nd politiki grammat

Ο πόλεμος ανάμεσα στις βαρονίες της ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη και το τελευταίο “θύμα” αυτής της υπόγειας σύγκρουσης ήταν η Κατερίνα Παπακώστα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ρόλο “Σαλώμης”, ζήτησε το “κεφάλι” της βουλευτού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ρόλο “Ηρώδη”, τελικά ικανοποίησε το αίτημα του αντιπροέδρου του κόμματος και “προσωπικής του επιλογής”, όπως εξάλλου ο ίδιος έχει επισημάνει. Υπήρξαν πολλοί στη ΝΔ που ευελπιστούσαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να διατηρήσει ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος, όμως είναι ξεκάθαρο πως γέρνει στην πλευρά του Άδωνι.

Για το λόγο αυτό πληθαίνουν τα μηνύματα προς την ηγεσία για την πορεία του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά ευθύνες στο επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο και έσπευσε να αλλάξει, όμως το ζήτημα είναι βαθύτερο και η διαγραφή της Παπακώστα αποτέλεσε απλά ένα σύμπτωμα αυτού του προβλήματος, ενώ η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Προέδρου, παρασκηνιακά αλλά και δημόσια, διαρκώς αυξάνεται.

Μια από τις τελευταίες παρεμβάσεις έγινε από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος στέλνοντας μήνυμα στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος σημείωσε: "Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι κεντροδεξιό κόμμα.Πατριωτικό, φιλολαϊκό και φιλελεύθερο".

"Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό: Ποτέ η ΝΔ δεν περιορίστηκε μόνο στα όρια της Δεξιάς. Βέβαια, πάντα αφομοίωνε μέσα της και σεβόταν τους γνήσιους εκφραστές αυτής της τάσης. Αλλά τον τόνο, στις καλύτερες περιόδους μας ιστορικά και σήμερα, τον δίνουν πρόσωπα και πολιτικές που υπερβαίνουν αυτά τα όρια", ανέφερε στη συνέντευξή του στη Real και συνέχισε: "Όποτε το επιτυγχάνουμε αυτό, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη πολιτών και στα αριστερά μας και στα δεξιά μας –όχι των ακραίων ασφαλώς. Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη την νηφάλια, υπεύθυνη και σύγχρονη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία".

Ανάλογο ήταν εξάλλου και το μήνυμα που έστειλε η Κατερίνα Παπακώστα μετά τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα. Η πρώην βουλευτής της ΝΔ διαγράφηκε επειδή στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσουν οι “κοκορομαχίες” στη Βουλή, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι άσχετες με τα νομοσχέδια που συζητούνται. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που λίγο νωρίτερα είχε μια από τις γνωστές του κόντρες με τον Πάνο Καμμένο για τον Βαγγέλη Μαρίνακη, εξέλαβε την τοποθέτησή της ως προσωπική επίθεση και ζήτησε τη διαγραφή της.

Η Κατερίνα Παπακώστα αρχικά μίλησε για “αναίτια διαγραφή”, υπογραμμίζοντας με νόημα – προφανώς θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τη δεξιά πτέρυγα - πως η ίδια παραμένει “πιστή στις αρχές στις οποίες θεμελιώθηκε η Νέα Δημοκρατία από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή”. “Δεν τις προδίδω και δεν τις παραδίδω, όσο και αν κοστίζουν. Παραμένω αμετακίνητη από την υπεράσπισή τους”, πρόσθεσε, ενώ μιλώντας λίγες ημέρες αργότερα στην ΕΡΤ σημείωσε πως “θέλει τη ΝΔ μεγάλη και τη θέλει στο μεσαίο χώρο”.

Αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιο του δημοσιογράφου και εκδότη της Real Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος χτύπησε καμπανάκι στη ΝΔ πως η πλήρης υιοθέτηση σκληρής δεξιάς ατζέντας θυμίζει ΛΑΟΣ. Ειδικότερα, μέσω του Real Fm, ο δημοσιογράφος είπε πως η σκληρή δεξιά ρητορική που "θυμίζει ΛΑΟΣ", "αλλοιώνει την εικόνα της ΝΔ προς τα έξω, τουλάχιστον αυτή την εικόνα που ο Κ.Μητσοτάκης έχει πει ότι θέλει να εμφανίζει, την εικόνα ενός κεντροδεξιού κόμματος το οποίο απευθύνεται στο χώρο του κέντρου, χωρίς το χώρο του Κέντρου δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ".

