zin

Ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν χαρακτηρίζει "προπαγάνδα" τα περί προόδου της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα υποστηρίζει ότι χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν έχουν θέση στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο Ζιν καλείται να σχολιάσει την "πρόοδο", την οποία είχαν πιστοποιήσει στο ελληνικό ζήτημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος επανειλλημμένα έχει προτείνει προσωρινή έξοδο από το ευρώ ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσω υποτίμησης του νομίσματος, δηλώνει τα εξής:

"Όλα αυτά είναι προπαγάνδα. Πρέπει να αναλογιστείτε ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ισορροπία στις σχετικές τιμές: ο Νότος είναι πολύ ακριβός και αυτό πάμε να το αντισταθμίσουμε διογκώνοντας το κρατικό χρέος. Είναι ο απόλυτος κεϋνσιανισμός. Είναι ένα πυροτέχνημα, που συνεχώς τροφοδοτούμε με όλο και μεγαλύτερα χρέη. Σε όλες σχεδόν τις χώρες τις ευρωζώνης το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπερηφάνως διαπραγματευόταν η κ.Μέρκελ το 2012".

Η παρέμβαση του γνωστού οικονομολόγου, που μέχρι πρότινος διηύθυνε το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών IFO του Μονάχου, δεν γίνεται τυχαία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδωσε την κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια, δηλώνοντας ευθαρσώς τα εξής:

Πρώτον, πρέπει να συνεχιστεί η "έξυπνη εφαρμογή" του συμφώνου σταθερότητας, ώστε να διασφαλίζεται μεν η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να μην καταπνίγεται η οικονομική ανάπτυξη.

Δεύτερον, ο δρόμος για το ευρώ είναι ανοιχτός για όλα τα κράτη-μέλη που θέλουν να ενταχθούν και εκπληρώνουν τα σχετικά κριτήρια.

Τρίτον, στην Ευρώπη έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που όμως δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα, γι αυτό απαιτούνται άμεσες και στρατηγικές αποφάσεις.

"Ελλάδα στο τετράγωνο" η Ρουμανία;

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία στους θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επικαλούμενος και πάλι το παράδειγμα της Ελλάδας, ο Χανς Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έπρεπε να μείνουν, επί του παρόντος, εκτός ευρωζώνης.

"Θέλουν τώρα να βάλουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στο ευρώ. Έχω σοβαρές αμφιβολίες γι αυτό. Μιλάμε για μία Ελλάδα στο τετράγωνο. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν ήδη πάρει πολλά δάνεια σε ευρώ και τώρα θέλουν μία εξασφάλιση γι αυτά, αποκτώντας το δικαίωμα να τυπώνουν και ευρώ...", υποστηρίζει.

Είναι προφανές ότι ο πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου IFO όχι μόνο δεν θέλει τη διεύρυνση της ευρωζώνης, όπως σχεδιάζει η Κομισιόν, αλλά μάλλον θα επιθυμούσε και τη συρρίκνωσή της.

Υπενθυμίζει μάλιστα τις παλαιότερες σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Ξέρουμε ότι η ευρωζώνη έχει λάβει πλέον υπερβολική έκταση και περιλαμβάνει χώρες που δεν τα καταφέρνουν με το ευρώ. Όπως είχε προτείνει ο Σόιμπλε το 2015, θα έπρεπε να αναλογιστούμε τη δυνατότητα μίας προσωρινής εξόδου από το ευρώ ώστε να ενισχυθούν οι χώρες αυτές, αντί να τις διατηρούμε στο ευρώ θεσπίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο μία ένωση μεταφοράς πόρων, στην οποία οι χώρες του Βορρά θα χρηματοδοτούν τις χώρες του Νότου..."

Αμφιβολίες και για την Ιταλία

Η σχετική συζήτηση αφορούσε κυρίως την Ελλάδα, αλλά τους τελευταίους μήνες οι εξελίξεις προδιαγράφονται ανησυχητικές και στη γειτονική Ιταλία: πολλές τράπεζες κλονίζονται, η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ευμετάβλητη, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στο ενιαίο νόμισμα.

