ergastirio-iatriki

Σχεδόν άμεση διάγνωση του καρκίνου υπόσχεται να προσφέρει η νέα ιστολογική εξέταση που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, αφού τα αποτελέσματα θα δίνονται σε διάστημα μόλις λίγων ωρών!

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου δημιούργησαν μια εξέταση που θα συμβάλλει σημαντικά στην άμεση χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας χωρίς καθυστερήσεις, αφού εκτός από άμεσα αποτελέσματα θα παρέχει και σαφή εικόνα για τον τύπο της ασθένειας.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, η εξέταση θα πραγματοποιείται με δείγματα ιστού που δεν θα στέλνονται για ανάλυση, αλλά θα ελέγχονται άμεσα για την ύπαρξη καρκίνου με τη χρήση μιας μεγάλης βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει χιλιάδες ουσίες και θα τα «σκανάρει» εντοπίζοντας τη μη φυσιολογική χημεία που μαρτυρά την ύπαρξη της ασθένειας.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα μαθαίνουν άμεσα και τον τύπο της ασθένειας και έτσι οι ασθενείς θα κερδίζουν πολύτιμο χρόνο σε ό,τι αφορά τη θεραπεία τους.

«Από τα τέλη του 19ου αιώνα οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά τον τρόπο μελέτης των δειγμάτων ιστού είναι σχετικά λίγες», ανέφερε ο καθηγητής Τζέρεμι Νίκολσον, διευθυντής του τμήματος χειρουργικής και καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου. «Όμως, η πολυμεταβλητή χημική ανάλυση και απεικόνιση μπορεί να εντοπίσει τη μη φυσιολογική χημεία του ιστού μόνο με μόνο έναν έλεγχο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα μέθοδος είναι πιο ασφαλής επειδή βασίζεται σε στοιχεία και όχι στην αντίληψη κάποιου ειδικού, ενώ με μία εφαρμογή της θα παρέχονται τα αποτελέσματα που σήμερα δίνει μια σειρά ιστολογικών εξετάσεων.

Έτσι, θα δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και το κόστος της διάγνωσης, οι οποίες θα επηρεάσουν και την παθολογία.

nosokomeio-eisodos stop

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, εξέδωσε ανακοίνωση για 66χρονο που έφυγε από τη ζωή λόγω προβλημάτων υγείας, χωρίς να μπορέσει να νοσηλευτεί.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Τα δυσάρεστα νέα μας πρόλαβαν δυστυχώς. Αργά χθές το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι ο ένας από τους δέκα ασθενείς, των οποίων την κατάσταση δημοσιοποιήσαμε από τις 09 Δεκέμβρη 2013 και παλεύαμε να νοσηλευτούν με διαδικασία επείγοντος σε δημόσιο νοσοκομείο, έχασε την μάχη για την ζωή. Ο 66χρονος ασθενής ήρθε στο ιατρείο μας στα μέσα Οκτωβρίου με συμπτώματα έντονου πόνου στον θώρακα και αιμόπτυση. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις (αξονική) και έπρεπε άμεσα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο για να διερευνηθεί η κατάσταση του. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε δημόσιο νοσοκομείο που θα τον δεχτεί χωρίς κόστος, αφού αδυνατούσε να ανταποκριθεί οικονομικά.

Έτσι στις 09 Δεκέμβρη 2013 κάνουμε την πρώτη μας έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και επειδή δεν είχαμε απάντηση επανερχόμαστε εκ νέου στις 20 Δεκέμβρη 2013 τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στα πρόθυρα να χάσουν την ζωή τους. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος ασθενής άντεξε μέχρι τις 30 Δεκέμβρη 2013. Άλλο ένα σπίτι ανασφάλιστου συμπολίτη μας έκλεισε. Άλλος ένας πολίτης ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 4 ετών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη την 10η θέση στην αναλυτική λίστα των ασθενών μας με επείγουσες καταστάσεις, που στείλαμε χθες βράδυ στο Υπουργείο, καταλαμβάνει άλλος ασθενής. Ας ελπίσουμε αυτοί να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει οκτώ (8) ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ένα (1) με ανεύρυσμα αορτής και έναν(1) με λέμφωμα non hodgkin που έχει άμεση ανάγκη ειδικής χημειοθεραπείας.

