papadop diast pili kalam

Ένα σχέδιο που φαντάζει εξωπραγματικό, αν και ο εμπνευστής του είναι ο άνθρωπος που πέτυχε κάτι που κινούνταν στη σφαίρα του απραγματοποίητου, παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στις αρχές του τόπου. Είναι σχέδιο δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

Ο εμπνευστής του είναι ο Μελιγαλαίος Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, ο οποίος πριν από ένα χρόνο περίπου προσγείωσε, για λογαριασμό της NASA, το «Κουριόσιτι» στον Άρη.

Εκπρόσωποι του κ. Παπαδόπουλου, που είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και συνεργάτης της NASA, επισκέφθηκαν σήμερα το δήμαρχο Καλαμάτας και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Νίκα και Παναγιώτη Αλευρά αντίστοιχα, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το σχέδιο αυτό, το οποίο ο ίδιος ο καθηγητής αποκαλεί ως επανάσταση για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Επίσης θα παρουσιάσουν το σχέδιο στον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη και στους άλλους δημάρχους της Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, η ενημέρωση έγινε από τον συνεργάτη του Περικλή Παπαδόπουλου, Σταύρο Γιαννόπουλο, που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Ο Αριστομένης» και κατάγεται από το Νεοχώριο Μελιγαλά, από το μέλος του ίδιου Συλλόγου Παναγιώτη Κιρκιλή, που κατάγεται από το Μελιγαλά και από τον γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Παναγιώτη Μπαζίγο. Όπως τόνισαν μετά τις συναντήσεις τους με το δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, διαπίστωσαν πως οι εντυπώσεις των εκπροσώπων των δύο αυτοδιοικητικών αρχών της περιοχής μας ήταν πάρα πολύ θετικές. Μια λεπτομερής παρουσίαση του σχεδίου θα γίνει πάντως το καλοκαίρι, όταν ο Περικλής Παπαδόπουλος θα έρθει στην Καλαμάτα και θα μείνει για τρεις εβδομάδες.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, διαστημικού εμπορικού κέντρου, διαστημικού χωριού, διαστημικού πανεπιστημίου, διαστημικού τουριστικού θερέτρου.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής κ. Παπαδόπουλος εργάζεται επάνω σε πρόγραμμα κατασκευής μικρο-δορυφόρου για την ασφάλεια από την πειρατεία των ελληνικών εμπορικών πλοίων, όπως και ενός ακόμη μικρο-δορυφόρου για την ελληνική εκπαίδευση και την ελληνική μαθητική κοινότητα.
Στ.Μ.

kalamatajournal.gr

antoniadou

«Γυναίκα της Χρονιάς» αναδείχθηκε η 25χρονη Ελληνίδα Ελένη Αντωνιάδου, η οποία τιμήθηκε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την προβολή του ρόλου της γυναίκας στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η Ελληνίδα επιστήμονας, που κατέκτησε την κορυφή στην ετήσια εκδήλωση 2013 FDM Everywoman In Technology Awards, ασχολείται μεταξύ άλλων με τη βιοτεχνολογία και την αναγεννητική ιατρική.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι επικεφαλής του οργανισμού Μεταμοσχεύσεων χωρίς Δότες και δημιούργησε μια τεχνητή τραχεία, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ασθενή με καρκίνο!

Η ίδια θεωρεί  πώς, όταν η δημιουργία τεχνητών ανθρώπινων οργάνων τελειοποιηθεί,  η διαδικασία θα είναι απλή και θα δοθεί ένα τέλος στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης ανθρώπινων οργάνων.

Από το 2012 συμμετέχει ενεργά και στην Ακαδημία της NASA, καθώς επιλέχθηκε μεταξύ 1.200 υποψηφίων και πλέον είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της Διεύθυνσης Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο εξερεύνησης του Άρη της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Το Curiosity τρυπάει βράχους, τους μετατρέπει σε σκόνη, τους αναλύει... Η περιέργεια που δεν έχει όρια...

Εντυπωσιακά ευρήματα που απαντούν θετικά στο ερώτημα «εάν θα μπορούσε ο Αρης να έχει προσφέρει ένα περιβάλλον κατάλληλο για ζωή» παρουσίασαν χθες οι επιστήμονες της NASA, από τα δείγματα που συγκέντρωσε το μη επανδρωμένο σκάφος Curiosity τον Φεβρουάριο, επτά μήνες μετά την άφιξή του στον «κόκκινο πλανήτη».

Το Curiosity τρυπάει βράχους, τους μετατρέπει σε σκόνη, τους αναλύει... Η περιέργεια που δεν έχει όρια... Οι χημικές αναλύσεις έγιναν στο ενσωματωμένο εργαστήριο του Curiosity από τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάτρηση του βράχου στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη και έδειξαν ότι όλα αποτελούνται κατά 20% από αργίλιο, που πιθανότατα σχηματίστηκε από την αντίδραση τρεχούμενου νερού με πυριγενή πετρώματα.

