«Είναι εφικτό να μετακινείται ο βουλευτής με λεωφορεία και τρένα; Όχι! Δεν θα ξεφτιλίζεται ο βουλευτής. Εκτός αν θέλετε να... καταργήσουμε την δημοκρατία!», είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή.

Παρά την απαξίωση των ΜΜΜ από τα πολιτικά χείλη του υπουργού, ο ΟΑΣΑ προσφέρει ατέλεια σε όλους τους βουλευτές για μετακινήσεις με όλα τα Μέσα Μεταφοράς της Πρωτεύουσας.

Αυτό δηλαδή που οι κανονισμοί στερούν από άνεργους, μαθητές και άπορους ο ΟΑΣΑ το προσφέρει σε βουλευτές και ευρωβουλευτές δίνοντάς τους το δικαίωμα σε δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα αστικά μέσα. Μία βουλευτική ατέλεια που ο πολύς Άδωνις Γεωργιάδης δεν καταδέχεται να χρησιμοποιήσει για να μην ξεφτιλιστεί όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν ισχύει για χιλιάδες πολίτες που ξεφτιλίζονται καθημερινά αδυνατώντας να πληρώσουν το αντίτιμο του κομίστρου.

Μέτρα και σταθμά που ζυγίζουν όχι μόνο την κοινωνική αναλγησία υπουργείου Μεταφορών και διοικήσεων οργανισμών αλλά και την πολιτική υπεροψία των κυβερνητικών μανδαρίνων που θεωρούν κατάργηση της Δημοκρατίας την είσοδό τους σε ένα λεωφορείο της γραμμής.

Μιας και στην Ελλάδα, η πρώτη και μοναδική φορά που οι περισσότεροι βουλευτές έρχονται σε επαφή με τα ΜΜΜ είναι για να παρευρεθούν στα εγκαίνια κάποιου σταθμού του Μετρό, η ατέλεια του ΟΑΣΑ έχει τη μορφή ξεφτίλας αν δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες τηλεοπτικές κάμερες.

Έτσι λοιπόν για την διαφύλαξη της Δημοκρατίας ο κ. Γεωργιάδης θα κυκλοφορεί με την ατέλεια του υπουργικού του αυτοκινήτου αφήνοντας την «ξεφτίλα» του 1,40 για τους «άλλους».

Πέτρος Κατσάκος
 

venizelos goastbusters

Στο προσκήνιο επανέρχεται το σχέδιο ανατροπής του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, καθώς η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής ομάδας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και αναζητά λύσεις απεγκλωβισμού του κόμματος από τη θανάσιμη παγίδα της της κυβερνητικής εμπλοκής, ώστε, σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, να παρουσιάσει μια άλλη ηγεσία, ικανή να συσπειρώσει τη διαλυμένη εκλογική του βάση.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, τον οποίο εγκαταλείπουν και αμφισβητούν ακόμη και οι μέχρι πρότινος φανατικοί υποστηρικτές του, όπως ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, βρίσκεται αντιμέτωπος με το αμείλικτο δίλλημα της οικειοθελούς αποχώρησής του, πριν εκδηλωθεί οργανωμένο σχέδιο εκπαραθύρωσής, ή του αναγκαστικού συμβιβασμού, με υποταγή του κόμματος του οποίου ηγείται σε ένα ευρύτερο συμμαχικό σχήμα των κεντροαριστερών δυνάμεων, με άλλο πρόσωπο επικεφαλής.

Η συζήτηση για την αντικατάσταση του κ. Βενιζέλου είχε ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο πρόεδρος του είχε βρεθεί ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τότε σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σχέδιο αποκαθήλωσής του από την ηγεσία του κόμματος το απεργάζονταν στελέχη με αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτοί, στην ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, είχαν καταγραφεί ως ομάδα των «επτά υφυπουργών του Γ. Παπανδρέου», με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραϊτη, Σωκράτη Ξυνίδη, Γιώργο Πεταλωτή, Μανώλη Όθωνα, Θεοδώρα Τζάκρη κ.α.