Στο σχόλιό του αναφέρθηκε στο θέμα της “ασφάλειας” που η ΝΔ αποφάσισε να σηκώσει ψηλά στην ατζέντα φέρνοντάς το μάλιστα και στη Βουλή με σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό. "Δεν έγινε ποτέ Κυβέρνηση η ΝΔ όταν η ατζέντα της ήταν σκληρή δεξιά έγινε πάντα κυβέρνηση όταν άνοιξε τις πόρτες της και διεύρυνε τα ιδεολογικά της σύνορα προς το Κέντρο. Θυμίζω τον Κ.Μητσοτάκη και τον Κ.Καραμανλή που έγιναν Πρωθυπουργοί με αυτοδυναμία διότι απευθύνθηκαν στο λεγόμενο μεσαίο χώρο... Και η υιοθέτηση μιας σκληρής ατζέντας που το 1ο θέμα θα είναι καθημερινώς η ασφάλεια και γενικώς η ‘στολή’, δεν είναι τόσο ελκυστική αυτή η ατζέντα για τους κεντρώους. Θέλει μια λογική ισορροπία.

Ναι υπάρχει θέμα ασφάλειας. Πρέπει να δούμε πράξεις από την πλευρά της κυβέρνησης... Πρέπει ο τρόπος με τον οποίο κινείται η αντιπολίτευση να συνάδει με τη φυσιογνωμία που θέλει να προσδώσει στο κόμμα ο Κ.Μητσοτάκης και να μην επιτρέψει την μετατροπή της ΝΔ σε ΛΑΟΣ που φαίνεται ότι κάποιοι επιδιώκουν", επισήμανε.

Η μάχη μεταξύ των στρατοπέδων στη ΝΔ μαίνεται, με την καραμανλική πτέρυγα να θεωρεί ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος έχει παρασύρει την ΝΔ σε ακραίο πολιτικό λόγο και στάση που της στοιχίζει και δημοσκοπικά. Και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υψηλή δυσκολία να απεγκλωβιστεί από την επιρροή της πλευράς Γεωργιάδη – Σαμαρά.

communenews

olymp floga afi
 
Πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι η επίσημη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΠιονγκΤσανγκ 2018» στην Αρχαία Ολυμπια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Λι Νακ Γιον.
 
Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία για να καταλήξει στην Πιόνγκτσανγκ της Ν. Κορέας, όπου...
πρόκειται να διεξαχθούν οι 23οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2018.

Αν και η συννεφιά και η σύντομη βροχούλα επιβεβαίωσαν τους φόβους των διοργανωτών ότι η πρωθιέρεια, Κατερίνα Λέχου, δεν θα μπορούσε να ανάψει την πρώτη δάδα με τις ακτίνες του ηλίου και τη βοήθεια του κοίλου κατόπτρου, η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά.

Για την τελετή της «Αφής» επιστρατεύθηκε η αναπληρωματική φλόγα που είχε διατηρηθεί από την χθεσινή «τελευταία» πρόβα και έτσι η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μετά την τελετή της Αφής, η πρωθιέρεια κατευθύνθηκε στο Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα με τη συνοδεία των ιερειών.

Δείτε εικόνες από την τελετή:

247809
 
 
 
247798
 
 
 
247796247801
 
 
 
247792
 
 
 
247788
 
 
 
247795
 
 
 
247810
 
 
 
247799
 
 
 
247797247794
 
 
 
247812
 
nonewsnews

tsipras makron aggalia aerodrom

Πέραν της όποιας αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης ή επικοινωνιακής υπερβολής, - θετικής ή αρνητικής - , είναι κοινός τόπος ότι, η κυβέρνηση, με τον ερχομό του Φθινοπώρου, εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη και καθοριστική περίοδο της θητείας της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κατά το πρώτο μισό της πρωθυπουργίας του ήταν εγκλωβισμένος στις αντιπολιτευτικές κορώνες του, κατά τον ίδιο κι αυτό τρόπο, ίσως και πιο βαριά, έχει εσχάτως εγκλωβιστεί στις υπέρ αισιόδοξες εκτιμήσεις του για την από εδώ και πέρα πορεία της κυβέρνησής του, την οποία με υπερβολή έχει συνδέσει, αν δεν έχει πλήρως ταυτίσει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την διεθνή οικονομική επιτροπεία.!