Ως πότε όμως οι ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας θα βάζουν τις ζωές ΟΛΩΝ μας σε κίνδυνο και θα κόβουν κονδύλια που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για το δημόσιο σύστημα υγείας; Χθες κηδεύτηκε ο 66χρονος, από αύριο όλοι μας θα εντείνουμε τον αγώνα για να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οι γενοκτόνες αυτές πολιτικές. Αυτοί που δολοφονούν ευάλωτους πολίτες θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα.»

Μπορεί η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Υγείας να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι όλα οδεύουν προς το καλύτερο, αλλά οι μελέτες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τομέα της Υγείας, τους διαψεύδουν για μια ακόμα φορά, αντικατοπτρίζοντας τη ζοφερή πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του ιδρύματος Eurofound (2013): Impacts of the crisis on access to healthcare services in the EU, που αναφέρεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες Υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ακόμα χειρότερες εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών:

•    υπήρξε αύξηση 43% από το 2007 ως το 2011 στους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες για οικονομικούς λόγους

•    οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία μειώθηκαν κατά 12% το 2010 και κατά ακόμα 14% το 2011

•    αυξήθηκαν τα περιστατικά φυματίωσης, γρίπης, σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, μέχρι και ελονοσίας, λόγω των δραστικών περικοπών στα μέτρα πρόληψης, ειδικά για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευση του έγκυρου ιατρικού περιοδικού The Lancet:

•    υπήρξε αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 40% το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ το 25% όσων κάλεσαν γραμμές βοήθειας αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα

•    το ελληνικό παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου είδε το ποσοστό των Ελλήνων που απευθύνθηκαν στις κλινικές τους να αυξάνεται από το 3-4% που ήταν προ κρίσης, στο 30%

Το άρθρο στο The Lancet καταλήγει: “Για να εξυπηρετηθεί  το χρέος, ο μέσος πολίτης πληρώνει το υπέρτατο τίμημα. Χάνει την πρόσβασή του σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ασθένειες, και στις χειρότερες περιπτώσεις χάνοντας τη ζωή του. Πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, ώστε η κρίση να μην υπονομεύσει την υπέρτατη πηγή πλούτου της χώρας: Τους ανθρώπους της”.

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω τους 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες τότε έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών και την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Ακούει κανείς;

Πηγές:

Volume 378, Issue 9801, 22 October 2011 - Alexander Kentikelenis, Marina Karanikolos, Irene Papanicolas, Sanjay Basu, Martin McKee, David Stuckler - Health effects of financial crisis: Οmens of a Greek tragedy - 
http://www.thelancet.com/
journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61556-0/fulltext
     
Eurofound (2013) Impacts of the crisis on access to healthcare services in the EU -
http://www.eurofound.europa.
eu/publications/htmlfiles/ef1385.htm

Τη συνέχιση της απεργίας και μετά τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν τη Δευτέρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην Αττική.

Επίσης, την Τετάρτη απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιείται συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει για την Τετάρτη παναττική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι ώς τη λήξη του ωραρίου, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στην προωθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλισης.

«Συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα, για να μην κλείσουν οι Δημόσιες Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος στον ΕΟΠΥΥ» αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι ο διάλογος με τον υπουργό Υγείας, Αδ.Γεωργιάδη, θα γίνει, εφόσον κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους από μηδενική βάση «… και όχι στη βάση της καταστροφολογίας και των απολύσεων. Ζητάμε, όχι μόνο να μην κλείσουν οι Μονάδες Υγείας αλλά και την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Ειδικά για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στις επιτροπές των οποίων συμμετέχουν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καλούν την κυβέρνηση να αποφασίσει την εξάμηνη παράταση των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων, όπως ορίζει ο νόμος, «και να μη μεταθέτει τις τεράστιες πολιτικές της ευθύνες στους γιατρούς».