Σημειωτέον ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό κανένα από τα προαναφερθέντα στελέχη δεν έδειξε διάθεση να εισέλθει στην κυβέρνηση, καθώς ήταν της άποψης πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει τα σημάδια διαφοροποίησης από την πολιτική Σαμαρά και να μη μετατραπεί σε δεκανίκι της Δεξιάς, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα μονομερείς αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση της κυρίας Τζάκρη, που στο παραπέντε γλύτωσε τη διαγραφή.

Παραπολιτικά

metro tabella 4 stathmoi

Παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου και μεταξύ ολίγων άλλων, η κορδέλέα των εγκαινείων των νέων σταθμών του Μετρό σε Ηλιούπολη, Αλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό  κόπηκε.... εν κρυπτώ, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αφού η Αστυνομία είχε πληροφορίες ότι ετοιμάζονται κινητοποιήσεις εκ μδημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων.

Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι έτσι ήθελαν να  ... την σκάσουν του Κορτζίδη, που ίσως να ετοίμαζε την Παρακευή διαδήλωση για τα αναγκαία έργα προστασίας των γειτονιών του δήμου του από την πιθανή επέλαση των Ι.Χ. που δεν έγιναν, και τα οποία  όμως ζητάει τώρα -  κατόπιν εορτής - να του τα κάνουν οι άλλοι, αφού ο ίδιος για 3.5 χρόνια δεν ασχολήθηκε καν, γιατί..... "περί άλλων τύρβαζε"!

Πάντως, διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί είχαν αποκλείσει το σταθμό στην Ηλιούπολη ενώ στο Ελληνικό εμφανίστηκαν με ντουντούκες δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι φώναξαν συνθήματα, όσο ο κ.Χρυσοχοΐδης βρισκόταν μέσα στο σταθμό και έκανε δηλώσεις.

Να ένα αντιπροσωπευτικό μέτρο της κατάντιας του πολιτικού μας συστήματος.

Από τη μια οι κυβερνώντες φοβούνται να εγκαινιάσουν δημόσια ένα τέτοιο πολύ σημαντικό έργο, που θα αλλάξει τη ζωή πόλεων και πολιτών κι από την άλλη προτιμούν να το εγκαινιάσουν σαν τους κλέφτες, από το να μην βγάλουν ούτε καν μία φωτογραφία των σηματικών αυτών εγκαινίων.
 
Eμείς πάντως βρήκαμε μία στο διαδίκτυο, που δείχνει τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρ. Κορτζίδη να ..... "χαριεντίζεται" με τον εκ ΠΑΣΟΚ προερχόμενο Υπουργό Μεταφορών, Μιχ. Χρυσοχοϊδη!
 
kortzidis gelaei xrisoxoidis
 
Μακάρι να αποδειχθεί ότι αυτός είναι ο πάτος.
 
Με πληροφοριες parapolitiki

Στην αναμνηστική φωτογραφία, ο Σαμαράς είχε πιάσει θέση στα ορεινά. Μόλις τον είδε η Μέρκελ, κατέβηκε ένα σκαλοπατάκι, υπό το έ έκπληκτο βλέμμα του Ολάντ που ήταν δίπλα της κι άρχισε να κάνει νοήματα.

«Ε, ψηλέ! Κατέβα κάτω να φάμε», που λέει ο λόγος.


Ο Σαμαράς που ΄πιασε το νεύμα -και το υπονοούμενο, κατέβηκε πέντε έξι σκαλοπάτια και κάθισε στη δεύτερη σειρά, πίσω από την δεσποτική καγκελάριο...

 

 
nonews

kasidiaris tatouaz svastika

Με το γνωστό καυστικό του χιούμορ, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, το τατουάζ σβάστικα του Ηλία Κασιδιάρη που έχει ...
προκαλέσει σάλο στα εγχώρια μέσα.

Σε φωτογραφία που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίζεται στην παραλία με τη Μις Τουρισμός, ενώ στο χέρι του διακρίνεται ολοκάθαρα ένα τατουάζ σβάστικα, ένα πανάρχαιο σύμβολο που όμως από τον 20ο αιώνα έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Ναζισμό, λόγω της χρήσης του από τα στρατεύματα του Χιτλερ.

