italia simaia agalma

«Ο προϋπολογισμός μας για το επόμενο έτος δεν αλλάζει», λέει η κυβέρνηση της Ρώμης στην απαντητική της επιστολή προς τις Βρυξέλλες, απόφαση που οδηγεί σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προκαλεί την άμεση αντίδραση των αγορών.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε τελικά να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 και μια νέα μεγάλη περιπέτεια φαίνεται πως ξεκινά στην Ευρώπη μετά την απόφασή της. Ένα πρελούδιο ρήξης....

Ο πόλεμος Ρώμης – Βρυξελλών ξεκίνησε πριν έναν μήνα περίπου όταν η Κομισιόν —για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ— απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού.

Ο λόγος είναι ότι σε αυτόν διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία ως χθες να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία έστειλε μια επιστολή στις Βρυξέλλες, στην οποία εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, συνοδεύοντάς τη με μια παρουσίαση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και επενδύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Λέγκας/M5S υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, θα είναι δηλαδή αισθητά κατώτερη της ιταλικής πρόβλεψης.

Απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η ΕΕ θέλει να «τείνει το χέρι» στην Ιταλία, χώρα-ιδρυτικό της μέλος. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση», είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό». «Είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους», τόνισε o υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε μια επίδειξη καταστροφικής αλαζονείας. «Θα ευχόμουν ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός να μιλήσουν με σαφείς κουβέντες με τον Ιταλό φίλο τους», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του σημειώνει ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.

Αρνούμενη να μεταβάλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό της, η Ρώμη εκτίθεται στον κίνδυνο να κινηθεί «διαδικασία επί παραβάσει» για το υπερβολικό έλλειμμά της, η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της. Αυτό μεταφράζεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτή της εταιρείας LC Macro Advisors, η Ιταλία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα «ως τα τέλη Ιανουαρίου», όμως η προθεσμία των τριών ως έξι μηνών για να προετοιμαστεί ένα σχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού της «θα επιτρέψει στην Ιταλία να φθάσει στις ευρωεκλογές ανεμπόδιστα» και κατόπιν «δεν θα γίνει τίποτα ωσότου να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή», το φθινόπωρο του 2019.

Για τον Κοντόνιο, αν δεν υπάρξει ταχεία ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι οι κεφαλαιαγορές εκείνες που θα αναλάβουν τον ρόλο του «αληθινού φύλακα της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Οι αγορές, όπως αναμενόταν, αντέδρασαν αρνητικά στις εξελίξεις με το σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται, ενώ όλοι περιμένουν τις κινήσεις των Βρυξελλών για να καταλάβουν αν θα επιβληθούν τελικά κυρώσεις και εάν η Κομισιόν θα κινηθεί άμεσα ή θα περιμένει, με διάφορες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να περάσει πρώτα η ημερομηνία των Ευρωεκλογών ώστε να αποφύγει πιθανή εκμετάλλευση της σύγκρουσης από τις αντιευρωπαϊκές - εθνικιστικές δυνάμεις.

