ste

Συνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία πολυσέλιδη – 111 σελίδες- γνωμοδότηση που εκδόθηκε υπό τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο ελληνικό. 

Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, νομοθετικές προβλέψεις και διατάξεις, ενώ σημειώνουν ότι οι προβλεπόμενες κατασκευές, είναι σύμφωνες με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφορικά με τους προβλεπόμενους ουρανοξύστες οι οποίοι πρόκειται να κατασκευαστούν, επισημαίνουν ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012».

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012)».

Το δημόσιο συμφέρον «συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.ά.».

Επίσης, νόμιμες είναι και οι προβλεπόμενες «ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί».

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομία οι οποίοι είναι επισκέψιμοι, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι « η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου».

Με την απόφαση αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες οι εργασίες απομάκρυνσης υπηρεσιών αλλά και διαμόρφωσης του χώρου. Πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, μια επένδυση που μπορεί να φτάσειτα 8 δισ. ευρώ.

Τι προβλέπεται να γίνει 

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργηθούν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου έξι ουρανοξύστες με ύψος έκαστος έως 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ' εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 με 70 μέτρα.

Επίσης ορίζει ότι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, έπειτα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται σε δύο γενικές περιοχές, το «τέως αεροδρόμιο», και το «παράκτιο μέτωπο», κάθε μία εκ των οποίων, «σπάει» σε πολλές μικρότερες «γειτονιές», που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 επιμέρους γειτονιών, οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας.

Η μεγαλύτερη από τις δύο γενικές περιοχές, είναι το «τέως αεροδρόμιο», έκτασης 5.249.873,49 τ.μ. που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου, και απαρτίζεται από έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μια ζώνη ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Κάθε μια από αυτές τις επιμέρους περιοχές έχει πάρει και διαφορετική ονομασία : «Γειτονιά τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας», «Δυτική Γειτονιά του Πάρκου», «Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου», «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης», «Γειτονιά του Λόφου», «Γειτονιά των Τραχώνων», «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου», και Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η δεύτερη γενική περιοχή είναι αυτή του «παράκτιου μετώπου» που ανέρχεται σε 758.203 τ.μ., περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά, και την έκταση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, και «σπάει» σε μια περιοχή προς πολεοδόμηση και δύο ζώνες ανάπτυξης. Εδω έχουμε την «Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά», την «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά«, και την «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά».

Συνολικά όλη η έκταση του Ελληνικού ανέρχεται σε 6.008.076,49 τ.μ., δηλαδή 6.008 στρέμματα.

in.gr

elliniko apopsi dytiki

"Όλοι πια αρχίζουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα βγει στις αγορές" δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο  FM".

Είπε ότι "υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα από τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουν πια ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων", επισημαίνοντας ότι το 2017 έγιναν πολύ σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η υγεία, η ενέργεια και οι μεταφορές και πρόσθεσε ότι μεγάλη σημασία έχει και η επένδυση στο Ελληνικό.

"Το ληνικό θα είναι τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που θα υλοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι το έργο ξεκινάει εντός του 2018. Τους πρώτους μήνες του '18 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την τελική έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, η κυβέρνηση την έχει τελειώσει τη δουλειά της και αμέσως μετά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο, ο οποίος δρομολογείται. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά το πρώτο εξάμηνο θα έχουν τελειώσουν και επομένως μέσα στο '18 όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει η επένδυση" σημείωσε.

Ο κ. Πιτσιόρλας κατέστησε σαφές ότι "οι εκλογές θα γίνουν το 2019", τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές το 2018, το '18 είναι μια χρονιά που πρέπει να συγκεντρωθούμε στο να δρομολογήσουμε σημαντικές επενδύσεις, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Η έξοδος στις αγορές είναι μια στιγμή πάρα πολύ σημαντική". Για το θέμα των κόκκινων δανείων διευκρίνισε ότι δεν αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια γα τα οποία "η κυβέρνηση δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον, τεράστια ευαισθησία".