Είναι πλέον σαφές και λίαν διακριτό, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να «παίξει μπάλα» σε καθαρά φιλοευρωπαϊκό γήπεδο, να συνεχίσει τις επιθέσεις στο ΔΝΤ, - ακόμα κι αν είναι η μόνη φωνή υπέρ της «σημαντικής αριθμητικής ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους - , κι εν τέλει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχει αναδειχθεί ως ένας εκ των πιο σοβαρών συνομιλητών της γερμανικής καγκελαρίας.!

Οι ως άνω περιγραφείσες απότομες στροφές, - είτε λογιστούν ως απότομες προσγειώσεις, είτε ως αναγκαίες πολιτικές μετουσιώσεις ή σοφές πολιτικές επιλογές - , επιφέρουν αναπόφευκτα ενδοπαραταξιακές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και κατ επέκταση κι αναλογία χρεία για την ανεύρεση νέων συμμάχων, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε εκείνο των επιχειρηματικών ομίλων ή και διεθνών στηριγμάτων...!!!

ΔΝΤ ή ΕΕ και ευρύτερη κεντροαριστερά...;;;

Επί διοικήσεως Μπάρακ Ομπάμα, το Μέγαρο Μαξίμου είχε πλήρως ταυτιστεί με την επιλογή του Λευκού Οίκου να αντιπαρατίθεται στην οικονομική πολιτική που το Βερολίνο επιβάλει στην Ευρώπη και να στηρίζεται στην πάγια άποψη του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους..., και το οποίο, κατά τις εκθέσεις του ΔΝΤ, έπρεπε να ελαφρυνθεί σημαντικά, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο.

Προς επίρρωση της εν λόγω πολιτικής γραμμής, ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι , όπως ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός οικονομικών, ο υφυπουργός οικονομικών και μεικτή επιτροπή γερουσίας και κογκρέσου είχαν δημοσίως αποφανθεί υπέρ της ανάγκης «κουρέματος» του ελληνικού χρέους..., θέσεις οι οποίες συνηγορούσαν μεν υπέρ των πάγιων εκθέσεων του ΔΝΤ αλλά ενοχλούσαν τα μέγιστα τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες δεν ήθελαν καν ν ακούσουν υπέρ μιας τέτοιας διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Αθήνα άλλαξε θέση. Το Μέγαρο Μαξίμου έγειρε στην αγκαλιά των Ευρωπαίων. Στην εν λόγω αλλαγή, συνέβαλαν τα μέγιστα οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές με πρωτοστάτες τον πρώην γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου και νυν ηγέτη των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς και τον ιταλό ηγέτη της σοσιαλιστικής ευρωομάδας Τζιάννι Πιτέλα.

Οι εν λόγω έπεισαν τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πως οφείλει να στραφεί προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και αυτόματα του εγγυώνται μια μελλοντική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, - η δέσμευση ήταν για μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές - , κι επιπλέον θα συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ευρύτερης ελληνικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης με κορμό πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ...

Σ αυτό το πολιτικό πνεύμα και κλίμα, άρχισαν με το χρόνο οι λεκτικές προσεγγίσεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη κι από την πλευρά των ευρωπαίων οι δηλώσεις περί διευθέτησης του ελληνικού χρέους .

«Η ευρωπαϊκή κυριαρχία θίγεται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε με νόημα πως «το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην Αθήνα και να μην απαιτήσει την επιβολή νέων όρων για την παραμονή του στο πρόγραμμα ενώ και οι χώρες-μέλη του Eurogroup θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ανάληψη μέτρων υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Αναταράξεις στην Κουμουνδούρου

Την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην εφημερίδα Documento προσπαθεί να ιχνηλατήσει τυχόν ομοιότητες ανάμεσα στον ΠΑΣΟΚ του ΄74 και την σύγχρονη κυβερνώσα αριστερά. Με την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, μια ομάδα παλαιών κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενίσταται και προβληματίζεται και με την ευκαιρία απορρίπτουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη κίνηση συγκλίσεων με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον – υπό διαμόρφωση – νέο φορέα της κεντροαριστεράς .

