raguma rajan india

Ινδός τραπεζίτης προειδοποιεί: Ερχεται παγκόσμια κρίση που θα μοιάζει με την Υφεση του '30...!!!:

Ακούγεται εκφοβιστικός και κινδυνολόγος, αλλά πώς γίνεται να μην παίρνεις την μετρητοίς τα λόγια του κορυφαίου τραπεζίτη της Ινδίας, όταν λέει πως ρισκάρουμε να πέσουμε στη μέγγενη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θα μοιάζει με την Μεγάλη Ύφεση του 1930;

Όπως σημειώνει το Capital.gr, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας και κορυφαίος οικονομολόγος, Raghuram Rajan, προειδοποεί πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγείται σε μια νέα κρίση, ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers που αποτέλεσε τη σπίθα από την οποία η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμα επανέλθει.

Όπως ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1930 η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες προκαλεί παρενέργειες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και να οδηγήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε μια νέα κρίση, είπε ο Rajan σε συνέντευξη στο Central Banking Journal.

O Rajan, που στο παρελθόν έχει υπάρξει επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν προέβλεψε την κρίση του 2008.

«Ρισκάρουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της κρίσης σε μια εποχή που ο κόσμος είναι λιγότερο ικανός να επωμιστεί το κόστος, είπε στη συνέντευξη. Ενώ στο παρελθόν οι χώρες προχωρούσαν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, το πιο δημοφιλές πλέον όπλο είναι η νομισματική χαλάρωση", λέει ο Rajan.

Ένα σύμπτωμα αυτής της ανισορροπίας είναι το πολύ σκληρό ευρώ, σε αντίθεση με την κατάσταση της Ευρωζώνης.

Επέστησε την προσοχή για μια επανάληψη της μεταβολής των μεγάλων αγορών κάτι που είδαμε στις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, αν οι επενδυτές που κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη που είναι δυνατόν να έχουν με χαλαρές νομισματικές πολιτικές απεμπλακούν από τις επενδύσεις και τις θέσεις τους την ίδια στιγμή.

iefimerida

Lev

Οι Βούλγαροι βλέπουν τα δεινά που έχει υποστεί η Ελλάδα, καθώς επίσης και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία και δεν θέλουν να αλλάξουν το λεβ με το ευρώ.

Η Ε.Ε. ωστόσο αξιώνει από το πολιτικό σύστημα της χώρας να στραφεί κατά της Ρωσίας, που είναι ο βασικός χρηματοδότησης της και να υιοθετήσεις κυρώσει σε βάρος της Μόσχας με βασική επιδίωξη την ακύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Σε μελέτη του Ινστιτούτου Ανοικτής Κοινωνίας» που εδρεύει στη Σόφια, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65% δήλωσαν πώς δεν επιθυμούν την αντικατάσταση του λεβ με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισα.

«Δεν θέλουμε να πάμε ακόμη χειρότερα παθαίνοντας ότι έπαθαν οι Έλληνες. Υπάρχουν αρνητικές εμπειρίες πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατήργησαν το εθνικό τους νόμισμα και καθιέρωσαν το ευρώ», δηλώνουν.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση και υποστήριξη στο ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα, αλλά στις επαρχιακές πόλεις το απέρριψαν στην συντριπτική του πλειονότητα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πώς μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Και μιλάμε για τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., με μισθό της τάξης των 360 ευρώ το μήνα και ενιαίο φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.

Κυβέρνηση και τρόικα στην Ελλάδα εκεί ακριβώς θέλουν να φτάσουν τους μισθούς. Στα 360 ευρώ, ξεκινώντας από την... εγγυημένη σύνταξη για όσους βέβαια εξακολουθήσουν στο μέλλον να ζουν για να την πάρουν.

Με το λεβ ωστόσο η Βουλγαρία κατάφερε να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και οριακά, στο 1,7% και στο 1,2%, όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αφού λοιπόν δεν μπορούν να τη βάλουν στο ευρώ τη Βουλγαρία κοιτάζουν να την βάλουν στο... χέρι απαιτώντας να σταματήσει κάθε σχέση με τη Ρωσία ξεκινώντας από την κατασκευή του αγωγού South Stream. Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο έπεσε η κυβέρνηση και υπάρχει τώρα μεταβατική προκειμένου να γίνουν εκλογές.