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού, με τη συμμετοχή των προέδρων των συλλόγων όλης της χώρας.
 

EOPYY

«Φορτωμένο» με δύο νέα μέτρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εισήλθε το 2014. Από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ που θα πληρώνουν εφάπαξ οι ασφαλισμένοι στην περίπτωση που εισάγονται για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Αντίθετα, το μέτρο της κράτησης του ενός ευρώ ανά συνταγή, δεν πρόκειται να ισχύσει άμεσα, καθώς θα πρέπει να βγει πρώτα η διεκρινιστική εγκύκλιος και μετά θα τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό ανέφερε στην ρπωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας μάλιστα στους φαρμακοποιούς να μην εισπράττουν ακόμη το συγκεκιρμένο ποσό.

"Θα βγει η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες μέρες και θα αρχίσει να λειτουργεί. Δεν θα ισχύει μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο. Είχαμε ένα τεχνικό θέμα στην ΗΔΙΚΑ και περιμέναμε να δούμε αν θα είναι έτοιμα. Μας είχε πει η ΗΔΙΚΑ ότι θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αλλά όχι την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς" είπε ο κ. Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αναφερόμενος στο εισιτήριο των 25 ευρώ, που πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες για νοσηλεία στα νοσοκομεία, είπε ότι έχει βγει η σχετική εγκύκλιος και ότι από αυτό εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες και άποροι. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι τα πέντε ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 για τα νοσήλεια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τα εισπρακτικά αυτά μέτρα θα αποδώσουν περίπου 115 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Αντιδράσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία, ΗΔΙΚΑ, που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ότι το μέτρο της κράτησης του 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή θα ενεργοποιηθεί από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι πρόκειται για μέτρο που είχε ψηφισθεί στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου το 2012.

Σθεναρές παραμένουν έκτοτε και οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών για την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ενώ μετατρέπει τους φαρμακοποιούς σε «εισπράκτορες».
Οι γιατροί, πάλι, επισημαίνουν μια άλλη οικονομική παράμετρο, που δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά. Αυτή αφορά την εκτέλεση ιατρικών συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα και συνεπώς περισσότερες από μία ιατρικές συνταγές.

Όπως υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), για τους χρονίως πάσχοντες και τους ηλικιωμένους με διάφορα προβλήματα υγείας, το 1 ευρώ μπορεί να πολλαπλασιάζεται... επικίνδυνα, καθώς κάθε συνταγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «χωράει» τρία σκευάσματα. Αν όμως κάποιος χρειάζεται περισσότερα φάρμακα, γεγονός σύνηθες σε χρόνιους ασθενείς ή σε επιβαρυμένα άτομα, τότε απαιτούνται περισσότερες συνταγές. Στην περίπτωση που τους χορηγούνται πχ έξι σκευάσματα, τότε η επιβάρυνση μπορεί να ανέλθει στα 2 ευρώ. Εάν τα φάρμακα είναι εννέα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 3 ευρώ ως κόστος έκδοσης της συνταγής συν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

«Εισιτήριο» για νοσηλεία στο ΕΣΥ

Το δεύτερο μέτρο που προβλέπεται στον ίδιο εφαρμοστικό νόμο είναι η καταβολή «εισιτηρίου» 25 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όλοι οι ασθενείς, και όχι μόνο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.

Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο, δηλαδή τα 5 ευρώ που καταβάλλονται για την επίσκεψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Ποιοι εξαιρούνται από το 25ευρω

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ τέσσερις κατηγορίες ασθενών.

Ειδικότερα, εξαιρούνται:

- οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ.
- οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν
- τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%
- ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά την κάλυψη των δαπανών υγείας, δήλωσαν οι Γιατροί του Κόσμου, την Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι τα παιδιά και οι έγκυες και οι γυναίκες είναι σε κίνδυνο.