Συγκεκριμένα είπε ότι πριν τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους τραπεζίτες και η κυβέρνηση είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να κάνει ό,τι πρέπει να για προστατευτούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Ωστόσο σχολίασε ότι αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν μεγάλες περιουσίες και στρατηγικά είναι κακοπληρωτές. Επισήμανε, άλλωστε, ότι υπάρχουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας που αυτή τη στιγμή είναι σε καθεστώς μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό το καθεστώς και να ξαναμπούν στην πραγματική οικονομία.

Για τη ΣΕΚΑΠ σημείωσε ότι άλλαξε χέρια και από το Δημόσιο πέρασε τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ιδιώτης βρέθηκε προ εκπλήξεων για προηγούμενα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να λυθεί το θέμα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις είπε ότι "υπάρχει ένα ζήτημα αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης", επισήμανε ότι "μεγάλα κομμάτια πρέπει να λειτουργήσουν στον ιδιωτικό τομέα και κάποιοι τομείς στρατηγικής σημασίας πρέπει να παραμείνουν στον δημόσιο έλεγχο και στον δημόσιο τομέα", όμως σημείωσε: "Θα πρέπει όλη αυτή τη συζήτηση να την αποδαιμονοποιήσουμε και να εμπιστευτούμε τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας παραπάνω από ό,τι μέχρι σήμερα". 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό

elliniko apo xwmateri se ribiera

Ποσοστό 12,8% στη Lamda Development απέκτησε χθες ο όμιλος Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Γερμανού, και το fund VΝK capital, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο project του Ελληνικού.

Το «πακέτο» που άλλαξε χέρια λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου αφορούσε 10.200.000 μετοχές της εταιρείας. Η αγοραπωλησία έγινε στην τιμή των 5,4 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία στα 55.226.912 ευρώ.

«Η απόφασή μας να μπούμε επενδυτικά στη Lamda σε αυτή την περίοδο σχετίζεται με τις σημαντικές προοπτικές του μεγάλου project και την πεποίθησή μας για την ολοκλήρωσή του.

Τα κεφάλαια αναζητούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης προοπτικής και ήταν επιδίωξή μας να μπούμε στο Ελληνικό, αρχικά με αυτό το ποσοστό, και να στηρίξουμε κεφαλαιακά την υλοποίησή του» δήλωσε ο κ. Βασίλης Κάτσος, επικεφαλής της VNK Capital.

Εξάλλου εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου θα πολεοδομηθεί το Ελληνικό χωρίς αλλαγές ως προς τα ύψη των ουρανοξυστών.

elliniko sxedio

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή

«Τον Ιούνιο του 2018 θα παραχωρηθεί το Ελληνικό στον επενδυτή» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επιπλέον επέρριψε στους ίδιους τους επενδυτές την ευθύνη για την καθυστέρηση της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου της ΟΣΥ (σσ: Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ), που καλύπτει έκταση 80.000 τμ και φιλοξενεί 370 λεωφορεία.

«Καμία καθυστέρηση δεν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης για το Ελληνικό. Σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση της ΟΣΥ, ο επενδυτής κατέθεσε το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2017 και με καθυστέρηση 7 μηνών» είπε ο κ. Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

«Αν οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία είχε τέτοια καθυστέρηση, καταλαβαίνετε τι θα γινόταν. Χωρίς σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης, δεν μπορούσε να γίνει καμία μελέτη για τη μεταφορά του αμαξοστασίου» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι «η παράδοση του Ελληνικού, όπως προβλέπει η συμφωνία, πρέπει να γίνει εντός τριών μηνών μετά την παράδοση των μετοχών».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος αντέτεινε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας, όταν -όπως είπε- ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, διαβεβαίωνε ότι έως τέλος του έτους θα έμπαιναν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό.