Η οικονομία της Βουλγαρίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μόσχα, αφού Ρώσοι αγοράζουν μαζικά εξοχικές κατοικίες στη χώρα, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Κρεμλίνο παρέχει φυσικό αέριο στη Σόφια σε χαμηλές τιμές.

defencenet

argentina banco

Απογοήτευση, μελόδραμα και μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας. Αυτά είναι τα συστατικά της τελευταίας πράξης του δράματος της Αργεντινής και οι ομολογιούχοι είναι οδυνηρά εξοικειωμένοι με αυτό, αναφέρει σε άρθρο του ο Economist, ο οποιος, παίρνοντας αφορμή από τη χρεοκοπία της χώρας κάνει μια ιστορική αναδρομή διακοσίων ετών παρουσιάζοντας όλες τις χώρες που βίωσαν το default.

Tα πρωτεία κατέχουν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά Τουρκία και Ελλάδα τις κοντράρουν στα ίσια...

Ο πίνακας καλύπτει το ιστορικό χρεοκοπιών από το 1800 μέχρι το 2014, με την Αργεντινή να έχει χρεοκοπήσει 8 φορές, όπως επίσης το Περού, το Μεξικό, η Τουρκία.

Από το 1800 μέχρι το 1950, η συχνότητα της χρεοκοπίας ήταν χαμηλή,ωστόσο στη συνέχεια δυστυχώς η χώρα.... ανέβασε ρυθμούς.

Στην κατάταξη, η Αργεντινή βρίσκεται κάπου στη μέση, λίγο πάνω από την Ελλάδα, με το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα να κατακτούν την αρνητική πρωτιά, καθώς έχουν χρεοκοπήσει 10 φορές.ne

Ακολουθούν Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Χιλή με 9 χρεοκοπίες.

Η πρώτη χρεοκοπία της Αργεντινής κατεγράφη το 1827, μόλις 11 χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία.

Όπως σημειώνει ο Economist στο άρθρο του, η Αργεντινή, δεκατρία χρόνια μετά την προηγούμενη χρεοκοπία της, μπήκε και πάλι σε καθεστώς χρεοκοπίας, για όγδοη φορά στην ιστορία της όπως φαίνεται κι από το διάγραμμα που παραθέτει η ιστοσελίδα. Η τελευταία πληρωμή που έχασε ήταν αποτέλεσμα μια μακράς δικαστικής μάχης μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και μιας ομάδας κατόχων ομολόγων που αθετήθηκαν το 2001.

Ωστόσο, αν η Αργεντινή είχε επιλύσει αυτή τη διαμάχη, οι αγορές μπορεί να είχαν ξεχάσει γρήγορα τα προηγούμενα παραπτώματά της.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα σημειώνει την ταχύτερη αποκατάσταση, καθώς διαπραγματεύθηκε μαζικό «κούρεμα» σε ομόλογα αξίας άνω των 300 δις. ευρώ το 2012 και παρόλα αυτά κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα φέτος με την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αξίας 4 δισ. ευρώ με απόδοση κάτω του 5%. η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει 7 φορές από το 1800 εως σήμερα, και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ''η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για 90 χρόνια περίπου, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη''.

Σύμφωνα με τον Economist, πολλές από τις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει από το 2001 (μεταξύ αυτών και αρκετές άλλες από τη Λατινική Αμερική), τώρα αντιμετωπίζονται ως εκπληκτικά ασφαλή «στοιχήματα», κρίνοντας από τις αποδόσεις των ομολόγων τους.

dnt lagkart

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη» από την Ελλάδα, επαναλαμβάνει σε δημοσίευμά της η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Η εφημερίδα συνεχίζει την κριτική της προς την πολιτική του ΔΝΤ και τις προβλέψεις του όσον αφορά την εξέλιξη των οικονομιών διαφόρων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, από την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε συγγνώμη.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σάιμον Νίξον διατυπώνει την άποψη ότι «είναι λυπηρό το ΔΝΤ να αρνείται να υιοθετήσει την πρότασή μου πως πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τις προσπάθειές του (ΔΝΤ) να εξαναγκάσει δια της βίας τη χώρα να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, στο τέλος του 2013 ώστε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό που όμως δεν υπήρχε. Το ίδιο συνέβη τώρα με την Ισπανία, όπου ακόμη μια φορά οι προβλέψεις του Ταμείου αποδείχτηκαν λανθασμένες».