H ομάδα των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, - ιδεολογικός ηγέτης της οποίας είναι ο νυν υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - , εκφράζει έντονα και δημόσια τη διαφωνία της με το άρθρο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην "Documento", για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο κείμενο που τιτλοφορείται..., «Ήταν ο.. Ανδρέας τροτσκιστής;» , η αρθρογράφος Κατέ Καζάντη, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε τίποτε περισσότερο από ό, τι οι λοιπές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της εποχής. Συμβάδισε, δηλαδή, με τους σοσιαλδημοκράτες κυβερνώντες την τελευταία δεκαετία της επικυριαρχίας τους, η οποία και σταδιακά θάφτηκε στα ερείπια του σοβιετικού μπλοκ».

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, ο πρώην πρωθυπουργός, «διείδε πως θα γράψει ιστορία εκμεταλλευόμενος, όχι την πρωτοπορία των ιδεών, αλλά τις συνθήκες της εποχής. Ό, τι κατάφερε δεν ήταν μόνο υπόθεση των πολιτικών επιθυμιών του, αλλά, κυρίως, αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συμμαχιών». Σε άλλο σημείο του άρθρου της, η κ. Καζάντη αφήνει σαφείς αιχμές αναφορικά με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώνοντας πως «για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, με όλα τα ρηξικέλευθά του, ήταν μια όλως άλλη, ενίοτε και αντιθετική, περίπτωση. Επί της ουσίας, στην άλλη μεριά του ποταμού»,

Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε τις δημόσιες ενστάσεις στελεχών των “53” όπως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε «νομίζω ότι ήταν ένα άρθρο, το οποίο κάνει έναν παραλληλισμό, μέσα από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται» και την επαύριον επανήλθε δριμύτερος απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς και χαρακτηριστικά λέγοντας..., «Θα προτιμούσα έναν σχηματισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ»....!!!

Στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, κορυφαίοι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ο στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παπάς δηλώνει πως : «Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το '81..., έλυσαν το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, ότι ο μισός πληθυσμός βρισκόταν στο πολιτικό και οικονομικό ημίφως, απόρροια του μετεμφυλιακού κράτους.... Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τον κορμό της προοδευτικής μεριάς του πολιτικού φάσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ' αναλογία αυτήν τη στιγμή είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, ο οποίος καλείται να λύσει το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα»...!!!

Φθινόπωρο Γολγοθάς

Τούτων όλων δοθέντων το τρέχον Φθινόπωρο, κρίνεται ως το πιο σημαντικό και λίαν καθοριστικό, επίσης, για τις από εδώ και πέρα πολιτικές εξελίξεις, του επερχόμενου Χειμώνα και της Άνοιξης του 2018.

Η έκβαση της λίαν επώδυνης τρίτης αξιολόγησης, η απ αυτήν εξαρτώμενη έξοδος της χώρας στις αγορές χρήματος κι εν πολλοίς η όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους συναινέσει η Γερμανία, θα κρίνουν τόσο την εν τοις πράγμασι πλέον αποτελεσματικότητα της πολιτικής των μνημονίων, όσο και την πολιτική τύχη πρωθυπουργού, κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων...

Μέσα σ αυτήν την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός κι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επιθυμούν κι επιδιώκουν να αντιστρέψουν το κλίμα, να δημιουργήσουν μια ευοίωνη κι αισιόδοξη ψυχολογία και να πείσουν για το δικό τους success story και το δικό τους από εδώ και πέρα νέο πολιτικό αφήγημα. Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την Φθινοπωρινή αντεπίθεση...

Γιανης παργινος, icommunenenews

tsipr kyriak

Δύο βασικά σενάρια συζητούνται αυτή τη στιγμή στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, σχετικά με τον ορίζοντα των εκλογών.

