katathlipsi

ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ. O κόσμος όπως τον έχουμε φτιάξει είναι ένα εχθρικό μέρος για να ζούμε.

Περισσότερα από 300 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη, με ανησυχητική αύξηση 20% μέσα σε μια δεκαετία (2005-2015). Την ίδια στιγμή άλλα 260 εκατομμύρια υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές. Πολλοί υποφέρουν και από τις δύο.

Ενώ στις αρχές του 2000 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προέβλεπε ότι η κατάθλιψη θα γινόταν πρώτη αιτία ασθενειών το 2020 αυτή η πρωτιά ήρθε το 2016.

Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

ΑΜΕΡΙΚΗ: Η διάγνωση ισχυρής κατάθλιψης αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 33% μέσα σε πέντε χρόνια σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ασφαλιστική Εταιρία Blue Cross Blue Shield (BCBS). Αυτή η αύξηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης είναι ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ των millennials (η ηλικιακή ομάδα που αποτελείται από τους γεννημένους μεταξύ 1981- 1996) κατά 47% και στους εφήβους με αύξηση κατά 47% για τα αγόρια και 65% για τα κορίτσια.

-Η αύξηση των αυτοκτονιών επίσης αποτελεί μια νέα τρομακτική πραγματικότητα. Η US Centers for Disease Control and Prevention δημοσίευσε μια έρευνα στις αρχές του Ιουνίου 2018 κατά την οποία δείχνει ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν την τελευταία εικοσαετία μέχρι το 2016 κατά 25% σε ολόκληρη την Αμερική. Σε εικοσιπέντε Πολιτείες η αύξηση ήταν πάνω από 30% σύμφωνα με κρατικές εκθέσεις.

ΕΥΡΩΠΗ: Σύμφωνα με συστηματικές στατιστικές έρευνες (Π.Ο.Υ., 2014) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία το 27% του ενήλικου πληθυσμού (18-65) βίωσε τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή την περασμένη χρονιά (σε αυτές συνυπολογίζονται προβλήματα σχετικά με ναρκωτικές ουσίες, ψυχώσεις, κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές). Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι 83 εκατομμύρια υπέφεραν κα υποφέρουν.

Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί υποτιμούν το πρόβλημα αφού το περιορίζουν σε συγκεκριμένο αριθμό διαταραχών και δεν υπάρχουν πληροφορίες για όσους είναι πάνω από 65 ετών που αποτελούν μια ομάδα υψηλού ρίσκου.

ΕΛΛΑΔΑ: Πανελλαδικές επιδημιολογικές μελέτες καταγράφουν αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008, σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2013.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, κατάθλιψη δήλωσε το 4,7% του πληθυσμού, ποσοστό αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009 (2,6%). Ενώ σε παλαιότερες έρευνες η μείζων κατάθλιψη φαινόταν να επηρεάζει περισσότερο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τους άγαμους, σε πιο πρόσφατες αυτό αλλάζει και τα άτομα νεότερης ηλικίας και οι έγγαμοι φαίνονται πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης.

-Στο πλαίσιο της μελέτης Ε.ΜΕ.ΝΟ-Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου, που πραγματοποιήθηκε το 2014 βρέθηκε πως το ποσοστό των ατόμων με συμπτώματα κατάθλιψης ανήλθε στο 16% και εκείνων με συμπτώματα άγχους στο 24%, τα οποία είναι ανησυχητικά υψηλά και, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεικτικά μεγάλης και συνεχούς διαχρονικής αύξησης.

Επίσης, στο πλαίσιο της μελέτης επιβεβαιώθηκε η συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ανεργία.

-Αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαταραχής γενικευμένου άγχους εμφανίζονται να έχουν οι άνδρες, τα άτομα 25-44 ετών με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, οι έγγαμοι και οι εργαζόμενοι.

ΤΙ (ΜΑΣ) ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; Γιατί αρρωσταίνουμε ψυχικά;

Πώς έγινε και η κατάθλιψη (που περιλαμβάνει για σημαντικό χρονικό διάστημα θλίψη, κενό κι απελπισία, κόπωση, αίσθηση αναξιότητας, δυσάρεστες σκέψεις, αϋπνία, μεταβολή σωματικού βάρους και έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πάντα) μπήκε στην καθημερινότητα μας;

Πότε ακριβώς αρχίσαμε να χρειαζόμαστε φάρμακα για να κατευνάσουμε το τέρας της κατάθλιψης;

Πότε αποφασίσαμε να βάλουμε τόσο ψηλά τον πήχη της τελειότητας ώστε όλοι να τον περνάμε από κάτω και να απελπιζόμαστε;

Πότε ακριβώς θελήσαμε να ζήσουμε σε «αρμονία» με το σύμπαν.

Πώς έγινε και η Δύση που δημιούργησε και βάσισε τον πολιτισμό της σε ανθρώπους που δεν ήταν ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους, σε δημιουργούς που αισθανόντουσαν ατελείς τώρα να μας προτρέπει με μανία να είμαστε ένα εύρωστο Όλον;

Από τις αρχές του 21ου αιώνα υπάρχει μια παγκόσμια πίεση να είμαστε καλά κι αυτό σημαίνει ευζωία και την ευημερία με κάθε κόστος και τίμημα.

Ουσιαστικά μάς επιβάλλεται σαν κοινωνική νόρμα να είμαστε όχι απλώς καλά αλλά διαρκώς καλά: να αναβλύζουμε συνεχώς θετικότητα. Πρόκειται για μια μοντέρνα παγίδα που στρέφεται εναντίον μας. Στο κυνήγι της ευτυχίας, της χαράς και της κατανάλωσης συνεχώς υπολειπόμαστε. Η καλοπέραση ως εικοσιτετράωρη βάρδια εφτά μέρες την εβδομάδα δημιουργεί δυσφορία και κόπωση.