Τα κέρδη των αντιφρονούντων

Η σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών όσον αφορά στον προϋπολογισμό θεωρούνταν δεδομένη εξέλιξη ήδη από τις ιταλικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, τα προηγούμενα χρόνια, οι ιταλικές κυβερνήσεις και η Επιτροπή απέφυγαν να ενεργοποιήσουν οποιαδήποτε διαδικασία που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις. Αυτή τη φορά, η Ρώμη υπολογίζει ότι οι δύο πλευρές μπορούν τελικά να διαμορφώσουν μια συμφωνία ενώ ταυτόχρονα η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει στα μέγιστα πολιτικά οφέλη από τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που έφερε στην εξουσία τον συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων είχαν αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, υπονόησε ότι στόχος, μεταξύ άλλων, της κυβέρνησης για επιμονή στον προϋπολογισμό και ρήξη με τις Βρυξέλλες είναι να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Μάιο με επιδίωξη την ανατροπή του πολιτικού τοπίου της ΕΕ.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή η ΕΕ θα έχει τελειώσει σε έξι μήνες», είπε στις αρχές Οκτωβρίου. «Όπως φέτος υπήρξε πολιτικός σεισμός στην Ιταλία, θα υπάρξει ένας σε επίπεδο ΕΕ τον Μάιο». Την ίδια στιγμή ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, βλέπει τη στήριξη για το κόμμα του να αυξάνεται, φθάνοντας το 34,7% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση νωρίτερα αυτό το μήνα, σε σύγκριση με το 17,4% που έλαβε το κόμμα στις γενικές εκλογές τον Μάρτιο.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως το επικίνδυνο σε αυτό το σενάριο, είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να τιμωρήσουν την Ιταλία πολύ πριν από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη, στις 21 Νοεμβρίου, θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της για το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία και τότε αναμένονται και οι πρώτες σημαντικές αντιδράσεις.

nonews-news

arkas den leitoyrgei

Το ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου - Σταυρούλας Κουράκου που δοξαζόταν στα σαλόνια της πολιτικής και οικονομικής ελίτ από την Τετάρτη βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας σε απομονωμένο κελί μόνος του και η σύζυγος με άλλες δύο κρατούμενες. Ανώμαλη προσγείωση.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν η Σταυρούλα Κουράκου εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ να βγάζει στο εξωτερικό ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο Παπαντωνίου στην αρχή ψευδώς ισχυρίστηκε ότι ήταν συνωνυμία. Τελικά υποστήριξε ότι ήταν χρήματα που προερχόταν από τον πρώην σύζυγο της συζύγου του, Θεόδωρο Ουσταμπασίδη, ως καταπίστευμα για τις σπουδές των δύο παιδιών τους των οποίων την επιμέλεια, όμως, είχε κρατήσει ο πατέρας. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» ήταν ότι ο κ.Ουσταμπασίδης ήταν ένας βιοπαλαιστής, είχε μάντρα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη Λιοσίων. Που να τα βρει τόσα λεφτά!

Καταλυτική ήταν η μαρτυρία επιχειρηματία, φίλου του Παπαντωνίου, που κατέθεσε ότι έπαιρνε μετρητοίς σε κίτρινους φακέλλους 2,8 εκατ. από τον τότε υπουργό Αμυνας για να τα βγάλει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό με δόσεις, γνωρίζοντας ότι προέρχονται από κληρονομιές και όχι από μίζες, όπως υποστήριξε. Ηταν πολλά όμως τα λεφτά που είχε σε τούβλα το ζεύγος στο σπίτι του στην Κηφισιά!

Ο πρώην κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η προφυλάκιση του ίδιου και της συζύγου του έγινε για πολιτικούς λόγους, και τις απέδωσε στο «δόγμα Πολάκη», αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές εάν βάλουμε κάποιους στη φυλακή».
Χειροπέδες

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι ο δικαστικός έλεγχος του κ. Γ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012 πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. «Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία» τόνισε.

Στο Κίνημα Αλλαγής αρνούνται ότι η υπόθεση Παπαντωνίου θα το βλάψει εκλογικά διότι θεωρούν ότι το κόστος ήδη το έχει πληρώσει. Ούτε η Φώφη Γεννημματά έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ της σαπίλας.

Όσο για την κυβέρνηση ήδη σήκωσε τη σημαία της κάθαρσης δίνοντας και πάλι την εντύπωση ότι αυτή κινεί τα νήματα της Δικαιοσύνης. Αν το έκανε, η παθογένεια συνεχίζεται. Αν δεν τον έκανε, δεν θα έβλαπτε λίγος σεβασμός στη Δικαιοσύνη που παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις - οι μίζες των εξοπλιστικών ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια- βγάζει στο φως τη δυσωδία.