Όπως τονίζει ο κ. Νίξον, «ακόμη και σήμερα, παρά την ανάκαμψη των οικονομιών και τις δικές του αποτυχημένες προβλέψεις, το ΔΝΤ συνεχίζει να προτείνει περαιτέρω δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης, μια πολιτική που ικανοποιεί τις αριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά είναι απογοητευτική για πολλούς άλλους πολιτικούς της ευρωζώνης που πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ισχυρότερη ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι η έλλειψη προόδου όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία».

real

rosia india

Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν την συμφωνία για τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις εμπορικές συναλλαγές τους, αντικαθιστώντας έτσι το αμερικανικό δολάριο, ενώ σε παρόμοια συμφωνία πρόκειται σύντομα να προχωρήσει και η Κίνα, σύμφωνα με το defencenet.gr το οποίο μετέδωσε ότι οι BRICS συμφώνησαν πριν δύο εβδομάδες για την ίδρυση της δικής τους Παγκόσμιας Τράπεζας και του δικού τους Νομισματικού Ταμείου, παρακάμπτωντας έτσι το ΔΝΤ και το οικονομικό καθεστώς της Δύσης, Ρωσία και Ινδία προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η Ρωσία και η Ινδία συμφώνησαν τη χρησιμοποίηση του ρωσικού νομίσματος στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και συνέστησαν ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει την υλοποίηση της απόφασης των κυβερνήσεών τους.

Η πρώτη αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ξένια Γιουντάεβα, προέβη στη σχετική δήλωση μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της ινδικής Ρεσέρβ Μπάνκ, Γκοβινταραγιάν Παντμαρνάμπχα.

Η νέα αυτή απόφαση αποτελεί επίτευγμα της ρωσικής διπλωματίας και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων των κυρώσεων των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας, με αφορμή την συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Η ομάδα εργασίας των δύο χωρών έχει ως αποστολή τον συντονισμό των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται, ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάεφ πρόσφατα δήλωσε, ότι η Ρωσία σύντομα θα υπογράψει παρόμοια συμφωνία και με την Κίνα.

Κάτι το οποίο κρίνεται απολύτως προφανές και απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθούν όσα προβλέπουν οι οικονομικές συμφωνίες που οι BRICS έχουν υπογράψει.

Έτσι, ήδη στην Ινδία, και σταδιακά στην υπόλοιπη Ασία, ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός διεθνών εταιρειών που έχουν εμπορικές δοσοληψίες με τη Ρωσία θα καθιερώσουν το ρούβλι στις συναλλαγές τους, αφού το ρωσικό νόμισμα έχει πλέον καταστεί θεμέλιο του παγκόσμιου εμπορίου.

Είναι σαφές ότι ένας νέος κόσμος, με νέο οικονομικό σύστημα κτίζεται σήμερα στην Ανατολή. Με κεντρικούς πυλώνες τις μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, Κίνα και Ινδία, οι BRICS καθίστανται σταδιακά το αντίπαλο δέος της ΕΕ, των ΗΠΑ και του δυτικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος γενικότερα.

Μία εξέλιξη που σαφώς θέτει νέα γεωπολιτικά δεδομένα και επιλογές και δυνατότητες προς εξερεύνηση, για την εξωτερική πολιτική κάθε χώρας στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.

BRICS

Η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της ήταν πράγματι "μεγατόνων"! Οχι πυρηνική, αλλά οικονομική και αφορά το "ξεδόντιασμα" των εργαλείων με τα οποία η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει την παγκόσμια κυριαρχία τους: Το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Αυτό που ακολούθησε την ανακοίνωση, όμως, ήταν ίσως από γεωστρατηγικής πλευράς το σημαντικότερο: Οι δηλώσεις από πλευράς Ρωσίας με την οποία αποκηρύσσεται το ΔΝΤ ήταν πραγματικά "καυτές":

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin: «Η νέα τράπεζα θα είναι μέρος ενός συστήματος μέτρων τα οποία θα εφαρμόζονται για να προλαμβάνουν και να εμποδίζουν την οικονομική παρενόχληση χωρών οι οποίες δεν συμφωνούν με συγκεκριμένες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους»!

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σε.Λαβρόφ τόνισε: «Η σύνοδος επιβεβαίωσε πως εκφραζόμενα ενάντια στα μονόπλευρα βήματα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, τα μέλη της ομάδας BRICS δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά προσφέρονται να συνεργαστούν για να υπάρξουν συλλογικές προσεγγίσεις για την επίλυση όλων των (παγκόσμιων) ζητημάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Αλλά και το τελικό ανακοινωθέν των "5" των BRICS ήταν πολύ σκληρό κατά του ΔΝΤ

«Παραμένουμε απογοητευμένοι και προβληματισμένοι σοβαρά με τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ΔΝΤ που είχαν αποφασιστεί το 2010 και που η μη υλοποίησή τους βλάπτει σοβαρά έχοντας αρνητικές επιδράσεις στην νομιμότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του ταμείου», ήταν το σκληρό ανακοινωθέν των πέντε κατά του ΔΝΤ.

