Κατατίθεται – εκτός απροόπτου – σήμερα Παρασκευή στη βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα σβήνει τις φωτιές που άναψαν σε χιλιάδες συνταξιούχους τα ραβασάκια με τους φουσκωμένους φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικά των ετών 2010 – 2013.

 

eyro xeria

Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου.

Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί Τετάρτη 4 Μαρτίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαρτίου ανά Ταμείο έχουν ως εξής:

- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
- Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
- Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020.

Επιδόματα

Tην Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ οι εξής προνοιακές παροχές: Επίδομα Παιδιού, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων
Υπερηλίκων, Σύνταξη υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Διευκρινίζεται ότι η καταβολή του Επιδόματος Παιδιού αφορά στην πληρωμή της συμπληρωματικής 6ης δόσης του 2019.

syntaxioyhoi
Οι δυο βασικές προϋποθέσεις που οδηγούν στην αύξηση. Ποιοι θα την πάρουν εφάπαξ και ποιοι σε 5 δόσεις – Αναλυτικός οδηγός με όλες τις κατηγορίες δικαιούχων

Τον γρίφο της «προσωπικής διαφοράς» καλούνται να λύσουν δυο εκατομμύρια παλαιοί συνταξιούχοι, οι οποίοι αγωνιούν για το αν και κατά πόσο δικαιούνται να λάβουν αύξηση ή όχι με το νέο καθεστώς.

Η απάντηση για όλους είναι σχετικά απλή και εξαρτάται από δυο βασικές παραμέτρους. Αύξηση αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 στην τσέπη θα λάβουν μόνο όσοι πληρούν σωρευτικά και τις δυο ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Έχουν αποχωρήσει με πάνω από 30 (δηλαδή 31 και άνω) και έως 44 έτη ασφάλισης και
  2. Έχουν αρνητική προσωπική διαφορά από 1/1/2019 ή έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, για παράδειγμα 30 – 50 ευρώ. Την προσωπική τους διαφορά μπορούν να την δουν οι συνταξιούχοι στα μηνιαία εκκαθαριστικά του 2019 που είναι προσβάσιμα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Αυτά είναι τα δυο βασικά κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις αυξήσεις στο νέο καθεστώς. Συνεπώς σε αύξηση δεν μπορούν να ελπίζουν όλοι όσοι:

  • έχουν συνταξιοδοτηθεί με 30 και λιγότερα έτη ασφάλισης ανεξάρτητα από το ύψος της προσωπικής διαφοράς που διατηρούν
  • έχουν υψηλή θετική προσωπική διαφορά, για παράδειγμα άνω των 50 ευρώ και πολύ περισσότερο άνω των 100 ευρώ ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης που έχουν 

Το νέο τοπίο θα οριστικοποιηθεί στην λεπτομέρειά του μετά την ψήφιση του νόμου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό σημαίνει πως τα νέα ποσά των συντάξεων και τα αναδρομικά τους – που θα είναι 6 ή 7 μηνών – θα πληρωθούν πιθανότατα προς το Πάσχα, δηλαδή Απρίλιο με Μάιο.

Οι αυξήσεις θα είναι για την μεγάλη πλειοψηφία μόνο στα χαρτιά λόγω «προσωπικής διαφοράς». Για κάποιους όμως θα είναι και στην τσέπη. Για τους νέους συνταξιούχους – που αποχώρησαν μετά τις 13 Μαίου του 2016 με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – οι αυξήσεις θα δοθούν εφάπαξ ενώ στους παλαιούς θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις από φέτος μέχρι και το 2024.