Η δημιουργία αυτών των ιζηματογενών πετρωμάτων, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε 3 δισεκατομμύρια χρόνια, αποτελεί το βασικό στοιχείο των επιστημόνων της NASA, που πιστεύουν ότι υπήρξε μικροβιακή ζωή στον Αρη λόγω της ύπαρξης νερού.

«Το νερό που κάποτε έτρεχε στο βράχο του κρατήρα Γκέιλ είναι πιθανότατα πόσιμο καθώς τα επίπεδα των αλάτων που εντοπίστηκαν δεν ήταν απαγορευτικά με την παρουσία θειικού ασβεστίου, οπότε ήταν ουδέτερο ή ήπια αλκαλικό», υποστήριξε ο Τζον Γκρότζινγκερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Η NASA θεωρεί ότι το Curiosity συνέλεξε τα στοιχεία αυτά από τις εκβολές ενός αρχαίου συστήματος ποταμών ή ρηχών λιμνών, ενώ παρόμοια ίχνη έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Επιπλέον, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι τα υλικά που εντόπισε το σκάφος θα μπορούσαν να έχουν προσφέρει στα εξωγήινα μικρόβια μια πηγή χημικής ενέργειας για την ανάπτυξή τους.

Το Curiosity, που θα παραμένει στον Αρη για περίπου 17 μήνες ακόμη, πρόκειται τον ερχόμενο Μάιο να συλλέξει δείγματα και από δεύτερη τρύπα στον ίδιο βράχο, για να συγκρίνει τα στοιχεία.

REUTERS, ECONEWS

 

Το ρομποτικό όχημα - εργαστήριο "Curiosity" της NASA εισήλθε σε μια νέα περιοχή του κρατήρα Γκέιλ του Άρη, όπου ανακάλυψε νέες ενδείξεις ότι κάποτε υπήρχε νερό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Το ρόβερ εντόπισε στο έδαφος φλέβες πετρωμάτων γεμάτες ορυκτά και σφαιρίδια (πιθανώς από ένυδρο θειικό ασβέστιο ή γύψο), που στη Γη σχηματίζονται με την κυκλοφορία του νερού μέσα από τις ρωγμές των βράχων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποτε ο πυθμένας του κρατήρα ήταν καλυμμένος με νερό. Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Τζον Γκρότζινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το ρόβερ πέτυχε το «τζακπότ».

Οι γεωλόγοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιζηματογενή πετρώματα που το "Curiosity" έχει διασχίσει από το σημείο που προσεδαφίστηκε πριν από πέντε περίπου μήνες, έως εδώ που έχει φθάσει τώρα.

Όσο προχωρά σε πίσω στο γεωλογικό χρόνο, περνώντας από διαδοχικά όλο και παλαιότερα εκτεθειμένα γεωλογικά στρώματα, ανακύπτουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στο παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη».

Η πιθανή ανακάλυψη γύψου είναι μια σαφής τέτοια ένδειξη.
 


Η εικαζόμενη ύπαρξη μιας γαλήνιας λίμνης στο βάθος του κρατήρα εξάπτει περαιτέρω το επιστημονικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τo ΒΒC και το "Science", επειδή ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον θεωρείται ότι θα προσέφερε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη αρχαίας αρειανής ζωής (πιθανότατα σε επίπεδο μικροοργανισμών), ίχνη της οποίας με την μορφή οργανικής ύλης ίσως υπάρχουν ακόμα.

Κατά πόσο αυτό όντως συμβαίνει, πιθανώς θα απαντηθεί όταν σε λίγες εβδομάδες το ρόβερ ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις με το ειδικό όργανό του.

Ως στόχος για τις γεωτρήσεις έχει τεθεί μια περιοχή του εδάφους που περιέχει μια ποικιλία πετρωμάτων, πολλά από τους οποία φαίνεται να βρίσκονταν κάποτε σε υδάτινο περιβάλλον.

Η διαδικασία γεώτρησης θα είναι αργή, όπως είπαν οι επιστήμονες της NASA, ώσπου κάποια ορυκτολογικά δείγματα να μεταφερθούν για γεωχημική ανάλυση στα άλλα επιστημονικά όργανα που φέρει το ρόβερ.


ΑΜΠΕ

ASTEROIDIS

Στην NASA φαίνεται να τα έχουν χάσει λόγο με τους αστεροειδείς! Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από στελέχη της NASA, του Λευκού Οίκου και της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο αρμόδιος αξιωματικός που έκανε την ενημέρωση, ήταν σαφής:

«Τι θα κάνατε αν βλέπατε έναν αστεροειδή έστω και πολύ μικρό όπως της Ρωσίας να κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη σε τρεις εβδομάδες; Τι θα κάνατε; Θα σκύβατε να γλυτώσετε ή τι άλλο; Η απάντηση είναι, αν ερχόταν σε τρεις βδομάδες, να προσευχηθείτε!» είπε στο σαστισμένο πλήθος ο Bill Posey.