Οι χειροπέδες εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική που αποτελεί πειρασμό για όλες τις κυβερνήσεις. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε, από την μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε, το αριστερό πρόσημο του, θα παίξει το χαρτί. Το μείζον θέμα είναι πόσο η Δικαιοσύνη - δηλαδή κάποιοι λειτουργοί της - θα δεχθούν να εμπλακούν στο πολιτικό παιχνίδι του Μαξίμου, πλήττοντας τη Δημοκρατία. Οποιος πρέπει να πάει φυλακή, να πάει. Στη φυλακή τους ενόχους όμως δεν τους στέλνουν οι κυβερνήσεις, αλλά η Δικαιοσύνη και εφόσον υπάρχουν στοιχεία.

Από εκεί και πέρα τι έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα για να υπάρχει διαφάνεια στην εξαγορά των εξοπλιστικών στη δική της θητεία;Τι μέτρα πήρε;Τι άλλαξε για να είναι βέβαιοι οι πολίτες ότι ποτέ ξανά δεν θα πληρώσουν μίζες; Επαφίεται στον εκάστοτε υπουργό Αμυνας και τους αξιωματικούς που συντάσσουν τις τεχνικές προτάσεις αν θα βάλουν το δάχτυλο στο μέλι.

Η χλιδή

Τα ζεύγη Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλου ήταν αυτό που λέμε «χωριό που φωνάζει κολαούζο δεν θέλει». Η χλιδή της ζωής τους ήταν προκλητική και δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τους μισθούς του υπουργού. Η Σταυρούλα Κουράκου είχε ένα μισθό ως γραμματέας του μετέπειτα συζύγου της και η Βίκυ Σταμάτη επίσης δεν ήταν καμία επιχειρηματίας, εργαζόταν κι εκείνη στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου. Όλοι το ψιθύριζαν για τις μίζες, κανένας δεν το έλεγε φωναχτά επί χρόνια. Χώρια οι στρατιές των «φίλων» δημοσιογράφων που είχαν αμφότεροι οι υπουργοί...

Οταν κάποιος έθιγε το θέμα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη απαντούσε «κι εγώ το ακούω αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία». Ούτε προφανώς έψαχνε να τα βρει. Την ίδια στιγμή η οικονομική ελίτ είχε ανοιχτές τις πόρτες της στα ζεύγη. Έγινε και παρουσίαση της ποιητικής έκδοσης της Βίκυς Σταμάτη με συντονίστρια γνωστή ανκοργούμαν σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ούτε Σεφέρης να ήταν η Βίκυ! Και η Ελλάδα της υποκρισίας συνέχισε το ταξίδι της απάτης και της αυταπάτης που την οδήγησε στα μνημόνια...

Πολιτική Βούληση

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταικούρας σε πρόσφατη δήλωση του αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξε στην Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, τον Δεκέμβριο του 2013, με σκοπό να συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπήρχε μάλιστα η πρόβλεψη τα ποσά να κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, ήταν μέχρι το τέλος του 2014, να συγκεντρωθούν 34,3 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014).

Πριν από λίγες μέρες, στη Διαύγεια δημοσιεύθηκε μια απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τα εισπραχθέντα ποσά στο συγκεκριμένο λογαριασμό ανέρχονται σε μόλις 24.000 ευρώ για ολόκληρο το 2018, όπως ανέφερε ο κ.Σταικούρας!

Τα σχόλια είναι περιττά όταν οι πάσης φύσεων διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται γράμμα κενό...

communenews

 

tsipr tsakal voili skythr

Όλα τα «φώτα» για την εβδομάδα που έρχεται έχουν στραφεί στο πολυαναμενόμενο ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις για όσα είπε ο υπουργός Άμυνας από την Ουάσινγκτον.

Το εναλλακτικό σχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών και οι αμερικανικές βάσεις έχουν προκαλέσει ένα «μπέρδεμα γραμμών» άνευ προηγούμενου μεταξύ των δύο.

Σε σχέση με την επικοινωνία του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πάντα τόνιζαν πως οι επαφές τους είναι τακτικές ή ακόμα και καθημερινές. Από την Τετάρτη και μετά, όπου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, όλα δείχνουν να είναι «θολά» σε σχέση με τις συνεννοήσεις των δυο εταίρων.