Οι πέντε χώρες της οικονομικής συμμαχίας των BRICS δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική αποφάσισαν σήμερα από την Φορταλέζα της Βραζιλίας την αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και έδρα τη Σαγκάη καθώς και την ίδρυση ενός αποθεματικού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων με αποθεματικό 100 δισ δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι από την Ινδία με πενταετή θητεία, ενώ ο επικεφαλής της διοικητικού συμβουλίου θα είναι Βραζιλιάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από τη σύνοδο που διεξήχθη στην Φορταλέζα.

Οι πέντε από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα εγκρίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg την ίδρυση αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισεκ. δολαρίων κατά τη σύνοδο των ηγετών τους στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας την 15η και 16η Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία αυτή των BRICS έχει σαφή στόχευση: Σκοπός τους είναι να "χτυπήσουν" και να μειώσουν την επιρροή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και κατ'επέκταση των ΗΠΑ!

Η αναπτυξιακή τράπεζα θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες - μέλη και θα χρειασθεί περίπου ένα έτος για να υλοποιηθεί.

Η συμμετοχή σε αυτή θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των BRICS (αυτό είναι και το μυστικό για να αποκτήσει παγκόσμια αξία το εγχείρημα), ενώ η αναγγελία της ίδρυσής της συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μίας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισεκ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες - μέλη σε περίπτωση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους, με 41 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Αφρική με 5 δισ. δολάρια και οι άλλες τρεις χώρες με 18 δισ. δολάρια η κάθε μία.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ταμείου, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών διαθεσίμων των BRICS, δεν έχουν ακόμη καθορισθεί.

Ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των πέντε χωρών προβλέπεται -από οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg- να φθάσει το 5,37% εφέτος, ο μισός σε σχέση με τον ρυθμό πριν από επτά χρόνια. Η Βραζιλία και Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,3% και 0,5%, αντίστοιχα.

defencenet

ftoxia vouli pano

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και μεγάλη μετατόπιση του κέντρου βάρους της οικονομικής ισχύος προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών και ειδικά εκείνων της Νοτιοανατολικής Ασίας, “βλέπει” για τα επόμενα 50 χρόνια μέσα από την τελευταία του έκθεση ο ΟΟΣΑ. 

Σε επίπεδο αγοράς εργασίας, οι εργαζόμενοι και τα διοικητικά στελέχη με την υψηλότερη εξειδίκευση θα ωφεληθούν περισσότερο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ η ίδια η τεχνολογία θα καταργεί ή θα υποκαθιστά θέσεις εργασίας που απαιτούν απλές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου. Η διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος θα καταγραφεί ανάμεσα σε όσους έχουν υψηλά και σε όσους έχουν μεσαία εισοδήματα.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της απραξίας και απευθύνει έκκληση να συγκροτηθεί μία πιο μεγαλόπνοη παγκόσμια ατζέντα, με στόχο τη δημιουργία κοινωνιών με λιγότερους αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές. 

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι τα προσεχή 50 χρόνια θα περισταλεί το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών, με αποτέλεσμα να περιοριστούν και τα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους σε μετανάστευση προς τη Δύση, με συνέπεια σε βάθος χρόνου να οξυνθούν οι πιέσεις λόγω γηράσκοντος πληθυσμού. 

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα επηρεαστούν οι οικονομίες των κρατών εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Οι πολιτικοί, όντας αντιμέτωποι με τις ανωτέρω προκλήσεις, θα πρέπει να αναζωογονήσουν τις αγορές εργασίας και προϊόντων, να στηρίξουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα και να εφαρμόσουν αποδοτικές πολιτικές στην αναδιανομή του πλούτου. Επίσης, όπως συστήνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναθεώρηση του τρόπου χρηματοδότησης των κοινωφελών υπηρεσιών και των φορολογικών δομών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την προβλεπόμενη αναπτυξιακή επιβράδυνση, ο διεθνής οργανισμός προτείνει πολιτικές σε τέσσερις άξονες: επιτάχυνση της οικονομικής ενοποίησης, ενίσχυση των θεσμών, ώστε να γίνουν ανθεκτικότεροι στους κραδασμούς, μείωση των εκπομπών ρύπων για άμβλυνση του αντίκτυπου των κλιματικών αλλαγών και, κυρίως, ενδυνάμωση της οικονομίας της γνώσης, η οποία θα αποβεί η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στο μέλλον. 

sknews

Περισσότερα Άρθρα...