crisis greece cartoon

Δείτε μια εξειρετική "animated" ταινία μικρού μήκους που εξηγεί με ευφάνταστο τρόπο το πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση χρέους στη Γηραιά Ήπειρο

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ετοίμασε ένα 12λεπτο βίντεο που αποτυπώνει με πολύ έξυπνο τρόπο το πώς οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού.
Ή αλλιώς, στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες του Νότου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ξεκινά από τις καταστροφικές συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και φθάνει μέχρι τη γέννηση του ευρώ το 1999 και τη δεκαετία της "ευημερίας" που ακολούθησε με τον υψηλό δανεισμό στον οποίο ενέδωσαν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Αναλυτικά, το βίντεο περιγράφει πώς ξεκίνησε η ανάγκη για μια ένωση κρατών. Μετά το τέλος των πολέμων αναπτύχθηκαν και περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες ανάμεσα στα κράτη. Ωστόσο υπήρχαν διαφορετικά νομίσματα και για να γίνει διακρατικό εμπόριο υπήρχαν δασμοί και φόροι.

Το γεγονός που κατέστρεψε εκ βάθρων την ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν αναμφισβήτητα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Με τη λήξη του γεννήθηκε η ιδέα της ενοποίησης, αρχής γενομένης με το σχέδιο Schuman, όταν και έξι χώρες υπέγραψαν συνθήκη για να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους, εκείνες του Άνθρακα και Χάλυβα.

Οι έξι αυτές χώρες ήταν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η Συνθήκη του Μάαστριχ για τη δημιουργία της ΕΕ και το 1999 έγινε ένα σημαντικό βήμα περαιτέρω.

Η δημιουργία του κοινού νομίσματος.

Παρόλα αυτά και παρά την υιοθέτηση του ευρώ, διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές υιοθετήθηκαν από χώρα σε χώρα κάτι που ήταν ήταν και η γενεσιουργός αιτία της κρίσης.
Μεταξύ αυτών των χωρών που ακολούθησαν τον δρόμο του υψηλού δανεισμού, ήταν φυσικά, και η χώρα μας. Το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ότι πλήρωνε χαμηλά επιτόκια δανειζόμενη με γερμανική πιστωτική κάρτα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, σύμφωνα με το πρακτορείο. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ζώνη του ευρώ.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,40% κατά το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%.

Η τιμή των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο 2% που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2023 (σ.σ.: πρόκειται για τους νέους τίτλους που εκδόθηκαν μετά το PSI του 2012) αυξήθηκε κατά 1,125 στο 72,63% της ονομαστικής αξίας τους.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, πούλησε χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με απόδοση 3,60% που είναι η χαμηλότερη για τους τίτλους αυτούς από τον Ιανουάριο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011.

Τα ελληνικά ομόλογα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές από την αρχή του έτους μεταξύ 34 αγορών κρατικών τίτλων, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά ομόλογα που αποφέρουν κέρδος 6,7%.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, με ποσοστό 7,2%, σε ένα σύνολο 24 αναπτυγμένων αγορών, μετά από το χρηματιστήριο της Δανίας.

eyrokoinoboulio

Στην κατ' αρχήν συμφωνία για την «αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας» των χρηματοπιστωτικών αγορών που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλοντας ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Σε ανταπόκριση του Bloomberg από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στην «αυστηροποίηση των απαιτήσεων» και στη «διόρθωση των ελλείψεων» που προκάλεσαν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος νόμος θέτει περιορισμούς στις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και στην κερδοσκοπία μέσω προθεσμιακών συναλλαγών και παραγώγων, όπως και μέτρα για την ενίσχυση της δραστηριότητας σε ρυθμισμένα πεδία. Η συμφωνία επετεύχθη δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, όπως επισημαίνεται.

«Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας των κεφαλαιαγορών προς όφελος της πραγματικής οικονομίας» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση ενός πιο ασφαλούς, πιο ανοιχτού και πιο υπεύθυνου χρηματοπιστωτικού συστήματος και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και Έλληνες αξιωματούχοι επίλυσαν χθες διάφορα εκκρεμή ζητήματα, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ξεπέρασαν τις επτά ώρες. Η συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει τώρα να λάβει την έγκριση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κυβερνήσεων.

Σε μια άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο που δημοσιεύουν ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ, γίνεται λόγος για «αδιέξοδο» στις συνομιλίες για μια ευρωπαϊκή αρχή εξυγίανσης των τραπεζών, καθώς οι διαπραγματευτές αναζητούν την εξεύρεση συναινετικής λύσης για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα καλύπτει τα έξοδα για τη διάσωση ή το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών.