«Αν ο επενδυτής είχε προχωρήσει σε αυτά που όφειλε, θα μπορούσε μέχρι τέλος του έτους να προχωρήσουν οι εργασίες και να μπουν οι μπουλντόζες» απάντησε ο κ. Σπίρτζης και κατέληξε: «Η ΟΣΥ έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες και δραστηριότητες για να μεταφερθούν σε άλλα αμαξοστάσια τα λεωφορεία της και να ευχηθούμε να μην υπάρχει καμία άλλη καθυστέρηση από πλευράς επενδυτή για να προχωρήσει η επένδυση».

elliniko boultoza

Στην Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται πια το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ανάπτυξη του Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Το επίμαχο σχέδιο διατάγματος εισήχθη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. Την Τετάρτη αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Π.Δ το ακρωτήρι του Αγ. Κοσμά διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Αναλυτικά, για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, πολεοδομικά μεγέθη, ως εξής:

1) Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τμ, στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των πάσης φύσεως μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.

2) Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τμ.

3) Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τμ της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

4) Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ΄ ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τμ που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

elliniko boultoza

Επειτα από μήνες εμπλοκής και αφού ουκ ολίγες φορές κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα λόγω των εμμονών του ΚΑΣ και της «υψοφοβίας» του υπ. Πολιτισμού, το Ελληνικό φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Τα αρχαιολογικά ζητήματα και τα ύψη των κτιρίων στην έκταση των 6.008 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου δεν δείχνουν να αποτελούν πλέον εμπόδιο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που θα περιγράφει τις χρήσεις γης, το τι θα γίνει και που, και με ποιούς όρους δόμησης, δηλαδή το master plan του Ελληνικού, βρίσκεται κοντά στη τελική έγκριση με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, όπως προκύπτει από το κείμενο που παρουσιάζει το in.gr. 

Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι γενικοί γραμματείες των εμπλεκόμενων υπουργείων, μεταξύ των οποίων και η κ. Μ.Βλαζάκη από το Πολιτισμού.

Το καυτό θέμα του ύψους των έξι ουρανοξυστών του Ελληνικού, 200 μέτρων έκαστος, για τους οποίους η υπ. Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου είχε πρόσφατα κάνει πίσω, δηλώνοντας ότι η προτροπή της να επεξεταστούν, δεν είναι δεσμευτική, φαίνεται τελικά ότι ξεπερνιέται. 

Τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση, όσο και σε εκείνη της Δευτέρας, κανένα από τα έντεκα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, δεν απαίτησε να συμπεριληφθεί στο Προεδρικό Διάταγμα η προ μηνών εισήγηση του ΚΑΣ.

Προστέθηκε μόνο η υποχρέωση που ούτως ή άλλως προβλέπονταν από την τροποποιητική σύμβαση του 2016, μια έκταση 300 στρεμμάτων να διατεθεί στο Δημόσιο για λόγους κοινωνικής ανταποδοτικότητας ( π.χ. για μεταφορά στο πρώην αεροδρόμιο, εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορους Δήμους και περιοχές του Λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).

Εάν και στις επόμενες συνεδριάσεις δεν υπάρξουν εκπλήξεις, τότε το ΠΔ για την έγκριση του «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά», θα πάρει το δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και θα κληθεί να δώσει το αμετάκλητο «πράσινο φως» για την έναρξη της επένδυσης. Οχι δεν θα είναι το τέλος του δρόμου (εκρεμμεί ακόμη η απομάκρυνση από την έκταση φορέων, όπως το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο, κλπ), αλλά σίγουρα θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα.



Στο σχέδιο πάντως του Προεδρικού Διατάγματος του Ελληνικού περιλαμβάνονται κανονικά οι έξι ουρανοξύστες των 200 μέτρων, και τα υψηλά κτίρια ύψους 50 και 70 μέτρων, για τα οποία τόσος θόρυβος είχε γίνει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται αρχικά σε δύο γενικές περιοχές, το «τέως αεροδρόμιο», και το «παράκτιο μέτωπο», κάθε μία εκ των οποίων, «σπάει» σε πολλές μικρότερες «γειτονιές», που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιοσιμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 επιμέρους γειτονιών, οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας. 

