Μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχει στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του έχασε ο ΠΑΟΚ, που ηττήθηκε 3-2 από τη Σάλκε στην (άδεια λόγω τιμωρίας) Τούμπα, για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Σκόρερ των Γερμανών οι Σάλαϊ (43', 90') και Ντράξλερ (67'), ενώ τα γκολ του ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Αθανασιάδης (53') και Κατσουράνης (64').

Με δέκα η Σάλκε από το 64' λόγω αποβολής του Τζόουνς, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα, μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα και να προκριθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει στους ομίλους του Europa League και θα μάθει τους αντιπάλους του στην κλήρωση της Παρασκευής.

Με επιθετική τακτική ξεκίνησε την αναμέτρηση η Σάλκε εκμεταλλευόμενη την διάθεση του ΠΑΟΚ να παίξει περισσότερο αμυντικά για να «περιφρουρήσει» το 1-1 του πρώτου αγώνα. Οι Γερμανοί με άξονες τους Φαρφάν, Σάλαϊ και Ντράξλερ, επιχείρησαν να διασπάσουν την άμυνα του ΠΑΟΚ και μολονότι δεν είχαν δημιουργήσει ικανές για γκολ ευκαιρίες, κατάφεραν τον στόχο τους στο 43' με τον Ούγγρο Ανταμ Σάλάϊ που από πάσα του Ιάπωνα Ουτσίντα παραβίασε την εστία του διαμαρτυρόμενου Χακόμπο, για να ανοίξει το σκορ, εξουδετερώνοντας το εκτός έδρας γκολ του ΠΑΟΚ. Για το γκολ αυτό διαμαρτυρήθηκαν οι παίκτες του γηπεδούχου ΠΑΟΚ για την κίνηση του Ουτσίντα να χρησιμοποιήσει το χέρι του (τουλάχιστον αυτό φαίνεται στο τηλεοπτικό ριπλέι) στον έλεγχο της μπάλας πριν την περάσει στον συμπαίκτη του Σάλαϊ.

Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε παθητικό ρόλο και προσπάθησε χωρίς επιθετικότητα να ελέγξει την αμυντική λειτουργία και να αφήσει μακριά από την περιοχή του, τους επιθετικούς της Σάλκε. Στον δημιουργικό τομέα οι Θεσσαλονικείς είχαν σαν μοναδική επιθετική αιχμή τον Στοχ, που με επιδεξιότητα δημιουργούσε ρήγματα στην αντίπαλη περιοχή. Μάλιστα στο 51' ο Στοχ δημιουργήσε μοναδική προϋπόθεση για γκολ που δεν αξιοποίησε ο Σαλπιγγγίδης, ενώ δυο λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ δείχνει τα δόντια του όταν με ασίστ του Κίτσιου, ο Αθιανασιάδης με υποδειγματικό δυνατό σουτ παραβιάζει την γερμανική εστία φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσια (1-1).

Η συνέχεια επεφύλασσε σημαντικές ανατροπές και συγκινήσεις. Στο 64' η δεύτερη κίτρινη κάρτα του Τζόουνς μετά από φάουλ στον Σαλπιγγίδη, φάνηκε να διαφοροποιεί τις ισορροπίες στο γήπεδο, αλλά η ανατροπή αυτή δεν ωφέλησε τον ΠΑΟΚ που πολύ σύντομα δέχτηκε και δεύτερο πλήγμα πολύ πιο οδυνηρό από το πρώτο. Στο 67' ο Ντράξλερ εκμεταλλεύτηκε μπροστινή μπαλιά και έξοδο του Χακόμπο, τον οποίο αφού παρέκαμψε με πλασέ έστειλε την μπάλα στην εστία του για να γράψει το 1-2, δίνοντας μεγάλο προβάδισμα στην ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι ένα λεπτό αργότερα αλλά ο Λούκας από άψογη θέση «έπιασε» ένα κακό σουτ στέλνοντας την μπάλα στα ύψη. Ο χρόνος έκτοτε άρχισε να λειτουργεί υπέρ της Σάλκε που αν και με παίκτη λιγότερο κρατούσε την άμυνα της σχεδόν ικανοποιητικά.

Ο Στέφενς που στο ημίχρονο είχε αποβληθεί για τις διαμαρτυρίες του στην φάση του πρώτου γερμανικού τέρματος, έδινε τηλεφωνικά οδηγίες στους συνεργάτες του Αντόνιο Λόκχοφ και Γιώργο Γεωργιάδη και η είσοδος των Νέτσιντ και Ολίσε στο 74' φάνηκε να αλλάζει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με το δεύτερο γκολ της Σάλκε.