«Δεν υπήρξε πρόοδος από τις αρχικές θέσεις, που έχουν διατυπώσει οι διάφοροι θεσμοί, όπως δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα» επισημαίνεται στο εσωτερικό έγγραφο, το οποίο συνοψίζει τις συνομιλίες της 8ης Ιανουαρίου μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και Ελλήνων Αξιωματούχων, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει τη δημιουργία μιας «ισχυρής κεντρικής αρχής» που θα διαθέτει κοινό ταμείο, τροφοδοτούμενο από την φορολόγηση των τραπεζών, ανάλογο με αυτό που περιέχονταν στην πρόταση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, που εκπροσωπούνται στις συνομιλίες από την Ελλάδα, επιθυμούν τη θέσπιση ενός «κλιμακωτού συστήματος», που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών τον Δεκέμβριο.

bafet

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο αμερικανός επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ ανέλυσε το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στη χώρα μας.I

«Η Ελλάδα έχασε τη δύναμή της, επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήματα. Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τυπώνουμε τα δικά μας χρήματα, αυτό είναι το κλειδί. Και οι 17 χώρες της Ευρωζώνης μπορούσαν παλιά να τυπώσουν χρήματα, αλλά τώρα έχουν παραδώσει στην Ε.Ε. αυτό τους το δικαίωμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εμείς δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να τυπώνουμε, οπότε η πίστωση είναι καλό πράγμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στην αναβάθμιση, κατά δύο μονάδες, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Συγκεκριμένα αναβαθμίστηκε στη βαθμίδα Caa3 από C που ήταν από τον Μάιο του 2012, ενώ ο οίκος σημειώνει πως διαβλέπει σταθερές προοπτικές στην οικονομία της.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ο Moody’s, η αξιολόγηση αντανακλά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα καθώς και τη βελτίωση μεσοπρόθεσμα των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας με τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της. Ο προϋπολογισμός θα παραμείνει επικεντρωμένος στα έσοδα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι από περαιτέρω περικοπές δαπανών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moody’s, προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014».

Η απόφαση της Moody’s αποδίδεται επίσης στις «ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης».Ο οίκος εκτιμά ότι «ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των προοπτικών μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης».
Ρυθμός ανάπτυξης 1% το 2015
Σύμφωνα με τη Μοοdy's, το 2014 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ το 2015 θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1%, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων.

Η αναβάθμιση από τον οίκο έρχεται λίγες ώρες έπειτα και από τη γνωστοποίηση ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη όλες τις δεσμεύσεις της.

Έχασε το ΑΑΑ η Ολλανδία - Υποβάθμιση από τον Standard Poor's

Ο οίκος Standard Poor's υποβάθμισε την Ολλανδική οικονομία με τη χώρα να χάνει το τριπλό Α επειδή οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της έχουν επιδεινωθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι η υποβάθμιση δεν ήταν έκπληξη αλλά ήταν μία απογοήτευση.

irlandia

Πανηγυρική ήταν η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές με την πρώτη έκδοση ομολόγου.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν για το 10ετές ομόλογο άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με μία από τις τράπεζες που συντονίζουν την έκδοση.

Το ομόλογο αναμένεται να τιμολογηθεί εντός της ημέρας και να προσφέρει απόδοση λίγο μεγαλύτερη από 3,5%.

Η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου έχει σημειώσει μεγάλη πτώση από το υψηλό του 15% που είχε καταγραφεί το 2011, ενώ μαινόταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η ιρλανδική έκδοση της Τρίτης αποτελεί τεστ για την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που βρίσκονται ακόμη σε
προγράμματα διάσωσης.

«Αυτή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση ενισχύει το πρόσφατο θετικό κλίμα για την Ιρλανδία» σχολίασε ο Ράιαν ΜακΓκραθ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρούσε 10 μονάδες βάσης περίπου στο 3,81% ενώ χαμηλότερη ήταν και η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού, κατά 17 μονάδες βάσης.

Η συμφωνία προσέλκυσε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και καθώς πολλές από αυτές τις προσφορές δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν, οι επενδυτές αυτοί έπρεπε να κοιτάξουν αλλού, σχολίασε ο Νταν Σέιν, επικεφαλής κοινοπρακτικών εκδόσεων της Morgan Stanley.

