FARMAKA

Αλλάζει άρδην μετά τις εκλογές το τοπίο του φαρμάκου, με ανακατατάξεις στη λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και μεταβολές στον τρόπο διάθεσης των ακριβών φαρμάκων για πολύ σοβαρές παθήσεις.

Πρώτη στη λίστα των αλλαγών έρχεται η διεύρυνση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για σκευάσματα ευρείας χρήσης τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κατάλογος της νέας λίστας με τα φάρμακα που θα πωλούνται ελεύθερα και χωρίς συνταγή γιατρού είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. 

Η κίνηση αυτή γίνεται, όπως λένε πηγές από το χώρου του φαρμάκου, για δύο λόγους: κατ΄ αρχάς  προκειμένου να επιτευχθεί η τήρηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου πως η «είσοδος» φαρμάκων στον κατάλογο με τα μη συνταγογραφούμενα σημαίνει αυτομάτως «έξοδος» από τη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανανέωση της λίστας κρίνεται απαραίτητη, καθώς η δαπάνη για το φάρμακο φέτος έχει οριστεί ακόμη πιο χαμηλά: πιο συγκεκριμένα, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει φέτος το 1,91 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 350 περίπου εκατ. σε σύγκριση με το 2013.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των σκευασμάτων που θεωρούνται από τον ΕΟΦ ως μη συνταγογραφούμενα και τη δυνατότητα διάθεσής τους και από τις μεγάλες αλυσίδες διανομής, εφόσον τελικά αποφασιστεί η πώλησή τους και από αυτό το κανάλι διανομής. Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις για τη διάθεση φαρμάκων από σούπερ - μάρκετ και άλλες αλυσίδες θα ληφθούν το Ιούνιο, οπότε και λήγει η τρίμηνη δοκιμαστική περίοδος παραμονής τους στα φαρμακεία.

Και μπορεί να χάσουν τα φαρμακεία μέσα στο καλοκαίρι την αποκλειστική διάθεση των μη συνταγογραφούμενων, θα τους επιτραπεί όμως από την άλλη η πώληση των ακριβών φαρμάκων για σοβαρές και σπάνιες νόσους, η τιμή των οποίων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6 χιλ. ευρώ. Προς το παρόν διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κυρίως για λόγους εξοικονόμησης και για τον περιορισμό  του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών. 

Η απόφαση της «επιστροφής» ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες ως αντιστάθμισμα στη διαφαινόμενη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών (από το 18% στο 15%), αλλά και για την ευκολότερη εξυπηρέτηση των χρονίως πάσχοντων.

capital

pedy exetasi

Ξεκινά από αύριο το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού με τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Οι πολίτες -άσχετα εάν είναι ή όχι ασφαλισμένοι- θα μπορούν να επικοινωνούν με τους πενταψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς 14554, 14784, 14884 και 14900, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Στη διάθεσή τους θα είναι -σε πρώτη φάση- υγειονομικοί σχηματισμοί εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας 73 πρώην μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται με εξέταστρο 5 ευρώ, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας) «εξακολουθεί να καταβάλλεται εξέταστρο, όπως αυτό ισχύει σήμερα με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, οι οποίες θα επικαιροποιηθούν και θα κωδικοποιηθούν με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Οι πρώην μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ φέρουν πλέον τον διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ.

Σε κάθε Κέντρο Υγείας υπάρχει υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας, τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός, καθώς και ένας γιατρός υποδοχής ειδικότητας -κατά προτεραιότητα- Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα, μη προγραμματισμένα περιστατικά.

Στις αρμοδιότητες του γιατρού υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή ειδικούς γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου.

sex-wine

Το καθημερινό στρες, η έλλειψη ύπνου και η κούραση είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που ρίχνουν τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών.

Το μυστικό για ανεβασμένη λίμπιντο και περισσότερες αντοχές μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα σας, όπως διαβάζουμε στο onmed.gr.

1. Καφές

Μια μικρή δόση καφεΐνης ενισχύει το μεταβολισμό, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και δίνει πολύτιμη ενέργεια.

2. Στρείδια
Είναι ίσως το πιο γνωστό αφροδισιακό. Χάρη στον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη Β6 που περιέχουν, δίνουν ώθηση στην παραγωγή τεστοστερόνης.

3. Καυτερές πιπεριές
Τα καυτερά φαγητά κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος να διαστέλλονται. Έτσι, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα… επίμαχα σημεία.