Τόσο από το Μαξίμου όσο και από τους ΑΝΕΛ δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία επικοινωνία, με τον Πάνο Καμμένο να απαντά σε υψηλούς τόνους σε όσα έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» για τηλεφώνημα που έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός από την Πολιτική Γραμματεία δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν έχει μιλήσει με τον υπουργό Άμυνας, ενώ σε ερώτηση του newpost.gr προς κυβερνητικό στέλεχος - για το αν γνωρίζει αν έχει κλείσει κάποιο ραντεβού από την Δευτέρα - η απάντηση ήταν πως «δεν έχει οριστεί κάτι».

Δεν θεωρείται πιθανό οι δυο πρόεδροι να μην έρθουν άμεσα σε επικοινωνία, ωστόσο το «πάγωμα» που υπάρχει δείχνει την αμηχανία που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις και από τις δυο πλευρές. Ειδικά από την Κουμουνδούρου πολλά στελέχη εξακολουθούν να μην κρύβουν δημοσίως το θυμό τους για τον κυβερνητικό εταίρο.

Η συγκυρία δεν βοηθά στο να αποκατασταθούν με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο οι σχέσεις μεταξύ των δυο εταίρων, αφού η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο, δεν θα είναι ανέφελη σε σχέση με τους ΑΝΕΛ.

Η πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών θεωρούν πως ο κύκλος της συνεργασίας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει κλείσει αν και γνωρίζουν καλά πως η «συγκολλητική ουσία» που κρατά ενωμένη την πλειοψηφία είναι η οικονομία και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή.

Με αυτόν τον γνώμονα αναμένεται μέσα στην εβδομάδα Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος να κάνουν σαφές πως η γραμμή της «ανακωχής» που έχουν αποφασίσει μέχρι τον Μάρτιο θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

communenews-news

mosxa

Η προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα φιγουράρει εδώ και καιρό στην κορυφή της ατζέντας του. Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, είχε εδραιωθεί η άποψη πως το να κυλάει ο χρόνος χωρίς να εξομαλύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών, επιβαρύνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Αθήνα επέμεινε πολύ στο να κλειδώσει τη δεύτερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, ακόμα και όταν το Κρεμλίνο εμφανιζόταν απρόθυμο και μάλιστα φρόντιζε να δείχνει την απροθυμία του.

Γεγονός παραμένει ότι τελικά η επίσκεψη οριστικοποιήθηκε. Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν έναν στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τους σχετικούς χειρισμούς, ταξιδεύοντας μέχρι την Μόσχα! Η επίσκεψή του μάλλον ήταν παραγωγική, καθώς λίγο μετά επιβεβαιώθηκε ότι η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 12 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται μία μικρή αλλαγή όσον αφορά τον χρόνο.

Η συνέντευξη του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ήταν αποτέλεσμα αυτών των πολύμηνων παρασκηνιακών διεργασιών. Όπως είπε, «έχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα. Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν».

Όπως φαίνεται, ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τη δυσφορία της Μόσχας, υποδεικνύοντας το Νίκο Κοτζιά. Εννοείται πως ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών κρατήθηκε μακριά από τις συνεννοήσεις, καθότι παραμένει ακόμα κόκκινο πανί για τη ρωσική πλευρά. Ο ίδιος, πάντως, φαίνεται να επιμένει στη γραμμή του.

Μη φέρετε στη Μόσχα τον Κοτζιά

Σε αντικατάσταση του πρέσβη που ο ίδιος είχε προ καιρού ανακαλέσει από τη Μόσχα, επειδή είχε εκφράσει κομψά τη διαφωνία του για τις απελάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών όρισε την πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Τασία Αθανασίου. Αν ληφθεί υπόψη ότι στα αντίποινα για τις απελάσεις οι Ρώσοι είχαν χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά, είναι προφανές πως η τοποθέτηση της Τασίας Αθανασίου δεν τους ενθουσίασε. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να καθυστερήσουν υπέρμετρα να εγκρίνουν την τοποθέτησή της.

