«Καυτό» αναμένεται να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα στο χώρο της εκπαίδευσης. ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, αλλά και οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Η διαφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΟΛΜΕ για τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους οδήγησε την ομοσπονδία να αναβάλει την απόφαση για αύριο.

Μεταξύ των εισηγήσεων που έπεσαν χθες στο τραπέζι ήταν αυτή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αυτή της απεργίας διαρκείας από την πλευρά των εκπροσώπων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η παράταξη της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση με 1 εκπρόσωπο και εισήγηση της είναι η πραγματοποίηση μιας 48ωρης απεργίας, πράγμα που βρίσκει σύμφωνη και την παράταξη του ΚΚΕ. Η ΠΑΣΚ τέλος πρότεινε δύο 48ωρες απεργίες.

Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας την τελική απόφαση της ΟΛΜΕ. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του υπουργείου υπογραμμίζουν με νόημα ότι «όχι μόνο την ημέρα του αγιασμού, αλλά και τις επόμενες τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά».

 

Ανοιχτά σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου, από τις 16 του μήνα η απεργία

Στο μόνο που φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει οι παρατάξεις της ΟΛΜΕ είναι ο χρόνος της απεργίας. Σε περίπτωση που εγκριθεί οποιαδήποτε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση αυτή θα ισχύσει από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, η ομοσπονδία των καθηγητών διαμηνύει πως θα υπάρξει σεβασμός στην ιερή μέρα του αγιασμού και το άνοιγμα των σχολείων θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου. Αυτή την ημέρα οι εκπαιδευτικοί μετά τον αγιασμό θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των γονιών για τα αιτήματα του κλάδου τους και θα ζητήσουν τη συμπαράσταση των πολιτών στον αγώνα τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν οι ΕΛΜΕ, ενώ στις 10 του μηνός, μία ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, θα συγκληθεί η ολομέλεια των ΕΛΜΕ προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Στο μεταξύ, ΔΟΕ αλλά και ΟΙΕΛΕ προσανατολίζονται σε κοινό απεργιακό μέτωπο με την ΟΛΜΕ. Το νέο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, πρόεδρος του οποίου ορίστηκε ο Χαράλαμπος Κόκκινος, ζητά συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «προκειμένου να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση (καθυστέρηση αποσπάσεων, μετατάξεις, αδιοριστία, προσλήψεις αναπληρωτών, υποχρηματοδότηση) εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

real

«Για πρώτη φορά και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργείται η δυνατότητα όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια να γίνουν δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, γνωστοποιώντας ότι βρέθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για να γίνουν δεκτές όλες οι σχετικές αιτήσεις.

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι προκειμένου να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν και κάλυπταν τα κριτήρια.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη του στόχου δίνοντας επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ» προσθέτει το ΥΠΕΣ.

«Παράλληλα ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Βρούτσης εξασφάλισε επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ.
Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε καλύπτει σχεδόν το σύνολο των παιδιών που πληρούσαν τα κριτήρια και κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Ποτέ άλλοτε από την στιγμή που δημιουργήθηκε η δράση "ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ" δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις στο να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί και κάλυπταν τα κριτήρια» προτίθεται.

npost
 

Η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της ΟΙΕΛΕ και ανέστειλε την εκτέλεση της εγκυκλίου που απέστειλε τον Ιούλιο, το υπουργείο Παιδείας, με βάση την οποία οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ με την 380/13 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για την αναστολή εκτέλεσης της εγκυκλίου που απέστειλε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στις Διευθύνσεις και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την εγκύκλιο ερμηνεύονται διατάξεις των νόμων 4046/12, 4093/12 και Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και υποστηρίζεται ότι σε αντίθεση με το καταργηθέν πλέον ειδικό νομικό καθεστώς για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους είναι πλέον αναιτιώδης, ενώ το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης και η προθεσμία προειδοποίησης διέπονται από τις γενικές διατάξεις για όλους τους υπαλλήλους, όπως προβλέπονται στους παραπάνω νόμους.

Η Ομοσπονδία υποστήριξε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η επικαλούμενη βλάβη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι δυσχερώς επανορθώσιμη και ιδιαίτερα σοβαρή και συντρέχει λόγος χορήγησης αναστολής μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως που συζητείται 21/11. Δέχτηκε, επίσης, ότι η βλάβη των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού με την κείμενη νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση για λόγους σχετιζόμενους με την επάρκεια των εκπαιδευτικών και τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων...

crimenet

Τα πάνω κάτω στα σχολεία φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο και τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, όσα και τα επιστημονικά πεδία, ξεχωριστά αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, καθοριστικός ο απολυτήριος βαθμός. Με απεργίες καθηγητών ανοίγει η σχολική χρονιά.