Το σύνδρομο της Καλής Ζωής μας οδηγεί στην αναζήτηση της καλύτερης δίαιτας, στην πολιτική ορθότητα, στο εταιρικό χαμόγελο του συμμορφούμενου υπαλλήλου, στην απαίτηση για αιώνια νεότητα, στην προβολή μας στα κοινωνικά δίκτυα ως ξένοιαστης, ευτυχισμένης εικόνας διαφημιστικού γιαουρτιού ή μπύρας.

Είναι ένας κόσμος που το να δείχνεις καλά έχει γίνει ίδιο με να αισθάνεσαι καλά. Τα οράματα της κοινωνικής αλλαγής έχουν αντικατασταθεί από τις επιδιώξεις και την προσπάθεια της ατομικής μεταμόρφωσης και ο πολιτικός διάλογος έχει αντικατασταθεί από αδιάφορες ηθικολογίες και κοινότοπα new age τσιτάτα καλής ζωής.

Το πρόβλημα όμως είναι πολιτικό. O καπιταλισμός -που πλέον δεν αποτελεί σύστημα αφού έχει εκτροχιαστεί σε ένα πρωτόγονο δαρβινισμό όπου ο ισχυρότερος επιβάλλει το δίκιο του πάνω στον ανίσχυρο- επιμένει ν’ αντιμετωπίζει την ψυχική υγεία σαν ένα φυσικό φαινόμενο όπως ο καιρός.

Όμως ο καιρός όπως έχουμε αντιληφθεί δεν είναι πλέον φυσικό γεγονός όσο πολιτικο-οικονομικό αποτέλεσμα. Στις δεκαετίες του 1960 και 70 φιλόσοφοι όπως ο Laing, ο Foucault, ο Deleuze και ο Guattari πρότειναν καινοτόμες θεωρίες αντιμετωπίζοντας διανοητικές εκδηλώσεις όπως η σχιζοφρένεια ως πολιτικό αποτέλεσμα.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να πολιτικοποιήσουμε ακόμα περισσότερες κοινές διαταραχές. Η ευρεία αποδοχή τους είναι καθεαυτό ένα ζήτημα: στη Βρετανία η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται από το Σύστημα Υγείας. Ο Oliver James στο βιβλίο του The Selfish Capitalist, συσχετίζει πειστικά το αυξανόμενο ποσοστό ψυχικών δυσλειτουργιών με τη νεοφιλελεύθερη στροφή του καπιταλισμού που ασκείται σε χώρες όπως η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Στην ίδια γραμμή με τον Oliver και o James Mark Fisher (στο Capitalist Realism: Is There No Alternative) υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε το αυξανόμενο πρόβλημα του άγχους και της κατάθλιψης στις καπιταλιστικές κοινωνίες.

«Αντί να θεωρούμε ότι κάθε άτομο πρέπει να αναλάβει το ίδιο το βάρος της επίλυσης του άγχους του, αντί δηλαδή να αποδεχτούμε την τεράστια ιδιωτικοποίηση του άγχους τα τελευταία τριάντα χρόνια χρειάζεται να αναρωτηθούμε: πώς έχει γίνει αποδεκτό τόσοι πολλοί άνθρωποι και ειδικά τόσοι πολλοί νέοι να είναι άρρωστοι;».

Η σημερινή πραγματικότητα αρνείται την κοινωνική αιτία των ψυχικών ασθενειών. Η χημειο-βιολογικοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες που θεωρεί ότι οι σκέψεις και η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα βιολογικού προγραμματισμού ότι δηλαδή είμαστε μαριονέτες της εξέλιξης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πολιτικοποίηση.

Η αντίληψη ότι οι ψυχικές ασθένειες είναι ατομικό χημειο-βιολογικό πρόβλημα συμφέρει τον καπιταλισμό γιατί καταρχάς ενισχύει την εξατομίκευση –είσαι άρρωστος εξ αιτίας της χημείας του εγκεφάλου σου- και δεύτερον προσφέρει μια κερδοφόρα διεθνή αγορά στην οποία πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες πουλάνε αντικαταθλιπτικά.

«Εάν είναι αλήθεια ότι η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων σερετονίνης χρειάζεται να εξηγηθεί γιατί κάποιοι έχουν χαμηλά επίπεδα σερετονίνης. Χρειαζόμαστε μια κοινωνική και πολίτική εξήγηση. Είναι χρέος μας να επαναπολιτικοποιήσουμε τις ψυχικές ασθένειες και μάλιστα επείγον εάν η αριστερά θέλει να αμφισβητήσει την καπιταλιστική πραγματικότητα» λέει ο James Mark Fisher.

Οικοδομούμε μια λιπόθυμη κοινωνία, χωρίς πάθη, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς προσπάθεια, από την οποία έχουν εξοστρακιστεί ο θάνατος και η φθορά, χωρίς έντονα αισθήματα, με την υποδόρια προτροπή γίνε πλούσιος και διάσημος μέχρι τα 25 χωρίς προσπάθεια και αξίες.

«Δεν μου αρέσει η εικόνα μιας βιολογικής, υγιεινολογικής, ασηπτικής, αποστειρωμένης κοινωνίας» είπε ο Jacques Derrida. Η εικόνα της εποχής μας είναι μια καταθλιπτική εικόνα: η Κιμ Καρντάσιαν με την έντονη στεατοπυγία κολυμπάει σε δολάρια σε μια τεράστια τηλεοπτική οθόνη ενώ οι θεατές της στέλνουν εκατομμύρια καρδούλες φθονώντας την.