Πάντως, η επίσκεψη Τσίπρα θα πλαισιωθεί από τη σύνοδο της διμερούς διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου στη Μόσχα. Εκεί θα συζητηθούν διεξοδικά ζητήματα όπως η Συρία, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, αλλά και ο τουρισμός, η οικονομία και η ενέργεια.

Εννοείται πως η ρωσική πλευρά παρασκηνιακά κατέστησε σαφές πως τα πράγματα δεν θα προχωρούσαν εάν συμμετείχε ο Νίκος Κοτζιάς. Γι’ αυτό και επιστρατεύτηκε ο αναπληρωτής του Γιώργος Κατρούγκαλος. Η απουσία Κοτζιά είναι εκκωφαντική, αλλά κρίθηκε αναγκαία από το Μέγαρο Μαξίμου για την επιδιόρθωση της διπλωματικής ζημιάς που ο ίδιος είχε προκαλέσει...

slpress

lavrov

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «ενορχήστρωσε» την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνταγματική αναθεώρηση, ένα σημαντικό βήμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση, γράφει ότι οι ψήφοι των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης που έδωσαν στον Ζόραν Ζάεφ την πλειοψηφία που χρειαζόταν, εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες. Μάλιστα, αναφέρει ότι 3 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και σε άλλους 2 υποσχέθηκαν ελευθερία.

Πίσω από όλα αυτά, η Μόσχα βλέπει την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι εκείνη την ημέρα ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια έμεινε στη Βουλή μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Ολα οργανώθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της “σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας”.

Οχτώ ψήφοι εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τρεις από αυτούς, από καθαρή τύχη, εκείνη την ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε δύο από αυτούς, που κρατούνταν στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα τους υποσχέθηκαν ελευθερία. Οι υπόλοιποι σε ανταλλαγή για τη «σωστή ψήφο» δέχθηκαν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις.

Οι βουλευτές κλειδώθηκαν σε γραφεία, τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αμερικανός πρέσβης ήταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε αυτή τη διαδικασία.

Θεωρούμε το περιστατικό κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Τέτοιες βρώμικες χειραγωγήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται εκδήλωση της θέλησης βουλευτών. Η άποψη των 2/3 των “Μακεδόνων” που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αγνοήθηκε χυδαία.

Η λύση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται σε νόμιμα θεμέλια, με την ευρεία στήριξη των λαών και όχι να διχάζει την κοινωνία»

Σκληρή γραμμή από την πρεσβεία της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ...

Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στο εν λόγω tweet, γραμμένο στη γλώσσα της χώρας, η ρωσική αντιπροσωπεία ισχυρίζεται ότι δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει τη θέση της για το ονοματολογικό παρά τη συμφωνία των Πρεσπών και την αρχική έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που αυτή προβλέπει από τη Βουλή των Σκοπίων.

Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι "η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της"

nonews-news

boris jonson

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγέτης της πτέρυγας του BREXIT, παρομοίασε την ΕΕ με μια «ναζιστική αυτοκρατορία», αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του ευρωβουλευτή του UKIP, Gerard Batten, ο οποίος παρουσίασε ντοκουμέντα πώς η ΕΕ είναι στην πραγματικότητα ένα σχέδιο της ναζιστικής ηγεσίας της Γερμανίας από το 1942!

Nα πούμε ότι ο Μ.Τζόνσον επισκεπτόμενος την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο είχε γράψει ένα άρθρο «καταπέλτη» στην «Telegraph» για την Ελλάδα την οποία χαρακτήριζε «τελειωμένη» και ότι για την εξέλιξη ευθύνονται εν μέρει οι Ελληνες «που δεν υπεράσπισαν την χώρα τους, όπως έπρεπε».