Στο 79' ο Κατσουράνης με γυριστή ωραία κεφαλιά πέτυχε το 2-2 και η άδεια Τούμπα πάγωσε ακόμα και τους 200 περίπου Γερμανούς που ήταν οι μόνοι που ακούγονταν στις κερκίδες. Το τελευταίο δεκάλεπτο έμελε να έχει συγκλονιστική εξέλιξη και στο 80' η ευκαιρία που έχασε ο δραστήριος Στοχ, λύτρωσε τους Γερμανούς από ηλεκτροσόκ.

Ο ΠΑΟΚ ανέβασε την απόδοση του και πίεσε ακόμα περισσότερο αλλά ο χρόνος ήταν περιορισμένος και η Σάλκε κρατούσε το χρυσοφόρο γι αυτήν 2-2. Και κάτι περισσότερο. Στο 90' ο Σάλαϊ από ασίστ του Ντράξλερ παραβίασε για τρίτη φορά την εστία του Χακόμπο, δίνοντας τέλος στις ελπίδες του ΠΑΟΚ για μια πρόκριση στους ομίλους του Champions League, στην τρίτη απόπειρα της μακεδονικής ομάδας, μετά το 2004 και το 2009.

Το τελικό 2-3 άφησε μια βαριά πίκρα στο κοινό της Θεσσαλονίκης, που παρακολούθησε την αναμέτρηση από τους τηλεοπτικούς δέκτες ενώ η Γερμανική ομάδα πανηγύρισε με τους λιγοστούς οπαδούς της την πρόκριση στην φάση των ομίλων όπου θα συνεχίσει.

Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες: Κίτσιου- Σαντάνα

Κόκκινη: Τζόουνς (δεύτερη κίτρινη)

ΠΑΟΚ (Χούουμπ Στέφενς): Χακόμπο, Σκόνδρας Βίτορ, Κατσουράνης, Κίτσιου, Τζιόλης, Κάτσε, Λούκας (80΄ Γεωργιάδης), Στοχ, Σαλπιγγίδης (74΄Ολίσε), Αθανασιάδης (74΄ Νέτσιντ).

ΣΑΛΚΕ (Γιένς Κέλερ): Χίλντεμπραντ, Χέβεντες, Σαντάνα, Ουτσίντα, Φουκς, Κλέμενς (61΄ Μέγιερ, 70΄ Νοϊστάντερ), Χέγκερ, Τζόουνς, Ντράξλερ, Φαρφάν (83΄ Ματίπ), Σαλάι.

*Σχολιαστής της αναμέτρησης, για το δεύτερο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ZDF), ήταν ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας, Ολιβερ Καν. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, στο σχόλιο του στη γερμανική τηλεόραση και μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα, ήταν ιδιαίτερα καυστικός και οξύς για τον ΠΑΟΚ, τον οποίο αμφισβήτησε για την ισχύ και δυνατότητα του να προκριθεί στους ομίλους του Champions League.

*Αίσθηση έκανε η παρουσία νεαρής τυφλής οπαδού της Σάλκε που αφίχθη στην Τούμπα για να παρακολουθήσει ηχητικά μόνο τον αγώνα, έχοντας οδηγό έναν εκπαιδευμένο σκύλο Λαμπραντόρ, ο οποίος μάλιστα έφερε περιλαίμιο κασκόλ της γερμανικής ομάδας.

δολ

Η εθνική ανσάμπλ κατέλαβε την 8η θέση στο πρόγραμμα με τις 10 κορύνες, στο Παγκόσμιο Κύπελλο ρυθμικής γυμναστικής της Αγίας Πετρούπολης (16-18 Αυγούστου) και εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής (18/08).

Στην αυλαία της διοργάνωσης, η ελληνική πεντάδα (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Αλίκη Σμυρλή, Ζωή Κοντογιάννη, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου) συγκέντρωσε 15,600 βαθμούς στις 10 κορύνες και τερμάτισε 8η μεταξύ 23 χωρών.

Έτσι, θα είναι παρούσα στον τελικό του αγωνίσματος, μαζί με τις Ρωσία (17,466), Λευκορωσία (17,416), Βουλγαρία (17,116), Ισπανία (16,950), Ιταλία (16,016), Φινλανδία (15,750) και Γερμανία (15,733).