4. Μπανάνες

Οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες πρέπει να έχουν δυνατή καρδιά. Το κάλιο που περιέχει η μπανάνα προστατεύει την καρδιά και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

5. Σολομός

Τα υγιεινά Ω-3 λιπαρά που περιέχει προστατεύουν τις αρτηρίες, αποτρέποντας την απόφραξή τους.

6. Κεράσια
Περιέχουν ανθοκυανίνες, μια φυτική χημική ουσία που προλαμβάνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

7. Κρασί

Το κρασί – και ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες – είναι εξαιρετική πηγή μιας αντιοξειδωτική ουσίας που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Αυτή η ουσία βοηθά στη διαστολή των αρτηριών και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

nucleus

Εγκρίθηκε η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη, καθώς για πρώτη φορά στα ιατρικά δρώμενα της χώρας η ειδική επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση νέων θεραπειών στην Ελλάδα, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει στο φάκελο που κατέθεσε ο Αλέξης Κοκολάκης με θέμα ‘Έγκριση πρακτικής για την θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη’.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της θεραπευτικής πρακτικής του καρκίνου με πρωτόνια για την Ελληνική επικράτεια σύμφωνα με το τεκμηριωμένο αίτημα και την πρόταση του κ. Κοκολάκη

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για το νησί μας αλλάζει τα δεδομένα στην θεραπεία του καρκίνου στην χώρα και ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση κέντρου θεραπείας με πρωτόνια στην Κρήτη, τεχνολογικά της πιό σύγχρονης και ιατρικά πιο αποτελεσματικής μεθόδου ακτινοθεραπείας στον κόσμο.

Το έργο αυτό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε πολλά ερευνητικά πεδία και στις ιατρικές επιστήμες. Θα προσδώσει κύρος και υπεραξία στον τόπο μας αλλά θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού και χειμερινού τουρισμού όπου και άλλοι τομείς υγείας μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο επιστημονικός διευθυντής του Ιταλικού ογκολογικού κέντρου για αδρονική θεραπεία (CNAO) στην Παβία, και συντονιστής του Προγράμματος ULICE (Union of Light Ion Centres in Europe- Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων με ελαφρά ιόντα), καθηγητής Ρομπέρτο Ορέκια δήλωσε χαρακτηριστικά ‘Ένα κέντρο σωματιδιακής θεραπείας στην Κρήτη όχι μόνο θα κάλυπτε μερικώς η πλήρως τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για τη Νότια Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική’.

Η επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας αποτελείται από τους παρακάτω κορυφαίους επιστήμονες:

Νικόλαο Κελέκη, Καθηγητή Ακτινοδιαγνωστικής, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ», ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του, τον Παναγιώτη Παντελάκο, Δ/ντή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Ανδρέα Φωτόπουλο, Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής & Βιολογίας, ως εκπρόσωπο της, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Κούτσικο, Πυρηνικό Ιατρό στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.
Δημήτριο Καρδαμάκη, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ως εκπρόσωπό της, με αναπληρωτή του τον Γρηγόριο Γεωργακόπουλο, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.

Βιργινία Τσαπάκη, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», ως εκπρόσωπο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας, με αναπληρώτριά της την Άννα Μακρίδου, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», ομοίως.

Βασιλική Καμενοπούλου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αδειών και Ελέγχων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αναπληρωτή της τον Σωτήρη Οικονομίδη, Ακτινοφυσικό, του Τμήματος αδειών και ελέγχου της ΕΕΑΕ, ομοίως.

Σταύρο Κυριαζή, Τεχνολόγο Ακτινολόγο, ως εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Χειριστών Εμφανιστών, με αναπληρωτή του τον Ευθύμιο Αγαδάκο, ομοίως.
Κωνσταντίνο Πιπερίδη, υπάλληλο κλάδου ΤΕ Ακτινολόγων Ραδιολόγων, που υπηρετεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ως εκπρόσωπο των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο υπάλληλο κλάδου ΠΕ Ιατρών, που υπηρετεί στη Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, ομοίως.
Νικόλαο Μπατάκη, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή ΕΣΥ στο Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ –ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ., ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», ομοίως.

Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Καθηγητή Χειρουργικής Ανατομικής-Ανατομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., ως εκπρόσωπο του ΚΕ.Σ.Υ., με αναπληρωτή του τον Βλασταράκο Μιχαήλ, Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ομοίως.

ekrit

kytara karkinika

Νέο μηχανισμό καταπολέμησης του καρκίνου, που ανατινάζει στην κυριολεξία τα καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν Σουηδοί επιστήμονες, σύμφωνα με δηλώσεις τους.

Οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των ιστών Πάτρικ Έρνφορς του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell» (Κύτταρο), ανακάλυψαν μια ουσία (Vacquinol-1), η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, του πιο κοινού και πιο επιθετικού εγκεφαλικού όγκου, να εκρήγνυνται εκ των έσω.

Όταν επί πέντε μέρες χορηγήθηκε σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα αυτή η ουσία (η οποία μπορεί να χορηγηθεί και σε μορφή χαπιού), η ανάπτυξη του όγκου σταμάτησε και η ζωή των πειραματόζωων παρατάθηκε. Τα περισσότερα ζούσαν ακόμη μετά από 80 μέρες, ενώ όσα δεν είχαν πάρει την ουσία, είχαν πεθάνει μετά από 30 μέρες κατά μέσο όρο.

Μέχρι σήμερα θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για το γλοιβλάστωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση, οι ακτινοβολίες και οι χημειοθεραπείες, όμως το μέσο προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι μόνο 15 μήνες, γι' αυτό αναζητούνται εναλλακτικές μέθοδοι.

Οι Σουηδοί ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα χημικά μόρια, ως πιθανά θεραπευτικά «όπλα», ώσπου κατέληξαν στην εν λόγω ουσία. Η Vacquinol-1 ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να απορροφούν με ανεξέλεγκτο τρόπο από το εξωτερικό περιβάλλον τους διάφορες ουσίες στο εσωτερικό τους, κάνοντάς τα να παραγεμίσουν μέχρι που σκάνε, έτσι οι εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες τους καταρρέουν και τα ίδια αυτο-καταστρέφονται πλήρως. Αυτή τη τη στιγμή σχεδιάζεται από τους ίδιους η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

«Πρόκειται για ένα τελείως νέο μηχανισμό θεραπείας του καρκίνου. Ένα πιθανό φάρμακο με βάση αυτή τη νέα μέθοδο θα επιτίθεται στο γλοιοβλάστωμα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και για άλλα είδη καρκίνου, κάτι που ακόμη δεν έχουμε μελετήσει» δήλωσε ο Ένφορς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

iatreio pedy

Αρχισε η λειτουργία των μονάδων υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στην Αττική.

Αρχικά, θα είναι δυνατή μόνο η συνταγογράφηση φαρμάκων και η κλινική εξέταση των ασθενών, μέχρι τα ιατρεία να στελεχωθούν στην  πορεία με περισσότερο ιατρικό προσωπικό

iatroi
 
Τις πόρτες τους ανοίγουν την Πέμπτη, για να υποδεχθούν τους ασφαλισμένους πάλι τα πρώην Πολυιατρεία και οι άλλες Μονάδες Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, αλλά και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.Πε.). 

Ωστόσο, υπάρχει έντονη η αγωνία στις αρμόδιες Αρχές να ανοίξουν όλες οι Μονάδες και να λειτουργήσουν με όλες τις Δομές τους, στις 20 Μαρτίου, καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους τους πολίτες, τόσο για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όσο και για τους ανασφάλιστους, για επίσκεψη, εξέταση, συνταγογράφηση. 

Στη διάθεση των πολιτών θα παραμείνουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, ο κατάλογος των οποίων όμως σταδιακά θα ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες που θα ανακύπτουν ανά Υ.Πε.

Ανησυχία προκαλεί, επίσης, για την ομαλή λειτουργία των Πολυιατρείων το γεγονός ότι, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των γιατρών που χρειάζονται για το Π.Ε.Δ.Υ. και για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, με δεδομένο ότι, στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας θα έχουν πρόσβαση πλέον και οι ανασφάλιστοι εκτός από τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αύριο, όλες οι Μονάδες Υγείας θα παραδοθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες αναλαμβάνουν στο εξής και τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας, η κάλυψη των Μονάδων Υγείας είναι απόλυτη σε Διοικητικό και Υγειονομικό προσωπικό - οι εργαζόμενοι επέλεξαν τις μονάδες υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. σε ποσοστό 98,8% και 99,4%, αντιστοίχως. 

Περισσότερα Άρθρα...