Ο κόσμος που δεν ανεμίζει καμία ιδέα, που όλα πουλιούνται και τίποτα δεν έχει αξία δημιουργεί φτήνια, αγριότητα, ανταγωνισμό και αρρώστια, ενώ το σλόγκαν να «είσαι ο εαυτός σου» υπονοεί ύπουλα ότι ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Κανείς δεν μπορεί να σωθεί μόνος του και κανενός δεν αυξάνεται η σερετονίνη όταν καθημερνά αγκαλιάζει το τέρας

Γιώργος Πανόπουλος, doctv.gr

erdogan xeria prosopo ploio

Όποιος παρακολουθεί προσεκτικά την τουρκική εξωτερική πολιτική διαπιστώνει ότι η Άγκυρα εννοεί αυτά που λέει. Κατά μία έννοια, προαναγγέλλει τις κινήσεις της, ειδικά τις επιθετικές κινήσεις της. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποιου είδους ειλικρίνεια.

Το κάνει με σκοπό να καλλιεργήσει την εντύπωση διεθνώς πως υφίσταται μία διαφορά, να εθίσει τη διεθνή κοινότητα με την ιδέα ότι η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας ή και χρήσης στρατιωτικής βίας είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός διπλωματικού αδιεξόδου.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία πάγια τακτική, την οποία --κατά έναν περίεργο τρόπο-- η Αθήνα και η Λευκωσία υποτιμούν και ερμηνεύουν διαφορετικά.

Το έργο το βλέπουμε συνεχώς να επαναλαμβάνεται, χωρίς το ελλαδικό και το ελληνοκυπριακό πολιτικό σύστημα να διδάσκονται από τα γεγονότα. Προφανώς, δεν πρόκειται για διανοητική ανεπάρκεια. Πρόκειται για την εξόφθαλμη πολιτική-ψυχολογική ροπή τους να βολεύονται στη θαλπωρή των ψευδαισθήσεων.

Καταφεύγοντας σ' αυτό το είδος στρουθοκαμηλισμού καλύπτουν την ανικανότητα και ταυτοχρόνως την απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν κατάματα το πρόβλημα. Έτσι, το φοβικό τους σύνδρομο, αντί να λειτουργεί αφυπνιστικά, εξωθεί τις ελλαδικές και ελληνοτουρκικές άρχουσες ελίτ σε μία τάση φαινομενικά ανώδυνων υποχωρήσεων-παραχωρήσεων, με σκοπό την εξαγορά της ύφεσης στο μέτωπο με την Τουρκία.

Σ' αυτό το πλαίσιο ακριβώς εγγράφεται και η φιλολογία περί συνεκμετάλλευσης που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό από κύκλους του ελληνικού πολιτικού-μιντιακού συστήματος και ευρύτερα των αρχουσών ελίτ. Επειδή, όμως, ο λαϊκός παράγοντας εκδηλώνει τάση αντίστασης στον τουρκικό επεκτατισμό, η πολιτική της Ελλάδας καταλήγει να γίνεται ένα υβρίδιο αποτρεπτικής ρητορικής και έμπρακτου κατευνασμού.

Κατευνασμός με... σάλτσα αποτροπής

Αυτό το υβρίδιο πολιτικής είναι κατ' εξοχήν αντιφατικό και ταυτοχρόνως επικίνδυνο. Δεν έχει τα πλεονεκτήματα της αποτροπής, επειδή αυτή είναι εξόφθαλμα ρητορική και ως εκ τούτου δεν είναι πειστική. Δεν έχει, όμως, ούτε και τα όποια αμφισβητούμενα πλεονεκτήματα του κατευνασμού, επειδή δεν είναι αμιγής, δηλαδή δεν είναι συνεπής με τον εαυτό του κατευνασμός.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το υβρίδιο αποτρεπτικής ρητορικής και έμπρακτου κατευνασμού έχει υιοθετηθεί με παραλλαγές από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1996. Η κρίση στα Ίμια, αλλά κυρίως τα γεγονότα που ακολούθησαν, έπεισαν τους Τούρκους ότι η διάσταση της αποτροπής είναι κυρίως ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, παρά πραγματική στρατηγική επιλογή. Έτσι, στην Άγκυρα, όχι αδικαιολόγητα, θεωρούν πως όταν κλιμακώνουν την επεκτατική πίεση και δημιουργούν τετελεσμένα, η Αθήνα εξωθείται εμπράκτως στον κατευνασμό, μέσω υποχωρήσεων που συντελούνται δια της διολισθήσεως.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η ελληνική αποτροπή είναι ρητορική όχι γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα, αλλά επειδή απουσιάζει η αναγκαία πολιτική βούληση.

Είναι προφανές στους πάντες διεθνώς ότι οι ηγετικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν έχουν την πολιτική βούληση να αντισταθούν στην τουρκική επεκτατική πίεση κι όχι συγκυριακά, λόγω του γεγονότος ότι η πολύχρονη οικονομική έχει κάμψει την Ελλάδα. Το ελληνικό κατεστημένο διαχρονικά --με ελάχιστες εξαιρέσεις-- προσπαθεί να εξαγοράσει με υποχωρήσεις και εκπτώσεις την ύφεση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, χωρίς, όμως, να το καταφέρνει.

Οι διαδοχικές υποχωρήσεις

Το γεγονός ότι από το 1996 μέχρι τώρα έχουμε αποφύγει μία μείζονα κρίση και πολύ περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο δεν οφείλεται στην ελληνική διπλωματική δεινότητα. Μετά τα Ίμια η Αθήνα εξαγόρασε την ειρήνη.

Πρώτη υποχώρηση, το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης (Ιούλιος 1997), με το οποίο η Ελλάδα αναγνώρισε στην Τουρκία «θεμιτά (legitimate όχι legal) ζωτικά συμφέροντα» στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ανοίγοντας την πόρτα για νομιμοποίηση πάγιων επεκτατικών διεκδικήσεων, που δεν προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Ο επόμενος σταθμός ήταν το 1999, στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι. Τότε, η ελληνική διπλωματία είχε επιτύχει να αποσυνδέσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ από την επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο σημείο της απόφασης, όμως, όχι μόνο άναψε το πράσινο φως για την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και αποδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι υφίστανται ελληνοτουρκικές «συνοριακές διαφορές», οι οποίες έπρεπε να επιλυθούν. Ουσιαστικά εμμέσως αποδέχθηκε την επεκτατική θεωρία της Άγκυρας περί "γκρίζων ζωνών".