Απαντώντας στο ερώτημα της γερμανικής ραδιοφωνίας, εάν η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος "προβληματικός" υποψήφιος, ο Χανς Βέρνερ Ζιν δηλώνει: "Αναμφίβολα, οι Ιταλοί αρχίζουν να χάνουν τον ενθουσιασμό τους για το ευρώ. Στην πραγματικότητα μόνο ένα κόμμα στηρίζει το ευρώ χωρίς επιφυλάξεις, το Partito Democratico, δηλαδή οι σοσιαλδημοκράτες. Η Forza Italia του Μπερλουσκόνι έχει μιλήσει για παράλληλο νόμισμα, η Λέγκα του Βορρά θέλει αποχώρηση από το ευρώ, το Cinque Stelle τα ίδια. Η Ιταλία βράζει και μην ξεχνάτε ότι έχει και εκλογές του χρόνου..."

DW

 

anth aima grafiti1

Παρά τις ελπίδες για φως στο τούνελ της λιτότητας, η πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει άπιαστη, αναφέρει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα επιχειρεί μία συνοπτική «ακτινογραφία» στις χώρες που χρειάστηκαν διάσωση- την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία- αλλά και εκείνες που βρέθηκαν πολύ κοντά σε αυτή την ανάγκη, την Ισπανία και την Ιταλία, χαρτογραφώντας την πορεία τους προς την ανάπτυξη.

Αναλυτικά γράφει η βρετανική εφημερίδα:

Ελλάδα

Με μία γρήγορη ματιά στην Ελλάδα, μπορεί να φανεί ότι η οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση: τα εργοστάσια επεκτείνουν την παραγωγή, οι άνθρωποι βρίσκουν δουλειές. Αλλά μία πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η χώρα έχει σημαδευτεί από την κρίση κατά την οποία η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 25%.

Πάνω από το ένα πέμπτο των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας και 45% των νέων είναι άνεργοι. Το κολοσσιαίο χρέος της Ελλάδας βαραίνει την οικονομία, ενώ οι απαιτήσεις των δανειστών για υψηλότερα πλεονάσματα θεωρούνται μη ρεαλιστικά από πολλούς οικονομολόγους. Παρά τις ελπίδες για φως στο τούνελ της λιτότητας, φαίνεται ότι η πραγματική ανάκαμψη παραμένει άπιαστη......

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει μέχρι και στο 16% στις δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας αποδεικνύει ότι δεν είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους, μιλώντας για την πτώση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2015, για το άλμα 7,5% στις εξαγωγές και για ένα σημαντικό έτος για τον τουρισμό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένες επενδύσεις αποδυναμώνουν αυτό το αφήγημα, με πολλούς να πιστεύουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο εφόσον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιμετωπίσει την εδραιωμένη αντίσταση που υπάρχει μέσα στο δικό του κόμμα.

Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι στο 45%, ενώ το χρέος της χώρας ύψους 300 δισ. ευρώ είναι ένα μη βιώσιμο ποσοστό 180% του ΑΕΠ».

Και καταλήγει, με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο, η βρετανική εφημερίδα: «Σε αντίθεση όμως με τους προκατόχους του, ο Τσίπρας έχει λάβει πρωτοφανή υποστήριξη από συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ. Οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι μόνο ένας αριστερός θα μπορούσε να περάσει την εξοντωτική λιτότητα που ζητήθηκε από τους Έλληνες και τώρα είναι απελπισμένοι να αποδείξουν ότι, πέρα ​​από την αδυσώπητη παρακμή, η Ευρώπη επιστρέφει - με το πιο αδύναμο μέλος της ακόμα στις τάξεις της».

Πορτογαλία

Αφήνοντας πίσω της την οδυνηρή ανάμνηση της διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ το 2011, η Πορτογαλία είναι κοντά στην ταχύτερη οικονομική επέκταση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Για την κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, η οικονομική επιτυχία ήρθε μετά την απελευθέρωση από τον «ζουρλομανδύα» της λιτότητας που επέβαλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, από το 2011 έως το 2014. Οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις επέστρεψαν στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά η κυβέρνηση είναι πιθανό να συγκρουστεί μελλοντικά με την ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη λήψη δράσεων για τη μείωση του χρέους της Πορτογαλίας.