Οι μικρές χώρες της ευρωζώνης προτιμούν μερικές φορές τις κοινοπρακτικές εκδόσεις αντί των παραδοσιακών ώστε να προσεγγίζουν μεγαλύτερο εύρος επενδυτών.

Η Ιρλανδία βγήκε επίσημα από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου, μετά τη διάσωσή της με δάνεια ύψους 85 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010 που κάλυψαν την δημοσιονομική τρύπα που είχε
προκαλέσει η φούσκα στην αγορά ακινήτων.

vima

Από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (A. Παναγιώτου @fosphotos.com)

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, εδώ και χρόνια, εφαρμόζουν, λίγο-πολύ, έναν απλό κανόνα που τους συμβουλεύει ως προς τον προσδορισμό των επιτοκίων.

Πρόκειται για τον κανόνα που πρωτο-παρουσίασε ο John Taylor, καθηγητής στο Stanford.

Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ευλαβική χρήση του κανόνα του Taylor, σημασία έχει ότι χρησιμοποιείται και αποτυπώνει τις απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών για το επίπεδο στο οποίο είναι καλό να κυμαίνονται τα επιτόκια δανεισμού.

Γιατί σας κουράζω με τον κανόνα του Taylor; Επειδή μας ανοίγει ένα παράθυρο από το οποίο μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά, χωρίς πάθη και φόβους, στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη σήμερα. Με έναν πολύ απλό τρόπο: Συγκρίνοντας το επιτόκιο της ΕΚΤ που επικρατεί στην Ευρωζώνη, το σημερινό 0,25%, με το επιτόκιο που προτείνει ο κανόνας του Taylor για κάθε μία από τις χώρες μας ξεχωριστά.

Σε μια συμπαγή, βιώσιμη νομισματική ένωση τα επιτόκια που δίνει ο κανόνας του Taylor δεν θα ήταν βέβαια ποτέ ίδια για κάθε χώρα αλλά, από την άλλη, οι διακυμάνσεις τους πάνω και κάτω από το ένα, κοινό επιτόκιο (αυτό της ΕΚΤ) θα πρέπει να είναι «ομαλές». Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μια ματιά στο διάγραμμα (που παρήγαγε η Société General και αναπαρήγαγε το Reuters – βλέπε το πιο κάτω Παράρτημα για επεξήγηση των υπολογισμών στους οποίους βασίζεται το διάγραμμα) οδηγεί σε ένα απλούστατο συμπέρασμα: η σημερινή Ευρωζώνη είναι «χαλασμένη». Έχει «σπάσει». Δεν είναι βιώσιμη. Τελεία και παύλα.


Μέχρι που ξέσπασε η Κρίση του Ευρώ, προ του 2009, οι χρωματιστές γραμμές (που αποτυπώνουν το επιτόκιο για κάθε χώρα που πρότεινε ο κανόνας του Taylor) «σκαμπανεβάζουν» πάνω και κάτω από την γκρι γραμμή του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Για την ακρίβεια, το επιτόκιο της βασικής πλεονασματικής χώρας, της Γερμανίας, θα έπρεπε (σύμφωνα με τον κανόνα του Taylor) να είναι πολύ μικρότερο (από της ΕΚΤ) ενώ της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα έπρεπε να είναι αρκετά πιο υψηλά (για να μη δημιουργούνται οι φούσκες που δημιουργήθηκαν).

Προσέξτε, γιατί αυτό έχει ενδιαφέρον, ότι την περίοδο 2004-2006, οι δύο χώρες που ήταν άκρως προβληματικές ήταν η Γερμανία (η οποία χρειαζόταν, για να μην αποσταθεροποιεί την Ευρωζώνη, αρνητικά επιτόκια – βλέπε την πράσινη γραμμή που εκείνη την περίοδο έπεφτε κάτω του μηδενός) και η Ελλάδα (που είχε ανάγκη πολύ υψηλότερων επιτοκίων, με σκοπό να συγκρατηθούν όλα εκείνα τα εορτοδάνεια συν οι αλόγιστες δαπάνες του κ. Αλογοσκούφη).

Πάντως, σε γενικές γραμμές, αυτή η εικόνα, μέχρι το 2009, είναι σχετικά φυσιολογική για μια νομισματική ένωση αποτελούμενη από διαφορετικές περιοχές και υπο-οικονομίες – ακόμα και εντός της Γερμανίας να αναπαράξουμε το διάγραμμα αυτό, κοιτώντας την κάθε περιοχή της Γερμανίας ξεχωριστά, πάλι θα βρίσκαμε σημαντικές αυξομειώσεις πάνω και κάτω από το κοινό επιτόκιο.