Αλλά και με τη συμφωνία για αμοιβαία αποφυγή μονομερών ενεργειών, η Ελλάδα αποδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως έχει δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα, πάντως, δεν σταμάτησε τις μονομερείς ενέργειές της. Μετά την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εξουσία το 2002, ναι μεν σε γενικές γραμμές επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν έλειψαν δραματικά γεγονότα, όπως η κατάρριψη του ελληνικού μαχητικού που κόστισε τη ζωή στον πιλότο Κώστα Ηλιάκη (2006).

Χαμηλές θερμοκρασίες λόγω εσωτερικού πολέμου

Η σχετική ύφεση που επικράτησε στο ελληνοτουρκικό μέτωπο μετά το 2002 δεν οφείλεται στη δεινότητα της ελληνικής διπλωματίας. Οφείλεται στον άτυπο εσωτερικό πόλεμο που έλαβε χώρα στην Τουρκία από το 2002 μέχρι και το 2012. Ο Ερντογάν δεν ήθελε κρίση με την Ελλάδα, επειδή είχε συνείδηση πως το κεμαλικό βαθύ κράτος θα την εκμεταλλευόταν για να ανατρέψει τη νεοοθωμανική κυβέρνηση. Η "υπόθεση Βαριοπούλα", άλλωστε, ήταν ένα σχέδιο της κεμαλικής στρατογραφειοκρατίας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα για να βρει ευκαιρία να ανατρέψει με πραξικόπημα την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κέρδισε εκείνον τον άτυπο εσωτερικό πόλεμο και ξεδόντιασε το κεμαλικό βαθύ κράτος. Και όταν από το 2013 άρχισε να εκδηλώνει τάσεις αυτονόμησης, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το δίκτυο Γκιουλέν για να τον βάλουν στο χέρι, στοιχειοθετώντας κατηγορίες για υπαρκτή διαφθορά. Ήταν ο τρόπος τους για να του υπενθυμίσουν ποιος κάνει κουμάντο και να τον υποχρεώσουν να σκύψει το κεφάλι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, αντέδρασε διαφορετικά από ό,τι περίμεναν στην Ουάσιγκτον. Κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του άλλοτε συμμάχου του Γκιουλέν και των δικτύων, μέσω των οποίων οι ΗΠΑ ασκούσαν επιρροή στην Τουρκία.

Κάπως έτσι φθάσαμε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ως ευκαιρία και βεβαίως ως νομιμοποιητική βάση για να εκκαθαρίσει σχεδόν πλήρως όχι μόνο το κράτος, αλλά και όλους τους μη κρατικούς μηχανισμούς άσκησης επιρροής.

Φοβάται τους Αμερικανούς

Καθόλη την περίοδο 2013-19, ο Ερντογάν διατηρεί ανοικτό το μέτωπο με την Ελλάδα, προσθέτοντας μάλιστα στο καλάθι και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές πως προτεραιότητά του δεν ήταν να μετατρέψει τον ψυχρό πόλεμο σε θερμό, επειδή φοβόταν μήπως οι Αμερικανοί εκμεταλλευθούν μία ελληνοτουρκική θερμή κρίση για να τον ανατρέψουν.

Μπορεί ο φόβος του να ήταν υπερβολικός, αλλά σημασία είχε ότι φοβόταν και ο φόβος του επηρέαζε τις αποφάσεις του. Εξ ου και η τουρκική επιθετικότητα, παρότι οξύνθηκε στο ρητορικό επίπεδο και συνοδεύθηκε από επικίνδυνες έμπρακτες προκλήσεις, σε γενικές γραμμές δεν διέβη τον Ρουβίκωνα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν αυτή η ασταθής ισορροπία θα συνεχισθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ο Ερντογάν έχει δεχθεί εισηγήσεις να προκαλέσει τετελεσμένα, έστω κι αν αυτό σημάνει κρίση και ενδεχομένως και θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Η συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι προσπάθεια για ένα τέτοιο τετελεσμένο. Εάν, μάλιστα, η Άγκυρα επιδιώξει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σ' εκείνη την περιοχή εκ των πραγμάτων θα πυροδοτήσει κρίση.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ισχυρό κίνητρο να βαδίσει αυτό τον δρόμο, αλλά έχει και εξίσου ισχυρό αντικίνητρο να αντισταθεί στον πειρασμό. Το τι τελικώς θα επιλέξει, το εάν θα επιλέξει να πυροδοτήσει ή όχι τον μηχανισμό πρόκλησης κρίσης, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με καθοριστικούς αφενός την ελληνική αντίδραση, αφετέρου το πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα το αμερικανοτουρκικό ρήγμα.

Λυγερός Σταύρος, slpress

profitis ilias

Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Προδρόμου, είπε πως ο Ιωάννης θα ερχόταν «ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει Ἠλίου» (Λουκ., κεφ. α, στ. 17), θα είχε δηλαδή τα γνωρίσματα και το ζήλο του προφήτη Ηλία, θα ήταν ο ίδιος ο προφήτης Ηλίας, όπως ο λαός τον περίμενε να ξανάρθει.

Ο Ιησούς Χριστός, όταν έδωσε μαρτυρία για τον πρόδρομο Ιωάννη κι έπλεξε το εγκώμιο του, είπε πως αυτός ήταν ο Ηλίας «Αν θέλετε, να το παραδεχθείτε, αυτός είναι ο Ηλίας, που έμελλε να έλθει».