Ιρλανδία

Παρά τα «σύννεφα» του Brexit στον ορίζοντα, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας συνεχίζει να προβλέπει ανάπτυξη για την ιρλανδική οικονομία, αν και με χαμηλότερο ρυθμό. Ομως, δεν έχουν πειστεί όλοι για αυτό. Ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Εντα Κένι αποχώρησε επειδή δεν ένιωσαν την ανάκαμψη αρκετοί ψηφοφόροι. Η ώθηση στην ανάπτυξη της τάξεως του 26% το 2015 χαρακτηρίστηκε «οικονομικά των ξωτικών». Μεγάλες πολυεθνικές, που ήθελαν να προστατεύσουν τα κέρδη τους, μεταφέρθηκαν στην Ιρλανδία, χωρίς αλλαγή στην πραγματική οικονομία. Συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μερικές μεγάλες εταιρείες, κάτι που φέρνει την οικονομία σε ευάλωτη θέση.

Ισπανία

Η Ισπανία είναι από τα πιο «λαμπρά» σημεία της ευρωζώνης: τον Ιούλιο η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης επέστρεψε στα προ κρίσης μεγέθη. Η ανεργία μειώνεται ραγδαία, αν και παραμένει σε υψηλό επίπεδο, στο 17%. Κάποιοι οικονομολόγοι επικαλούνται την Ισπανία ως μοντέλο για τη Γαλλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διευκόλυναν τις απολύσεις εργαζομένων, κάτι που θεωρείται έναυσμα για προσλήψεις από κάποιους ειδικούς. Ομως, η Ισπανία έχει ακόμη το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, αν εξαιρεθεί η Ελλάδα. Η ανισότητα αυξήθηκε, ενώ παραμένει υποτονική η αύξηση των μισθών.

Ιταλία

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επωφελείται από την ανοδική πορεία συνολικά της Ευρώπης, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί οι ανησυχίες. Η ανεργία μειώνεται και τα εργοστάσια αυξάνουν την παραγωγή, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση. Στο μεταξύ, η διάσωση της παλαιότερης τράπεζας της Ιταλίας και η διάσωση άλλων δύο έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Ομως, παραμένει το βάρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που φτάνουν συνολικά στα 174 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν στην Ιταλία, ενόψει των εκλογών το 2018, μπορεί να διαμορφωθεί πολιτική συναίνεση για να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση των χρεών και την αύξηση των πόρων για τα πανεπιστήμια.

iefimerida

eyro 500

Το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη φαίνεται να σημειώνει η Ιταλία, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας «την ελληνική κρίση να μοιάζει παιχνιδάκι», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Die Welt. H κατάσταση της οικονομικής κρίσης της χώρας έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο, που κάνει τους οικονομολόγους να συζητούν ακόμα και την έξοδο της από την ευρωζώνη.

Μετά την ανησυχία σχετικά για πρόωρες εκλογές, δύο φαίνεται να είναι οι πιο πιθανοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την Die Welt, είτε να αναπτύξουν δύναμη οι λαϊκιστές, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, είτε να καταφύγουν τα κατεστημένα κόμματα σε ριζοσπαστικές οικονομικές λύσεις. Ένα σχέδιο β’ φαίνεται να τίθεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο εύρεσης μια λύσης, καθώς την περασμένη κιόλας βδομάδα έγινε λόγος για καθιέρωση ενός παράλληλου νομίσματος.