O Gerard Batten γράφει σχετικά:

«Το 1942, όταν οι Γερμανοί εξακολουθούσαν να νομίζουν ότι επρόκειτο να κερδίσουν τον πόλεμο, συνέταξαν μια έκθεση με τίτλο “Europäische Wirtschaftsgemeinschaft” - το οποίο μεταφράζεται ως «Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα».

Η έκθεση συντάχθηκε από διάφορους τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι συνέταξαν ένα σχέδιο για το πώς η Γερμανία θα διαχειρίζονταν τις οικονομίες των κατακτημένων χωρών της Ευρώπης μετά από μια γερμανική νίκη.
Η έκθεση καταρτίστηκε υπό την ηγεσία του καθηγητή Walter Funk (φωτο), Υπουργού Οικονομικών του Ράιχ και Προέδρου της Reichsbank.

Η έκθεση αναφερόταν στους τομείς της Γεωργίας, της Βιομηχανίας, της Απασχόλησης, των Μεταφορών, του Εμπορίου, των Οικονομικών Συμφωνιών και του Νομίσματος. Πρότεινε την «εναρμόνιση» των ευρωπαϊκών νομισμάτων και ένα εναρμονισμένο νομισματικό σύστημα.

Αν αυτό ακούγεται πολύ γνώριμο είναι επειδή το βασικό σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα του 1942 ήταν εξαιρετικά όμοιο με την πραγματική Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, που άρχισε να λειτουργεί το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης.

Έτσι, το θέμα εδώ είναι ότι η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία είχε σχέδια τα οποία, σε περίπτωση νίκης, θα εφαρμόζονταν σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τη γερμανική καθοδήγηση.

Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι ότι υπήρχαν τέτοια σχέδια, αλλά ποιοι ήταν οι ιδεολογικοί και φιλοσοφικοί τους στόχοι. Μια ενωμένη Ευρώπη είναι ένα ζήτημα, το ερώτημα είναι γιατί και για ποιο σκοπό να ενωθεί.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν μια Εθνικο-Σοσιαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή οι εθνικοσοσιαλιστές μας είπαν τις απόψεις τους για σχεδόν τα πάντα. Έτσι είναι απλά θέμα σύγκρισης της παρούσας ΕΕ με τις αρχές και τα ιδεώδη των εθνικοσοσιαλιστών, για να δούμε αν υπάρχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Μια συνεπής παράμετρος της εθνικοσοσιαλιστικής κοσμοθεωρίας είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να διοικούν τον λαό, αλλά ότι πρέπει να διαδραματίζουν ένα ρόλο υποταγής στη ζωή του έθνους και όχι διατάραξης της ζωής του λαού».

Καθώς το «Το Πρόγραμμα του NSDAP», εξηγεί:

«.... Όταν επιτευχθούν αυτά τα δύο σημεία, αυτό θα σημαίνει μια νίκη της οικουμενικής τάξης της κοινωνίας στο πραγματικό κράτος πάνω από το σημερινό διαχωρισμό κράτους, έθνους και οικονομίας υπό την διαφθείρουσα επιρροή της ατομικιστικής θεωρίας της κοινωνίας (φιλελευθερισμός) όπως τώρα έχει κατασκευαστεί.

Η σημερινή πλασματική κατάσταση, που καταπιέζει τις εργατικές τάξεις και προστατεύει τα πειρατικά κέρδη των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων του χρηματιστηρίου, είναι ο χώρος για απερίσκεπτο ιδιωτικό πλουτισμό και για την χαμηλότερη πολιτική κερδοσκοπία. Δεν έχει καμία μέριμνα για το λαό και δεν παρέχει τον υψηλό ηθικό δεσμό της ενότητας.

Η δύναμη του χρήματος, η πιο αδίστακτη από κάθε άλλη εξουσία, που κατέχει τον απόλυτο έλεγχο και ασκεί μια επιρροή η οποία διαφθείρει και καταστρέφει το κράτος, το έθνος, την κοινωνία, την ηθική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και όλα τα θέματα της ηθικής, δεν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί».