Αυξήσεις στο καθαρό καταβαλλόμενο αναμένεται να δουν περίπου 200.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι. Η μεγάλη μάζα είναι παλαιοί – είχαν συνταξιοδοτηθεί δηλαδή πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαίου του 2016. Ειδικοί υπολογίζουν πως οι αυξήσεις για τους παλαιούς (με συνταξιοδότηση πριν από 13/5/2016) αναμένεται να κυμαίνονται μεσοσταθμικά κοντά στα 30 με 40 ευρώ. Θα δοθούν ωστόσο μοιρασμένες σε 5 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος και έως το 2024. Αντίθετα για τους νέους συνταξιούχους (αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαίου 2016) οι αυξήσεις εκτιμώνται κοντά στα 50 ευρώ και θα δοθούν εφάπαξ μετά τους επανυπολογισμούς, δηλαδή προς το Πάσχα.

Εκτός από αυτούς τους 200.000 υπάρχουν και αυτοί που θα έχουν αλλαγές μόνο στο εκκαθαριστικό, με λογιστικούς συμψηφισμούς της προσωπικής τους διαφοράς. Αυτοί εκτιμώνται σε περισσότεροι από 600.000 παλαιοί συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα αντιληφθούν αύξηση στην τσέπη.

Οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης καθώς προκύπτουν λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης. Όσοι έχουν αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και κάτω, όπως επίσης και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 45 έτη ασφάλισης και πάνω δεν δικαιούνται αύξηση με το νέο σύστημα. Στο νόμο υπάρχουν ρήτρες προστασίας και για όσους έχουν ήδη αποχωρήσει με περισσότερα από 45 έτη ασφάλισης και με αίτηση έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίοι προστατεύονται με προσωπική διαφορά ώστε να μην έχουν απώλειες. Αυτό συμβαίνει διότι η ανταποδοτικότητα του νέου συστήματος για 45 έτη ασφάλισης και πάνω είναι μικρότερη από το σύστημα Κατρούγκαλου. 

Ζεστό χρήμα στην τσέπη θα δουν οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαίου του 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Όσοι νέοι συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, αυτή θα συμψηφιστεί με την αύξηση που τυχόν δικαιούνται. Οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν μεταβατική περίοδο. Μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς θα λάβουν τους επόμενους μήνες στην τσέπη την αύξηση που δικαιούνται και τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης και δεν έχουν υψηλή θετική προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά (είχαν δηλαδή αύξηση ήδη από 1/1/2019) θα λάβουν τις τυχόν αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2020 έως και το 2024.

Σύμφωνα με τον έγκριτο δικηγόρο – εργατολόγο κ. Δημήτρη Μπούρλο, ειδικό επί της κοινωνικής ασφάλισης και τ. εκδότη του περιοδικού «Νομοθεσία – ΙΚΑ», η τελική διατύπωση που υιοθετήθηκε στο επίμαχο άρθρο οδηγεί στο συμπέρασμα πως διατηρείται η αύξηση που δόθηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου από 1/1/2019 με την δική της μεταβατική 5ετία η οποία ξεκίνησε 1η/1/2019 και ολοκληρώνεται στις 31/12/20123. Η τυχόν επιπλέον αύξηση που προκύπτει λόγω των αυξημένων συντελεστών θα δημιουργήσει – εξηγεί ο κ. Μπούρλος – μια δεύτερη προσωπική διαφορά η οποία θα δοθεί επίσης σε 5 ετήσιες δόσεις αλλά μέχρι και το 2024, καθώς η πρώτη δόση αφορά την περίοδο 1/10/2019 έως 31/12/2020.

Πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ αναφέρουν επίσης πως η δεύτερη ετήσια δόση που αφορά το 2020 από την 5ετή μεταβατική περίοδο αυξήσεων του νόμου Κατρούγκαλου (η πρώτη δόση της αύξησης δόθηκε το 2019 και η τελευταία πρέπει να το δοθεί το 2023) δόθηκε στους δικαιούχους με τις συντάξεις Ιανουαρίου που πιστώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα.