«O κίνδυνος επανέρχεται στην Ευρώπη» ήταν η δήλωση ενός πολιτικού αναλυτή και εμπειρογνώμονα του οίκου επενδυτικών συμβούλων EPM Group του Βερολίνου για ιταλικά θέματα, Ερβιν Γκράντινγκερ. «Ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι θέλει αυτό το κίνημα. Ένα τμήμα των μελών θεωρεί το ευρώ ως κάτι κακό και θέλει να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη» προσθέτει, ενώ η εφημερίδα δηλώνει την ανησυχία της σχετικά με την άνοδο του κόμματος των «5 αστέρων», το οποίο παρουσιάζεται ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως η κρίσιμη κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι και την άνοιξη του 2018 ενώ μετά υπάρχει το ενδεχόμενος συζήτησης μιας ευρωπαϊκής συνθήκης που θα επιφέρει ορισμένες ελαφρύνσεις για την Ιταλία.
H Die Welt σημειώνει πως μέχρι την άνοιξη του 2018 «οι Ιταλοί θα είναι μόνοι, αφού και η πολιτική του φτηνού χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λήγει το καλοκαίρι του 2019, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει δυσκολίες στο ιταλικό κράτος», ενώ προσθέτει πως το ιταλικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με την Ιταλία να χρωστάει το 133% του ΑΕΠ, το οποίο αναλογεί σε 37.000 ευρώ σε κάθε ιταλό πολίτη.

Πιθανότητα για έξοδο απο την ευρωζώνη

«Το ύψος του χρέους θυμίζει Ελλάδα. Υπάρχουν όμως δύο θεμελιώδεις διαφορές: αφενός η Ιταλία είναι συνηθισμένη να ζει με χρέη και αφετέρου οι περισσότεροι δανειστές είναι οι ίδιοι οι πολίτες της και οι τράπεζές της. Εάν η ΕΚΤ σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τότε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ελλειμματικού ιταλικού κράτους δεν θα υπάρχει».

Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι «το χρέος μειώνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από το χρέος. Εάν δεν υπάρξει άμεσα η θαυματουργή ανάπτυξη, τότε η αναδιάρθρωση του χρέους ή ακόμα και η έξοδος από το ευρώ είναι αναπόφευκτα» σημειώνει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της ιταλικής τράπεζας Mediobanca

Σε περίπτωση έσχατης ανάγκης, οι Γερμανοί "σοφοί" έχουν προτείνει να παραταθεί η λήξη των ιταλικών ομολόγων ώστε να έχει περιθώριο ελιγμών η Ιταλία. «Ένα είναι σαφές: μια κρίση χρέους στην Ιταλία, τον τρίτο μεγαλύτερο οφειλέτη στον κόσμο, θα έκανε την κρίση στην Ελλάδα να μοιάζει με παιχνιδάκι», καταλήγει το δημοσίευμα της Welt.

roubini

Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί για τον κίνδυνο διχασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του αυξανόμενου λαϊκισμού, τονίζοντας ότι μόνο η περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο Ρουμπινί επισήμανε ότι η ψήφος υπέρ τού Brexit μόλις τώρα έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής το Brexit δεν έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, τον περιορισμό των πολιτικών λιτότητας και την αντισυμβατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατάφερε να βελτιώσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Ωστόσο ο Αμερικανός οικονομολόγος, που ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008, εκτιμά ότι το Brexit ενδέχεται να οδηγήσει σε διχασμό την Ε.Ε., για παράδειγμα μέσω της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, η οποία ίσως ενισχύσει το ρεύμα ανεξαρτητοποίησης και στην Καταλονία.

Για τον Ρουμπινί το πιο πιθανό σενάριο για την Ε.Ε. είναι τα λαϊκιστικά κόμματα να μην ανέλθουν στην εξουσία, όμως να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή και με αυτό τον τρόπο να καταφέρουν να εμποδίσουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Δεν θα υπάρξει κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως στη διάρκεια των επόμενων ετών, που θα χαρακτηριστούν από οικονομικές δυσκολίες, μηδενική οικονομική ανάπτυξη και αυξημένη ανεργία, θα μπορέσουν τα λαϊκιστικά κόμματα να επηρεάσουν τόσο τις οικονομικές αποφάσεις ώστε να προκαλέσουν έναν αργό διχασμό. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο αυτό», τόνισε ο Ρουμπινί.

