obama grafeio

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτά ξαφνικά το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Νέα Υόρκη για την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ, μετά και την κινητικότητα που αρχίζει να εκδηλώνεται από αμερικανικής πλευράς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσηπου εξέδωσε αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάρακ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία ο πρώτος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται η ανάγκη «μίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από τους πιστωτές της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είναι η πρώτη φορά που σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» από τους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς μέχρι πρότινος οι παροτρύνσεις της αμερικανικής πλευράς περιορίζονταν σε αναφορές για την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας μέσα από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται με σαφήνεια το πώς αυτό μπορεί να συμβεί. 

Προκαλεί ενδιαφέρον ότι στην συγκεκριμένη ανακοίνωση χρησιμοποιείται ο όρος «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, γεγονός που υποδηλώνει την κατεύθυνση στην οποία έχει ήδη αρχίσει να κινείται η αμερικανική πλευρά. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ώρα Αμερικής, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν με ανυπομονησία να συνεργαστούν με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση όσο αυτή θα κάνει βήματα προς την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, την επιστροφή στην ανάπτυξη, και την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης μίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της».

Ωστόσο τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες για μία κατ' ιδίαν επίσημη διμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπάρακ Ομπάμα μάλλον δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς να περιορίζονται πλέον σε ένα σύντομο διάλογο του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο του δείπνου που είθισται να οργανώνει ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος προς τους ηγετές και αρχηγούς κρατών κάθε χρόνο για την σύνοδο του ΟΗΕ.

Σε αυτήν, η ελληνική πλευρά δεν τρέφει προφανώς την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει κάποια εκτεταμμένη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένει να πάρει ένα στίγμα των προθέσεων και των ορίων στήριξης της Αμερικανικής πλευράς δια χειρός Μπάρακ Ομπάμα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η τριμερής συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με Αλέξη Τσίπρα- Τζον Κέρι- Νίκο Κοτζιά κατά την οποία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια, το προσφυγικό, καθώς επίσης και τα ελληνοτουρκικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο κ. Ομπάμα συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και τα θέματα των ελληνουτουρκικών σχέσεων «συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να φέρουν μία επιτυχή κατάληξη στην εγκαθίδρυση μίας συμφωνίας στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού», κάτι για το οποίο έχουν αρχίσει να πιέζουν οι ΗΠΑ. Φυσικά το θέμα των σχέσεων με την Ρωσία δεν μπορεί παρά να είναι στο τραπέζι της τριμερούς, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να συναντάται την ίδια μέρα, αμέσως μετά, και με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ. 

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Τσίπρας θα δώσει δύο ομιλίες στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ, η μία θα αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και η δεύτερη το μείζον ζήτημα του προσφυγικού που αναμένεται να επισκιάσει τις εργασίες της συνόδου κατά την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του συνεδρίου που διεξάγει το ίδρυμα του πρώην Αμερικανικού Προέδρου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα παρευρεθεί και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία σημειωτέον συνδέεται με στενές φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Κλίντον.

Η κ. Αγγελοπούλου αναμένεται να έχει κατά κάποιον τρόπο ρόλο «διαμεσολαβητή» για μία συνάντηση του νυν Έλληνα Πρωθυπουργού με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ αναμένεται στο πλαίσιο του συνέδριου να κάνει και παρέμβαση με ομιλία της για την ελληνική κρίση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη παρουσία του Μπιλ Κλίντον και άλλων προσωπικοτήτων.

vw1
 
Το τρομακτικό 23% της κεφαλαιακής της αξίας (13 δις δολάρια) έχασε σε λίγες ώρες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VolksWagen αφού υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι πουλούσε στην αγορά αυτοκίνητα με ειδικό λογισμικό που ξεγελούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων, δείχνοντάς τες πολύ χαμηλότερες.
 
Η αμερικανική εταιρία πιστοποίησης ανακάλυψε το λογισμικό μετά από 6 χρόνια και ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία να σταματήσει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της στην Αμερική.
 
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε η VW ο CEO Martin Winterkorn όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει αντίστοιχο λογισμικό και στα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη απάντησε «δεν έχω διαθέσιμα τα απαραίτητα στοιχεία»... Το διαβάσατε πουθενά στην Ελλάδα αυτό;
 
 
Μια ακόμα απάτη Γερμανικής εταιρίας
 
Οι τρομακτικές απώλειες για την Γερμανική εταιρία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες όταν θα επιβληθούν τα πρόστιμα των αμερικανικών αρχών τα οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 18 δισεκατομμύρια.