Στην τσέπη

Αναλυτικά, από το νέο καθεστώς επηρεάζονται όλες οι συντάξεις, παλαιές και νέες με χρόνο ασφάλισης 30,1 έτη και πάνω. Ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων που είχαν ήδη εκδοθεί πριν από τις 12 Μαίου του 2016 θα βρεθεί σε φάση «επανεκκίνησης» καθώς οι ανταποδοτικές συντάξεις πρέπει να υπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Με την ίδια λογική επανυπολογίζονται και όλες οι «νέες συντάξεις» δηλαδή όσες έχουν εκδοθεί μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η νέα ημερομηνία – κλειδί για όλες τις επερχόμενες αλλαγές είναι η 1η Οκτωβρίου 2019, καθώς το νέο ασφαλιστικό θα ισχύσει αναδρομικά από την στιγμή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ.

Στο νέο τοπίο καθαρές αυξήσεις στην τσέπη από φέτος και πριν το 2023, εφάπαξ ή σε 5 ετήσιες δόσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, αναμένεται να δουν :

Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019. Στη διάταξη νόμου αναφέρεται πως από 1.10.2019 οι συντάξεις που έχουν απονεμηθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλουή εκκρεμεί η απονομή τους (αιτήσεις από 13 Μαίου 2016 και μετά) υπολογίζονται εκ νέου σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. «Από 1.10.2019, καταβάλλονται τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις στη σύνταξη» αναφέρει η σχετική διάταξη. Η μεσοσταθμική αύξηση σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται κοντά στα 50 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, στην κατηγορία αυτή φαίνεται κατ αρχήν να ανήκουν :

  • Δημόσιοι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ με χαμηλές και μεσαίες συντάξιμες αποδοχές που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έτη έως 44 έτη ασφάλισης.
  • Αυτοκινητιστές του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΣΑ που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2016-2019 με περισσότερα από 30,1 έτη ασφάλισης και έως 44 έτη ασφάλισης.
  • Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων των ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ) οι οποίοι αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη και έως 44 έτη.
  • Μισθωτοί ΙΚΑ που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη – κυρίως όσοι έχουν πάνω από 35 έτη – και έως 44 έτη ασφάλισης.

Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχουν λάβει αύξηση από 1/1/2019. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες αυξημένης ανταποδοτικότητας – εφόσον δηλαδή έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης – θα λάβουν μεγαλύτερη αύξηση από φέτος. Αυτή η επιπλέον αύξηση, που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως μπορεί να κυμαίνεται κοντά στα 40 ευρώ, θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος και έως το 2024.

Η διάταξη αναφέρει πως αν το καταβαλλόμενο πριν το νόμο Κατρούγκαλου είναι μικρότερο από το ποσό που βγαίνει με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τότε συνεχίζει να καταβάλλεται η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και το ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται κατά το 1/5 της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει για την περίοδο 1η/10/2019 έως 31/12/2020 και σταδιακά ισόποσα κατ έτος έως την 31/12/2024. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο σε αυτή την κατηγορία φαίνεται κατ αρχήν να ανήκουν :

  • Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων των ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ) οι οποίοι αποχώρησαν με 30 έτη και άνω. Κατέβαλλαν εισφορές σε ποσοστό 30% επί των συντάξιμων αποδοχών τους ή και παραπάνω και γι αυτό δικαιώθηκαν την προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Συνταξιούχοι με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση.
  • Μισθωτοί ΙΚΑ που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη – κυρίως όσοι έχουν πάνω από 35 έτη – και έως 44 έτη ασφάλισης. Ειδικότερα συντάξεις ΙΚΑ αναπηρικές με πολλά έτη ασφάλισης αλλά και χηρείας με πολλά έτη ασφάλισης.
  • Αυτοκινητιστές του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΣΑ που έλαβαν σύνταξη από τον πρώην ΟΑΕΕ με 30,1 έτη έως 44 έτη ασφάλισης. Οι συντάξεις των συγκεκριμένων ήταν εξαιρετικά χαμηλές πριν τον νόμο Κατρούγκαλου λόγω των χαμηλών εισφορών που κατέβαλλαν.

Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, κάτω από 50 ευρώ και κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ, εφόσον φυσικά ανήκουν στις κατηγορίες αυξηµένης ανταποδοτικότητας (χρόνια ασφάλισης 30,1 – 44). Με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης αντιµετωπίζουν το ενδεχόµενο να «µηδενίσουν το κοντέρ» της προσωπικής διαφοράς ή να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή σε αύξηση. Την αύξηση που δικαιούνται θα την λάβουν αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 και σε 5 ετήσιες, ισόποσες δόσεις έως και το 2024 (πρώτη δόση εντός του 2020 και αναδρομικά από 1/10/2019).

  • Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 37 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί και αύξηση 25 ευρώ. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα έχουν μικρή µεταβολή στο καθαρό ποσό τους. Ωστόσο θα απαλλαγούν από τον «βραχνά» της θετικής προσωπικής διαφοράς και µπορεί να έχουν τώρα µια µικρή έως ανεπαίσθητη αύξηση, όµως από το 2023 και µετά θα λάβουν στην τσέπη όλες τις αυξήσεις που θα δίνονται µε βάση ΑΕΠ και ∆ΤΚ.

Στα χαρτιά

Αυξήσεις ανταποδοτικής σύνταξης αλλά μόνο στα χαρτιά θα έχουν και άλλες κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων, καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Πρόκειται για τον μεγάλο όγκο των σημερινών συνταξιούχων που θα επηρεαστούν από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (πάνω από 600.000 άτομα), αλλά δεν θα δουν αλλαγές στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους.

Η αύξηση που δικαιούνται επειδή έχουν αποχωρήσει με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά που διατηρούν, μειώνοντάς την. Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν σε αυξήσεις μετά το 2023. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν :

Παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016) που έχουν θετική προσωπική διαφορά σηµαντικού ύψους, άνω των 50 ευρώ. Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Ετσι µειώνεται αντίστοιχα η συνολική προσωπική διαφορά. Στην τσέπη του συνταξιούχου δεν προκύπτει προς το παρόν διαφορά, αλλά αυτό που αλλάζει είναι πως ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε αύξηση.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν γενικές αυξήσεις από το 2023 και μετά. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται µε αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.  Για τη συγκεκριµένη κατηγορία το νέο ποσό µειωµένης προσωπικής διαφοράς θα συµψηφιστεί γρηγορότερα, µε αποτέλεσµα να φτάσει συντοµότερα ο συνταξιούχος σε αύξηση και στο καθαρό ποσό. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται :

  • Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και άνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
  • Συνταξιούχοι ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
  • Συνταξιούχοι δικηγόροι του Ταμείου Νομικών, του πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.ά.) που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Ιδιαίτερη κατηγορία

Ιδιαίτερη κατηγορία συνιστούν οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά στο πλαίσιο της σύντομης μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου. Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως τον ∆εκέµβριο του 2018 δικαιώθηκαν τµήµα προσωπικής διαφοράς (25% έως 50%) στην περίπτωση που η νέα σύνταξή τους -όπως υπολογίστηκε µε τον νόµο 4387/2016- ήταν µειωµένη κατά 20% και πάνω από τη σύνταξη που θα έπαιρναν µε το παλαιό καθεστώς. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ με 35 και άνω έτη ασφάλισης, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ που συνταξιοδοτήθηκαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, στο νόμο υπάρχει ενσωματωμένη ρήτρα προστασίας των αποδοχών των εν λόγω συνταξιούχων, στην περίπτωση που η νέα σύνταξη προκύψει μικρότερη μετά τον επανυπολογισμό της με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα αναφέρεται πως «το ποσό της διαφοράς που προκύπτει εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά».

syntaxioyhoi

Λίγο πριν «φύγει» ο Ιανουάριος θα ξεκινήσει η πληρωμή για τις συντάξεις Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα οι πληρωμές θα ξεκινήσουν την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου. Οι δικαιούχοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ, από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Παρακάτω δείτε αναλυτικά την ημερομηνία πληρωμής για όλα τα Ταμεία. 

