% ετησίως στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης, εφόσον οι υπερήλικες είναι άνω των 75 ετών και ζουν μόνοι, έχουν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και ο λογαριασμός ύδρευσης-αποχέτευσης, όλο τον χρόνο, δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Για τη χορήγηση της έκπτωσης στους υπερήλικες, οι ενδιαφερόμενοι (ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους) απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο της ΕΥΔΑΠ με τα εξής δικαιολογητικά.

• Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή διαβατήριο εν ισχύ)

• Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου και η διάρκεια του είναι ένα έτος.

real
 

Πρόγραμμα ανάκλησης προς επισκευή των νεανικών κρεβατιών Kritter (πεύκο, κωδικός: 60090470) και Sniglar (οξιά, κωδικός: 50087166) εκτελεί η εταιρεία ΙΚΕΑ.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά συνολικά 1.641 τεμάχια.

Στα συγκεκριμένα κρεβάτια υπάρχει το ενδεχόμενο να σπάσει η μεταλλική ράβδος που ενώνει τη προστατευτική ράγα στο σκελετό του κρεβατιού. Μία σπασμένη ράβδος θα μπορούσε να εκθέσει κοφτερά μεταλλικά άκρα, δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού.

Η IKEA παγκοσμίως έχει λάβει επτά αναφορές σπασίματος της μεταλλικής ράβδου χωρίς όμως να αναφερθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Στο πλαίσιο της ανάκλησης προς επισκευή, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η IKEA καλούν τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν νεανικό κρεβάτι KRITTER ή SNIGLAR, να ελέγξουν άμεσα την ημερομηνία παραγωγής στη συναπτόμενη ετικέτα, που βρίσκεται στο προσκέφαλο ή στο κάτω μέρος του κρεβατιού.

Πελάτες με προϊόν που επηρεάζεται καλούνται να επισκεφθούν το κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ ή να επικοινωνήσουν με το τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 801 11 22 722 (από κινητό στο 210 35 43 403) άμεσα, ώστε να λάβουν δωρεάν ένα σετ επισκευής.

 

touristestouristes

Oι επισκέπτες - τουρίστες είναι πάντα εν δυνάμει καταναλωτές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ανεξάρτητα με το χρόνο παραμονής τους στις τουριστικές νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Κυρίαρχη επιλογή είναι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα ενώ όσον αφορά όμως στο πως συνδυάζουν τις αγορές τους παρατηρείται ότι δεν υπάρχει κάποια κυρίαρχη τάση.

Συγκεκριμένα σημαντικό ποσοστό προβαίνουν σε αγορές σε συνδυασμό με κάποια δραστηριότητα στη φύση όπως π.χ. το μπάνιο στη θάλασσα καθώς και όταν βγαίνουν για φαγητό ή καφέ. Ένα μικρότερο ποσοστό τουριστών συνδυάζει την περιήγηση σε αξιοθέατα, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και επισκέψεις σε μουσεία με τις αγορές του και τέλος ένα μικρότερο ποσοστό αλλά όχι αμελητέο της τάξης του 16% με την βραδινή του έξοδο. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι οι επισκέπτες/τουρίστες είναι πάντα εν δυνάμει καταναλωτές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ανεξάρτητα με το χρόνο παραμονής τους.

Τα παραπάνω διαφοροποιούνται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τον τύπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είδους του τουρισμού που έχουν επιλέξει. Έτσι, οι τουρίστες των all inclusive, συνδυάζουν με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική συχνότητα αγορές και δραστηριότητες στις διακοπές τους. Δηλαδή οι καταναλωτές που διαμένουν σε πεντάστερα ή τετράστερα ξενοδοχεία κάνουν περισσότερες αγορές κατά την περιήγησή τους σε αξιοθέατα ή κατά τη βραδινή τους έξοδο ή γενικότερα στην έξοδο για φαγητό ή καφέ ενώ οι τουρίστες των all inclusive συνδυάζουν τις αγορές τους με το μπάνιο στη θάλασσα ή δραστηριότητες στη φύση.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας στο ιδιαίτερο επιχειρηματικό πεδίο που συνδέει το εμπόριο με τον τουρισμό που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο - ΙΝΕΜΥ - της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και όπως έχει γνωστοποιηθεί θα ακολουθήσει μία αντίστοιχη μελέτη για το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη διερεύνηση του καταναλωτικού προφίλ των τουριστών, στις διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε μεταβλητές όπως ο τρόπος οργάνωσης του ταξιδιού τους ή η διαμονή τους και στην αποτύπωση της γνώμης τους για τη λειτουργία και τις παροχές των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Το εμπόριο και ο τουρισμός είναι δύο αλληλοτροφοδοτούμενες βαριές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας και δύο από τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η χώρα μας λόγω θέσης, μορφολογίας, νησιωτικότητας, ιστορίας, κλίματος και φυσικού κάλλους, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα να υποδέχεται εκατομμύρια επισκεπτών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων εξυπηρετούνται τόσο στην Αθήνα όσο και στις πολυάριθμες τουριστικές αγορές.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα αναφορικά με το καταναλωτικό πρότυπο των τουριστών σε δημοφιλείς τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς φαίνεται ότι:

Η πλειονότητα των επισκεπτών έρχονται με διάθεση να πραγματοποιήσουν αγορές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Ουσιαστικά η κυρίαρχη τάση που επικρατεί όσον αφορά την αγοραστική συμπεριφορά είναι η αυθόρμητη αγορά προϊόντων. Επομένως, το ενθαρρυντικό μήνυμα για τις τοπικές εμπορικές αγορές είναι ότι υπάρχει αρκετά μεγάλο δυνητικό καταναλωτικό κοινό, αφού κάτι παραπάνω από οχτώ στους δέκα επισκέπτες είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν προϊόντα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάταξη των βασικών καταναλωτικών προτιμήσεων των τουριστών και οι λόγοι με βάση τους οποίους πραγματοποιούν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Προκύπτει έτσι ότι πρώτος λόγος σε αυτή την κατάταξη είναι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαθέσιμη ποικιλία των προϊόντων που συναντούν και ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρεί ότι οι τοπικές εμπορικές αγορές είναι επαρκείς και με ποικιλία που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες τους.

Θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών και υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου μετά από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ALPHA TV και αφορούν σε κυκλώματα που παίρνουν μίζες προκειμένου να χορηγήσουν άδειες σε λαϊκές αγορές και παζάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι καταγγελίες από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Ετσι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης με επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στο Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο ζητά διερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ ανακοίνωσε και την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου.

aythereta

Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται στον τύπο σε ρόλο μπαμπούλα το θέμα της λήξης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες. Αυτή τη φορά δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Συνήθως τα δυσάρεστα μέτρα φορτώνονται στις επισκέψεις της τρόικας.

Η τρόικα όμως απουσιάζει μέχρι τον Σεπτέμβριο και η ανακίνηση του θέματος από την κυβέρνηση τώρα θυμίζει περισσότερο προετοιμασία της κοινής γνώμης για την δυσάρεστη απόφαση προσεχώς.

Επισήμως προβάλλεται το επιχείρημα ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών εμποδίζει την ανάπτυξη της κτηματικής πίστης.

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες ελάχιστα στεγαστικά δάνεια έχουν χορηγήσει τον τελευταίο χρόνο, αυτό μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουσθεί.

 

Τι εννοούν άραγε;

Θέλουν να χρηματοδοτήσουν την αγορά των κατεσχεμένων σπιτιών από μελλοντικούς πλειστηριασμούς με χορήγηση νέων δανείων σε νέους δανειολήπτες;

H άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών σήμερα θα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Οικονομικό κυρίως, αλλά και πολιτικό από δεύτερη θεώρηση.

Με ανεργία 27,6% και δάνεια σε καθυστέρηση 30% είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι οι δανειολήπτες δεν θέλουν, αλλά κυρίως ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Η έμφαση έπρεπε να δοθεί σε προγράμματα ρυθμίσεων δανείων και διευκολύνσεων.

Τα προγράμματα των τραπεζών στους συγκεκριμένους τομείς δεν επεδίωξαν την μείωση των επιτοκίων ή την διαγραφή συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων δόσεων και τόκων με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων , ώστε η δόση να βρίσκεται στα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα σε σχέση με το εισόδημα του δανειολήπτη (35%του εισοδήματος).