Κι αυτή δεν ήταν η προτροπή ενός παπά αλλά η επίσημη καθοδήγηση από τους ιθύνοντες της NASA!

Η NASA έχει εντοπίσει και παρακολουθεί 9.600 αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη και θεωρεί ότι έχει υπό επίβλεψη το 93% αυτών που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη του 1 χλμ. Και το 60% αυτών που είναι μεγαλύτερα από 300 μέτρα. Κανένα από αυτά δεν φαίνεται να πλησιάζει ή να απειλεί τον πλανήτη μας. Στην ενημερωτική ημερίδα έγινε κι αναφορά στον μετεωρίτη που συνετρίβη στη Ρωσία και προκάλεσε τόσες ζημιές, και σύμφωνα με τους ειδικούς η διάμετρός του ήταν μόλις 17 μέτρα.

Οι ειδικοί δεν τον εντόπισαν εγκαίρως καθώς βρισκόταν πίσω από τον ήλιο. Φιλόδοξο σχέδιο του προέδρου Ομπάμα είναι αστροναύτες να έχουν προσγειωθεί σε έναν αστεροειδή έως το 2025. Μία δοκιμαστική πτήση έγινε το 2001 στον αστεροειδή Eros.

Όπως ανέφερε, μπορεί οι Αμερικανοί να επιθυμούν η κυβέρνηση να αναλάβει δράση στέλνοντας τον απειλητικό αστεροειδή από εκεί που ήρθε, αλλά δυστυχώς δεν διατίθεται κονδύλι γι' αυτό!

Ωστόσο, ο αρμόδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη θετική όψη των πραγμάτων τονίζοντας ότι οι αστεροειδείς, όπως αυτός που έπεσε στη Γη και προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινόσαυρων, είναι φαινόμενο που εμφανίζεται περίπου ανά 20.000 χρόνια. Και είναι τόσο μεγάλοι που εντοπίζονται σχετικά έγκαιρα.

real

Η τρύπα που άνοιξε το Curiosity στον Άρη.

Για πρώτη φορά, το ρομποτικό όχημα εξερεύνησης του Άρη, Curiosity, έσκαψε, χρησιμοποιώντας το ειδικό τρυπάνι του, την επιφάνεια του πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα που έχει τις περισσότερες ομοιότητες με τη Γη.

Τα δείγματα από τη διάτρηση θα μελετηθούν στο πλαίσιο της έρευνας για ανακάλυψη οργανικών ουσιών που σχετίζονται με τη ζωή στον Άρη.

Το Curiosity άνοιξε μία τρύπα πλάτους 1,6 εκατοστού και βάθους 6 εκατοστών σε έναν ιζηματογενή βράχο, που φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με νερό. 
 
Η διάτρηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και από αυτή προέκυψε ένας μικρός όγκος σκόνης, ο οποίος θα μελετηθεί από τα ενσωματωμένα εργαστηριακά όργανα του ρομπότ, προκειμένου να προσδιοριστεί η χημική σύνθεση του βράχου. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν στον Άρη είχαν δημιουργηθεί ποτέ ευνοϊκές συνθήκες για την ύπαρξη ζωής.
 
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοιου είδους επιχείρηση, καθώς τα προηγούμενα ρομποτικά οχήματα δεν είχαν τρυπάνι προκειμένου να συλλέξουν δείγματα. 
 
Το Curiosity έφτασε στον Άρη στις 6 Αυγούστου και η αποστολή του θα διαρκέσει δύο χρόνια.
 
 

gai - nea gi

Πριν από λίγα 24ωρα ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν τουλάχιστον 17 δισ. πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Γης.

Μια άλλη επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι από τους περίπου 700 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εντόπισε έναν που έχει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά από κάθε άλλο με αυτά του πλανήτη μας.

Μοιάζει πολύ

Πρόκειται για τον KOI 172.02 ένα πλανήτη με ακτίνα μόλις 1,5 φορά μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι ο πλανήτης αυτός βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή σε απόσταση τέτοια από το μητρικό του άστρο που να επιτρέπει τη δημιουργία ευνοϊκών για την ανάπτυξη ζωή συνθηκών.

Ο ΚΟΙ-172.02 βρίσκεται σε απόσταση 70 εκατομμυρίων μιλίων από το άστρο του (η Γη βρίσκεται 93 εκατομμύρια μίλια από τον Ηλιο) και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 242 μέρες.

Την ανακοίνωση έκανε ο Κρίστοφερ Μπουρκ του Ινστιτούτου SETI στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που γίνεται αυτές τις μέρες στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια.

tovima

Περισσότερα Άρθρα...