 Οι Γιατροί του Κόσμου ( ΓτΚ ) ανέφεραν ότι πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ή 27,2 % του πληθυσμού, δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στην κοινωνική ασφάλιση και ως εκ τούτου, αποκλείονται από τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.

”Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση“, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Άννα Μαίλη, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος των ΓτΚ.

”Aυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των παιδιών και των εγκύων γυναικών“, είπε, εξηγώντας ότι πολλές οικογένειες δεν έχουν πλέον εμβολιάσει τα βρέφη.

Το κόστος των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι χρόνων ενός παιδιού είναι μεταξύ 1.400 και 1.800 €.

”Κάθε μέρα βλέπουμε παιδιά ηλικίας δύο ή τριών ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί“, είπε η κα Μαίλη.

”Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών εξετάσαμε 10,633 παιδιά εκ των οποίων 6.580 θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί”, είπε.

Οι κυβερνητικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία λόγω του καθεστώτος λιτότητας που έχει επιβληθεί από το 2010 από την τρόικα, είχε μια ευρύτερη επίδραση και στο ελληνικό ποσοστό γεννήσεων ανέφεραν οι ΓτΚ.

Μεταξύ 2008 και 2011, ο αριθμός των θνησιγενών βρεφών αυξήθηκε κατά 21 %, δήλωσε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι κατά τα προσεχή χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών θα τείνει να έχει λιγότερα παιδιά.

ramnousa

 

Την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων οροθετικών σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή.

Είναι ένα «τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, σε λίγο θα έρθει και στην Αθήνα», τονίζει στο Tvxs η Μαρία Δημητριάδη, διευθύντρια της Θετικής Φωνής.

«Βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση στον χώρο του AIDS HIV», προειδοποιεί ο Γιάννης Πρώιος, υπεύθυνος του γραφείου του Συλλόγου στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Υγείας γνωρίζει το πρόβλημα και η «λύση» που έδωσε ήταν να περικόψει τον προϋπολογισμό του ΑΧΕΠΑ. Της Κατρίν Αλαμάνου

Εναλλακτική λύση, για όσο διάστημα δεν παρέχεται η αγωγή από το νοσοκομείο, υπάρχει «μόνον αν έχουν περισσέψει σε έναν οροθετικό μερικά φάρμακα και μπορεί να καλύψει την αγωγή του για μία με δύο μέρες», αναφέρει στο Tvxs η κ. Δημητριάδη. Σε αντίθετη περίπτωση ο φορέας διατρέχει μια σειρά κινδύνων, καθώς καθίσταται ευάλωτος.

Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο εάν «τα αντιρετροϊκά φάρμακα βγουν εκτός του προϋπολογισμού των νοσοκομείων» υπογραμμίζει η ίδια, καθώς και ο Γιώργος Πρώιος από το γραφείο της Θετικής Φωνής στη βόρεια Ελλάδα.

«Αν διακοπεί η αντιρετροϊκή αγωγή, μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων. Βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση στον χώρο του AIDS HIV στη βόρεια Ελλάδα», δηλώνει στο Tvxs ο υπεύθυνος του γραφείου της Θετικής Φωνής, στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί «η μοναδική μονάδα ειδικών λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη και στην ουσία παρακολουθούνται άτομα από έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο που ξεκινάει από Κέρκυρα και περιλαμβάνει τα Γιάννενα, την Λάρισα, τον Βόλο και φθάνει στη Σαμοθράκη», σημειώνει. «Και σκεφτείτε, συγκριτικά, ότι στην Αθήνα υπάρχουν 11 μονάδες ειδικών λοιμώξεων», προσθέτει.