Η κεφαλαιοποίηση της VW μετά την αποκάλυψη:

Η απάτη βρίσκεται σε ένα ειδικό λογισμικό που ήταν εγκατεστημένο στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρίας το οποίο αναλάμβανε να κλέβει τα δεδομένα στις μετρήσεις εργαστηρίων τυποποίησης προκειμένου να εμφανίζεται ότι οι εκπομπές ρύπων είναι εντός των ορίων για την αμερικανική αγορά.

Ωστόσο μετά από μετρήσεις που έγιναν εκτός εργαστηρίου από ανεξάρτητη εταιρία μετρήσεων αποδείχτηκε ότι τα στοιχεία δεν είχαν καμία σχέση με τα δηλωμένα. Τελικά μετά από μια σειρά ερευνών η VW αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί ότι είχε εσκεμμένα εγκαταστήσει το λογισμικό αυτό γνωρίζοντας ποιος ήταν ο σκοπός του.

Το Αμερικανικό Πρακτορείο Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ανακοίνωσε ότι η VW με αυτόν τον τρόπο τα αυτοκίνητα της εταιρείας παρήγαγαν 40 φορές περισσότερη μόλυνση από το επιτρεπτό όριο. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στη VW να αποσύρει 482.000 μοντέλα δικά της και της Audi κατασκευασμένα από το 2009 κι έπειτα.

Πρόκειται για τα Jetta (2000-2015), Beetle (2009-2015),  Golf (2009-2015), Passat (2014-2015) καθώς και το Audi A3 (2009-2015), όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

VW: Τα κάναμε θάλασσα

O Γενικός Διευθυντής του αμερικανικού τμήματος της εταιρείας, Μαϊκλ Χορν, στις πρώτες δηλώσεις του ήταν ευθύς. «Τα θαλασσώσαμε», τόνισε σε εκδήλωση παρουσίασης του νέου μοντέλου Passat. «Η εταιρεία μας ήταν ανέντιμη με την EPA, τις υπηρεσίες της Καλιφόρνια και όλους εσάς. Πραγματικά, τα κάναμε θάλασσα»

Υπογράμμισε επίσης ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επανακάμψει και θα δεχθεί τις όποιες τιμωρίες.«Πρέπει να επισκευάσουμε τα αυτοκίνητα για να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι εντελώς αντίθετη στις αρχές μας.» Συμπλήρωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας Θα πληρώσουμε ό,τι χρειαστεί»

Έρευνα στο σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ζητεί ο Σαπέν

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα στο σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.
 
«Φαίνεται απαραίτητο. Πρέπει να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν προσθέτοντας ότι και οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να τεθούν υπό εξέταση, αν και όπως είπε δεν έχει λόγο να πιστεύει πως γαλλικές εταιρείες αυτοκινήτων δρούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν αν η Volkswagen AG χειραγώγησε τις δοκιμές εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έκανε λόγο για επιπτώσεις που θα έχει το σκάνδαλο στη «δικαιολογημένα εξαιρετική φήμη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας», ενώ εκφράζονται φόβοι για απολύσεις και κάμψης των εξαγωγών της Γερμανίας.

«Η ζημιά στην εικόνα της VW θα είναι ακριβή, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, θα απειληθούν θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Γερμανός οικονομολόγος M. Fratzscher μιλώντας στη Bild. «Τα ενδεχόμενα πρόστιμα είναι το λιγότερο», ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστούν οι ζημιές καθώς η VW υπήρξε πάντα η καλύτερη διαφήμιση των προϊόντων που κατασκευάζονται στη Γερμανία.
 
Ο Ελληνικός παράγοντας

Η δημοσιογραφική κάλυψη της τεράστιας αυτής υπόθεσης που μπορεί ακόμα και να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς είναι για μια ακόμη φορά αστεία στα ελληνικά ΜΜΕ. Βλέπετε η διαφημιστική δαπάνη των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι από τις μεγαλύτερες και κανείς δεν θέλει να χαλάσει τις καρδιές των πελατών τους.

Η υπόθεση πάντως είναι πρωτοσέλιδη σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ Ευρώπης και Αμερικής. 

thepressproject

xrimatistrio tokio kokino
Καταρρέουν κυριολεκτικά οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι - «Μαύρη Δευτέρα» και στα ασιατικά χρηματιστήρια: Η Σανγκάη κατέγραψε πτώση 8,49%, ο Nikkei υποχώρησε κατά 4,61% 
 
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
 
Στο επίκεντρο της νέας πτώσης βρίσκεται η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι επιπτώσεις που αυτή αναμένεται να έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 3,1% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,797,7 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,9%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300. 

Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέψευσε τις ελπίδες λήψης μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, μην προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων ή την παροχή ρευστότητας.

Πτώση σχεδόν 4% κατέγραφε σήμερα λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών και το χρηματιστήριο της Λισαβόνας. Ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 κατέγραψε πτώση 3,80% και διαμορφώθηκε στις 5.087,35 μονάδες.

Η έλλειψη δράσης τόνισε την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν διακινδυνεύει πλέον την αξιοπιστία του προκειμένου να τονώσει τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνησή του να επιτρέψει σήμερα στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις.

Το ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου και πλέον έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν το κοινό νόμισμα, καθώς τα ασιατικά νομίσματα έχασαν την ελκυστικότητά τους στην αναταραχή και εν όψει της προοπτικής μειώσεων των επιτοκίων στην Ασία μετά την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα.

Καθημερινά πλέον καταγράφεται κι ένα καινούργιο μίνι-κραχ στις ασιατικές αγορές και είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης-βαρόμετρο της περιοχής, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκλεισε το πρωί με νέες απώλειες της τάξης του 4% σε χαμηλό τριών ετών. Πάνω από 9% έχασαν εκ νέου σήμερα οι μεγάλες κινεζικές αγορές με αποτέλεσμα ήδη να έχουν "διαγράψει" όλα τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Συγκεκριμένα με μεγάλη πτώση 4,61% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, για πέμπτη συνεχή ημέρα, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση γενικά και για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας ειδικότερα.

Ενώ το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατέγραψε πτώση 8,49%, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες.

Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Το χειρότερο είναι πως οι επενδυτές φοβούνται μια μαζική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ακριβώς λόγω Κίνας καθώς πλέον δεν είναι "ορατή" ούτε καν η πρόθεση, η πολιτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Έχουν προηγηθεί αρκετές άκαρπες προσπάθειες να στηριχθούν οι μετοχικές αγορές, έχει προηγηθεί μια υποτίμηση στο γουάν και επισήμως μια ανακοίνωση των εποπτικών αρχών της Κίνας που αναφέρει πως σταματά προσώρας η στήριξη της αγοράς με νέες χρηματοδοτήσεις. Σενάριο πάντως που οι δυτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν και αντιθέτως εκτιμούν πως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται κυριολεκτικά να "πλημμυρίσει" με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.

Είναι ενδεικτικό σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το οποίο η κινεζική τράπεζα, το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα, θα μειώσει περαιτέρω κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό που υποχρεούνται οι τράπεζες να διατηρούν σε ρευστό, "απελευθερώνοντας" έτσι κεφάλαια της τάξης των 106 δισ. δολαρίων, τα οποία οι εμπορικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν για χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται "κλειδί" για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτό βεβαίως έχει ήδη προσπαθήσει να το κάνει, ανεπιτυχώς, τουλάχιστον δύο φορές από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά πλέον δεν μοιάζει να έχει και κάποια άλλη επιλογή.

Αυτές οι κινήσεις, υποτίμηση γουάν συν χρηματοδοτικές "ενέσεις", προκάλεσαν ήδη αντίστοιχες κινήσεις από το Βιετνάμ, το Καζακστάν και τη Μαλαισία. Και οι τρεις αυτές χώρες αναίρεσαν τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους, επιτείνοντας έτσι την πτώση στην αγορά συναλλάγματος των αναπτυσσόμενων χωρών. Κάποια νομίσματα όπως το μαλαισιανό ρίνγκιτ διαπραγματεύονται σήμερα σε χαμηλό 17 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις και στις δυτικές αγορές, με πρώτη την αμερικανική.

Σε όλα αυτά προστίθενται καθημερινά αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που επιτείνουν το πρόβλημα. Τα πλέον πρόσφατα ήταν τα άσχημα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας που ανέβασαν τον πήχη της ανησυχίας για την ανάπτυξη παγκοσμίως.

Αποτέλεσμα οι μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών να καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τέσσερα χρόνια, την ίδια ώρα που την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, Πέμπτη και Παρασκευή, ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 2011. Ήδη οι αγορές του Χονγκ Κόνγκ,της Ινδονησία, και της Ταϊβάν έχουν μπει και επισήμως σε "bear market"...

