syntaxiouxos

Η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της και δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις κύριων ή επικουρικών συντάξεων, διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεν θα θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ασφαλισμένων γυναικών με ανήλικα τέκνα, ατόμων με ειδικές ανάγκες και εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στο ζήτημα της συγχώνευσης φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνουν, οι ενοποιήσεις οι οποίες ενδεχομένως χρειαστεί να γίνουν, θα υλοποιηθούν μετά από διάλογο με τους φορείς των ενδιαφερόμενων χωρίς να οδηγούν σε μειώσεις ή περαιτέρω συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων όπου αποφασισθεί θα γίνει με προηγούμενη διασφάλιση των εσόδων από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το υπουργείο Εργασίας θα επιμείνει στον κοινωνικό, αναδιανεμητικό και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διευκρινίζουν ότι η αναφερόμενη στο κείμενο ενίσχυση της σύνδεσης εισφορών με τις παροχές εισοδήματα, αφορά ασφαλισμένους όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που επιζητούν οι ίδιοι αυτή τη σύνδεση.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν, επίσης, ότι στα εργασιακά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ενώ οι αλλαγές στον κατώτερο μισθό θα προκύψουν από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.

iefimerida

sintaksi-gkise

Στις 26/02/2015 ημέρα Πέμπτη θα λάβουν τις συντάξεις του ΙΚΑ του μηνός Μαρτίου οι δικαιούχοι συνταξιούχοι του Ιδρύματος, ενώ την ίδια μέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου για τον ίδιο μήνα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παράλληλα, στις 27 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ θα δουν στους λογαριασμούς τους την πληρωμή των συντάξεων, ενώ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πληρωθούν στις 2 Μαρτίου 2015.

Οι νέοι συνταξιούχοι του δημοσίου θα πληρωθούν στις 10 Μαρτίου.

Ειδικότερα με την σύνταξη μηνός Μαρτίου για το Δημόσιο (κατάθεση την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2015 26/2 ) θα πληρωθούν:

Πολιτικοί συνταξιούχοι:

1) Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο) πρωτόκολλα μέχρι 30/09/2014

2) Υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – καθηγητές ΑΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 11/07/2014

3) Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙ πρωτόκολλα μέχρι 30/09/2014

4) Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπάλληλοι Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ,ΟΚΧΕ, Α.Α Συν. του Πολίτη ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ (που υπάγονται στο Δημόσιο) πρωτόκολλα μέχρι 17/09/2014 (*) για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Ταχ. Ταμιευτηρίου περ. δ της παρ.18α του αρθρου 4 του Ν.4151/2013 ισχύει άλλη σειρά.

5) Υπουργείο Παιδείας (Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ – εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – καθηγητές ΤΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 09/07/2014

Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και Ειδικών Κατηγοριών:

1) Υπάλληλοι νοσοκομείων, πρωτόκολλα μέχρι 27/08/2014

2) Υπάλληλοι ΟΤΑ, πρωτόκολλα μέχρι 21/08/2014

3) Υπάλληλοι παιδικών σταθμών,  πρωτόκολλα μέχρι 10/09/2014

4) Ιερείς, πρωτόκολλα μέχρι 10/09/2014

*** Σημείωση Επισημαίνεται ότι ορισμένες υποθέσεις που φέρουν πρωτόκολλα των παραπάνω ημερομηνιών και “χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης” είναι προς επεξεργασία και οι συντάξεις που σχετίζονται με αυτές δεν θα πληρωθούν με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2015.

synaxeis perikoph

Τα νέα δεδομένα που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ανατρέπουν τα όσα σχεδίαζε ο κ. Στρατούλης περί πλήρους κατάργησης των μνημονιακών ρυθμίσεων και πλέον εξετάζεται να ανασταλούν μέχρι… νεωτέρας οι διατάξεις που θα έφεραν νέες μειώσεις συντάξεων, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο όχι πλήρους κατάργησής τους, αλλά αντικατάστασής τους στο επόμενο διάστημα από άλλες λιγότερο επώδυνες ρυθμίσεις.