Σχολιάζοντας την επίμαχη φωτογραφία, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ειρωνευόμενος την ανορθογραφία για την οποία κατηγορούν ορισμένα μέλη των ακροδεξιών κομμάτων, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Μ@λ#κ$ς κομπλεξηκοί. Το γλοσωφάγατε το παιδή. ΄Ακου τατουάζ ζβάστηγκα. Το σημάδη από το εμβώλιο»...

simeios samara soible

Τις σημειώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατάφερε να «διαβάσει» η Εφημερίδα των Συντακτών μεγεθύνοντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στη διάρκεια της συνάντησης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός μίλησε στον Γερμανό υπουργό για τους «εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες» που μπορεί να επηρεάσουν την μοίρα της κυβέρνησης, κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Πέρα από το περιεχόμενο τους, οι πρωθυπουργικές σημειώσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον και από μια άλλη σκοπιά: παρουσιάζοντας ως επιτυχημένο το έργο της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς είτε δουλεύει και τον Σόιμπλε λέγοντας του ότι ο Γερμανός υπουργός ήθελε να ακούσει ή έχει αρχίσει να πιστεύει την προπαγάνδα του!

«[Βρισκόμαστε στο] σημείο μη επιστροφής. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε τώρα. Δεν θα εφησυχάσουμε. Φαίνεται ότι πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό για να τελειώσουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατό», φαίνεται να είναι γραμμένο στις σημειώσεις του Αντώνη Σαμαρά. «(...) Αν παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα η ανάκαμψη κάποια στιγμή [θα έλθει] (...) και οι πολιτικές μας θα δικαιωθούν στα μάτια του λαού (...) και ο εξτρεμισμός και λαϊκισμός κάθε είδους θα ηττηθούν για πάντα. Αυτό θα είναι σίγουρα μια ελληνική επιτυχία. Θα είναι επίσης μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία. Έχουμε δείξει αποφασιστικότητα και αντοχή. Αλλά δεν είμαστε ακόμη 100% ασφαλείς. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί», συνεχίζει.

Προφανώς αναφερόμενος σε παράγοντες που μπορούν να επισκιάσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και κατ' επέκταση την επιβίωσή της, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον κ. Σόιμπλε ότι «πρώτον, εξωτερικά προβλήματα που μπορεί να μας βγάλουν εκτός ισορροπίας. Παράδειγμα: η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και οι ρωσικές προσφορές (σημειώνεται το όνομα του Όλι Ρεν χωρίς διευκρίνιση). Άλλο παράδειγμα: η πιθανότητα μιας πλήρους ανάφλεξης στην Συρία. Ένα τελευταίο παράδειγμα: μερικές δημόσιες δηλώσεις (...) δημοσιεύσεις στον ξένο Τύπο, που θέτουν σε αμφιβολία τη δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε και θα γεννήσουν αστήρικτους φόβους πως θα υπάρξει νέο κύμα μέτρων λιτότητας. Αυτό (...) μπορεί να μας σκοτώσει».

«Δεύτερον, εσωτερική κοινωνική αναταραχή. (...) Καταφέραμε να την ξεπεράσουμε. Μόλις χθες περάσαμε το (...) νομοσχέδιο από την Βουλή», φαίνεται γραμμένο αμέσως μετά.

Επικρίνοντας σφοδρά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις σημειώσεις του, είπε στον Γερμανό υπουργό ότι «η αντιπολίτευση προσπάθησε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό για αυτούς. Μόνο τρεις χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων. Γιατί; Όχι γιατί οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. (...) Οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές. Σταματήσαμε την άνοδό τους στις δημοσκοπήσεις, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ψηφίζει πολύ αντιδημοφιλή μέτρα. Τώρα σέρνονται πίσω μας σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρά τις δυσκολίες. Επιπροσθέτως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν και εσωτερικά προβλήματα».