«Σαρώνονται» και οι αραβικές αγορές

Η... "φωτιά" έφτασε και στην Αραβική χερσόνησο, βοηθούμενη και από την κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου. Χθες Κυριακή, σημειώθηκε ένα νέο μίνι κραχ στα αραβικά χρηματιστήρια –λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών που δημιουργεί η κινεζική οικονομία- με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι να κάνει «βουτιά» 7,5%, τον δείκτη Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9%, σε συνέχεια του πτωτικού σερί του που έχει σωρευτικά καταγράψει απώλειες πάνω από 24% από τον περασμένο Απρίλιο, τον δείκτη QE του Κατάρ να "γράφει" απώλειες 5,3%, τον δείκτη TA 25 του Ισραήλ με πτώση 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4%.

Για του λόγου το αληθές την Παρασκευή ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων αγορών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μετά την πτώση του Brent στα 45,46 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έως και τα 39,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο δείκτης Bloomberg GCC200, που παρακολουθεί 200 μετοχές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2008.

newmoney 

soible

Την επιβολή ενός φόρου, που θα αφορά σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, σχεδιάζουν παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με την έγκριση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βλέπει σε αυτό το μέτρο ένα βήμα προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Σόιμπλε συνδέει την κίνηση αυτή με την ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα έχει την ευθύνη για την κατάρτιση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών όλων των μελών της. Ο φόρος μπορεί να είναι είτε άμεσος και να υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, είτε έμμεσος με τη μορφή του ΦΠΑ.

Με την ιδέα εκτιμάται πως συμφωνούν και πολλοί άλλοι εταίροι και παράγοντες της Κομισιόν και της ευρωζώνης, με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποκτήσει ίδια χρηματοδοτικά μέσα για να αντιμετωπίζει τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες που θα προκύπτουν στο μέλλον.

newmoney

pandoan

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό, τι σήμερα αναμένεται, εάν επιστρέψει πάλι η εμπιστοσύνη, εκφράζει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Πάολο Πάντοαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", τονίζοντας ταυτόχρονα πως η χώρα μας θα πρέπει επειγόντως να φέρει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.

Ο Ιταλός υπουργός, υποστηρίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία, επισημαίνοντας πως συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση και η Αθήνα συναίνεσε στα αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ο ίδιος παρατηρεί στη συνέχεια πως υπήρξε μια σειρά χωρών που βίωσαν μία βαθιά ύφεση και που στο μεταξύ μπόρεσαν να ανακάμψουν και πάλι, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία, καθώς, όπως λέει, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές εφάρμοσαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι, λόγω γεωγραφικής θέσης, η Ελλάδα και η Ιταλία, ευρισκόμενες στη νότια πλευρά της Ευρώπης δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, ενώ εδώ και πολλά χρόνια οι ιταλικές Αρχές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και η Ιταλία για πολύ καιρό έφερε τελείως μόνη της το βάρος που συνδέεται με τη ροή προσφύγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για πολύ καιρό οι άλλες χώρες διατύπωναν την άποψη ότι επρόκειτο για τα δικά της σύνορα και για δική της υπόθεση, αυτό όμως αντιβαίνει στις αρχές μιας ενωμένης Ευρώπης, καθώς η Μεσόγειος δεν είναι μόνον το σύνορο της Ιταλίας, αλλά είναι το σύνορο της Ευρώπης, και στο μεταξύ αυτό πλέον αναγνωρίζεται.

Ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν, αναφέροντας πως είναι τεράστια τα ποσά που δαπανά η Ιταλία, αφενός, για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και, αφετέρου, για τη μέριμνα των μεταναστών, τονίζει ότι οι δαπάνες των χωρών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρούνται ως ένα είδος παροχής υπηρεσιών προς την Ευρώπη και για αυτό θα πρέπει να θεσπιστούν ανάλογοι κοινοί κανόνες.

Προσθέτει δε, ότι ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως την πρόταση του Αυστριακού ομολόγου του, Χανς Γέργκ Σέλινγκ, να μην συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος οι δαπάνες που γίνονται για τους πρόσφυγες.

sapen soible

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέκρινε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς εκείνος πρότεινε η Ελλάδα να εγκαταλείψει προσωρινά την ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για «μία ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού επί αυτού του ζητήματος, υποστήριξε ωστόσο ότι οι σχέσεις Γαλλίας- Γερμανίας δεν έχουν «διαρραγεί».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μ. Σαπέν επισήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν πρότεινε ένα «διάλειμμα» (time-out) της Ελλάδας από την ευρωζώνη - μια ιδέα που κυκλοφόρησε από τον Γερμανό υπουργό τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή» σημείωσε ο Μ. Σαπέν στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της Ηandelsblatt.

«Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών.

«Εάν επιτρέψεις μιας προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλυτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της» προσέθεσε ο Μ. Σαπέν.