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων όλων των ταμείων για τις καταβολές του Φεβρουαρίου 2020:

Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις . 

Την ίδια μέρα θα καταβληθούν και και οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.

Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις.

Την ημέρα αυτή θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. 

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου τις επικουρικές συντάξεις.

dikaiolog

syntaxioyxoi vouli

Τα αναδρομικά και οι οι αυξήσεις στις συντάξεις φαίνεται ότι απασχολούν τους συνταξιούχους. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο  εισέρχεται στην τελική ευθεία και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης περιέγραψε την διαδικασία για την επιστροφή των αναδρομικών σε συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά

Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι η σειρά των πραγμάτων είναι «η ψήφιση του νόμου από την Βουλή, η δημοσίευση του στο ΦΕΚ και αμέσως μετά ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να δούμε ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα, σε πόσους πρέπει να γίνει συμψηφισμός και σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά από αναδρομικά, κάτι που θα γίνει σε μία δόση», δίχως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γίνει αυτό, όμως ούτε διαψεύδοντας τις αναφορές ότι η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

Αυξήσεις θα λάβουν τον Ιούνιο και οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).

Αυξήσεις επίσης θα λάβουν, αλλά σε δόσεις που θα καταβληθούν μέσα στην επόμενη 5ετία και όλοι εκείνοι, περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.

Όπως προσέθεσε, «παράλληλα, από τους νυν συνταξιούχους, είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις του. Δεν μπορώ να σας πω το ύψος των αυξήσεων, διότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο είναι του 2018, αλλά τα χρήματα θα δοθούν προς τα μέσα του 2020, οπότε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις». 

Ο κ. Βρούτσης έστρεψε τα πυρά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έδινε «εικονικές λύσεις» στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως εκείνο των εκκρεμών συντάξεων, στο οποίο πλέον δίνονται λύσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και τις ψηφιακές συντάξεις, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην κοινωνική ασφάλιση. Αναφερόμενος στις δαπάνες για το Ασφαλιστικό, είπε ότι πλέον οι δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το νέο ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις ότι το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένας «νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου», o υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι «υπάρχει λανθασμένη εντύπωση, ότι ο υπουργός είναι αυτός που καθορίζει το πλαίσιο. σύμφωνα και με την επιστημονική βιβλιογραφία το Ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες», προσθέτοντας ότι στο νέο Ασφαλιστικό έχει σε όλους διαφοροποίηση σε σχέση με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι

  • «οι συντελεστές αναπλήρωσης άλλαξαν, διότι πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης
  • το ύψος των εισφορών δεν έχει σχέση με τον Βρούτση ή τον Κατρούγκαλο, διότι ήδη έχει αρχίσει και μειώνεται το ύψος τους για του μισθωτούς, ενώ και σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργούμε τις αδικίες
  • στην οργανωτική δομή, όπου επίσης γίνονται αλλαγές, καθώς δημιουργείται ο e-ΕΦΚΑ που ενοποιεί στην ουσία όλα τα Ταμεία
  • η φιλοσοφία, όπου σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου, πλέον έχει στο επίκεντρο της την ανταπόδοση».

Σε ότι αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν για ασφαλισμένους, ο κ. Βρούτσης είπε πώς με το νέο ασφαλιστικό «από την αρχή εμείς είπαμε ότι ένα εκατομμύριο θα είναι ωφελούμενοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα δουν λεφτά στην τσέπη τους», προσθέτοντας «αυτό το Ασφαλιστικό «κοιτάζει» στο μέλλον, έτσι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, όλοι οι αυριανοί συνταξιούχοι θα είναι ωφελούμενοι και θα δουν αύξηση στην σύνταξη που θα τους αναλογούσε, εφόσον έχουν ασφάλιση 30 χρόνια και έστω μία ημέρα παραπάνω».