Το πιο σπουδαίο είναι ότι οι μαθητές επάνω στο βουνό, κατά τη θεία Μεταμόρφωση, είδαν τους δυο Προφήτες, τον Μωϋσή και τον Ηλία, να συνομιλούν με τον Ιησού Χριστό. Όλα αυτά φανερώνουν την ξεχωριστή θέση του προφήτη Ηλία ανάμεσα στους Προφήτες και μέσα στη συνείδηση του λαού. Ακόμα και στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ακούοντας τη διδασκαλία και βλέποντας τα θαύματά του, έβλεπαν τον προφήτη Ηλία, που είχε ξανάρθει. Ο Ιησούς Χριστός ρώτησε· «Τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι;». Κι οι μαθητές είπαν: «Ἰωάννην τὸν βαφτιστήν, ἄλλοι δὲ Ἠλίαν....».

Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα και ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (γι' αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης), το σημερινό El Istib, της περιοχής Γαλαάδ και άνηκε στην φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη στα χρόνια του βασιλέα Αχαάβ, που βασίλεψε στα 873 - 854 π.Χ. Ο Αχαάβ και μάλιστα η γυναίκα του Ιεζάβελ ήσαν άνθρωποι ασεβείς κι εναντίον τους ήταν ο πόλεμος του προφήτη Ηλία. Η Ιεζάβελ, που δεν ήταν ισραηλίτισσα και γινόταν αιτία να νοθεύεται η πίστη από ειδωλολατρικά έθιμα, αυτή λοιπόν κυνήγησε πολύ τον προφήτη Ηλία, γι’ αυτό κι εκείνος αναγκαζόταν διαρκώς να φεύγει και να κρύβεται. Η Ιεζάβελ κυνηγούσε τον προφήτη Ηλία, όπως η Ηρωδιάδα τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Πρώτο μεγάλο σημείο, που έδωσε ο προφήτης Ηλίας, ήταν που προσευχήθηκε και δεν έβρεξε για τριάμισι χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα ο Προφήτης κρυβόταν σε μια σπηλιά σ’ ένα χείμαρρο πέρ’ από τον Ιορδάνη. Εκεί υπήρχε λίγο νερό κι ένας κόρακας του πήγαινε τροφή κάθε πρωί. Όταν στέρεψε το νερό, έφυγε ο Προφήτης και πήγε στα Σάρεπτα της Σιδωνίας· όλα αυτά με εντολή του Θεού. Εκεί φιλοξενήθηκε σε μια χήρα γυναίκα, που είχε λίγο αλεύρι και λίγο λάδι, κι όμως έτρωγαν όλο τον καιρό και δεν έλειψαν. Η χήρα γυναίκα είχε ένα παιδί κι έτυχε να αρρωστήσει και να πεθάνει. Τότε ο Προφήτης προσευχήθηκε κι ανάστησε το παιδί.

Δεύτερο μεγάλο σημείο, που έδειξε ο Προφήτης Ηλίας, ήταν που προσευχήθηκε κι ήλθε φωτιά από τον ουρανό. Με προσταγή του βασιλέα Αχαάβ, μαζεύτηκαν τετρακόσιοι ειδωλολάτρες ψευτοιερείς, που τους προστάτευε η Ιεζάβελ. Τότε ο προφήτης Ηλίας τους προκάλεσε σ’ ένα διαγωνισμό. Του είπε κι έβαλαν πάνω στο θυσιαστήριο τα ξύλα και το σφάγιο για θυσία, και άρχισαν να τρέχουν γύρω και να φωνάζουν όλη την ήμερα τον ψεύτικο θεό Βάαλ, για να ρίξει φωτιά· «και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις». Τότε ο Προφήτης τους είπε· «Κάνετε πέρα! Τώρα θα κάνω εγώ τη θυσία μου». Έκανε δικό του θυσιαστήριο, έβαλε κι έβρεξαν καλά τρείς φορές τα ξύλα με νερό κι ύστερα προσευχήθηκε. Έπεσε τότε φωτιά από τον ουρανό κι αναποδογύρισε κι έκαψε ολόκληρο το θυσιαστήριο.

Ύστερα απ’ αυτό το σημείο, ο λαός έπιασε τους τετρακόσιους ψευτοϊερείς κι ο προφήτης Ηλίας τους τιμώρησε αυστηρά. Η Ιεζάβελ, αγριεμένη, κυνήγησε τον Προφήτη κι εκείνος έφυγε ψηλά στο Χωρήβ, εκεί που πριν πεντακόσια χρόνια ο Μωϋσής άκουσε τη φωνή του Θεού κι είδε τη βάτο να φλέγεται και να μην καίγεται. Εκεί ο προφήτης Ηλίας κρυβόταν σε μια σπηλιά κι ο Θεός τον δίδαξε ένα σπουδαίο μάθημα. Του είπε· «Ανέβα ψηλά στην κορυφή, και θα δεις το Θεό. Θα περάσει δυνατός αέρας· θα γίνει σεισμός· θα δεις φωτιά και θα περάσει ένα ανάλαφρο και δροσερό αεράκι. Ο Θεός δεν θα είναι ούτε στη θύελλα ούτε στο σεισμό ούτε στη φωτιά, αλλά στο ανάλαφρο αεράκι».

Άλλα θαυμαστά σημεία του πορφήτη Ηλία ήταν ότι διέσχισε τον Ιορδάνη ποταμό με την μυλωτή του και τέλος ότι αντί να πεθάνει ανελήφθη με άρμα πυρός στον ουρανό.