Με τη νομοθετική ρύθμιση αναστέλλονται μόνον οι μνημονιακές διατάξεις που θα έπρεπε να ισχύσουν από την 1η/1/2015, ενώ την ίδια στιγμή άλλες μνημονιακές ρυθμίσεις, όπως η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2021 ή το πλαφόν του 2,5% του ΑΕΠ στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, αλλά και η πρόβλεψη για αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων κατόπιν μελέτης βιωσιμότητας διατηρούνται.

Οι μνημονιακές διατάξεις που αναστέλλονται είναι:

  1. Το άρθρο 42 του ν. 4052/12 που περιλαμβάνει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη ρήτρα θανάτου στον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων. Με τη ρήτρα μείωσης, οι συντάξεις θα έπρεπε να κοπούν ως 18% φέτος για να καλυφθεί το έλλειμμα του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ), ενώ με τη ρήτρα θανάτου οι ασφαλισμένοι που θα έβγαιναν στη σύνταξη από 1ης/1/2015 και δήλωναν ότι επιθυμούν όταν αποβιώσουν να μεταβιβαστεί η σύνταξη σε επιζώντα μέλη της οικογενείας τους θα έπαιρναν μικρότερο ποσό.
  2. Το άρθρο 1 του ν. 3863/10 που εισάγει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ από το 2015.
  3. Το άρθρο 2 του ίδιου νόμου που εισάγει την αναλογική σύνταξη, βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης, για όσους ασφαλίζονται από 1ης/1/2011.
  4. Το άρθρο 3 που καθιερώνει τους συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης.
  5. Το άρθρο 4 του νόμου 3863/10 που καθιερώνει το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρούν από 1ης/1/2015. Με το νέο τρόπο οι μειώσεις θα ήταν της τάξης του 3% ως 10%.
  6. Η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου στο εφάπαξ για όσους αποχωρούν για σύνταξη από την 1η/9/2013 και μετά.

syntaxiouxoi

Στη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων προχώρησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας στο πρωινό του Ant1, ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν λόγω της ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για 24 νέες πηγές χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων δίχως όμως να προέρχονται από φορολόγηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και οαρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σε δηλώσεις του στην "Κοινωνία Ωρα MEGA".

Συγκεκριμένα ο κ. Στρατούλης επανέλαβε ότι για τη νέα κυβέρνηση "δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα τρόικας, ούτε επιστολή Χαρδούβελη" με δεσμεύσεις για αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

"Μνημόνια δεν θα κουβεντιάσουμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ" είπε, σημειώνοντας ότι αυτό για το οποίο συζητά η νέα κυβέρνηση είναι το δικό της σχέδιο "για να ανακάμψει η οικονομία και η κοινωνία".

eyro 500 krisoi 

Δόσεις για κάθε τσέπη προβλέπει η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα οφέλη να είναι μεγαλύτερα για όσους επιλέξουν από 51 έως 100 δόσεις εξόφλησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όσοι χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα πληρώσουν χωρίς τόκο, ενώ εξίσου κερδισμένοι είναι και όσοι χρωστούν μεγαλύτερα ποσά, καθώς παίρνουν μειωμένο επιτόκιο αποπληρωμής (3% αντί 4,56%) και ρυθμίζουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις, ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση οι δόσεις περιορίζονταν στις 72 για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ.

Παράδειγμα

Οφειλέτης που χρωστά 200.000 ευρώ στα Ταμεία και άλλα 50.000 ευρώ από προσαυξήσεις, μπορεί να επιλέξει τις 100 δόσεις και να πληρώνει 2.545 ευρώ το μήνα συν τις τρέχουσες εισφορές.

Αν δεν ερχόταν οι 100 δόσεις, μπορούσε να επιλέξει μέχρι 72 δόσεις με την προηγούμενη ρύθμιση και θα έπρεπε να πληρώνει 3.736,88 ευρώ το μήνα συν τα τρέχοντα. Με τις 100 δόσεις γλιτώνει δηλαδή 1.191 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον με το χαμηλό επιτόκιο (3% αντί 4,56%) γλιτώνει άλλα 11.463 ευρώ, ενώ η τελική ρυθμιζόμενη οφειλή του, μετά τη μείωση των προσαυξήσεων, θα διαμορφωθεί στα 254.575 ευρώ, ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση θα πλήρωνε σε 72 δόσεις συνολικά 269.055 ευρώ.

