Την πλήρη απελευθέρωση των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν τους κλάδους της οικονομίας τους που θέλουν να ενισχύσουν έναντι των συνεπειών του κορονοϊού έδωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

Η Κομισιόν ρίχνει 37 δισ. στη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που φέρει η επιδημία του κορονοϊού και συγχρόνως, παρόλο που δεν «καταργεί» το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπόσχεται «μέγιστη ευελιξία» στους δημοσιονομικούς κανόνες!

tyrkiki lyra ptwsi

Μαύρα τα μαντάτα για την τουρκική λίρα και την τουρκική οικονομία εν γένει. Παρότι οι τουρκικές τράπεζες προβαίνουν σε αθρόες πωλήσεις συναλλάγματος προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν το νόμισμά τους, τα funds στοιχηματίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ότι η κατρακύλα της λίρας μόλις αρχίζει, σύμφωνα με το Bloomberg.

500 εκατομμύρια δολάρια άλλαξαν χέρια αφότου η ισοτιμία της λίρας έσπασε το όριο του 6, σύμφωνα με στοιχεία της Depot Trust & Clearing Corporation. Το συγκεκριμένο «στοίχημα» θα κερδηθεί για τον επενδυτή που το έβαλε αν η λίρα υποτιμηθεί μεταξύ 6,5 και 7,3 ανά δολάριο μέχρι τις 7 Αυγούστου – ενδεχομένως πέρα και από το χαμηλό ρεκόρ του 7,2362.

Ένα άλλο στοίχημα ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα ίδια χαρακτηριστικά και υποθέσεις ως προς τις τιμές της ισοτιμίας και την προθεσμία μπήκε λίγες ώρες αργότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της DTCC.

Οι ως άνω στοιχηματισμοί καθρεπτίζουν την τάση των επενδυτών να μην εμπιστεύονται τις τράπεζες της Τουρκίας. Μάλιστα, Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της γείτονος πούλησαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος, με τις παρεμβάσεις να μην έχουν τέλος.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58» γράφει στις οικονομικές της σελίδες η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα».

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε ζητήματα συναλλάγματος στη γερμανική Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν, ο οποίος επιρρίπτει στην τουρκική κεντρική τράπεζα λαϊκισμό και τονίζει ότι «για μια ακόμα φορά θα ακούσουμε το γνωστό παραμύθι για τους κερδοσκόπους και την παραδειγματική τους τιμωρία. Μόνο που οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι εκφράζουν απλά την γενικότερη εκτίμηση για τη πορεία της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής».

Από την πλευρά του ο ειδικός της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι «η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης», εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ότι η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει.

«Όσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι Τούρκοι για να υποστηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασταθούς προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέισον Τέρβι, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να μειώνεται κατά περίπου 20% φέτος. Οπότε ο χρόνος θα δείξει για την τουρκική οικονομία...

Πάντως, τα «χαμπέρια» δεν είναι ευχάριστα...

crash

GEORGIEVA daisembloum
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζωνης για την διάδοχη κατάσταση στο ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποτελούσαν τους τελευταίους υποψηφίους.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης διχάστηκαν στη διαδοχή της κυρίας Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία προωθούσε την κυρία Γκεοργκίεβα, ενώ η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες χώρες του Βορρά της ΕΕ προωθούσαν τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ψηφοφορία που οδήγησε στην επιλογή της κυρίας Γκεοργκίεβα εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας κέρδισε την στήριξη της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ για να λάβει το χρίσμα της Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά απέτυχε, αρχικά, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να οριστεί υποψήφια, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, έπειτα από δύο γύρους ψηφοφοριών.

Ένας υποψήφιος χρειαζόταν να εξασφαλίσει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 65% των πληθυσμών των κρατών-μελών.
 