Το να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για ένα Grexit, όπως ακριβώς έκανε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν είναι «ρεαλιστικό» εκτίμησε ο ίδιος, υπογράμμισε ωστόσο ότι σέβεται τη γερμανική θέση, διότι δεν αποτελεί μια θέση «τακτικής» αλλά θέση «εκ πεποιθήσεως».

«Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία» είπε ο Μισέλ Σαπέν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εντούτοις επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Β. Σόιμπλε με στόχο «να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης σε πολιτικό οικονομικό επίπεδο».

Ωστόσο, οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης που θα προβλέπει τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη δεν θα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2017, επισήμανε ο Μ. Σαπέν σύμφωνα με την εφημερίδα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

dnt ellada

Νέο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει άμεσα, εντός του Αυγούστου, συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πριν την υπογραφή συμφωνίας με τον ESM.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις καθιστά σαφές ότι για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μέσω ESM θα πρέπει πρώρα να έχει συμφωνηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αντίστοιχες προδιαγραφές τίθενται και από τον ESM καθώς για την έγκριση του τελικού αιτήματος απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας τους χρέους, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αρνητική.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τη θέση του ΔΝΤ, όπως αυτή διατυπώνεται σήμερα από τον Τζέρι Ράις η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόσφορο έδαφος ώστε να θέσει το θέμα τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και στο Eurogroup.

Το τοπίο που διαμορφώνεται με οδηγό το ΔΝΤ φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την ελληνική κυβέρνηση καθώς αν επιτύχει συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους εντός του Αυγούστου και παράλληλα με την ένταξη στον ESM, το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα μπορέσει να επανασυσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει νέα δυναμική στις πολιτικές διεργασίες των επομένων μηνών.

Το ΔΝΤ θεωρεί πάντως ότι το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Ελλάδα παραμένει ενεργό μέχρι τον Μάριο του 2016, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει αίτημα για νέο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο τρόπος και το επίπεδο συμμετοχής του ΔΝΤ μένει να αποφασιστεί στο Eurogroup που θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα ένταξης στον ESM στα τέλη Αυγούστου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος και διάθεση ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτημα που έχει ανοίξει και η Άνγκελα Μέρκελ με δηλώσεις στη κρατική τηλεόραση της Γερμανίας την Κυριακή.

Σε σημερινές του δηλώσεις  ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε πως τίποτα δεν είναι σίγουρο από πλευράς του ΔΝΤ όσον αφορά το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Η τρόικα αναμένεται αύριο στην Αθήνα, με την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να κάνει την επίσημη «πρώτη» της ως νέα εκπρόσωπος, το Ταμείο δεν επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Ράις να δηλώνει ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση», που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και με το ΔΝΤ την Παρασκευή.

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση: από τη μια πλευρά οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή [τους], και από την άλλη πλευρά χρηματοδότηση [της Ελλάδας] και ελάφρυνση χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, «κλείνοντας το μάτι» στους Ευρωπαίους, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο είπε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τρίτο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου λήγει το Μάρτιο του 2016 και το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2018.

Υπογράμμισε, δε, ότι για το θέμα του χρέους «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concrete commitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM θα διαθέσει περίπου 50 δισ. ευρώ, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.

Ερωτηθείς εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης.

«Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν» σχολίασε.

Ο Τζέρι Ράις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την αντικατάσταση του Ρίτσι Γκογιάλ. Όσον αφορά στην επιλογή να μετέχει στην αποστολή η Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε ότι είναι μια συνηθισμένη αλλαγή θέσης.

 

Οι νέες απαιτήσεις

Το Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει λίστα με περαιτέρω προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) παραπέμποντας στο πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης με τον αντίστοιχο τίτλο που ψηφίστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης από την ελληνική Βουλή (με 251 ψήφους στις 11 Ιουλίου), πριν το κλείσιμο της συμφωνίας του Euro Summit.

Επίσης, ζητεί από την Ελλάδα να δεχθεί την πραγματοποίηση συναντήσεων στα Υπουργεία για τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του και παράλληλα απαιτεί την παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

 

Τι ζητά

Πρώτα απ' όλα η κατάργηση του χαμηλού φόρου στα αγροτικά καύσιμα, η ανάκληση της φοροαπαλλαγής των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και αλλαγές στο ζήτμα των 100 δόσεων για την αποπληρωμή της εφορίας αλλά και των χρωστούμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Πέμπτη ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής (15 και 22 Ιουλίου), παρά το γεγονός ότι "υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές".

Σημειώνεται πως επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τριετές Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20

Περισσότερα Άρθρα...