Και τα δύο έχουν ένα κοινό παρονομαστή: ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα κλείσει ποτέ την τρίτη αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση της οποίας ξεκινά το Σεπτέμβριο και δεν θα πάρει νέα μέτρα. Με βάση αυτή την παραδοχή, το πρώτο σενάριο θέλει τον κ. Τσίπρα να λαμβάνει υπόψη του την πιθανότητα ότι είναι νέος ηλικιακά και σε ένα βαθμό μπορεί να διασωθεί πολιτικά, οπότε να προχωρήσει σε κάποιες παροχές και σε εκλογές μέσα στο 2018, σίγουρα πριν τον Αύγουστο, οπότε και λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Το δεύτερο σενάριο που συζητείται, είναι αυτό της «ανωμαλίας». Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας συνεχώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, περνά τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας μετά το τρίτο μνημόνιο και σέρνει τη χώρα μέχρι το 2019 σε τριπλές κάλπες. Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, καθώς όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, η Ελλάδα θα ζήσει στιγμές α΄εξαμήνου 2015.

Από τη ΝΔ θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν στη φετινή ΔΕΘ «θα σερβίρει νέα ψέματα, που δεν θα αφορούν την Οικονομία, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουν και τα 13 ψέματα από την περυσινή ομιλία του κ. Τσίπρα που είχαν καταδείξει με ανακοίνωσή τους πριν από λίγες ημέρες και για τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου δεν έδωσε καμία απάντηση!!

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης​, με μια στρατηγική που ξεφεύγει από την παραδοσιακή τακτική που ακολουθούν τα ελληνικά κομματα, θα επιχειρήσει να θέσει τη δική του ατζέντα στο δημόσιο διάλογο. Στο επίκεντρο εκτός από την οικονομία, θα βρίσκονται και τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η ασφάλεια. Παράλληλα θα επιμένει στην ανάγκη να στηθούν άμεσα οι κάλπες, «όχι γιατί το θέλει η ΝΔ, αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα».

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία της χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση», ανέφεραν από τη ΝΔ.

Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της ΝΔ​ θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, με ένα κεντρικό στόχο: να αλλάξει την ψυχολογία των πολιτών, πείθοντάς τους, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα και πως η πολιτική Τσίπρα-Καμμένου δεν είναι μονόδρομος

του Πάνου Ρασσιά, communenews

elliniko google

Για σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου στην οποία μπορεί να υπολογίζει ο επενδυτής κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για την επένδυση στο Ελληνικό τονίζοντας ότι «πλέον έχουν αποσαφηνιστεί κρίσιμες θεσμικές πτυχές».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου υπό τον τίτλο: «Αποφύγαμε τα χειρότερα για το Ελληνικό», ο κ. Σταθάκης προσθέτει ότι «από την πλευρά μας έγιναν όλα τα βήματα σωστά» σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ότι έχουν υπογραφεί και έχουν προχωρήσει όλα όπως έπρεπε. «Ταυτόχρονα, έχουμε για πρώτη φορά την υποβολή του σχεδίου από την πλευρά της επένδυσης», συνεχίζει.

«Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, παρά τον θόρυβο, να προχωράει με σταθερά βήματα, αποφεύγοντας βιαστικές κινήσεις που ενδεχομένως υποκρύπτουν αστοχίες, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις, π.χ. εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ» σημειώνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την εισήγηση της ΡΑΕ ότι η ΔΕΗ πρέπει να λάβει για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 360.000.000 ευρώ και με ποιο κριτήριο θα λάβει ο υπουργός αυτή την απόφαση, αλλά και πώς θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τόσα χρήματα, ο κ. Σταθάκης απαντά ότι «κριτήριο θα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα της η ΔΕΗ και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά»

nonews-news

erdogan trellos

Η ζοφερή οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας περιγράφεται σ΄ ένα άρθρο του δημοσιογράφου Σεϊτ Αλντογάν.

Γράφει ο Αλντογάν:

 Πέρα απ’ τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν στο μοίρασμα επιρροής της περιοχής με άλλες όμορες ιμπεριαλιστικές χώρες, καλό είναι να σταθούμε στην εσωτερική κατάσταση σήμερα στην Τουρκία μιλώντας με αριθμούς.

Πέρα απ’ την εικονική κατάσταση που προσπαθεί να παρουσιάσει το καθεστώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Μεταξύ του Δεκέμβρη 2002 και Δεκέμβρη 2016: 

Δημόσιο χρέος από 242,7 δις λίρες έφτασε 759,6 δις λίρες.