Να σημειώσουμε, ότι ο προφήτης Ηλίας, μετά από οκτώ ή δέκα χρόνια από την ανάληψη του, απέστειλε γράμματα (ίσως δι’ Αγγέλου) στον βασιλέα Iωράμ, προβλέποντας τον θάνατο του επειδή απομακρύνθηκε από την λατρεία του αληθινού Θεού: «καὶ ἦλθεν αὐτῷ ἐν γραφῇ παρὰ ᾿Ηλιοὺ τοῦ προφήτου λέγων· τάδε λέγει Κύριος Θεὸς Δαυὶδ τοῦ πατρός σου· ἀνθ' ὧν οὐκ ἐπορεύθης ἐν ὁδῷ ᾿Ιωσαφὰτ τοῦ πατρός σου καὶ ἐν ὁδοῖς ᾿Ασὰ βασιλέως ᾿Ιούδα» (Παραλειπομένων Β’, κεφ. 21, στίχος 12).

Το δε βιβλίο Σοφία Σειράχ αναφέρει ότι: «ΚΑΙ ἀνέστη ᾿Ηλίας προφήτης ὡς πῦρ, καὶ ὁ λόγος αὐτοῦ ὡς λαμπὰς ἐκαίετο.... ὡς ἐδοξάσθης, ᾿Ηλία, ἐν τοῖς θαυμασίοις σου· καὶ τίς ὅμοιός σοι καυχᾶσθαι; ὁ ἐγείρας νεκρὸν ἐκ θανάτου καὶ ἐξ ᾅδου ἐν λόγῳ ῾Υψίστου· ὁ καταγαγὼν βασιλεῖς εἰς ἀπώλειαν καὶ δεδοξασμένους ἀπὸ κλίνης αὐτῶν· ὁ ἀκούων ἐν Σινᾷ ἐλεγμὸν καὶ ἐν Χωρὴβ κρίματα ἐκδικήσεως· ὁ χρίων βασιλεῖς εἰς ἀνταπόδομα καὶ προφήτας διαδόχους μετ᾿ αὐτόν· ὁ ἀναληφθεὶς ἐν λαίλαπι πυρὸς ἐν ἅρματι ἵππων πυρίνων.... μακάριοι οἱ ἰδόντες σε καὶ οἱ ἐν ἀγαπήσει κεκοσμημένοι, καὶ γὰρ ἡμεῖς ζωῇ ζησόμεθα.» (Σοφία (Σειράχ, μη΄, 1<-11>).

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Αὐτόμελον.
Προφῆτα καὶ προόπτα τῶν μεγαλουργιῶν τοῦ Θεοῦ, Ἠλία μεγαλώνυμε, ὁ τῷ φθέγματί σου στήσας τὰ ὑδατόῤῥυτα νέφη, πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν, πρὸς τὸν μόνον φιλάνθρωπον.

Μεγαλυνάριον

Δεύτε τον πυρίπνουν και ζηλωτήν, τον διά τεθρίππου, αρπαγέντα από της γής, της του Xριστού δευτέρας, Πρόδρομον παρουσίας, Hλίαν τον Θεσβίτην, ύμνοις τιμήσωμεν.

communenews-news

 

tsipras mauros

Καθώς βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές και απομένουν μόνο μερικά 24ωρα για την εθνική κάλπη, προξενεί εντύπωση σε πολλούς η εμφανής απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας ηγέτης, που τα τελευταία 3-4 χρόνια ήταν για πολλούς Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και προέδρους παράδειγμα συνεπούς Ευρωπαίου πολιτικού, ή για άλλους «εξημερωμένου αριστερού», και μόνο επαίνους είχαν για τη διαχείρισή του, δείχνει απόλυτα μόνος.

Στην πορεία προς τις εκλογές, δεν βρέθηκε ούτε ένας ξένος ηγέτης να δηλώσει - όπως στο παρελθόν - τη συμπαράστασή του στον κ. Τσίπρα, ούτε ένας δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα για να τον στηρίξει, ενώ ακόμα και στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του απέφυγαν- όπως δείχνουν τα πράγματα- τις προσωπικές επαφές μαζί του.

Ακόμα και αριστεροί ηγέτες δεν έδειξαν καμία διάθεση να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ οι άλλοτε σύμμαχοί του, όπως οι Ισπανοί Podemos, θεωρούν «τοξική» τη συσχέτισή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και άλλοι, όπως ο Γάλλος Μελανσόν, μόνο βαριές κουβέντες έχουν να πουν για τον άλλοτε σύντροφό τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που μόλις χθες δεχόταν τους επαίνους όλης της Ευρώπης για τον συμβιβασμό που πέτυχε για την ονομασία των Σκοπίων, ο ηγέτης που το όνομά του έπαιζε ακόμα και για βραβείο Νόμπελ, εμφανίζεται απομονωμένος και απόλυτα μόνος.

Αποστάσεις από την Ευρώπη

Μια ερμηνεία θα μπορούσε να είναι φυσικά η διάθεση των Ευρωπαίων να μείνουν μακριά από τις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αποφύγουν να κατηγορηθούν για ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ετσι ερμηνεύεται για παράδειγμα η συγκρατημένη τοποθέτηση των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα.

Αν και στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί εμφανίζονται εξοργισμένοι με την αθέτηση των υποσχέσεων Τσίπρα για συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών, απέφυγαν επιμελώς τις δηλώσεις, ενώ ακόμα και οι εκθέσεις αξιολόγησης αναβλήθηκαν για μετά τις εκλογές.

Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί την ίδια στιγμή Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν σαφώς την προτίμησή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έδειξε για παράδειγμα πρόσφατα -με έμμεσο τρόπο- η Άνγκελα Μέρκελ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η στήριξη της Λάιεν σε Μητσοτάκη

Αλλά ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η διαρροή της εκτίμησης της νέας προέδρου της Κομισιόν και διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ποιες είναι οι προοπτικές της Ελλάδας με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως προκύπτει από τις διαρροές που έγιναν στην Αθήνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα σιδηρά κυρία της Ευρώπης -αν τουλάχιστον καταφέρει να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- συνομιλώντας πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρεται να του είπε ότι «ξέρω ότι θα οδηγήσεις την Ελλάδα σε ένα νέο success story, ως μελλοντικός πρωθυπουργός».