Το συνολικό του κέρδος δηλαδή είναι ένα κούρεμα οφειλής κατά 14.480 ευρώ!

ika ktirio

Στον επαναϋποαπολογισμό των δόσεων των οφειλετών, οι οποίοι είχαν επιλέξει να παραμείνουν στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», προχώρησε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Σύμφωνα με το νόμο 4305/2014, με τον οποίο η εξόφληση των οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μπορούσε να ρυθμιστεί σε έως 100 δόσεις, οι οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, μπορούσαν να υπαχθούν στη νέα για το υπόλοιπο της οφειλής τους ή να διατηρήσουν τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» του νόμου 4152/2013, και να υπαχθούν αναδρομικά από την 1.1.2013 σε επιτόκιο 4,56% και να έχουν παράλληλα μείωση κατά 20% των προσαυξήσεων αναδρομικά από την ένταξή τους στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους οφειλέτες που επέλεξαν να παραμείνουν, από το ποσό της οφειλής που προέκυψε με το νέο υπολογισμό, αφαιρέθηκαν οι δόσεις που είχαν ήδη καταβληθεί και έγινε ανακαθορισμός του ποσού των υπολειπόμενων δόσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο ποσό των υπολειπόμενων δόσεων. Επιπλέον, σε 750 περιπτώσεις, ο επαναϋπολογισμός οδήγησε σε εξόφληση της οφειλής, η οποία, χωρίς τα ευεργετήματα θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2015.

 romanias stratoulis

«Έχω την αίσθηση ότι το Γενάρη και το Φλεβάρη προβλήματα καταβολής συντάξεων, δεν υπάρχουν. Το Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε, όμως, θα βρούμε λύση». Αυτό δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, μιλώντας για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δεν έχω μιλήσει βεβαίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες», σχολίασε, ωστόσο στο Mega. «Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε», πρόσθεσε.

Aκόμη, τόνισε πως αν και αρχικά η ρύθμιση που είχε γίνει με τις 100 δόσεις για την καταβολή των εισφορών είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο, τώρα παρατηρείται κόπωση.

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Ρωμανιάς σχολίασε πως «δεν είμαστε θαυματοποιοί να αποκαταστήσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη τη ζημιά που έχει γίνει», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης στόχος είναι όλες οι συντάξεις «σταδιακά να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα».

Όσο για το πώς θα γίνει αυτό, ο κ. Ρωμανιάς σχολίασε πως «έχω καταγράψει 24 νέες πηγές χρηματοδότησης, πέραν της κρατικής. Το σχέδιο είναι υπαρκτό».

Στρατούλης: Να μην υπάρχει καμία ανησυχία

Οπως είναι φυσικό οι δηλώσεις του κ. Ρωμανιά προκάλεσαν έντονη ανησυχία. Εντούτοις, λίγη ώρα έπειτα από τις πρώτες δηλώσεις του γενικού γραμματέα στο Mega, ο αρμόδιος υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο ίδιο κανάλι, είπε χαρακτηριστικά: «Καμία ανησυχία να μην υπάρχει».

«Η νέα κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν διασφαλίσει το κάθε ευρώ για κάθε σύνταξη για όλους τους μήνες, για όλα τα χρόνια. Οι συντάξεις είναι εγγυημένες», πρόσθεσε.

«Θα τα λύνουμε τα όποια προβλήματα. Θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τι θα κάνουμε. Ηρθαμε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις και να τις στηρίξουμε», τόνισε ακόμη ο κ. Στρατούλης, υπογραμμίζοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις είναι «ιερή αγελάδα» και «όχι όπως τις λεηλάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Βασικές δεσμεύσεις μας είναι η αύξηση του μισθού και η 13η σύνταξη, να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι», επανέλαβε.

pr thema

Περισσότερα Άρθρα...