Η ανεργία από 8,3% έφτασε 12,1%. 

Το εξωτερικό χρέος από 247 δις δολάρια έφτασε 888,9 δις δολάρια. 

Το χρέος των καταναλωτών στις τράπεζες από 6,6 δις λίρες έφτασε 419 δις λίρες. 

Το όριο φτώχειας από 380 λίρες έφτασε 1432 λίρες. 

Οι συνθήκες εργασίας παραπέμπουν στον μεσαίωνα με αποτέλεσμα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 1200-1300 εργάτες να χάνουν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ουσιαστικά δηλαδή σε εργοδοτικές δολοφονίες.

Ένα απ’ τα στοιχεία που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι ότι η Τουρκία αποτελεί πια παράδεισο της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας. Δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται δημόσιες πηγές, αναφέρουν ότι σήμερα στην Τουρκία κυκλοφορεί 400 δις δολάρια παράνομο κεφάλαιο σε μη καταγεγραμμένες «επενδύσεις» με άγνωστο αριθμό εργατών. οι οποίοι με εξευτελιστικά μεροκάματα χύνουν τον ιδρώτα τους, κάποιες φορές και το αίμα τους για την κερδοφορία των καπιταλιστών.

Σημείο που δεν πρέπει να προσπεράσουμε είναι η τεράστια εσωτερική μετανάστευση που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Η αφόρητη ζωή συνέπεια και των μόνιμων συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, στην Τουρκική επαρχία έχει οδηγήσει εκατομμύρια εσωτερικούς μετανάστες προς τα αστικά κέντρα, πρώτη ύλη για εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές μια και αυτοί οι μετανάστες αποτελούν στρατό φτηνής και παράνομης εργασίας για το κεφάλαιο.

Αν αυτό το συνδυάζεις με το ότι στην πραγματικότητα σήμερα στον ιδιωτικό τομέα έχει καταργηθεί το 8ωρο και κάθε εργαζόμενος –με την απειλή της απόλυσης- είναι έρμαιο στις απαιτήσεις του εργοδότη, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το εργασιακό καθεστώς που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία. 

Η σημερινή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία

Είναι πολυσύνθετη η πραγματικότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μπορεί να προβάλλεται σαν κύριο πρόβλημα η κατάσταση που υπάρχει γύρω από το Κουρδικό ζήτημα, αλλά υπάρχουν εξ ίσου σημαντικοί παράγοντες που δεν μπορεί να τους προσπεράσουμε και μας δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ομαλή είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση..

Μια πολύ σημαντική μερίδα του Τουρκικού λαού, είτε αυτή πρόκειται στους Κεμαλιστές, σε τμήμα των «Γκρίζων Λύκων», είτε στο θρησκευτικό κόμμα «Ευημερίας» αποτελεί πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα μια άλλης μερίδας της τουρκικής αστικής τάξης, απ’ αυτή που υπερασπίζεται το κόμμα του Ερντογάν.

Κι αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανασφάλεια για τον Τούρκο ηγέτη. Εκτός από το αστυνομικό σώμα, ο Ερντογάν πιστεύει ότι υπάρχουν θύλακες αμφισβήτησή τους παντού. Στις ένοπλες δυνάμεις, στην δικαστική εξουσία, στον κρατικό μηχανισμό. Και αυτή η αντίληψη του έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς «εκκαθαρίσεις»  σε όλες τις κυβερνητικές δομές. 

Ένα κράτος που κυβερνάτε με νόμους έκτακτης ανάγκης, που oι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε όσους η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους, είναι καθημερινότητα, είναι επόμενο να έχει δημιουργήσει αναστάτωση και αρρυθμίες στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμα προκαλεί και δυσαρέσκεια και σε μέχρι προ τινός υποστηρικτές του Ερντογάν.

Οι εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν ανα πάσα στιγμή πιθανόν να είναι απρόβλεπτες και είναι εντελώς πλασματική η εικόνα του παντοδύναμου Ερντογάν που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση της Αγκυρας.

Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν μπορεί να παραβλέψουμε τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Αγκυρας. Η ευρύτερη περιοχή γίνεται πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Αμερικής, ΕΕ, Ρωσίας, Κϊνας, Τουρκίας και περιφερικών κρατών.

tsak-giorgis

ft paral nomism italia

«Αν η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει παράλληλο νόμισμα, το ίδιο μπορούν κάνουν κι άλλες χώρες»

Στις συζητήσεις περί υιοθέτησης παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία αναφέρονται οι Financial Times τονίζοντας ότι δεν είναι νέες.

Απλά άρχισαν ξανά λόγω μιας συνέντευξης με τον Silvio Berlusconi (μακρόχρονος υποστηρικτής της ιδέας) στην ιταλική έκδοση Libero Quotidiano, όπου υποστηρίζει ότι η εισαγωγή ενός εθνικού παράλληλου νομίσματος θα βοηθήσει την Ιταλία να ανακτήσει τη νομισματική κυριαρχία με τρόπο που αργότερα υποστηρίζει εσωτερική ζήτηση.

Mάλιστα, οι αναλυτές της Citigroup συνοψίζουν τις δηλώσεις του Berlusconi ως εξής: «Ο Berlusconi είναι πεπεισμένος ότι ένα τέτοιο παράλληλο νόμισμα θα ήταν σύμφωνο με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, αν και θα απαιτούσε σημαντικές διαπραγματευτικές ικανότητες για να το συμφωνήσει με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο Berlusconi δήλωσε ότι η πρόταση της δεξιάς Lega Nord για την εισαγωγή του λεγόμενου ''mini-BoT'' (βραχυπρόθεσμα, άτοκα, μικρού μεγέθους κρατικά ομόλογα, ένα είδος ''IOU'' που θα χρησιμοποιηθεί ως εσωτερικό νόμισμα για να πληρωθούν προμηθευτές του δημοσίου, φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.) δεν θα απέχει πολύ από την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα.

Η Lega Nord υποστηρίζει ότι το mini-BoT θα είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για την ομαλή μετάβαση από το ευρώ».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, περισσότερα από τα 2/3 Ιταλών ψηφοφόρων υποστηρίζουν τα κόμματα με ευρωσκεπτικιστική στάση.

«Αυτό καθιστά την Ιταλία μια πολύ μεγαλύτερη πηγή δυνητικής αστάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι.

Κυρίως επειδή αν η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει παράλληλο νόμισμα, το ίδιο μπορούν κάνουν κι άλλες χώρες» αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times.

Παράλληλο νόμισμα για την Ιταλία πρότεινε ο Μπερλουσκόνι!

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται στο προσκήνιο, με την ελπίδα να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, και προτείνει, για την Ιταλία, την θέσπιση παράλληλου νομίσματος.

Σε άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Libero, o Ιταλός μεγιστάνας και επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια γράφει:
«Όλες οι πιο σημαντικές χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση και κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος».

Παράλληλα, ο πρώην Καβαλιέρε προσθέτει ότι «η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την Λιρέττα και το Ecu, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γράφει, επίσης, ότι «κατά την δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα, η υποτίμηση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, εντός κάποιων ορίων, ως ανταγωνιστικό όπλο» ενώ, τώρα, η Φόρτσα Ιτάλια προτείνει «την εσωτερική χρήση του δεύτερου νομίσματος ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ζήτηση και στην κατανάλωση, οι οποίες είναι και οι βασικοί μοχλοί για μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της χώρας».

Ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δηλώνει βέβαιος ότι η πρότασή του είναι συμβατή με τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά δεν παραλείπει να κάνει μια αναφορά στην δυνατότητα μελλοντικής -όπως ο ίδιος ελπίζει- επιστροφής του στην πρωθυπουργία:

«Θα μπορέσουμε, βέβαια, να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μόνον με την διαπραγματευτική ικανότητα που ένας αξιόπιστος ηγέτης, με μακρά διεθνή εμπειρία και ισχυρές σχέσεις, μπορεί να διαθέτει με τους ευρωπαίους εταίρους, αρχίζοντας από την Γαλλία και την Γερμανία», τονίζει στο άρθρο του ο Ιταλός πολιτικός και επιχειρηματίας.

communenews

Περισσότερα Άρθρα...