Eiναι σκληρό και άδικο. Το να τη ζεις όμως για δεύτερη φορά σε άλλη χώρα που πήγες για να βρεις σωτηρία, είναι απλώς τραγικό. Την  συγκλονιστική ιστορία ενός άντρα που πέρασε το μαρτύριο δύο φορές στην Αργεντινή και την Ελλάδα παρουσιάζει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Γεννήθηκε στη Βραζιλία από Έλληνες γονείς. Σπούδασε, μιλάει πέντε γλώσσες, έγινε τεχνίτης, δούλεψε σκληρά και απέκτησε οικογένεια.

Όμως η μοίρα ήθελε να βιώσει τον πρώτο «Τιτανικό» του, στην Αργεντινή της κατάρρευσης το ’97. Ο δεύτερος ήταν στην Ελλάδα της κρίσης το 2009, όπου άνεργος, άστεγος και χαμένος βρήκε κάποια στιγμή σωτηρία από τον Δήμο Αθηναίων.

Όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Λ. Μ. εργάστηκε δώδεκα χρόνια στην Αργεντινή όταν χτυπήθηκε από την κρίση και έμεινε άνεργος. Η οικογένεια τότε διαλύθηκε καθώς το 1997 αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στην τότε εύπορη πατρίδα μας, καθώς, όπως του έλεγε ένας συγγενής «εδώ δεν έχουμε αγελάδες όπως στην Αργεντινή, έχουμε ανθρώπους».

Στη χώρα μας εργάστηκε σε ξενοδοχείο, όμως το 2009 η κρίση χτυπά και τη χώρα μας, αυτό κλείνει και εκείνος ζει για ένα χρόνο με το επίδομα των 410 ευρώ. Πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, κοινόχρηστα και του έμεναν 150 ευρώ για να ζήσει. Σύντομα όμως άρχισε να χρωστά στον ιδιοκτήτη κι έτσι αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι.

Βγήκε στο δρόμο και πέρασε είκοσι νύχτες σε μια καρέκλα στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ συχνά σήκωνε το κεφάλι προς τον ουρανό ζητώντας απαντήσεις από τον «Μεγάλο» στην ερώτηση «Πες μου τι λάθος έκανα κι έφτασα σε αυτό το σημείο; Μια ζωή δούλευα, δεν μου έλειψε ποτέ κρεβάτι, ποτέ ένα ποτήρι νερό. Και τώρα...».

Μέχρι που κάποιος ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και βρέθηκε θέση στον ξενώνα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Η επικοινωνία με τις κόρες του γίνεται πλέον μέσω ίντερνετ ενώ εδώ και ένα χρόνο ζει για τη θεατρική ομάδα των αστέγων και βοηθά εθελοντικά στο συσσίτιο του ιδρύματος.

νοοζ

skoupidia fai

Με εξαπλάσιο ρυθμό αυξάνεται η φτώχεια στη χώρα μας, η οποία προσεγγίζει τα βαλκανικά κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, σε σχέση με τον αντίστοιχο στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., όπως διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η έκθεση του επίσημου κρατικού φορέα του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει η Ελευθεροτυπία και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο δεκαήμερο, κάνει ορισμένες «προκλητικές» διαπιστώσεις για τα χαρακτηριστικά και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
 
Η έκθεση παρατηρεί ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη ανακατανομή εισοδήματος. Παρότι τα χρόνια προ της κρίσης υπήρξε σοβαρή αύξηση του ΑΕΠ, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση της ανισοκατανομής αυτής. 
 
Αν και τα στοιχεία αφορούν την πρώτη περίοδο της κρίσης, αν συγκριθεί ο κίνδυνος φτώχειας του συνολικού πληθυσμού και των ομάδων του πληθυσμού ανάλογα με τη θέση στην αγορά εργασίας, το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι.
 
Το 2011 στην Ε.Ε. το 65,3% των ανέργων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας. Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά του μέσου ευρωπαϊκού όρου είναι οι Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία και Βρετανία. Οι άνεργοι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην Ε.Ε.(82,3%), ενώ στην Κύπρο τον χαμηλότερο (52%). Στην Ελλάδα το 64,1% των ανέργων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.
 
Η τάση αυτή ήταν αυξητική και προ της κρίσης αλλά μεγάλη αύξηση του κινδύνου της φτώχειας διαπιστώνεται μεταξύ 2010 και 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των ανέργων είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα για την οποία ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κυρίως λόγω της ηλικιακής διάρθρωσης της ανεργίας στην Ελλάδα και του προστατευτικού δικτύου της οικογένειας.
 
Το 12,9% των εργαζομένων στην Ε.Ε. το 2011 αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 17,6% (6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο στην Ε.Ε.). Το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζεται στη Βουλγαρία (34,1%) και το χαμηλότερο στη Φινλανδία (4,9%).
 
Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά του μέσου όρου είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

moro

Συγκίνηση επικρατεί στο πανελλήνιο με το βρέφος που μεταφέρθηκε από τη Λέρο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ, το περασμένο Σάββατο, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Το αγοράκι που είναι περίπου 35 ημερών, εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθώς διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά δερματικά προβλήματα και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες που είχαμε για την υγεία του, από τον διοικητή του νοσοκομείου της Λέρου, είναι ελπιδοφόρες...

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το όλο θέμα έχει να κάνει με απειρία των γονέων, αφού η 24χρονη μητέρα φέρεται πως είχε ιδιαίτερη αγωνία για το μωρό της.

Μάλιστα, την Παρασκευή (18/1/2013), φέρεται να είχε επισκεφτεί ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (forum) που απευθύνεται σε νέες μαμάδες, ζητώντας εκεί βοήθεια, από άλλα μέλη.

 

Πιο συγκεκριμένα, η 24χρονη μητέρα φέρεται να γράφει στο φόρουμ τα εξής:

"...Κορίτσια βοήθεια! Είμαι νέα μανούλα δεν ξέρω πολλά από μωράκια αλλά εδώ και 2 μέρες νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά. Ο μπέμπης μου που είναι 1 μηνών κοιμάται συνεχεία ξυπνάει μόνο για να φάει κάθε 7 ώρες κ πίνει μόνο 90ml επίσης δεν ανοίγει τα μάτια του και είναι κρύος, τον έντυσα πολύ καλά και πάλι είναι κρυος. Μίλησα με τον μοναδικό παιδίατρο του νησιού και μου είπε πως αν δεν τον δει δεν μπορεί να πει κάτι. Το θέμα είναι πως είναι στην Κω τώρα και έχει απαγορευτικό... Γυρίζει την Τρίτη αν το επιτρέψει ο καιρός. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ και τι να κάνω..."

Οι ευχές όλων μας, εντός και εκτός Λέρου, εστιάζονται στην ταχεία και πλήρη ανάρρωση του βρέφους.

 

ΩΡΑ 14.:30 Έφυγε το αγγελούδι 

Έχασε τη μάχη με τη ζωή πριν προλάβει να τη γνωρίσει το μόλις 34 ημερών αγοράκι από τη Λέρο με ασιτία και υποθερμία.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το βρέφος δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλευόταν.

 

karabola egnat

Δύο διαδοχικές καραμπόλες λόγω της πυκνής ομίχλης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος του Κλειδιού Ημαθίας εκ των οποίων η μία στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα ενώ 22 ακόμη τραυματίστηκαν.

Στις δύο καραμπόλες ενεπλάκησαν συνολικά 28 οχήματα και τραυματίστηκαν άλλα 22 άτομα, μεταξύ των οποίων μία έγκυος γυναίκα και τρία παιδιά.

Λόγω πυκνής ομίχλης και περιορισμένης ορατότητας σημειώθηκε η πρώτη καραμπόλα, στην οποία ενεπλάκησαν 16 οχήματα, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία από τη γενική αστυνομική διεύθυνση.

Τα ΙΧ μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών

Εξάλλου, λίγα λεπτά αργότερα ένα χιλιόμετρο πιο κάτω από την πρώτη καραμπόλα σημειώθηκε και δεύτερη με την εμπλοκή άλλων οχτώ οχημάτων. Σε αυτό το περιστατικό τραυματίστηκαν επιπλέον έξι άτομα.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δέκα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (δύο από Κατερίνη, τέσσερα από Βέροια και τέσσερα από Θεσσαλονίκη) για τη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας.

karampola egnatia

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, συνολικά διακομίστηκαν 22 τραυματίες και ένας νεκρός.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο της Βέροιας διακομίστηκαν 12 τραυματίες εκ των οποίων τρία παιδιά. Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν εφτά, στο Αγιος Δημήτριος δύο και στο Ιπποκράτειο μία έγκυος, την οποία μετέφερε ασθενοφόρο που ενεπλάκη στο τροχαίο.

Δείτε τι δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επικράτησε πανικός, με τους τραυματίες να καλούν για βοήθεια, ωστόσο οι περισσότεροι οδηγοί ήταν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους.

Άνδρες της τροχαίας βρίσκονται στο σημείο και γίνεται εκτροπή των οχημάτων μέσω της παλαιάς εθνικής οδού από τον κόμβο της Αλεξάνδρειας.