Κοιτάξτε όμως τι συνέβη μετά το 2009/10:

Η απόκλιση μεταξύ των χρωματιστών γραμμών έχει γίνει εκρηκτική. Για να το πω με αριθμούς, ο κανόνας του Taylor συνιστά, σήμερα, την ώρα που το κοινό επιτόκιο της Κεντρικής μας Τράπεζας (της ΕΚΤ) είναι 0,25%, για τη Γερμανία ένα «κεντρικό» επιτόκιο 4,8% (!), για τη Γαλλία μόλις 0,15%, για την Ιταλία -1,5%, για την Ιρλανδία -4%, για την Ισπανία -5,3% και για την Ελλάδα... -19,6%.

Μην αναρωτιέσαι, αγαπητέ αναγνώστη, τι θα σήμαινε αρνητικό επιτόκιο. Δεν έχει σημασία καθώς είναι αδύνατον να επιβληθεί (θα ισοδυναμούσε με το τέλος των τραπεζών καθώς κανείς καταθέτης δεν είναι αρκετά ηλίθιος για να κρατά χρήματα στην τράπεζα με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή με την τράπεζα να του παίρνει ένα ποσό των καταθέσεών του κάθε χρόνο). Αυτό που έχει σημασία και καταδεικνύουν τα νούμερα αυτά είναι κάτι πολύ, πολύ απλό:

Η Ευρωζώνη αποδομείται! Το διάγραμμα που βλέπετε είναι η ακτινογραφία μιας βαριά ασθενούσας νομισματικής ένωσης. Όταν το βέλτιστο επιτόκιο στη Γερμανία σήμερα αγγίζει το 5% και το βέλτιστο επιτόκιο στην Ισπανία πέφτει κάτω του... μείον 5%, δεν μιλάμε για νομισματική ένωση. Μιλάμε για νομισματική αποδόμηση σε slow motion.

Τι περιθώρια υπάρχουν για ανάκαμψη; Μήπως όλα αυτά τα «χαρμόσυνα» μαντάτα περί ανάκαμψης της Ευρωζώνης σημαίνουν την επαναπροσέγγιση των χρωματιστών γραμμών του διαγράμματος; Σε καμία περίπτωση.

Ακόμα και να σταματήσει η ύφεση στην Περιφέρεια, ακόμα να περάσουμε σε μια αναιμική ανάκαμψη του μηδέν κόμμα κάτι τοις εκατό, ή ακόμα και του +1% ή +2%, η Ευρωζώνη θυμίζει φράγμα που έχει κλονιστεί και που με μαθηματική ακρίβεια, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική του, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.

Καθ. Γιάννης Βαρουφάκης, protagon

Εκτός Μνημονίων Ιρλανδία και Ισπανία. Καλύφτηκαν οι στόχοι τους. Συγχαρητήρια από Ντάισελμπλουμ.

Η Ισπανία δεν θα διαθέτει προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξαναβγαίνουν άμεσα στις αγορές

Με σχεδόν πανηγυρικό τόνο, το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, και μάλιστα με καθαρό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή ένας προστατευτικός μηχανισμός από τους δανειστές κατά την αρχική φάση εξόδου στις αγορές.

Η Ιρλανδία θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου "χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων". Το ίδιο θα κάνει η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στις δύο χώρες θα υπάρχουν επισκέψεις κοινοτικών στελεχών δύο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών εποπτείας.

"Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ιρλανδία και την Ισπανία μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Πέμπτη.

"Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζεται η βοήθεια που πρόσφερε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότης κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). "Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά".

Η ανακοίνωση του Eurogroup συμπίπτει με την ανακοίνωση της Ιρλανδίας, η οποία επισήμανε πως θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της στις 15 Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, "χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων".

Οι ανακοινώσεις για Ισπανία και Ιρλανδία

Μεταξύ άλλων για την Ιρλανδία αναφέρεται πως τα επιτόκια δανεισμού έχουν εξομαλυνθεί και πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ υποστηρίζεται η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης για έξοδο χωρίς προληπτική στήριξη.

Για την Ισπανία, στην οποία παροτρύνει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνεται πως η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά και πως η χώρα "κάνει σημαντικές προόδους στη φιλόδοξη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" και η πρόοδος έχει αρχίσει ήδη να αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

"Ζωντανό παράδειγμα ότι τα προγράμματα προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι επιτυχή, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πίστη σε αυτά και γνήσια δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις", αναφέρει το Eurogroup για τις δύο χώρες.

news247

Περισσότερα Άρθρα...