Το τέως αεροδρόμιο και το παράκτιο μέτωπο

Η μεγαλύτερη από τις δύο γενικές περιοχές, είναι το «τέως αεροδρόμιο», έκτασης 5.249.873,49 τ.μ. που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου, και απαρτίζεται από έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μια ζώνη ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο. Κάθε μια από αυτές τις επιμέρους περιοχές έχει πάρει και διαφορετική ονομασία : «Γειτονιά τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας», «Δυτική Γειτονιά του Πάρκου», «Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου», «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης», «Γειτονιά του Λόφου», «Γειτονιά των Τραχώνων», «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου», και Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η δεύτερη γενική περιοχή είναι αυτή του «παράκτιου μετώπου» που ανέρχεται σε 758.203 τ.μ., περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά, και την έκταση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, και «σπάει» σε μια περιοχή προς πολεοδόμηση και δύο ζώνες ανάπτυξης. Αθροιστικά μιλάμε για 6.008.076,49 τ.μ. (6.008 στρ).

Εδω έχουμε την «Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά», την «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά«, και την «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά».

Γειτονιά τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας

Εχει ως κυρίαρχη χρήση τη κατοικία, σε ποσοστό όχι κάτω του 60% της επιτρεπόμενης δόμησης. Ξενοδοχεία μέχρι 100 κλίνες και ξενώνες μπορούν να καλύπτουν το υπόλοιπο 20%, εμπορικά καταστήματα το 10% (με εξαίρεση υπεραγορές και πολυκαταστήματα), και εστιατόρια-αναψυκτήρια το εναπομέιναν 10%. Επιφάνειας 321.474,73 τ.μ, η συγκεκριμένη γειτονιά μπορεί να καλυφθεί μόνο κατά 40%, αφού κατ’ ελάχιστον το 50% πρέπει να είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Σαν μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης έχει οριστεί το 0,72. Κατ’ εξαίρεση του οικοδομικού κανονισμού επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων ύψους μέχρι 70 μέτρων.

Δυτική Γειτονιά του Πάρκου

Σήμα κατατεθέν της, ότι θα φιλοξενεί έναν από τους έξι ουρανοξύστες του Ελληνικού, μέγιστου ύψους 200 μέτρων. Το κτίριο θα αφορά σε μεγάλο βαθμό κατοικίες (promenade residential tower), με τους ορόφους να έχουν το ελάχιστο δυνατό βάθος και μεγάλα ανοίγματα, προκειμένου να μην περιορίζεται η θέα στο Μητροπολιτικό Πάρκο και στη θάλασσα.



Χωροθετημένος στην κατάληξη του διαδρόμου περιπάτου (που συνδέει τη Λεωφόρο Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης), ο ουρανοξύστης θα βρίσκεται πολύ κοντά στον οδικό άξονα που διατρέχει το Πάρκο και συνδέει τις δυτικές με τις ανατολικές γειτονιές. Φιλοδοξεί επομένως να λειτουργεί ως σημείο προσανατολισμού για όσους χρησιμοποιούν το Πάρκο και επιθυμούν να μετακινηθούν προς το παράκτιο μέτωπο και αντίστροφα.

Πέραν του ουρανοξύστη, η κυρίαρχη χρήση της γειτονιάς είναι η κατοικία, σε ποσοστό όχι μικρότερο του 60% της συνολικής δόμησης. Ξενοδοχεία μέχρι 100 κλίνες και ξενώνες, εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση υπεραγορές και πολυκαταστήματα), και γραφεία-τράπεζες-κοινωφελείς οργανισμοί, μπορούν να καλύπτουν από 10%, ενώ εστιατόρια-αναψυκτήρια το 5%. Επιτρέπεται όπως και στην προηγούμενη περιοχή, η ανέγερση κτιρίων ύψους 70 μέτρων.