Η απάντηση, εκτιμά ο Ρουμπινί, είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και το αποφασιστικό ερώτημα είναι αν η Ε.Ε. θα μπορέσει να λάβει μέτρα τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να πιστεύουν ότι : «Η Ευρώπη μας κάνει καλό».

Επιπλέον η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και περιορισμό της ανεργίας. «Αν δεν γίνει αυτό, οι πολίτες θα κατηγορήσουν την Ε.Ε. και όχι τις δικές τους κυβερνήσεις», υπογραμμίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος...


efsyn

bank of england pr dioikitis

«Καταπέλτης» εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας, Μέρβιν Κινγκ, στηλιτεύοντας την πολιτική του Βερολίνου καθώς και το χειρισμό των θεμάτων που αφορούν στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, ο κ. Κινγκ επικρίνει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ και επιμένει πως «όσοι τον πιστεύουν και ακολουθήσουν τις προτάσεις της Γερμανίας, τότε θα πάθουν μεγάλη ζημιά και το πρόβλημα στην Ευρωζώνη δεν θα επιλυθεί».

«Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα πλησιάζει το 8% του ΑΕΠ. Όποιος, όπως ο Σόιμπλε, επιχειρηματολογεί ότι αυτό βοηθά ολόκληρη την ευρωζώνη γιατί ισοσκελίζει το υπάρχον έλλειμμα κάπου αλλού, δεν έχει αντιληφθεί τις οικονομικές επιπτώσεις μιας νομισματικής ένωσης», αναφέρει ο πρώην διοικητής της Bank of England.

«Η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον ενός φοβερού διλήμματος, είτε θα στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης με ατελείωτα χρήματα των φορολογουμένων της, είτε θα σταματήσει το εγχείρημα της νομισματικής ένωσης. Η προσπάθεια εύρεσης μεσαίου δρόμου αποτυγχάνει», επισημαίνει στο βιβλίο του με τίτλο «Το τέλος της αλχημείας» ο Κινγκ.

«Η Γερμανία χρειάζεται υψηλότερους τόκους και ένα πιο ισχυρό ευρώ. Η Ιταλία και άλλες περιφερειακές χώρες χρειάζονται το αντίθετο. Η ιδέα ότι όλα θα διορθωθούν μόνο όταν οι άλλες χώρες ακολουθήσουν τη Γερμανία είναι μύθος», επισημαίνει.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, θεωρεί ότι και «η ευρωκρίση είναι απόρροια ενός μεγαλύτερου προβλήματος, το οποίο ονομάζει «τρίλημμα της παγκόσμιας οικονομίας» και συνίσταται στην αμοιβαία ασυμβατότητα ανάμεσα στη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και την οικονομική εμβάθυνση.

Ο ίδιος αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα του βιβλίου του στην αλχημεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ροπή των τραπεζών να δημιουργούν εικονική ρευστότητα.

«Η ρευστότητα είναι μια απάτη. Σήμερα είναι εδώ, αύριο εξαφανίζεται. Μου θυμίζει μια όμορφη σαπουνόφουσκα», λέει χαρακτηριστικά.

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

eyro mikra kermata

Από του χρόνου η Ιταλία θα σταματήσει να κόβει κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ προς μεγάλη ικανοποίηση των σερβιτόρων, όχι όμως και των καταναλωτών. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ «Πολλές φορές βαραίνουν το πορτοφόλι και θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε. Η Ιταλία επέλεξε πιο ριζοσπαστικό τρόπο. Πρόκειται να βάλει τέλος σε μερικά μικρά κέρματα ακολουθώντας το παράδειγμα δύο άλλων χωρών της ΕΕ. Η αιτία της κατάργησης είναι απλή, αλλά όχι αποδεκτή από τους καταναλωτές τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Γενάρη στο ιταλικό νομισματοκοπείο δεν θα κόβονται πλέον κέρματα του ενός και δυο λεπτών του ευρώ. Η απόφαση ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται, τώρα να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση με ειδικό διάταγμα. Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία και η τελική έγκρισή της θεωρείται σίγουρη.