Ο Ολλανδός τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφίων και απέτυχε να εξασφαλίσει τελικά την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Tο tweet του Ντάισελμπλουμ μετά την ήττα για το ΔΝΤ:

«Συγχαίρω την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για το αποτέλεσμα της σημερινής ευρωπαϊκής ψηφοφορίας. Της εύχομαι καλή επιτυχία» έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

Ποια είναι

Η Γκεοργκίεβα, σήμερα δεύτερη στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας κι ευελπιστεί να διαδεχθεί τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, έχει μεγάλη εμπειρία στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα. Στα υπέρ της προσμετράται επίσης το ότι είναι από χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού της βίου πριν γίνει γενική της διευθύντρια το 2017, απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε εξάλλου τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014, αφού χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας. Η Γκεοργκίεβα ήταν επίσης για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Το 2016, αυτή η διπλωμάτις, που αξιοποιεί την ικανότητά της να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση, ήταν απρόσμενα φιναλίστ στη διαδικασία εκλογής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θώκου που τελικά κατέλαβε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα, που γίνεται 66 ετών τη 13η Αυγούστου, ξεπερνά το όριο των 65 ετών που έχει ορίσει το ΔΝΤ και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων για να γίνει επικεφαλής του Ταμείου.

Ως παιδί η προσηνής γυναίκα με τα κοντά μαλλιά χαρακτηριζόταν το κοριτσάκι «που ποτέ δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία της».

Ο πατέρας της Ιβάν ήταν τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπου γεννήθηκε η Γκεοργκίεβα στις 13 Αυγούστου του 1953, της χρονιάς που πέθανε ο Στάλιν.

Στα φοιτητικά της χρόνια, η ήσυχη κοπέλα μετατρεπόταν στην «καρδιά της παρέας» στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο Μπόρισλαβ Μπορίσοφ, πρώην συμφοιτητής της.

Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στο ίδρυμα αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν υπήρξε αιρετή στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το ζήτημα της διαδοχής στο ΔΝΤ μπορεί να μην έχει κλείσει ακόμη. Η Γκεοργκίεβα κέρδισε την ψηφοφορία που έγινε, αλλά δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέρχεται από την Ευρώπη, παραδοσιακά και όχι με βάση κάποιο κανόνα. Στην ΕΕ φοβούνται ότι εξαιτίας της διάστασης απόψεων που διαπιστώθηκε και στη διαδικασία της Παρασκευής μπορεί να ενθαρρύνει την υποστήριξη σε υποψηφίους εκτός Ευρώπης.

«Το θέμα δεν έκλεισε σήμερα», ανέφερε στο AFP πηγή με γνώση των συζητήσεων. «Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα δεν έχει την υποστήριξη από όλους και η συναίνεση προέκυψε με κόπο. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει άλλους υποψηφίους να μπουν στη διαδικασία», ανέφερε άλλη πηγή. Η Γκεοργκίεβα πήρε το 56% των ψήφων από τις χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 57% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Όμως, η πλειοψηφία που απαιτούνταν ήταν το 55% των ψήφων από τις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με το AFP, πιθανοί μη Ευρωπαίοι υποψήφιοι για το ΔΝΤ είναι ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών- και πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού- Αγκουστίν Κάρστενς και ο Λεσέτια Γκανιάγκο, κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Αφρικής.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα υπάρχει και η περίπτωση του Μαρκ Κάρνεϊ. Ο γεννημένος στον Καναδά κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας μπορεί να είναι ακόμη υποψήφιος- παρότι το Λονδίνο δεν δέχθηκε την πρόσκληση να δώσει υποψηφιότητα- και έχει ένα ισχυρό δίκτυο εντός του ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το σημερινό «κραχ» οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνονται οι νεκροί στη Γηραιά Ήπειρο από τον κοροναϊό, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται το ιταλικό χρηματιστήριο, λόγω των θανάτων και της αύξησης των κρουσμάτων, που έφερε ο κοροναϊός στη μεσογειακή χώρα. Ειδικότερα, ο ιταλικός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE MIB) καταγράφει «βουτιά» 4,74% και διαπραγματεύεται στις 23.599,67 μονάδες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός δείκτης DAX διολισθαίνει κατά 3,73% στις 13.073,13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 3,48% στις 7.146,99 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 «πέφτει» κατά 3,84% στις 5.798,21 μονάδες.