 

 


 

 

koimitirio stayroi ok

Ομάδες αλληλεγγύης συγκροτούνται στην Αθήνα για την ταφή μόνων και φτωχών ανθρώπων.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αρκετοί νεκροί παραμένουν άταφοι για μέρες, ενώ στο Γ' Νεκροταφείο δημιουργήθηκε ζώνη με φθηνούς τάφους προς 218 ευρώ την τριετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η σορός συμπολίτη μας (τα στοιχεία του οποίου δημοσιεύει) χρειάστηκε να μείνει 9 μέρες άταφη μέχρι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την κηδεία. Την σκληρή πραγματικότητα περιγράφουν ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, λέγοντας ότι πληρώνονται με δόσεις και υποσχέσεις. Διότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν ακόμα και μήνες να δώσουν τα προβλεπόμενα. Επιπλέον, γράφει η «Ελευθεροτυπία», η οικονομική κατάσταση αρκετών δήμων –στους οποίους ανήκουν διοικητικά τα νεκροταφεία- δεν επιτρέπει την κάλυψη των εξόδων ταφής.

Ο ιδιοκτήτης γραφείων τελετών Ιωάννης Τσεσμετζής μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρει: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ζητούν την πιο απλή και φθηνή κηδεία, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Και πάλι δεν θέλουν να πληρώσουν. Οταν υπάρχουν συγγενείς υπόσχονται ότι θα δώσουν τα χρήματα με δόσεις. Κάποιοι πληρώνουν με κάρτες, άλλοι πάλι μαζεύουν δανεικά. Μας δίνουν το λόγο τους πως θα πληρώσουν ώστε να γίνει η τελετή της κηδείας.

Ζητούν από το δήμο να τους παραχωρήσει μια θέση δωρεάν στο κοιμητήριο. Αν ο δήμος το επιτρέψει, γλιτώνουν από 200 ως 1500 ευρώ –τόσο κυμαίνεται η τιμή του χώρου για μία τριετία. Επειδή το γραφείο τελετών είναι συνοικιακό εν μπορούμε να αφήσουμε άταφους τους γείτονες. Ο ίδιος αναφέρει στην εφημερίδα: «ο κόσμος απευθύνεται στο γραφείο τελετών ρωτώντας "πόσο κάνουν ένα κουτί και τα λουλούδια...". Τα αναγκαία για την ταφή.

Στο ρεπορτάζ έχει μιλήσει και ο υπεύθυνος κοιμητηρίων του δήμου Αθηναίων Νίκος Κόκκινος ο οποίος αναφέρει ότι στο Γ' Νεκροταφείο γίνονται δωρεάν περίπου 4 κηδείες την εβδομάδα, αλλά αυτπό αφορά μόνο όσους έχουν χαρτί απορίας. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με νεκρούς που παραμένουν στα αζήτητα. Υποχρεούνται τα γραφεία τελετών να τους παραλάβουν και να πληρωθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο καθυστερεί να πληρώσει, με αποτέλεσμα τα γραφεία τελετών να μην τους δέχονται».

Επίσης και ο κ. Κόκκινος λέει ότι ο κόσμος πληρώνει το κόστος ταφής με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να υπερβούν τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων. Οπως γνωστοποίησε ο δήμος Αθηναίων άνοιξε νέους, φθηνούς τάφους στο Γ' Νεκροταφείο για να εξυπηρετεί αυτές τις περιπτώσεις. Οι φθηνότεροι κοστίζουν 218 ευρώ την τριετία.

ελευθεροτυπια

ekab aytoktoniaΕφιαλτικές στιγμές για μια γυναίκα στην Εύβοια, όταν είδε με τα μάτια της, τις τελευταίες στιγμές του 64χρονου συζύγου της.

Ο άτυχος άντρας ηλικίας 64 περίπου ετών βγήκε στο μπαλκόνι και για άγνωστο ακόμη λόγο βούτηξε στο κενό μπροστά στα μάτια της γυναίκας του που έντρομη δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη συμβαίνει.

Οι γείτονες μαζεύτηκαν στο σημείο και κάλεσαν ασθενοφόρο που μετέφερε τον άτυχο οικογενειάρχη στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του evianews.com, ο 64χρονος δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή αφού λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Τα αίτια της πτώσης διερευνώνται, από τις αστυνομικές αρχές.


potami

Βουτιά θανάτου στο ποταμό Βοσβόζη έκανε ένας συνταξιούχος καθηγητής στην Κομοτηνή, βάζοντας τέλος στη ζωή του την Κυριακή.

Το άψυχο σώμα του βρέθηκε από έναν κτηνοτρόφο στην περιοχή του Ηφαίστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνταξιούχος καθηγητής ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες, ενώ φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του σημείωμα στο οποίο εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας του.

Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας σε βαρύ κλίμα πένθους.

star

 

Περισσότερα Άρθρα...