Το πρόβλημα ξεκίνησε «από τον Σεπτέμβριο, όταν παρουσιάστηκαν σποραδικές μικρές ελλείψεις. Τον Οκτώβριο η Θετική Φωνή συγκάλεσε μία ευρεία σύσκεψη με όλη την ηγεσία της 4ης ΔΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης). Εκεί είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι τον Δεκέμβριο. Τελικά διαψεύσθηκαν οικτρά. Υποσχέθηκαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα κάνοντας αλχημείες στα κονδύλια…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζεται αδυναμία παροχής οποιονδήποτε αντιρετροϊκών χαπιών στο ΑΧΕΠΑ, καθώς ο προϋπολογισμός του έχει περικοπεί κατά 36% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος», εξηγεί ο κ. Πρώιος.

Η έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ έσπειρε τον πανικό σε όσους λαμβάνουν τη σχετική αγωγή. «Άπειροι οροθετικοί, και από την επαρχία, πήραν τηλέφωνο έντρομοι στα γραφεία της Θετικής Φωνής στη Θεσσαλονίκη, μερικοί έκλαιγαν», τονίζει ο κ. Πρώιος.

«Αν ένας οροθετικός διακόψει την αγωγή του, αυτή η αγωγή θα “καεί”. Μετά θα πρέπει να την αλλάξει. Ενδεχομένως τότε θα πάει σε πιο ακριβό σχήμα και ίσως αυτό δεν θα είναι το σωστό για τον οργανισμό του. Οπότε θα πρέπει εκ νέου να βρει τη σωστή θεραπεία», συμπληρώνει, περιγράφοντας πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Ερωτηθείς ποιους ακριβώς κινδύνους αντιμετωπίζει ένας οροθετικός αν διακόψει τη θεραπεία του για αρκετό χρονικό διάστημα ο κ. Πρώιος απαντά:

«Ένας ασθενής δεν θα ασθενήσει αμέσως, όμως καθώς θα κάμπτεται η αντιρετροϊκή αγωγή, θα αρχίσουν τα λευκά του αιμοσφαίρια να πέφτουν, οπότε να νοσεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Και σαφώς κάποιοι θα εκδηλώσουν AIDS, θα γεμίσουν τα νοσοκομεία. Εκεί που πάνε να κερδίσουν 10 ευρώ πετούν 1000 ευρώ στα σκουπίδια. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για τον HIV».

Οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας από ό,τι φαίνεται είναι μεγάλες, καθώς γνώριζε το πρόβλημα. «Ο διευθυντής του ΑΧΕΠΑ επεσήμανε στο υπουργείο το πρόβλημα με άπειρες επιστολές. Η απάντηση του υπουργείου Υγείας ήταν να του κόψει κατά 36% τον προϋπολογισμό του για το 2014», υπογραμμίζει ο κ. Πρώιος.

«Είναι μεγάλο λάθος του υπουργείου Υγείας, το ότι προσθέτει στον προϋπολογισμό του νοσοκομείων τον προϋπολογισμό για τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητος από εκείνον των νοσοκομείων. Να μην επηρεάζει και να μην επηρεάζεται», αναφέρει επίσης.

«Αν θέλει ένα κράτος να προστατεύσει τον κόσμο από τον HIV, θα πρέπει να γίνονται καμπάνιες ώστε να εξετάζεται ο κόσμος και να μπαίνει στην αντιρετροϊκή αγωγή. Διότι μετά από ένα χρονικό διάστημα με την αγωγή αυτή παύει ο οροθετικός να είναι μεταδοτικός. Έτσι σταματάς την εξάπλωση. Δεν τη σταματάς ούτε με ποτήρια σαμπάνιας ούτε με ευχές την 1η Δεκέμβρη και χωρίς ούτε ένα σποτ ενημέρωσης στην τηλεόραση», εκτιμά ο ίδιος.

Η αντιρετροϊκή αγωγή δίνεται μόνο στα νοσοκομεία, το κόστος αυτών των φαρμάκων είναι απαγορευτικό, «εκτός και αν είναι κάποιος ζάμπλουτος. Δεν μιλάμε όμως γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι φαρμάκων μπορεί να κοστίζει από 500 έως 1.200 ευρώ».

tvxs

Περισσότερα Άρθρα...