Η δυτική γειτονιά του πάρκου έχει έκταση 555.914 τ.μ, της οποίας μπορεί να καλυφθεί μόνο το 40%, ενώ τουλάχιστον το 50% πρέπει να είναι κοινόχρηστοι χώροι. Οσο για τον ανώτατο συντελεστή δόμησης ορίζεται στο 0,75.

Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου

Τεσσερις χρήσεις προβλέπονται σε αυτή τη γειτονιά, και συγκεκριμένα κατοικία (τουλάχιστον 70% της δόμησης), εμπορικά καταστήματα (10%), γραφεία-τράπεζες-κοινωφελείς οργανισμοί (10%), και εστιατόρια-αναψυκτήρια (20%). Επιφάνεια της γειτονιάς είναι τα 318.007 τ.μ, της οποίας μπορεί να καλυφθεί το 40%, ενώ τουλάχιστον το 50% προορίζεται για κοινόχρηστους χώρους. Κατ’ εξάιρεση του οικοδομικού κανονισμού μπορούν να ανεγερθούν κτίρια ύψους ως 50 μέτρα, ενώ ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι το 0,72.



Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης

Δύο ουρανοξύστες, ένα κτίριο γραφείων (office tower) και ένα ξενοδοχείο (hotel tower), φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη γειτονιά, συνολικής επιφάνειας 775.284 τ.μ. Αρχιτεκτονικά τα δύο κτίρια σηματοδοτούν την «πύλη εισόδου» προς το Μητροπολιτικό Πάρκο. Λειτουργικά τα δύο κτίρια συνδυάζονται μεταξύ τους.

Εν προκειμένω το ξενοδοχείο 4 αστέρων στοχεύει να «τραβήξει» πελάτες τόσο από τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται στο Πάρκο, όσο και από τον επαγγελματικό τουρισμό, που θα προκαλέσει το «συγγενές» κτίριο γραφείων, όπως και το σύνολο των επιχειρήσεων που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή.

Στη γειτονιά, που θα έχει κάλυψη το πολύ 40%, και κοινόχρηστους χώρους τουλάχιστον 50%, επιτρέπονται οι χρήσεις της κατηγορίας «πολεοδομικό κέντρο», όπως εμπορικό κέντρο, ενώ λογικά οι κατοικίες περιορίζονται (τουλάχιστον 10% της συνολικής δόμησης). Οσο για το μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης, είναι το 0,89.

Γειτονιά του Λόφου

Επιφάνειας 379.744 τ.μ. αυτή η γειτονιά είναι μια ακόμη περιοχή κυρίως κατοικίας, η οποία πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 60% της δόμησης, με τις υπόλοιπες χρήσεις να «σπάνε» σε ξενοδοχεία έως 100 κλίνες (10%), εστιατόρια-αναψυκτήρια (20%), εμπορικά καταστήματα (15%), και γραφεία-τράπεζες-κοινωφελείς οργανισμοί (15%). Στο τμήμα της περιοχής που βλέπει στο Μητροπολιτικό Πάρκο επιτρέπονται κτίρια έως 50 μέτρα. Οπως και στις υπόλοιπες περιοχές, έτσι και σε αυτήν η κάλυψη δεν μπορεί να ξεπερνά το 40%, και οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50%. Ο μέγιστος συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,43.

Γειτονιά των Τραχώνων

Αλλη μια περιοχή κατοικίας είναι οι Τράχωνες. Τα ποσοστά της κατοικίας δεν μπορεί να είναι μικρότερα του 70%, με ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα (εκτός από υπεραγορές-πολυκαταστήματα), γραφεία-τράπεζες-κοινωφελείς οργανισμοί, και εστιατόρια-αναψυκτήρια, να καλύπτουν από 10% η κάθε κατηγορία. Επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων έως 50 μέτρα, ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,61, και από τα 264.735 τ.μ. επιτρέπεται να καλυφθεί μόνο το 40%, αφού τουλάχιστον το 50% είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.