Στο ίδιο έγγραφο φαίνεται να είναι γραμμένο και το εξής: «Τσίπρας – Παπούλιας, γερμανικές αποζημιώσεις!». Αυτό ερμηνεύεται από την Εφημερίδα των Συντακτών, ως ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την συνάντηση που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πιστός στην θεωρεία των δυο άκρων ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζει αμέσως μετά ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι με το αντίθετο άκρο, τους νεοναζί της αποκαλούμενης Χρυσής Αυγής. Ο κύριος λόγος που κερδίζουν έδαφος είναι ο συνδυασμός της υψηλής ανεργίας – ρεκόρ και της (...) χωρίς προηγούμενο εισροής παράνομων μεταναστών. Έχουμε (...) στην Ελλάδα σήμερα περισσότερους παράνομους μετανάστες απ' ότι ανέργους!».

tvxs

kybernhsh metarrythmiston

Κάποτε η ιερή λέξη “μάντρα” της πολιτικής σκηνής της χώρας, φανταχτερή και ταυτόχρονα κενή περιεχομένου, ήταν ο “εκσυγχρονισμός“.

 Επί αλήστου μνήμης κυβέρνησης Σημίτη, της οποίας τα στελέχη σήμερα κοσμούν το δικαστικό ρεπορτάζ. Η σημερινή μάντρα, εξίσου φανταχτερή και τόσο κενή περιεχομένου, όσο η κουφάλα δοντιού έτοιμου να πέσει, είναι η “μεταρρύθμιση”.

Για την σωτηρία της χώρας λοιπόν (άλλο ένα χιλιοειπωμένο τσιτάτο άνευ περιεχομένου), πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις (μη ρωτάτε ποιες, απλώς ό,τι ορίζει το εκάστοτε μνημόνιο).

Γι’ αυτό λοιπόν συστρατεύτηκαν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και πάλι, σε μία εξαιρετικά ευέλικτη κυβέρνηση 42 μόλις υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών.

Η έντονη μεταρρυθμιστική πνοή (βλ. μπόχα) του νέου σχήματος είναι πρόδηλη από τις λεπτομέρειές του: ένα στα τρία στελέχη της κυβέρνησης είναι γόνος πολιτικού (βουλευτή, υπουργού ή ακόμη και πρωθυπουργού) ή δημοσιογράφος (μέλος της ΕΣΗΕΑ), ή συνδυασμός των δύο. Σε ένα τόσο φρέσκο, ανεξάρτητο, καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό σχήμα, δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα υφυπουργείο δημόσιας τηλεόρασης (όπως σε κάτι “πεφωτισμένες δικτατορίες” του Τρίτου Κόσμου) και βέβαια να το καταλάβει δημοσιογράφος, γιος υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επίσης δημοσιογράφου, αδερφός δημοσιογράφου και όλοι μαζί στο στελεχιακό δυναμικό του ΔΟΛ. Ο Παντελής Καψής είναι εμφανώς το κερασάκι σε αυτήν την μεταρρυθμιστική τούρτα*.

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς [ΕΓΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΨΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ]

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου [ΑΝΗΨΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ]

Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Κούρκουλας [ΓΙΟΣ Γ.Γ. ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ]

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Μητσοτάκης [ΓΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Υπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Μιχελάκης [ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ]

Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Φώφη Γεννηματά [ΚΟΡΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας [ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ]

Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Συμεών Κεδίκογλου [ΑΝΗΨΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Πάνος Παναγιωτόπουλος [ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ]

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός [ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ]

Υφυπουργός Υγείας: Ζέτα Μακρή [ΚΟΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ]

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη [ΚΟΡΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Υπουργός Ναυτιλίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης [ΓΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης: Παντελής Καψής [ΓΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ]

* Σκόπιμα δεν άγγιξα τις σχέσεις του καθενός από τους παραπάνω “μεταρρυθμιστές” με τις οικονομικές ελίτ της χώρας. Εκεί κι αν θα γελούσε ο κάθε πικραμένος.

Γαλαξιάρχης, nonews 

Περισσότερα Άρθρα...