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών, αλλά και το πρόσφατο πρόγραμμα του κράτους θεωρούν ότι μία προσωρινή ελάφρυνση με μείωση των δόσεων στο επίπεδο των τόκων ή στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος εξυπηρετεί τους δανειολήπτες και λύνει το πρόβλημα.

Στην ουσία όμως αυτού του είδους τα προγράμματα απλά μετατοπίζουν χρονικά το πρόβλημα κατά 4 χρόνια μεγαλώνοντας το ύψος της μελλοντικής δόσης. (Κατά σύμπτωση κάθε 4 χρόνια έχουμε εκλογές.)

Αν πάλι κάποιοι τραπεζίτες ή δανειολήπτες προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα με το να επιμηκύνουν απλά την διάρκεια των δανείων για να μειώσουν την δόση , το τελικό αποτέλεσμα είναι η εξυπηρέτηση του δανείου να γίνει απλά ασύμφορη για τον δανειολήπτη.

Οι αξίες των ακινήτων έχουν πέσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Συμφέρει τον δανειολήπτη να αποπληρώσει το ακίνητο του σε δόσεις σε τιμή που υπερβαίνει την σημερινή εμπορική του αξία κατά 20%; Σαφώς και όχι. Θα προτιμήσει να μην πληρώνει τίποτα μέχρι να του πάρουν με κατάσχεση και δημοπρασία το σπίτι οι ίδιες οι τράπεζες.

Αν η τράπεζα κατασχέσει το σπίτι λόγω οφειλών θα πρέπει προγενέστερα να καταγγείλει την σύμβαση και να κάνει σήμερα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο του δανείου και όχι κάποιες λίγες δόσεις.

Αυτόματα η τράπεζα θα πρέπει να διενεργήσει προβλέψεις για ενδεχόμενες ζημίες κατά το ύψος που δεν καλύπτεται η οφειλή του δανείου από την μειωμένη λόγω της οικονομικής συγκυρίας εμπορική αξία του ακινήτου.

Οι ζημιές που θα προκύψουν σε άλλες εποχές θα επιβάρυναν τα κέρδη τους και τα μερίσματα των μετόχων τους.

Σήμερα όμως σημαντικά κέρδη δεν υπάρχουν.

Συνήθως υπάρχουν μεγάλες ζημίες.

Μερίσματα στους μετόχους τους δεν αποδίδουν εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία.

Παράλληλα οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με έξοδα του έλληνα φορολογουμένου, που περιλαμβάνει εν μέρει και τους δανειολήπτες και το κράτος εγγυήθηκε γι αυτές σε σημαντικό ύψος προκειμένου να δανειοδοτηθούν οι ίδιες από την ΕΚΤ.

Δεν είναι ηθικό και οικονομικά αποτελεσματικό να οδηγηθούν τα ακίνητα των δανειοληπτών μαζικά σε κατάσχεση και σε δημοπρασία. Η δημοπρασία είναι μία διαδικασία που απαιτεί για να είναι αποτελεσματική ενεργό ζήτηση για αγορά κατοικίας.

Αυτή την εποχή τέτοια ζήτηση δεν υπάρχει και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι τα σπίτια να καταλήγουν να διατεθούν μέσω της δημοπρασίας σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αξία του δανείου που ασφαλίζουν.

Αυτό θα οδηγούσε τις τράπεζες για να μην κατηγορηθούν για απιστία να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα των δανειοληπτών σε τιμή ίση με την αξία του δανείου.

Αυτό χρειάζονται οι τράπεζες; Nα δεσμεύσουν τα ελάχιστα κεφάλαια τους και τις καταθέσεις των καταθετών σε ακίνητα που κανείς δεν θα επιθυμεί να αγοράσει;

Oι πολιτικοί θέλουν μήπως να κάνουν εχθρούς τους τους δυσπραγούντες δανειολήπτες για να εξυπηρετήσουν "τα συμφέροντα των χρεοκοπημένων τραπεζών";

To συμφέρον όλων εξυπηρετείται καλύτερα μόνο αν ο νομοθέτης προβλέψει ευέλικτες διαδικασίες ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν απαραίτητα διαγραφές κεφαλαίου ή επιτοκίου ή φορολογικές ελαφρύνσεις των δανειοληπτών.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι φορολογικές ελαφρύνσεις επιτυγχάνουν μόνο οι τράπεζες μέσω των υπέρογκων προβλέψεων τους για επισφαλή δάνεια.