Και φυσικά το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη σημειώνει το πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να έχει συμμάχους στα ανώτατα αξιώματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα επιτρέψουν τη διοχέτευση πόρων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες εκ νέου τηλεφωνική επαφή με την κυρία Φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μην παραστεί καν στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ για τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών -προτιμώντας να αφοσιωθεί στην προεκλογική του καμπάνια- και ανέθεσε, αν είναι δυνατόν, την εκπροσώπηση της χώρας..... στον Ισπανό πρωθυπουργό!!

communenews-news

blashs

Τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο βουλευτής Αρκαδίας και ιατρός, αναπλ. καθηγητής, Κώστας Βλάσης.

Ο κ. Βλάσης είναι επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Διαματάρη.

Όπως αναφέρουν πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ιδιαιτέρως τις ικανότητες του κ. Βλάση, που παρά το νεαρό της ηλικία του –είναι 44 ετών– έχει καταφέρει να διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτικό στίβο.

Ο Κώστας Βλάσης είναι χειρουργός-ορθοπεδικός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2005. Εν συνεχεία πέρασε με επιτυχία από τις ακαδημαϊκές βαθμίδες του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή, ενώ από το 2016 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Πρωθυπουργού έπαιξε η εκλογική επιτυχία του κ. Βλάση στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, αλλά και η ευρεία του εκλογική νίκη στην Αρκαδία στις εκλογές του Ιουλίου. Επιπλέον, κατά κοινή ομολογία, ο Αρκάς βουλευτής είχε μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη νίκη της ΝΔ και του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς ανέλαβε προσωπικά την οργάνωση του εκλογικού αγώνα του υποψήφιου Περιφερειάρχη, κερδίζοντας μια πολύ δύσκολη μάχη και μια περιφέρεια που πολλοί στην παράταξη θεωρούσαν χαμένη υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας ο κ. Βλάσης διετέλεσε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σημαντικά νομοσχέδια. Αυτό που πολύ δεν γνωρίζουν αλλά υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο Αρκάς βουλευτής έχει αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με τους Έλληνες ομογενείς και κυρίως αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς από τα πρώτα χρόνια που πολιτευόταν πραγματοποιούσε συστηματικές επισκέψεις σε αρκετές Πολιτείες δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον απόδημο Ελληνισμό.

Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ψήφου των αποδήμων και συμμετείχε ενεργά στην προώθησή της μέσω της στενής συνεργασίας του με την κοινότητατων αποδήμων Αρκάδων, που αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο όγκο των συμπατριωτών μας σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

«Άνθρωπος αυτοδημιούργητος και χαμηλών τόνων, με πλούσιο βιογραφικό αλλά και εργασιακή εμπειρία, ο Κώστας Βλάσης έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ ό,τι αφορά στην επιλογή των στελεχών της κυβέρνησής του», τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές...

nonewsnews

fofi

Ο Γιώργος Καμίνης λέει ότι «στα θετικά της κυβέρνησης ΝΔ είναι πως μετέχουν σ’ αυτήν ορισμένα στελέχη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης».

Η Φώφη Γενηματά διαγράφει τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον φωτογραφίζει καταγγέλλοντας στελέχη που «δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως Δούρειοι Ίπποι για να υπονομεύσουν».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στέλνει αρχηγικά μηνύματα δηλώνοντας πως «το αποτέλεσμα δε συμβαδίζει με τις προσδοκίες μας», ο Δημήτρης Κρεμαστινός λέει πως «εάν συνομιλούσαν Γεννηματά και Τσίπρας μπορεί να ήταν ήδη κυβέρνηση» και ο Σταμάτης Μαλέλης αποχωρεί υποστηρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να κάνει «αριστερή στροφή» και αναγνωρίζοντας την «ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική παράταξη».

Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για πολιτική Βαβέλ, στην χειρότερη για την πιστοποίηση του, στρατηγικού και ιδεολογικού αδιεξόδου του Κινήματος Αλλαγής μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το 8,1% που έγραψε το κοντέρ την περασμένη Κυριακή μπορεί να έδωσε προσωρινή διέξοδο στα διλήμματα και να απέτρεψε την άμεση αμφισβήτηση της ηγεσίας, όμως το... πεπρωμένο φυγήν αδύνατο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,5% και με τον Αλέξη Τσίπρα αδιαμφισβήτητο ηγέτη του προοδευτικού χώρου, το Κίνημα Αλλαγής κινδυνεύει να αγγίξει τα όρια της γραφικότητας εάν επιμείνει να προστρέχει στα... εικονίσματα του Ανδρέα και να φωνάζει στα τηλεπαράθυρο ότι είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και κληρονόμος της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Τα διλήμματα θα είναι άμεσα, σκληρά, έως και υπαρξιακά.