 Οι εισφορές και τα μπλοκάκια

Αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους που θα κυμαίνεται από 2,73 ευρώ έως 27,3 ευρώ θα έχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από 1ης Ιουνίου 2020, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως προβλέπεται στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:

-Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο. 

-Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-2023.

Στην πράξη αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Τις αυξήσεις θα καρπωθούν από τον Ιούνιο 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί με πλήρη απασχόληση.

Το μέτρο δεν αφορά μισθωτούς που εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Οι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες προέρχονται από τον κλάδο ανεργίας και 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού, καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία.

Για παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ, ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

aftodioik

EFKA pc

Yπάρχει ένας τρόπος για να διαπιστώσει από τώρα κιόλας κάθε συνταξιούχος αν είναι μέσα σε αυτούς που θα λάβουν καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Το ethnos.gr (ρεπορτάζ Γ. Φώσκολος) ετοίμασε έναν οδηγό για όλους τους συνταξιούχους, που με λίγα κλικ, μπορούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι αυξήσεων ή όχι.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Βήμα 1 –  Είσοδος στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ – www.efka.gov.gr. Πηγαίνουμε στο ηλεκτρονικό μενού για τους συνταξιούχους και επιλέγουμε «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

Βήμα 2 – Στην επόμενη οθόνη πηγαίνουμε στο τέλος της ενότητας «Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 01/01/2019″ και επιλέγουμε το κουμπί «Είσοδος στην Υπηρεσία»

Βήμα 3 – Επιλογή στον σύνδεσμο «Συνέχεια στο TAXISNET». Με την επιλογή στον σύνδεσμο αυτό, το σύστημα ανακατευθύνει τον χρήστη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου απαιτείται να εισάγει τους κλειδάριθμους που χρησιμοποιεί για την είσοδο στο TAXISNET.

Βήμα 4 – Είσοδος στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ με τους κλειδάριθμους (Username και Password) του Taxisnet. Πατάμε το κουμπί «Είσοδος».

Βήμα 5 – Πατάμε το κουμπί «Εξουσιοδότηση» ώστε να γίνει Πιστοποίηση-Εξουσιοδότηση στην ΑΑΔΕ

Βήμα 7 – Ολοκληρώνοντας αυτή την διαδικασία, ο συνταξιούχος μεταφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ όπου θα πρέπει να εισάγει τον Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. και να πατήσει το κουμπί «Είσοδος» προκειμένου να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και να περάσει στο επόμενο βήμα.

Βήμα 8 – Στο επόμενο βήμα και μετά την πιστοποίηση ο συνταξιούχος οδηγείται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 1/1/2019» και εμφανίζεται σχετικός πλοηγός με προσυμπληρωμένα στοιχεία. Εκεί ο συνταξιούχος πρέπει να συμπληρώσει στο έτος πληρωμής το 2019 και στο μήνα οποιοδήποτε μήνα από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο. Ακολούθως πατάμε το κουμπί «Αναζήτηση».

Βήμα 9 – Συμπληρώνονται τα πεδία «Έτος πληρωμής» και «Μήνας πληρωμής» από τις σχετικές λίστες τιμών και πατώντας το κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζονται το πλήθος των συντάξεων που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ. Στην επόμενη οθόνη λοιπόν πατάμε το κουμπί «Εκτύπωση» για να εμφανιστεί το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

Βήμα 10 – Αν είστε παλαιός συνταξιούχος, αν δηλαδή έχετε συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου), κρίσιμη μεταβλητή στο ενημερωτικό σας σημείωμα είναι το κουτί της προσωπικής διαφοράς:

Βήμα 11 – Αν στο κουτί της προσωπικής διαφοράς βλέπετε ποσό χωρίς αρνητικό πρόσημο (δηλαδή χωρίς μείον) σημαίνει πως από 1/1/2019 έχετε θετική προσωπική διαφορά. Αν αυτή η θετική προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από 50 ευρώ και πολύ περισσότερο αν ξεπερνάει τα 100 ευρώ τότε το πλέον πιθανό είναι πως δεν θα δείτε αύξηση στην τσέπη σας αλλά μόνο στα χαρτιά.