Έτσι άραγε, κάνει και η ΕΕ σήμερα θέτοντας το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών πάνω από τα συμφέροντα του χρήματος και των επιχειρήσεων; Όπως αναφέρει ο Guardian:

«Χιλιάδες επιχειρήσεις, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία, εταιρείες συμβούλων δημοσίων σχέσεων και εμπορικές ενώσεις είναι εκεί για να κάνουν τα αυτιά να ακούσουν και να επηρεάσουν τους κανονισμούς και τους νόμους που διαμορφώνουν την ενιαία αγορά της Ευρώπης, να καθορίσουν τις εμπορικές συμφωνίες και να κανονίσουν την οικονομική και εμπορική συμπεριφορά σε μια ένωση με 507 εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο λομπισμός είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το "Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών" (Corporate Europe Observatory), μια Δεξαμενή Σκέψης που αγωνίζεται για μεγαλύτερη διαφάνεια, υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 λομπίστες στις Βρυξέλλες, αριθμός σχεδόν ίδιος με το προσωπικό των 31.000 που απασχολούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την καθιστούν δεύτερη μόνο μετά την Ουάσιγκτον στη συγκέντρωση εκείνων που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη νομοθεσία.

Οι λομπίστες υπογράφουν ένα μητρώο διαφάνειας που διευθύνεται από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, αν και δεν είναι υποχρεωτικό.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, επηρεάζουν το 75% της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

communenews-news

maximou

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που θα καθορίσει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αύριο, 30 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα θετικό αποτέλεσμα εκκινεί ευθύς αμέσως και τις πολιτικές διαδικασίες για την κοινοβουλευτική αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της επίμαχης συμφωνίας, η οποία δυναμιτίζει τη συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε δύο ακριβώς εβδομάδες, στις 14 Οκτωβρίου, διεξάγονται εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στη Βαυαρία.
Μια ενδυνάμωση των εκ δεξιών εταίρων της Άνγκελα Μέρκελ –όπως αναμένεται, καθιστά περισσότερο ευάλωτη την ήδη κλυδωνιζόμενη καγκελαρία στο Βερολίνο– αδυνατίζει και την όποια ευμενή προς την κυβέρνηση των Αθηνών πολιτική αντιμετώπιση του αιτήματος για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 από την πλευρά της Γερμανίας, την απόφαση της οποίας με αγωνία αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου.

Τούτων όλων δοθέντων, κατά τον μήνα Οκτώβριο, η κυβέρνηση περνά από το στάδιο των ασκήσεων επί χάρτου στο στάδιο της εφαρμοσμένης πολιτικής πράξης:

Το μεν δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ρίχνει αυτόματα στο τραπέζι το Μακεδονικό. Οι δε εκλογές στη Βαυαρία οριστικοποιούν την ευμενή ή δυσμενή απόφαση του Βερολίνου στο μέγα και λίαν καθοριστικό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις αίτημα της κυβέρνησης για ματαίωση ή έστω πάγωμα των ήδη ψηφισθέντων μέτρων για μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αισιοδοξούν στο Μαξίμου

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν πεπεισμένοι πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Όλες οι πηγές συγκλίνουν στην άποψη πως όλες οι αρνητικές δηλώσεις στη ματαίωση ή αναβολή του μέτρου της μείωσης στις συντάξεις απλά υπηρετούν προεκλογικούς στόχους της γερμανικής καγκελαρίας.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκλίνουν στην άποψη πως το Βερολίνο, αμέσως μετά τις κάλπες της 14ης Οκτωβρίου στη Βαυαρία, κι ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα, θα συναινέσει στη μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, πειθόμενο από την επιχειρηματολογία Τσακαλώτου και συμμεριζόμενο τον ρόλο στήριξης που παίζει η σύνταξη στη στήριξη του ελληνικού νοικοκυριού, μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας.