Και λέω υπέρογκες προβλέψεις γιατί τα εμφανιζόμενα ως ανεπίδεκτα εισπράξεως δάνεια δεν προσδιορίζονται ποτέ και δεν διαγράφονται αιτιολογημένα.

Αν γίνονταν δημοπρασίες ίσως να γνωρίζαμε πόσα από τα ανεπίδεκτα εισπράξεως δάνεια τελικά θα ήταν εισπράξιμα...

'Εχοντας αποφύγει με την φάμπρικα των προβλέψεων την φορολογία κρυμμένων κερδών επί τουλάχιστον μία πενταετία μέχρι να προκύψει η δημοπρασία οι τράπεζες σίγουρα θα εμφάνιζαν υπερκέρδη στο τέλος σε βάρος φτωχών δανειοληπτών και του κράτους.

Η νομοθετική πρωτοβουλία χρειάζεται από πλευράς κράτους ,γιατί οι τράπεζες λόγω της απληστίας τους και του φόβου τους ότι μπορεί να κατηγορηθούν για απιστία, αν κάνουν γενναιόδωρες διαγραφές τόκων και επιτοκίων ,διστάζουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης.

Δεν έχει νόημα να επιβαρύνεις με τόκο υπερημερίας 2,5% επιπλέον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν δεν μπορείς να τον εισπράξεις.

Ο εκτοκισμός στεγαστικών δανείων πέραν της τρέχουσας εμπορικής αξίας των ακινήτων που εξασφαλίζουν το δάνειο έπρεπε να απαγορεύεται νομοθετικά.

Στην περίπτωση αυτή κάθε καταβολή δόσεως θα έπρεπε να μειώνει αποκλειστικά το κεφάλαιο του δανείου και όχι να εξυπηρετεί λογισμένους τόκους.

Κατά τον τρόπο αυτο θα διευκολυνόταν και ο δανειολήπτης και η τράπεζά του.

Ο δανειολήπτης θα έβλεπε τις καταβολές του να έχουν οικονομικό νόημα με το ύψος του δανείου να μειώνεται διαχρονικά και οι τράπεζες θα μείωναν το ύψος των ληξιπρόθεσμων δανείων τους και θα χρειάζονταν λιγότερα εποπτικά κεφάλαια και προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Ως πότε οι κυβερνώντες και η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούν να παραβλέπουν το πρόβλημα και δεν θα παίρνουν τα προαναφερθέντα μέτρα;

Την απάντηση δεν την δίνω, αλλά φαντάζομαι τι είναι διατεθειμένος να κάνει ένας νοικοκύρης που βλέπει τη μοναδική του κατοικία να βγαίνει σε πλειστηριασμό για κάποια οφειλή μερικών χιλιάδων ευρώ...

Εγώ το φαντάζομαι μόνο.

Αυτοί όμως θα το νιώσουν...

Και δεν θα τους αρέσει καθόλου....

ramnousa

kinito

Να και μία θετική είδηση που προέρχεται από την Ε.Ε και αφορά όσους ζουν εντός των 27 κρατών-εταίρων. Από τον προσεχή Ιούλιο, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι πολίτες - εντός E.E πάντα - θα πληρώνουν κάτι λιγότερο για τις κλήσεις τους (ή άλλα δεδομένα μέσω δικτύων) στο εξωτερικό όσο και στη χώρα τους, αποκαλύπτει η Telegraph.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, τα τέλη περιαγωγής θα αποτελέσουν παρελθόν και έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό χωρίς το φόβο των ληστρικών τελών που ίσχυαν έως σήμερα.

Να σημειωθεί ότι οι πελάτες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα τέλη περιαγωγής όταν επισκέπτονται την Ευρώπη.

Η Ε.Ε εκτιμά ότι αυτή η κίνηση θα ωφελήσει σε μακροπρόθεσμη βάση, ενθαρρύνοντας την αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων κυρίως κατά την διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό. Κάτι που πραγματικά έμοιαζε με ταμπού για τους καταναλωτές ή ακόμη και ως φόβητρο...

Περισσότερα Άρθρα...