Εφόσον έχετε συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης θα αυξηθεί αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου η ανταποδοτική σας σύνταξη (βλέπετε το σχετικό ποσό στο κουτί ΜΕΙΚΤΑ ΠΟΣΑ πάνω από το κουτί της προσωπικής διαφοράς) και θα μειωθεί ισόποσα η προσωπική διαφορά.

Το τελικό πληρωτέο ποσό που βλέπετε στο τέλος του εκκαθαριστικού θα παραμείνει ίδιο και χωρίς αλλαγή. Για παράδειγμα αν η ανταποδοτική αυξηθεί κατά 40 ευρώ η προσωπική διαφορά θα μειωθεί κατά 40 ευρώ επίσης.

Αντίθετα αν η θετική προσωπική διαφορά είναι έως 50 ευρώ – για παράδειγμα 30 ευρώ – τότε το πιθανότερο είναι πως θα δείτε αύξηση στην τσέπη εφόσον είχατε συνταξιοδοτηθεί με πάνω από 33 και έως 44 έτη ασφάλισης. Το ένα πέμπτο της αύξησης μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβετε προς το Πάσχα όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων. Το σύνολο της αύξησης σπάει σε 5 ετήσιες δόσεις και θα δοθεί από φέτος μέχρι και το 2024.

Ειδικοί εκτιμούν πως σε αυτή την περίπτωση η αύξηση της ανταποδοτικότητας για την πρώτη 3ετία (30,1 – 33 έτη ασφάλισης) δεν θα επαρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να εξαλείψει δηλαδή να «φάει» όλη την θετική προσωπική διαφορά και να οδηγήσει σε αλλαγή προσήμου δηλαδή σε πραγματική αύξηση της σύνταξης, εκτός κι αν η προσωπική διαφορά είναι αρκετά μικρή, για παράδειγμα από 30 ευρώ και κάτω.

Βήμα 12 – Αν στο κουτί της προσωπικής διαφοράς βλέπετε ποσό με αρνητικό πρόσημο (δηλαδή με μείον) σημαίνει πως από 1/1/2019 έχετε αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχετε λάβει αύξηση ήδη από 1/1/2019. Εφόσον έχετε συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης θα λάβετε δεύτερη αύξηση και πάλι σε 5 δόσεις από φέτος μέχρι και το 2024. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα μεταβατική περίοδος. Η πρώτη ολοκληρώνεται το 2023 και η δεύτερη το 2024. Το ένα πέμπτο της δεύτερης αύξησης μαζί με τα αναδρομικά της από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβετε προς το Πάσχα όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Αν είστε νέος συνταξιούχος έχετε δηλαδή συνταξιοδοτηθεί με αίτηση από 13 Μαίου 2016 και μετά θα δείτε το εκκαθαριστικό σας σημείωμα με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Εφόσον δεν έχετε προσωπική διαφορά (αν διατηρείται τμήμα προσωπικής διαφοράς αυτό θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) και έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης θα λάβετε όλη την αύξηση που δικαιούστε εντός του 2020 χωρίς δόσεις μαζί με τα αναδρομικά της από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Αν συνταξιοδοτηθήκατε την περίοδο Μάιος 2016 – Δεκέμβριος 2018 και διατηρείτε τμήμα προσωπικής διαφοράς (θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) επειδή η σύνταξή σας υπολογίστηκε με μείωση άνω του 20% συγκριτικά με τον υπολογισμό που θα είχατε προ του νόμου Κατρούγκαλου, τότε αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί τώρα με την αύξηση που δικαιούστε από 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον βέβαια έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης. Αν η αύξηση επαρκεί για να απαλειφθεί αυτό το ποσό της προσωπικής διαφοράς θα λάβετε το επιπλέον ως αύξηση ολόκληρο από φέτος. Διαφορετικά θα συνεχίσετε να λαμβάνετε το ποσό που παίρνετε και τώρα.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Αυτοί που θα δουν αυξήσεις στην τσέπη είναι:
  1. Συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης.
  2. Σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 13 Μαΐου 2016 και είδαν αύξηση από 1/1/2019.
  3. Σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν μικρή προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις θα έρθουν προς την περίοδο του Πάσχα, μετά την ψήφιση του νόμου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων.