Η Ιταλία κάνει την κίνηση αυτή ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ο κύριος στόχος είναι να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε να μην αναγκάζονται να έχουν πάντα το πορτοφόλι τους γεμάτο ψιλά. Μια ταλαιπωρία άνευ ουσιαστικής αιτίας, που αφορά και τους εμπόρους, κυρίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη η χρήση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού χρήματος».

Διαφωνούν οι καταναλωτές

Χαράς ευαγγέλια για τους σερβιτόρους, αλλά όχι για τους καταναλωτές, γράφει στο ρεπορτάζ της η DW.

Με την νέα αυτή απόφαση θα ικανοποιηθούν, μάλλον, και οι σερβιτόροι των καφέ - μπαρ. Διότι τα κέρματα του ενός και δυο λεπτών του ευρώ, δεν χρησίμευαν ούτε για ουσιαστικό φιλοδώρημα. Δεν λείπουν βέβαια και οι αιτίες ανησυχίας.

Οι ιταλικές ενώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών πιστεύουν ότι σχεδόν όλα τα καταστήματα θα στρογγυλέψουν τις τιμές προς τα πάνω. Μια οικονομική ζημιά για τους πολίτες, η οποία μπορεί να προστεθεί στις σαφώς αρνητικότερες συνέπειες που υπέστησαν οι Ιταλοί με την υιοθέτηση του ευρώ, όταν οι τιμές στα τρόφιμα, σπίτια και είδη ρουχισμού, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Η κυβέρνηση της Ρώμης διαβεβαιώνει βέβαια τους Ιταλούς ότι θα παρακολουθήσει στενά την όλη διαδικασία για να αποφύγει αδικαιολόγητες αυξήσεις. Η χώρα πάντως σταματώντας να κόβει τα δυο μικρά αυτά κέρματα - όπως γράφει ο τύπος - αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

news

eyro epidoma

Με το θέμα του αφορολογήτου να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σε ενημερωτικό σημείωμα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφεί τι ισχύει στην Ελλάδα και τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η Ελλάδα δεν είναι από τις πιο γενναιόδωρες χώρες της ΕΕ ως προς το αφορολόγητο όριο, αλλά είναι η μόνη σε καθεστώς μνημονίου και η απαίτηση των δανειστών της είναι να μειωθεί», αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι 8.636 ευρώ μόνο για μισθωτούς, γεγονός που μεταφράζεται σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, ποσό που πέφτει σταδιακά στα 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Σύμφωνα με την καταγραφή της ΕΣΕΕ:

«Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει αφορολόγητο, αλλά η φορολογία για ετήσια εισοδήματα έως 33.800 ευρώ (για τον άγαμο) και 42.800 ευρώ (για τα ζευγάρια) επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή 20%. Όλοι όμως οι εργαζόμενοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.650 ευρώ στο σύνολο της ετήσιας φορολογίας εισοδήματος που τους αναλογεί (ποσό ευθέως συγκρίσιμο με τα 1900 ευρώ που είναι η έκπτωση φόρου που προκύπτει από το δικό μας «αφορολόγητο» των 8.636 ευρώ). Σε αυτό το ποσό προστίθενται εκπτώσεις για ιατρικά έξοδα, μονογονεϊκές οικογένειας, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένα άτομα και μία ευρεία γκάμα εξόδων συντήρησης οικίας.