  

Η εφαρμογή του Νέου Λυκείου δεν αφορά τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β' και στην Γ' Λυκείου. Αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τέλη Αυγούστου και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. Τα επιστημονικά πεδία (οι κατευθύνσεις) θα είναι τέσσερα, αντίστοιχα με τα μαθήματα:

1ο:


 ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά.

2ο:


 ΘΕΤΙΚΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.

3ο:


 ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Νέα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.

4ο:


 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Οικονομία ή Ιστορία, και Οργάνωση Διοίκησης Πολιτείας.

Σε ξεχωριστό πεδίο οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργεί Κρατικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ουσιαστικός θα είναι, πλέον, ο ρόλος των πανεπιστημίων, καθώς τους δίδεται η δυνατότητα εφόσον θεωρούν ότι ένα μάθημα για μια σχολή έχει ιδιαίτερη σημασία να ορίζεται ειδικός συντελεστής.

Βαθμός

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καθοριστικός για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα είναι ο απολυτήριος βαθμός.

Της Α' Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β' με 0,7 και της Γ' Λυκείου με 0,9. Μαζί με αυτά θα υπάρχει κι ένας δεύτερος συντελεστής, ο διορθωτικός, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν ο υποψήφιος στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, στις Πανελλαδικές πέτυχε μεγαλύτερους βαθμούς από αυτούς που είχε στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι τώρα μαθήματα Γενικής Παιδείας που παρακολουθούσαν οι μαθητές σε σχέση με αυτά της Κατεύθυνσης, ήταν στην Α' Λυκείου 80% Γενικής και 20% Κατεύθυνσης, στη Β' Λυκείου από 50% και στη Γ' Λυκείου η αναλογία ήταν 40% με 60%.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται: στην Α' Λυκείου 100% μαθήματα Γενικής Παιδείας, στη Β' Λυκείου 80% Γενικής και 20% Επιστημονικού Πεδίου και στη Γ' Λυκείου αντίστροφα 20% Γενικής Παιδείας και 80% Επιστημονικού Πεδίου.

Οσο για τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων του Λυκείου, δημιουργείται τράπεζα θεμάτων, από την οποία ο καθηγητής στις ενδοσχολικές εξετάσεις θα αντλεί υποχρεωτικά το 50% των θεμάτων που θα βάζει στους μαθητές να διαγωνιστούν. Τα υπόλοιπα θέματα θα τα ετοιμάζει ο ίδιος ο καθηγητής όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Η τράπεζα θα περιλαμβάνει θέματα από ολόκληρη την ορισθείσα διδακτέα ύλη.

Η σχολική χρονιά ξεκινά απεργιακά, καθώς η ΟΛΜΕ, προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την πρώτη εβδομάδα έναρξης, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται ήδη στα κάγκελα ήδη για τις απολύσεις.

ενετ

Στον σύνδεσμο που σας παραθέτουμε αναρτούνται τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ και των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ για το 2013 2014 της Αττικής

Δείτε τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ εδώ

Εως 13/09/2013 θα μπορούν οι ωφελούμενες μητέρες απο το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2013 2014 να κάνουν τις εγγραφες των παιδιών τους στην δομή που επιλέχθηκαν μετά τα οριστικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr oι εντολές τοποθέτησης των ωφελούμενων γυναικών, θα είναι διαθέσιμες στο eetaa.gr της ΕΕΤΑΑ από τις 27/8/2013.Επίσης οι ωφελούμενες μητέρες θα πρέπει να τις αναζητήσουν, στη δομή όπου έχουν επιλεγεί, προκειμένου να εγγράψουν το ή τα παιδιά τους μέχρι και τις 13/9/2013

www.dikaiologitika.gr και για τους υπόλοιπους νομούς

sxol aithousa

Από σήμερα Δευτέρα, 12/8, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2013-2014.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 23 Αυγούστου.

olme poreia

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα πραγματοποιήσουν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ημέρα... διαθεσιμότητας η σημερινή για 2.000 εκπαιδευτικούς της τεχνικής -κυρίως- εκπαίδευσης η σημερινή, με την ΟΛΜΕ να ξεκινά νέο γύρο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Το μεσημέρι, τα μέλη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης χαρακτήρισε «μαύρη» τη σημερινή ημέρα μέρα για την εκπαίδευση, με αφορμή τη διαθεσιμότητα περισσότερων από 2.000 εκπαιδευτικών που μέχρι πρότινος δίδασκαν σε ΕΠΑΛ για ειδικότητες που καταργήθηκαν.

Όπως σημείωσε, οι εκπαιδευτικοί «θα αντισταθούμε σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβρη».

efsyn

Περισσότερα Άρθρα...