syntaxi portofoli

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των παράνομων μειώσεων στις συντάξεις για το επίμαχο 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 στους συνταξιούχους.

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των παράνομων μειώσεων στις συντάξεις για το επίμαχο 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους.

Αντίθετα «φρένο» μπαίνει στις αξιώσεις των συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών από την ψήφιση του ν.Κατρούγκαλου και μετά, δηλαδή από Μάιο του 2016 έως και το 2018.

Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης δίκης που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημάνθηκαν οι υπερβολικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στους συνταξιούχους όλο το προηγούμενο διάστημα και τονίστηκε το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την έκδοση θετικής απόφασης.

Άλλωστε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που αναμένεται να καθαρογραφεί έως το τέλος της άνοιξης, θα αποτελέσει «πιλότο» για τις 6.000 δίκες που είναι σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή σε κατώτερα δικαστήρια σε όλη τη χώρα και έχουν «παγώσει» έως ότου εκδοθεί η απόφαση.

Τα αναδρομικά, σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων, θα ανέρχονται:

• Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 στο ποσό των 11 δισ. ευρώ
• Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου στο ποσό των 3,9 δια ευρώ και
• Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 στο ποσό των 11,5 δισ. ευρώ.

Τα ποσά σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αναδρομικά για 10 μήνες, θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους αυτόματα και σε δόσεις μέσα σε 3, 5 ή και 7 χρόνια, ανάλογα με το ύψος των επιστροφών για κάθε συνταξιούχο.

Αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει θέμα αναδρομικών και για το διάστημα από 2013 ως και Ιούνιο 2015, τότε τα ποσά που θα επιστραφούν θα μοιραστούν μόνο οι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγές μετά την απόφαση του Ιουνίου του 2015.

Η δίκη

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι στόχος της πιλοτικής δίκης είναι οι διευκρινίσεις αν τυχόν υπάρχουν κενά σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, συμπληρώνοντας πως αυτές μπορεί να αφορούν είτε το δεκάμηνο μεταξύ της αποφάσεως του ΣτΕ το 2015 και έως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είτε κάποιο άλλο διάστημα.

Οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναγνώρισης αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015 και της πρόσφατης για τον νόμο Κατρούγκαλου τον Οκτώβριο του 2019.

Αναφερόμενοι στο κρίσιμο διάστημα των δέκα μηνών από την έκδοση των αποφάσεων του 2015 έως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, τόνισαν ότι το συνολικό κόστος αν τυχόν υπάρξει θετική απόφαση του δικαστηρίου θα ανέλθει στα 4 δισ ευρώ.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την πλευρά των συνταξιούχων, επικαλούμενος τη νομολογία του δικαστηρίου ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές να εξισορροπήσουν τα πράγματα για να συμβαδίζουν με την κανονικότητα του δικαίου.

Επιπλέον έκανε λόγο για σκοπιμότητα εκ μέρους του ΕΦΚΑ να φέρει την υπόθεση με τη μορφή πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ, ενώ ήδη είχε εκδοθεί σειρά αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων που διαμόρφωναν το πεδίο της νομολογίας

insider

Στα “κάγκελα” οι συνταξιούχοι με όσα άκουσαν στο δικαστήριο για τα αναδρομικά τους

Περισσότερα Άρθρα...