Στο υπόλοιπο νησί του Ηνωμένου Βασιλείου, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα 12.887 ευρώ (11.000 λίρες).
  • Στην Πορτογαλία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 4.104 ευρώ.
  • Στην Ισπανία, το αφορολόγητο ανέρχεται σε 5.550 ευρώ για τους άγαμους και σε 8.950 ευρώ για τους έγγαμους.
  • Στην Κύπρο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 19.500 ευρώ. Είναι το υψηλότερο ποσοστό με διαφορά στην Ευρώπη και δεν άλλαξε παρά τις πιέσεις όταν η Κύπρος βρισκόταν η ίδια σε Μνημόνιο.
  • Στη Φινλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 16.700 ευρώ.
  • Στην Ισλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 13.762 ευρώ.
  • Στο Λουξεμβούργο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 11.264 ευρώ και σε αυτά προστίθενται εκπτώσεις φόρου για τις οικογένειες.
  • Στην Αυστρία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα 11.000 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται επιστροφές φόρων για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Στην Ουγγαρία, δεν υπάρχει αφορολόγητο. Ο φόρος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μειώνεται κατά 2.568 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί έως 8.474 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω. Επίσης, το ουγγρικό κράτος κάνει «σκόντο» 1.290 ευρώ στους νιόπαντρους (με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς παντρεύεται για πρώτη φορά!). Η έκπτωση φόρου ισχύει το πολύ για δύο χρόνια.
  • Στη Γερμανία, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα 8.652 ευρώ, στις αρχές του προηγούμενου έτους. Το ποσό αυξάνεται περαιτέρω για κάθε παιδί και με ειδική πρόνοια για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Στη Γαλλία, το αφορολόγητο ξεκινάει από 9.700 ευρώ.
  • Στην Ιταλία δεν υπάρχει αφορολόγητο και οι Ιταλοί πληρώνουν 23% φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ που εισπράττουν. Ωστόσο, προβλέπεται επιστροφή φόρου έως 800 ευρώ για όσους συντηρούν συζύγους άνεργους ή με εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ ετησίως και επιστροφή φόρου έως 1.220 ευρώ για όσους έχουν παιδιά.
  • Στο Βέλγιο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 7.130 ευρώ, όμως είναι υψηλότερο για όσους χαρακτηρίζονται χαμηλόμισθοι. Σε αυτό προστίθενται επιπλέον έκπτωση φόρου έως 400 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κάθε άλλο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  • Στην Ολλανδία, δεν υπάρχει αφορολόγητο, ωστόσο δίνεται επιστροφή φόρου 2.242 ευρώ στους χαμηλόμισθους. Επίσης, επιστρέφονται 1.187 ευρώ για όσους συντηρούν ηλικιωμένους (ποσό που μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα του φορολογούμενου)
  • Στη Σουηδία, προβλέπεται έκπτωση φόρου από 1.400 ευρώ έως 3.620 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
  • Στη Νορβηγία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 5.814 ευρώ για τους άγαμους και αυξάνεται στα 8,610 για τους έγγαμους.
  • Στη Βουλγαρία, έκπτωση φόρου έχουν μόνο οι οικογένειες. Ανέρχεται σε 102 ευρώ για κάθε παιδί, με μέγιστο τα 306 ευρώ.
  • Στην Κροατία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα 4.169 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται 2.088 ευρώ για το πρώτο παιδί.
  • Στην Τσεχία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 919 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται εκπτώσεις φόρου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος των εισοδημάτων.
  • Στη Δανία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 4.437 ευρώ (5.916 ευρώ για τους ανήλικους). Ωστόσο, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως αποδοχών, πρέπει να πληρώνουν εισφορά 8% για «την αγορά εργασίας».
  • Στην Εσθονία το αφορολόγητο βρίσκεται στα 2.040 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται αν η οικογένεια έχει παιδιά ή συντηρεί ηλικιωμένους.
  • Στη Λετονία, το αφορολόγητο κυμαίνεται μεταξύ 900 ευρώ - 1.200 ευρώ και φτάνει στα 2.100 ευρώ όταν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη.
  • Στη Λιθουανία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 3.480 ευρώ.
  • Στη Μάλτα, το αφορολόγητο για τους άγαμους βρίσκεται στα 9.100 ευρώ και για τις οικογενειακές δηλώσεις στα 12.700 ευρώ.
  • Στην Πολωνία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 712 ευρώ.
  • Στη Ρουμανία, προβλέπεται έκπτωση φόρου 66 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα έως 330 ευρώ. Η έκπτωση φόρου μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.
  • Στη Σλοβακία, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3.803 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.
  • Στη Σλοβενία, η έκπτωση φόρου των 3.302 ευρώ αυξάνεται για τους χαμηλόμισθους, όσους έχουν παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη»...

Περισσότερα Άρθρα...