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου (σε ώρες Ελλάδας):

Σάββατο 17 Αυγούστου
16:30 - 19:00: Σύνθετος αγώνας, 2ο σκέλος (3 μπάλες / 2 κορδέλες)

Κυριακή 18 Αυγούστου
11:00 - 12:00: Τελικοί οργάνων - 10 κορύνες
14:00 - 15:00: Τελικοί οργάνων - 3 μπάλες / 2 κορδέλες

ethniki basket

Με πολύ καλή εμφάνιση δεδομένων και των απουσιών η Εθνική ομάδα νίκησε την Γαλλία (79-67) στο Στρασβούργο και τελείωσε αήττητη και πρώτη στο διεθνές τουρνουά.

Η «επίσημη αγαπημένη» τελείωσε τον πρώτο «κύκλο» φιλικών αγώνων της στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας με ιδανικό τρόπο και παρά τις απουσίες των τραυματιών Σπανούλη, Μπουρούση και Καϊμακόγλου.

Κορυφαίος της Εθνικής ήταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 18 πόντους (6/10 δίποντα) και 5 ριμπάουντ. Τον σέντερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού ακολούθησαν σε απόδοση οι Κώστας Παπανικολάου, Αντώνης Φώτσης και Κώστας Σλούκας, που πέτυχαν από 10 πόντους (ο Φώτσης με 3/5 τρίποντα).

Από τους «τρικολόρ» προσπάθησαν περισσότερο οι Αλέξις Αλίνσα (16 πόντοι σε 15' συμμετοχής), Μπορίς Ντιό (15 πόντοι), ενώ ο Τόνις Πάρκερ έμεινε στους δύο πόντους σε 19' παρουσίας στο παρκέ.

Τα δεκάλεπτα: 19-25, 40-45, 51-63, 67-79.

asteras tripo

Αστέρας: Τον πήρε η...κατηφόρα!

Η Ραπίντ Βιέννης επικράτησε 3-1 του Αστέρα Τρίπολης και σε συνδυασμό με το 1-1 στην Αρκαδία, η ομάδα του Τσιώλη δεν κατάφερε να μπει στην κλήρωση για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Αστέρας «πλήρωσε» τους χώρους που άφησε στην άμυνα, οι Αυστριακοί είχαν και την τύχη στο πλευρό τους και πήραν πανηγυρική πρόκριση με 3-1!

Ο Πέτσος άνοιξε το σκορ στο 25', ο Γκρατσίνι ισοφάρισε στο 55', ωστόσο η Ραπίντ πέτυχε ακόμη δύο τέρματα με τον Σάουμπ (63', 85') για το τελικό 3-1.

 

Η Ξάνθη αποχαιρέτησε με 2-1!

-Πρώτο γκόλ για τη Σταντάρ στο 52' με τον Μπουλότ.
-70' Γκολ για τη Σταντάρ, 2-0! Ο Ντε Καμάργκο με την είσοδό του στο παιχνίδι διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του, που κλειδώνει την πρόκριση.
-84' Γκολ για την Ξάνθη, 2-1! Ο Ντε Γκούζμαν με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή μειώνει σε 2-1.

Η ήττα του πρώτου αγώνα έφερε με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο την Ξάνθη, που έψαξε το... θαύμα στη Λιέγη κόντρα στην Σταντάρ.

Το έργο της απέναντι στους πιο έμπειρους Βέλγους ήταν εκ προοιμίου δύσκολο και από τη στιγμή οι Ακρίτες δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα της έδρας χάνοντας με 2-1 στα Πηγάδια, οι ελπίδες τους για συνέχιση του ευρωπαϊκού ονείρου ελαχιστοποιήθηκαν.

Την πρόκρισή της στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων εξασφάλισε η Εθνική Ελλάδας, κερδίζοντας με 42-38 τη Γαλλία.

Πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, με 14 πόντους, ενώ είχε και έξι ριμπάουντ, παρότι αγωνίστηκε με γαστρεντερίτιδα.

Ο ημιτελικός θα γίνει το Σάββατο (17/08, 18:45) στο Κίεβο.