Στα άλλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 χάνει κατά 3,37% στις 9.553 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 κινείται πτωτικά κατά 3,36% στις 5.206,08 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ολλανδία ο τοπικός δείκτης καταγράφει απώλειες 4,02% στις 592,50 μονάδες και στο Βέλγιο ο BEL 20 υποχωρεί κατά 3,88% στις 3.920,30 μονάδες.

Στην Τουρκία, ο δείκτης BIST 100 χάνει κατά 2,49% στις 113.918,20 μονάδες, ενώ στη Ρωσία τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά.

xrimatist kokkino

«Βουτιά» αναμένεται και στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες αναμένονται στην έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street, όπως υποδεικνύουν τα futures, με φόντο τη διεθνή αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, με επίκεντρο την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα futures του S&P 500 διολισθαίνουν κατά 2,84% και διαμορφώνονται στις 3.244,38 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ασία, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με ισχυρές απώλειες, με το δείκτη KOSPI στη Νότια Κορέα να κλείνει με πτώση άνω του 3%.

Τα «δεινά» που φέρνει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία

Ανάλυση του Oxford Economics αναφέρει πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο σύνολο του 2020 κατά 1,3% και θα χάσει δηλαδή 1,1 τρισ. δολάρια, που σημαίνει ότι τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση.

Η επιδημία του κοροναϊού, που εξαπλώθηκε από την Κίνα, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία, με τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις και με τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο να «ματώνουν».

Τα σύνορα στην Κίνα παραμένουν κλειστά υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού, ενώ διακόπτονται και οι μεταφορές, με αποτέλεσμα όπως μεταδίδει το Bloomberg αυτό που να μεταδίδεται να είναι ο οικονομικός πόνος.

Οι μεταποιητικές βιομηχανίες η μία μετά την άλλη κάνουν λόγο για ελλείψεις σε κρίσιμα εξαρτήματα από την Κίνα, που βάζουν «φρένο» στην παραγωγή τους. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες μεταξύ των οποίων και κολοσσοί όπως η Apple, βλέπουν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν, αφού αναγκάζονται να κλείσουν καταστήματα στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μία νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Reporter

eyro ekt

Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωστοποίησαν σήμερα την πρόθεση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν μία δημοσιονομική πολιτική φιλικότερη προς την ανάπτυξη και να αφήσουν πίσω τους την πολιτική λιτότητας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσανατολίζονται προς την παραπάνω κατεύθυνση καθώς εντείνονται οι προβληματισμοί μεταξύ των κρατών μελών για τους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία του νέου κοροναϊού όσο και της επίδρασης του Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης.

«Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι λάβουν σάρκα και οστά, η αντιμετώπιση σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να αλλάξει, με στόχο πιο υποστηρικτική στάση», φέρεται να αναφέρεται σε προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης σύμφωνα με πηγή που έλαβε γνώση του προσχεδίου, ενώ ακόμα δύο αξιωματούχοι της επιβεβαίωσαν την ύπαρξη προκαταρκτικής συμφωνίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Στο προσχέδιο, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, σημειώνεται ότι οι υψηλότερες δαπάνες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι προβλέπουν, μεταξύ άλλων, έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ

Reporter

salivini

Δημιουργία παράλληλου νομίσματος είναι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.

Θεωρείται προπομπός επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εάν αυτό θεωρηθεί ως συμφέρον για την Ιταλία.

H ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.

Αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα.

Συν τω χρόνω τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit. «Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ.

Και όπως σημειώνει, εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, προσκρούοντας στις αντιδράσεις των πιστωτών -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο.

«Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο Σαλβίνι έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας -τρίτης μεγαλύτερης στην ευρωζώνη.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 η Λέγκα απέσπασε 17,4%, ποσοστό που κατάφερε να διπλασιάσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές με 34,3%.

Ο Σαλβίνι θα μπορούσε να πιέσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν είδει δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ιταλίας από τις Βρυξέλλες.

Και η απειλή και μόνον ενός παράλληλου νομίσματος σε μια χώρα που έχει χρέος πάνω από 2,3 τρισ ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης καθώς η ιταλική οικονομία αποτελεί το 11% της οικονομίας της ΕΕ.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος, pronews

Περισσότερα Άρθρα...