Πηγές των Βρυξελλών εκφράζουν την άποψη πως, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος υποστεί δεινή ήττα στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας, δεν θα ριψοκινδυνεύσει μια εμπλοκή στην ομαλή διαδικασία επίλυσης του Μακεδονικού από μια ενδεχόμενη προσφυγή σε χειμωνιάτικες κάλπες στην Ελλάδα, στην περίπτωση ολικής κατάρρευσης του αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο με τη σειρά του έχει δομηθεί πάνω στη μη μείωση των συντάξεων.

«Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», σημειώνοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον κ. Τσίπρα γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος, παρομοιάζοντάς τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό.

Με τις θετικές θέσεις κι απόψεις Βρυξελών και Ουάσινγκτον για τον Έλληνα πρωθυπουργό –ο οποίος, από σκληρός της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εξελίχθηκε σε έντιμο και σταθερό συνομιλητή–, όλοι συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο πνεύμα του «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), κι έχοντας στο τσεπάκι μια ευμενή εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων –και με το σελοφάν «παλέψαμε και το κερδίσαμε»–, θα περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια δημιουργήσει ή επίμαχη συμφωνία θα αντιπαλέψει μέσα σε πνεύμα ευφορίας για τις συντάξεις και με την παράλληλη μοιρασιά των όσων εξήγγειλε στη ΔΕΘ.

Με απλά λόγια, ο οδικός χάρτης του Μεγάρου Μαξίμου, έχοντας την ευμενή εξέλιξη στις συντάξεις, θα στοχεύει στο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνησή, με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές )..., και με μια εκλογική ανάσα του Μαΐου να προσβλέπει σε τελική επικράτηση στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Για την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ήδη στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσμετρούνται και αρκετοί βουλευτές από το Ποτάμι, τους ανεξάρτητους αλλά κι από τους ΑΝΕΛ.

Μυστικές δημοσκοπήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ένα κλίμα συγκρατημένης ευφορίας. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που αναλύονται από τον Χριστόφορο Βερναδάκη και το επιτελείο του σε κάθε λεπτομέρειά τους δείχνουν το συνεχιζόμενο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις, η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στις 4 με 6 μονάδες, ενώ καταρρέουν τα μικρά κόμματα και ενισχύεται και πάλι ο δικομματισμός. Πάντα τα εν λόγω πείθουν τους επιτελείς του Μαξίμου πως πρέπει να «έχουμε χρόνο να πείσουμε για την αριστερή μας πολιτική», κάτι το οποίο μεταφράζεται με εκλογές το Οκτώβριο του 2019. Κι αν τελικά δεν καταστεί δυνατή η εκλογική επικράτηση στο τέλος της τετραετίας, θα έχει επιτευχθεί μια «ήττα στο νήμα», κάτι το οποίο θα επαληθεύει το σλόγκαν «ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει» και θα παραμείνει και πολιτικά κυρίαρχος.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, και δη μετά τις εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας και συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διαφοροποίησης της ψαλίδας τον τελευταίο ενά με ενάμισι χρόνο, ανάλογα με το πότε δημοσίευσαν δημοσκοπήσεις οι εταιρείες, είναι τα εξής:
* Prorata (από Σεπτέμβριο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -45%.
* Kαπα Research (από Ιούνιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -30%.
* Pulse (από Μάιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -27%.
* MRB (από Ιούνιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -26,1%.
* Alco (από Σεπτέμβριο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -25,8%.

Πάνω στα παραπάνω στοιχεία στηρίζεται και η ανάλυση πως σε όλες τις μετρήσεις μειώθηκε η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων και σε καμία δεν καταγράφεται αύξηση της διαφοράς.

Ενα ακόμα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι πως ναι μεν όλοι διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι διαμαρτυρόμενοι κατέληξαν στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας. Απλά, παρέμειναν στη μεγάλη ομάδα των αναποφάσιστων.

Επί του προκειμένου, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου συμπληρώνουν πως με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και αναμένεται άμεσα να εφαρμοστούν, διαπιστώνεται μία σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή της εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σπ. Παργινός, communenews

Περισσότερα Άρθρα...