Γειτονιά Τουρισμού -Αναψυχής-Επιχειρηματικού Πάρκου

Στην περιοχή χωροθετείται ο ουρανοξύστης που θα φιλοξενήσει το θέρετρο 5 αστέρων, το οποίο θα περιλαμβάνει καζίνο και συνεδριακό κέντρο. Μια πεζογέφυρα θα συνδέει την περιοχή του πρώην αεροδρομίου με το παράκτιο μέτωπο. 

Ρόλος του παραπάνω συγκροτήματος είναι να αποτελέσει προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα όλου του Ελληνικού, άρα αναμένεται ότι η αρχιτεκτονική του σχεδίαση θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ο ουρανοξύστης θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με χώρους πρασίνου, ενώ θα επικοινωνεί με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Επιφάνειας 634.145 τ.μ η συγκεκριμένη γειτονιά, δεν μπορεί να έχει κάλυψη άνω του 30%, και μέγιστο συντελεστή το 0,40. Ειδικά για τη χρήση καζίνο, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 τ.μ.
Μητροπολιτικό Πάρκο




Επιφάνειας 2.000.569 τ.μ, με χρήσεις αναψυχής, ελεύθερων χώρων, αθλητισμού, πολιτισμού, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης (το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 2.530 στρέμματα, και το Park de la Villete στο Παρίσι, 550 στρέμματα).

Σίγουρα θα πρόκειται για μακράν το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» να έχει έκταση 1.200 στρέμματα, το Αλσος Συγγρού 900 στρ, και το Πεδίον του Αρεως 270 στρ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων στο Πάρκο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 μέτρα, με μέγιστο αριθμό ορόφων τους 2. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο Πάρκο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 351.390 τ.μ.

Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά

Ορατός από τη θάλασσα και τον αέρα, ο ουρανοξύστης του Αγίου Κοσμά φιλοδοξεί να είναι η πρώτη εικόνα των επισκεπτών της Αθήνας. Σκοπός του σχεδιασμού, που θα γίνει από αρχιτέκτονα διεθνούς φήμης, θα είναι να αποτελέσει ο ουρανοξύστης ένα σύμβολο-τοπόσημο, διασφαλίζοντας παράλληλα ανοικτό ορίζοντα για κατοίκους και επισκέπτες.

Πέραν της θέας που θα έχουν οι κατοικίες προς το Μητροπολιτικό Πάρκο, τη μαρίνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το σχέδιο του επενδυτή υπόσχεται η κατασκευή να αποτελέσει μια εντελως πρωτότυπη πρόταση σε σύγκριση με το μέχρι σήμερα κτιριακό απόθεμα της Αττικής. Επιφάνειας 300.383 τ.μ η συγκεκριμένη γειτονιά, δεν θα καλύπτεται παρά κατά 40%, αφού τουλάχιστον το 50% θα είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Η κατοικία θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% της συνολικής δόμησης, και με εξαίρεση τον ουρανοξύστη, το μέγιστο ύψος των υπολοίπων κτιρίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 11 μέτρα. Ο επιτρεπόμενος συντελεστής θα είναι χαμηλός, στο 0,30.



Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά

Επιφάνειας 334.855 τ.μ, η γειτονιά είναι τουριστική, με την υφιστάμενη μαρίνα να διατηρείται και να εκσυγχρονίζεται. Το ύψος των κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 16 μέτρα, ο συντελεστής το 0,20, και η επιτρεπόμενη κάλυψη το 30%.

Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά

Το τοπόσημο αυτής της γειτονιάς είναι ένα πρότυπο ενυδρείο- κέντρο θαλασσίων ερευνών σε πρόσχωση σε αυτή την περιοχή επιφάνειας 122.965 τ.μ. Το ύψος των κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 16 μέτρα, ο συντελεστής το 0,20, και η επιτρεπόμενη κάλυψη το 30% μιας περιοχής μικρότερης απ' όλες τις προυγούμενες, αφού η επιφάνειά της δεν ξεπερνά τα 122.965 τ.μ.

Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης

  • 2.679.940 τ.μ, θα είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια, όσο και οι διατηρούμενες κοινωφελείς χρήσεις και εγκαταστάσεις υποδομές.
  • 35% του συνόλου της έκτασης, θα είναι η μεγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη. Στην περιοχή του παράκτιου μέτωπου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15%, ενώ στο Μητροπολιτικό Πάρκο η μέγιστη κάλυψη δεν θα υπερβαίνει το 10%.
  • 2.600.000 τ.μ., η έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου.
  • 7 δισ ευρώ, το ύψος της επένδυσης
  • 10.000 οι θέσεις εργασίας με την έναρξη της επένδυσης, ενώ θα φτάσουν τις 70.000 όσο θα προχωρούν οι επενδυσεις σε βάθος 15ετίας

Γιώργος Φιντικάκης

elliniko boultoza

«Είμαστε έτοιμοι, να ξεκινήσουμε το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη της χώρας, καθιστώντας την επενδυτικό, τουριστικό και πολιτισμικό προορισμό, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας άμεσα, καθώς και το μεγαλύτερο παράκτιο μέτωπο στον κόσμο», ανέφερε , με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, σημειώνεται το νέο ρεκόρ κερδοφορίας που σημειώθηκε το ενιάμηνο του 2017 για την Lamda Development. Η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) κινήθηκε ανοδικά, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και ανήλθε σε 35,7 εκατ.ευρώ, κυρίως λόγω της εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens. Χωρίς την πραγματοποιηθήσα εξαγορά, η αύξηση θα ήταν 2,2%.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων, ανήλθαν σε 30,1 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 12,7% σε σχέση με το ενιάμηνο του 2016.

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της εταιρίας αγγίζει το 99%, με έντονο να παραμένει το ενδιαφέρον από νέους εμπόρους.

Ο συνδυασμός του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και της αποχώρησης εμπόρου λιανικής με σημαντική έκθεση καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα της εταιρίας, επηρέασαν παροδικά, όπως αποτυπώνεται σε κάποιους εμπορικούς δείκτες.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων, παρουσίασε μείωση 2,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2016, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε μικρή μείωση της τάξεως του 0,8%. Σημειωτέο όμως, ότι το γ’ τρίμηνο 2017 καταγράφηκε αναστροφή της τάσης αυτής, σημειώνοντας αύξηση 0,5% και 2,6% των πωλήσεων και της επισκεψιμότητας αντίστοιχα.

Κονιόρδου: «Το ύψος των κτιρίων ως όρος της σύμβασης για την επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό, αλλά “ευκτικό”»

Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή ύστερα από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος για την επένδυση στο Ελληνικό υπενθύμισε τη σημασία της άμεσης υλοποίησης του έργου καθώς θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας και έσοδα 8,2 δις ευρώ.

Ο Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθύμισε στην Υπουργό Πολιτισμού κα Κονιόρδου τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ίδια η Κυβέρνηση με την επενδύτρια εταιρία «Lamda development» καθώς και τα νέα κωλύματα που προκύπτουν ύστερα και από την έκθεση της εταιρίας σχετικά με τους χώρους που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί καθώς και το ύψος των κτιρίων.

Στην απάντησή της η Υπουργός δήλωσε ότι το ύψος των κτιρίων δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει απλώς «ευκτικό» χαρακτήρα και ότι το θέμα του ύψους δεν είναι αρμοδιότητα του Υπ. Πολιτισμού, αλλά του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο εκδίδει και το Προεδρικό διάταγμα. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ανατροπή των όρων της σύμβασης και ότι η επένδυση συνεχίζεται ομαλά.

Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος επέμεινε ότι θα καταθέσει ερώτηση και προς το Υπ. Περιβάλλοντος, ενώ επεσήμανε ότι το Προεδρικό διάταγμα δε μπορεί να υπογραφεί το Δεκέμβριο γεγονός που σημαίνει ότι το έργο θα καθυστερήσει μαζί με ό,τι θετικό συνεπάγεται.

Περισσότερα Άρθρα...