Και, χθες μπορεί να τέθηκαν ακροθιγώς στην Πολιτική Γραμματεία, με την Φώφη Γεννηματά να προκαλεί «όσους ακόμη στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα», όμως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα κληθεί σύντομα να δώσει απαντήσεις:

Τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει, ή για την ακρίβεια, ποιον θα αντιπολιτεύεται το Κίνημα Αλλαγής στην νέα Βουλή – την κυβέρνηση της ΝΔ ή την αξιωματική αντιπολιτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιον χώρο, έστω και ως δεύτερος πολιτικός πόλος, θα διεκδικήσει – τον χώρο του κέντρου και της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς; Και, κυρίως, θα αποδεχθεί , έστω και με «εκπτώσεις» στο ένδοξο» παρελθόν, ότι η ίδια η πολιτική του επιβίωση είναι καταδικασμένη να περάσει μέσα από στρατηγικές συμμαχίες – είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΝΔ;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση επ’ αυτών των διλημμάτων μπορεί να ανοίξει ακόμη και σήμερα, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, όπου δρομολογείται πρωτοβουλία στελεχών που θα κατεβάσουν πρόταση για την έναρξη διαλόγου με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια πρόταση απολύτως μη αποδεκτή αυτήν την στιγμή από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ενδεικτική όμως για το πού θα εστιάσει ο διάλογος για το μέλλον του κόμματος μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι υπέρμαχοι της «αριστερής στροφής» και των ανοιχτών διαύλων με τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλουν τρία επιχειρήματα: Το πρώτο είναι πως η μετωπική, έως και προσωπική, σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά δεν απέφερε κέρδη στην κάλπη. Το δεύτερο, ότι η σύγκρουση με τον Βενιζέλο έμεινε μισή από την στιγμή που εκείνος έφυγε αλλά έμεινε η πολιτική του ατζέντα. Και το τρίτο, πως το ΚΙΝΑΛ έχει χάσει τις αναφορές και τις συμμαχίες στην πραγματική κοινωνία και οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται πλέον μόνον από τους κομματικούς μηχανισμούς – συνδικαλιστικούς, αυτοδιοικητικούς κλπ. – του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Οι θιασώτες του «μετώπου της λογικής» αντιτείνουν πως το 8,1% των εθνικών εκλογών είναι ποσοστό αντοχής μέσα σε συντριπτική πόλωση και ικανή αφετηρία επανεκκίνησης. Και, κυρίως, εμφανίζονται πεπεισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση ειλικρινούς διαλόγου παρά μόνον λεηλασίας, απορρόφησης και, εν τέλει, διάλυσης του ΚΙΝΑΛ.

Μεταξύ των δύο, οι πλέον προβληματισμένοι στην Χαριλάου Τρικούπη προειδοποιούν πως όσο το κόμμα δεν δίνει καθαρό ιδεολογικό και προγραμματικό στίγμα «παίζει τα ρέστα της πολιτικής του εξαϋλωσης». Και δείχνουν ως άμεσα πεδία σκληρής δοκιμασίας τρία καυτά κεφάλαια που θα ανοίξουν στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα:

Την πρόταση της ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αντίστοιχη πρόταση για την κατάργηση της απλής αναλογικής και τη συνταγματική αναθεώρηση...

tvxs, communenews

tsipras mitsotakis ereyna

Το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών τον Αύγουστο του 2019 είναι κάτι που συζητείται στα κομματικά επιτελεία εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα - Ποιοι το επιθυμούν και ποιοι το ξορκίζουν; Ποιος στα αλήθεια μπορεί να το προκαλέσει;

Έχει βάση το σενάριο επαναληπτικών εκλογών του Αυγούστου που περιέγραψε στο ραδιόφωνο του Θέματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Βεβαίως και έχει και θα έλεγε κανείς ότι είναι κρυφός πόθος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά το προσεχές διάστημα.

«Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή στον ρ/σ Θέμα 104,6.
«Άρα, τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να το προκαλέσει ο Κ. Μητσοτάκης;

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το ενδεχόμενο να προκληθούν επαναληπτικές εκλογές δεν είναι κάτι που μπορεί να το «σκηνοθετήσει» κάποιος, πολύ περισσότερο ο Μητσοτάκης.

Πρωτίστως εξαρτάται από τον λαό. Ότι πει ο λαός κι ότι βγάλει η κάλπη.

Από εκεί και πέρα εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Αν η Φώφη Γεννηματά αποφασίσει να «παίξει» με την διερευνητική εντολή και να την περιφέρει απλά για λίγες μέρες, τότε νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική. Εξέλιξη για την οποία δεν θα φταίει ο Κυριάκος.

Η ίδια πάντως η κυρία Γεννηματά, τις τελευταίες ημέρες αφήνει να διαφανεί ότι μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας δίνοντας ψήφο... ανοχής σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να μην μείνει ο τόπος ακυβέρνητος.

Αυτό που λέει η πλευρά Μητσοτάκη είναι ότι εκλογές με απλή αναλογική θα σημάνουν συγκυβέρνηση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος (και ίσως και του τρίτου), δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά πολλούς πρόκειται για το εφιαλτικότερο των σεναρίων.

Είναι το σενάριο που ξορκίζει η ΝΔ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι σίγουρος ότι το ξορκίζουν.
Είναι το μόνο σενάριο που θα κρατήσει το κόμμα της Κουμουνδούρου στον «αφρό» της εξουσίας παρά την όποια ήττα υποστεί στις κάλπες...
Για το ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι εξίσου καταστρεπτικό σενάριο, αφού με την απλή αναλογική θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.
Μπορεί κάποιο από τα κόμματα να επηρεάσει τις όποιες εξελίξεις ή να τις καθοδηγήσει;
Ευτυχώς όχι, ακόμα έχουμε Δημοκρατία και αποφασίζει ο λαός.

Τι μπορεί να συμβεί;

Εδώ επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να προβώ σε μια όχι και τόσο παρακινδυνευμένη πρόβλεψη: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου, τότε στις 8 Ιουλίου θα έχουμε αλλαγή του πολιτικού χάρτη προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία, αλλά και το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Θα έχουμε πολιτικό σούπερνόβα.
Τι σημαίνει αυτό;
Προγραμματικές συγκλίσεις δεξιάς και κέντρου για τη δημιουργία ενός πλατιού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες έδρες και να τεθεί εκτός κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα:
Αν τελικά φτάσουμε στον Αύγουστο, θα είναι σίγουρα καυτός.

Κώστας Τσιτούνας, communenews-news

Περισσότερα Άρθρα...