Η Γαλλία αρχικά προηγήθηκε 7- 2 (7'), όμως η Ελλάδα μείωσε άμεσα σε 9-7 ενάμισι λεπτό πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν με 15- 9, ενώ με το τρίποντο του Λουμπακί αύξησαν το σκορ 20- 13, 44'' πριν το ημίχρονο. Ωστόσο η Εθνική δεν το έβαλε κάτω και μείωσε σε 27- 21 (25') και σε 30- 27 (29') , με τον Φλιώνη να βάζει την ελληνική ομάδα μπροστά στο σκορ με 31- 30. Λίγο πριν το τέλος ο αγώνας κατέληξε σε ντέρμπι, καθώς ο Μουράτος έδωσε προβάδισμα δύο πόντων στην Ελλάδα (38- 36) και με τις δύο βολές του Κόνιαρη η διαφορά αυξήθηκε στο +4 (40- 36), με την Γαλλία να μειώνει σε 40- 38 44'' πριν την λήξη. Την νίκη πρόκριση στους “4” σφράγισε ο Χαραλαμπόπουλος με τις εύστοχες δύο βολές (42-38).

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 7-10, 13-20, 27-30, 42-38.

ΕΛΛΑΔΑ: Κόνιαρης 8, Ντουζίδης, Καμαράς, Φλιώνης 2, Μιχαλούτσος 4, Πεφάνης, Σκουλίδας 4, Φραγκιαδάκης, Mουράτος 2, Παπαγιάννης 8, Χαραλαμπόπουλος 14.

ΓΑΛΛΙΑ:Λεμπέφ 7 (1), Σαμ 3, Κορτάλ 2, Τσουάφ, Ντενί 5 (1), Λουμπακί 5 (1), Νουά 6, Γκομπό 9, Ονά Εμπό 1, Μπλες.

enet

filipidis epi konto

Ο Κώστας Φιλιππίδης προκρίθηκε στον τελικό του επί κοντώ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας. Ο πρωταθλητής από την Ελλάδα μετείχε στο πρώτο προκριματικό γκρουπ με επίδοση 5,55 μέτρα.

Ηταν ένας από τους συνολικά 12 αθλητές που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, την ώρα που το όριο της πρόκρισης στον τελικό ήταν τα 5,70 μέτρα, και θα επιστρέψει στο «Λουζνίκι» για τον τελικό, που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Δευτέρας (18:00).

Ο Φιλιππίδης άφησε τα 5,25 μέτρα, ενώ πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5,40 και τα 5,55 μέτρα.

 

Οι 12 που προκρίθηκαν στον τελικό:

1. Γιάν Κουντλίτσκα (Τσεχία) 5,65

1. Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία) 5,65

3. Μπραντ Γουόκερ (ΗΠΑ) 5,55

3. Μάλτε Μορ (Γερμανία) 5,55

3. Κώστας Φιλιππίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 5,55

6. Αουγκούστο Ντε Ολιβέιρα (Βραζιλία) 5,55

7. Μπγιόρν Ότο (Γερμανία) 5,55

7. Σέιτο Γιαμαμότο (Ιαπωνία) 5,55

7. Ραφαέλ Χολτσντέπε (Γερμανία) 5,55

7. Αλχατζί Τζενγκ (Σουηδία) 5,55

11. Βαλεντίν Λαβιλενί (Γαλλία) 5,55

12. Τσανγκρούι Σούε (Κίνα) 5,55

eurobasket ethnik trinkeri

Oι ειδικοί τοποθετήθηκαν εκ νέου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η Ελλάδα παραμένει πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ.

Συγκεκριμένα στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA δημοσιεύτηκαν τα ανανεωμένα power rankings με εκτιμήσεις ανθρώπων του μπάσκετ για το προσεχές Ευρωμπάσκετ και το σύνολο του Αντρέα Τρινκιέρι βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας.

"Όπως η Ακρόπολη στέκεται δυνατή και περήφανη πάνω από την πρωτεύουσα Αθήνα, έτσι και η Εθνική έχει ανάλογη παρουσία στην κορυφή της λίστας, παρά τον τραυματισμό του Γιάννη Μπουρούση στα πλευρά" είναι το σχόλιο για την τοποθέτηση της Εθνικής μας στην πρώτη θέση των φαβορί.

Ακολουθεί η Λιθουανία, στην 3η θέση είναι η Γαλλία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Ισπανία και η Σλοβενία. Στη συνέχεια ακολουθούν αναλυτικά οι: Μαυροβούνιο, Τουρκία, Σερβία, Ιταλία, Κροατία, Ρωσία, Ισραήλ, ΠΓΔΜ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Φινλανδία, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, λετονία, Ουκρανία, τσεχία, Βέλγιο και Γεωργία.

pamesports

Περισσότερα Άρθρα...